Как фирмата, свързана със социален зам.-министър, се оказа внезапно с платени осигуровки

Как фирмата, свързана със социален зам.-министър, се оказа внезапно с платени осигуровки

© Юлия Лазарова



Пет дни след като "Дневник" съобщи, че фирмата "ДЕФАНС СЕКЮРИТИ" - собственост на съпруга на зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова (ВМРО) - Петю Петров, не е плащала данъци и осигуровки за три години и половина, задълженията са изчистени.


Компанията, която е прекратила по собствено желание лиценза си за охранителна дейност, твърди, че никога не е дължала стотици хиляди левове на Националната агенция за приходите (НАП), а изясняването на казуса доведе до поредица от проверки в МВР заради публикуван на сайта на ведомството официален документ.


Съобщението, с което МВР информира, че започва процедура по отнемане на издадения на фирмата лиценз за частна охрана, е от 8 юни 2018 г. Според документа, който беше качен на сайта на министерството, се уточнява, че причината е сигнал от агенцията по приходите за неплащане на данъци и осигуровки в продължение на три години и половина на стойност 891 030.19 лв. Два месеца по-късно самото дружество подава искане за прекратяване на лиценза.




На 9 ноември, потърсен от "Дневник" преди публикуването на статията, управителят Петю Петров отказа коментар на изнесените от МВР данни. Пет дни по-късно на електронната поща на редакцията беше изпратено писмо, в което "ДЕФАНС СЕКЮРИТИ" иска право на отговор и посочва, че "никога не е имало натрупани, неплатени данъчни задължения в размер на "891 030.19 лв.". Освен това фирмата декларира, че няма неплатени задължения към НАП и представя за доказателство удостоверение от данъчните.


Удостоверението (виж прикачения файл) е от датата, на която е изпратено и писмото до редакцията - 14 ноември 2018 г. Източник на "Дневник" в приходната администрация потвърди, че дължимата сума към НАП е била платена в последните дни, но обявената на сайта на МВР сума е била сгрешена и задълженията били близо 89 хил. лв., а не 890 хил. лв.


Междувременно официалното съобщение беше свалено от сайта на МВР, а обяснението от пресцентъра е, че причината е в "отпаднала необходимост", тъй като в края на лятото Петров сам се е отказал от лиценза на фирмата си. Съобщението все още е достъпно в кешираната версия на страницата (можете да го видите и в прикачения файл)


Днес от "ДЕФАНС СЕКЮРИТИ" препратиха до редакцията и писмо до тях, в което Главна дирекция "Национална полиция" посочва, че в първоначалното съобщение е била "допусната техническа грешка". Уточнява се, че документът е свален от сайта на МВР, тъй като вече лицензът на фирмата е прекратен и се посочва, че е започнала проверка за причините за грешката.


Ето текста от съобщението на фирмата "ДЕФАНС СЕКЮРИТИ":


Във връзка с Ваша статия, публикувана на 11.11.2018 г. в "Dnevnik.bg" със заглавие "Фирма, свързана със социален зам.-министър, се оказа некоректен платец на осигуровки", бихме искали да се възползваме от право на отговор и опровержение и да предоставим официални документи за Ваше ползване в подкрепа на твърденията ни.


Декларираме, че дружеството "Дефанс Секюрити" ЕООД, с ЕИК: 131470771, представлявано от Петю Петров – Управител, никога не е имало натрупани, неплатени данъчни задължения в размер на "891 030.19 лева", както твърдите във Вашата публикация.


Декларираме, че поради липса на дейност и в съответствие с изискванията на Закон за Частна Охранителна Дейност, дружеството доброволно е върнало в ГДНП своя "Лиценз за извършване на частна охранителна дейност".


Декларираме, че дружеството няма неплатени задължения към НАП, видно от приложеното Удостоверение за наличието или липсата на задължения, изх.№220201800340968/14.11.2018 г., издадено от ТД София на НАП, което моля да бъде публикувано като част от правото на отговор и опровержение на публикацията.


Публикацията от 11.11.2018 г. е с невярно съдържание, а съгласно Етичния кодекс на българските медии от 2004 г., чл.1. журналистите поемат задължението да предоставят на обществото точна и проверена информация, да използват различни източници, да посочват техния произход, както и да посочват, ако информацията не е проверена. В публикацията липсва информация, че посочените факти не са проверени. Нарушаването на правилата на Кодекса може да бъде оправдано само когато се докаже недвусмислено, че е било в обществен интерес, като информацията в обществен интерес не бива да се обърква с невярна информация, но за сметка на това интересна за обществото.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Живеем в страната на чудесата.

