Цените на горивата са високи заради липсата на конкуренция, смята Мартин Димитров

Мартин Димитров

© Надежда Чипева, Капитал

Мартин ДимитровДържавата е част от причините за високите цени на горивата, защото бяха ударени малките бензиностанции и няма конкуренция. Възможни са още протести и предсрочни избори. Това коментира Мартин Димитров в ефира на Би Ти Ви.


"ГЕРБ и БСП приеха Закон за горивата през лятото, който удари малките бензиностанции и цените тръгнаха нагоре. Когато на пазара има малки играчи, има ценова конкуренция, а когато ги няма, цените се повишават. Правителството работи да има по-малко конкуренция на пазара", каза той.


Мартин Димитров смята, че това е само началото на протестите и са възможни предсрочни избори. "България не предоговори цената на газа, въпреки че Европейската комисия дава тази възможност и от нея се възползваха много страни", смята той. По думите му акцизът плюс ДДС е 53% от цената на горивата. Друг проблем, върху който акцентира, е, че в България 80% от данъчните складове се държат от една фирма.
Димитров допълни, че дори са пращали сигнал до Европейската комисия. "В България цените са над средноевропейските без данъците в редица случаи, което показва, че проблемът не е в добавката", каза той и добави, че са пращани сигнали до Европейската комисия. Според него не се търсят истинските решения, а Комисията за защита на конкуренцията не работи достатъчно по казуса. Днес "Демократична България" ще внесе конкретни законодателни промени.


Депутатът коментира и темата с данъка върху старите дизелови автомобили. "Глупаво е да се увеличи данъкът на колите. Трябва да се намалят драстично данъците на коли, които по-малко замърсяват въздуха, а не да се вдига на старите коли", смята Димитров.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Мартинчо, данъчните складове са под контрола на Лукойл, каква конкуренция искаш.
  Каквато цена искат, такава ще си направят.
  Да не го бяхте продавали на руснаци, като сте такива русофоби.
  Не че, ако бяха американци, англичани или французи нямаше да направят същото, монополът си е монопол.

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Де юре трябва да се насърчава лоялната конкуренция. При нас това е невъзможно - тук е царството на споразумения, решения и съгласувани практики, с които се ограничава конкуренцията, злоупотребява се с господстващо положение и се използват всякакви други актове и действия, които предотвратява, ограничава или нарушава тая пуста конкуренция. Извод: всичко ни е на обратно.

 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Де юре трябва да се насърчава лоялната конкуренция. При нас това е невъзможно - тук е царството на споразумения, решения и съгласувани практики, с които се ограничава конкуренцията, злоупотребява се с господстващо положение и се използват всякакви други актове и действия, които предотвратява, ограничава или нарушава тая пуста конкуренция. Извод: всичко ни е на обратно.

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Де юре трябва да се насърчава лоялната конкуренция. При нас това е невъзможно - тук е царството на споразумения, решения и съгласувани практики, с които се ограничава конкуренцията, злоупотребява се с господстващо положение и се използват всякакви други актове и действия, които предотвратява, ограничава или нарушава тая пуста конкуренция. Извод: всичко ни е на обратно.

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Весело

  Конкуренцията между моите две "аз" води до мултиплициране.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Каква конкуренция, когато една фирма държи повечето складове.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Ако цените наистина са високи, този защо не вземе да продава горива и да спеèли много пари!?

 8. 8 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Защото не можеш да внесеш гориво, ако не минеш през склад на Лукойл.

 9. 9 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  "Глупаво е да се увеличи данъка на колите. Трябва да се намалят драстично данъците на коли, които по-малко замърсяват въздуха, а не да се вдига на старите коли", смята Димитров.

  Тук вече не е прав, ефектът от това намаление ще е нулев. Никой, който си купува 15 годишен дизел не го прави, защото данъка на нова кола е 350лв.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Освен че са много ниски, данъците за стари таратайки масово не се събират. Разходите по принудителното събиране на 4 години по 15 лева данък са по-ниски от прихода. Налице е една всеобща данъчна амнистия за собствениците на бракми.

  Mутри, вън!
 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Мартинчо, данъчните складове са под контрола на Лукойл, каква конкуренция искаш.Каквато цена искат, такава ще си направят.Да не го бяхте продавали на руснаци, като сте такива русофоби.
  —цитат от коментар 1 на НеКой

  Световният злозей Костов продаде фалиращия Нефтохим като производствена база, акцизните складове и монопола над тях му ги хариза охраняваният от Баце "цар" и самия тиквун.
  Ама малко се помни в тая държава, още по-малко се мисли кой става за управленец, кой не.


 12. 12 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Ако цените наистина са високи, този защо не вземе да продава горива и да спеèли много пари!?
  —цитат от коментар 7 на svoboden

  Лукойл работи с огромна печалба, която изнася от България. Ако се наложи, могат много да намалят цените, на които доставят горива.
  В момента, в който някой се пробва да внася на цени, значително по-ниски от тези, на които продават Лукойл, автоматично ще го задушат.

 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Причината за високите цени на горивата в България е шуробаджанащината и русоблизството. А имената са: Лукойл, златев-борисов.

 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не само това - шефът на Борисов го бие на карти. После Пеевски го защитава в медиите си.
  ГЕРБ = БКП + ДПС

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Мартин Димитров отдавна говори тези неща, но Борисов играе карти с този, който му диктува какви да са действията на правителството :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1241 Разстроено

  Тоя говори, ония говори, а накрая всички ние плащаме (високата) цена, определена от/за Русия. Няма какво да се лъжем - бай Тошо не успя да ни хариже като 16-та република на СССР едно време (официално), сегашните управници отдавна го направиха (неофициално)...

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Нефтохим, корупцията, лъжата:

  "Когато през 2004 г. Иван Костов напуска СДС, за да реализира своя политически проект ДСБ, се стига до остри спорове между него и тогавашния син лидер Надежда Михайлова[1]. В хода на тези спорове тя му задава публично пет въпроса – и получава също тъй публично неговите отговори.[2] Единият от въпросите е кога е бил искрен – когато пише статии за Русия или когато продава ключови предприятия като „Петрол“ и „Нефтохим“ на руснаците. Отговорът за „Петрол“ гласи, че това е една от най-успешните приватизационни сделки, в която OMV, българският „Петрол“ и руският „Нафтекс“ са имали равно участие. Тук Иван Костов пропуска да спомене, че всъщност руското участие не е толкова руско, колкото на руската мафия; че става дума не за друг, а за Денис Ершов[3], изгонен от България като заплаха за националната сигурност; че старото име на „Нафтекс“ е „Юкос Петролеум“ и руската компания „Юкос“ официално отрича да има нещо общо с тази фирма; че същият този „Юкос Петролеум“ неизменно снабдява с петрол „Нефтохим“ с протекциите на Красимир Премянов по време на правителството на Жан Виденов, а след това и с протекциите на Йордан Цонев по време на правителството на Иван Костов; че банката, която стои зад тези доставки и последвалата ги приватизационна сделка за „Петрол“, осъществена под натиска на Христо Бисеров[4] и Йордан Цонев[5], се казва първоначално „Балканска ортодоксална банка“, създадена от хора на