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 846 Неутрално

  "Декларираме, че дружеството "Дефанс Секюрити" ЕООД ... никога не е имало натрупани, неплатени данъчни задължения в размер на "891 030.19 лева"

  "Освен това, фирмата декларира, че няма неплатени задължения към НАП и представя за доказателство удостоверение от данъчните"

  Това че фирмата няма неплатени задължения към НАП сега е добре. Само че това е едно твърдение. Това дали са имали натрупани задължения в миналото е друго. То е лесно да бъде доказано с бележки, показващи кога и колко пари са платени на НАП, или с извадка от НАП показваща същото.

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2019 Весело

  Пак са изтъркали нещо в последните дни от някои регистри и са преместили една десетична точка...

  мурзилка
 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  леле, каква потресаваща наглост... НАП ясно са написали и периода, и запорите им и всичко, онея за журналистическа етика тръгнали да се пенявят

  патреоти, сър

  сложете един скрийн с писмото от кеша най-отгоре бе Дневник

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Живеем в страната на чудесата.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  на помиярите, по-скоро

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1903 Гневно

  НАП, НОИ Главна Инспекция по Труда и самият социален министър Бисер Петков може да си сменят мнението сто пъти на ден.
  Спестяват осигуровки и данъци на която фирма им наредят мутромилиционер комунистите.
  Жалки и долни подлоги да си харчите парите за свещи! Д, .. ... п...... .....!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1449 Весело

  Последно, тази фирма дължала ли е 800 и кусур хиляди лева неплатени осигуровки или е имало малка грешка? :)
  По моя, непотвърдена информация, са дължели около 8 милиона само осигуровки за ДЗПО, но чакам инфо от трети независим източник, за да не се налага да давам право на отговор. То е ясно, че извинение за разпространение на фейк новини няма да дам :-)

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Източник на "Дневник" в приходната администрация потвърди, че дължимата сума към НАП е била платена в последните дни, но обявената на сайта на МВР сума е била сгрешена и задълженията били близо 89 хил. лв., а не 890 хил. лв."

  източника определено злоупотребява с лични данни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3208 Неутрално

  Е то половината фирми от чуждестранния либерален десант не плащат данъци и осигуровки, защото това е вписано като държавна помощ в колониалния ЗНИ! Може па фирмата да не е имала пари примерно ....?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamen_b":

  след като в момента няма , какво значение дали някога е имала.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1830 Весело

  Мдаа, МВР като източник на фалшиви новини!
  Е такова чудо в световната практика няма.
  Пак влязохме в учебниците по история на хибридните операции.
  :)
  !

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  източника определено злоупотребява с лични данни
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  ъх... и що прай тъй тва мевере ма

  https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider46/официални-съобщения-по-реда-на-чл-61-от-апк/дефанс-секюрити.pdf?sfvrsn=5ccd4c08_0

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#13] от "extraCACA":

  ??

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Голямо

 16. 16 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 940 Неутрално

  То в Норландия всичко е възможно.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Весело

  Платили са 10% и са вече чисти и почтенни, а съобщилите факта създали фалшиви новини (интересно това включва ли НАП и МВР) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Не били компютри, а компоти и не сме ги изнесли, а ни ги върнли.

 19. 19 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3782 Весело

  Ако перифразирам леко Ал Капоне - оказва се, че с добра дума и статия в "Дневник" може да постигне значително повече, отколкото само с добра дума.
  Мисли ли някой, че от "ДЕФАНС СЕКЮРИТИ" биха погасили задълженията си толкова експедитивно, ако не беше публикацията?
  Султанка може да е спокойна - позицията ѝ в социалното министерство не е застрашена.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 20. 20 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1219 Весело

  Щом им пишат резилите в ,,Дневник" и след това си плащат-правете си сами сметката имаме ли свобода на словото или не!

 21. 21 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 790 Неутрално

  ВСИЧКИТЕ ПРИБЛИЖЕНЦИ НА МУТРАТА ОТ БАНКЯ ГО ПРАВЯТ, ОБАДИШ ЛИ СЕ И СИ АУТ , ОТВРАТ Е

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Може и грешката да е в НАП, няма да им е за пръв път.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 23. 23 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Много прилича на "Ало, Ваньо..."

  Част от обхваналата ни стабилност.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK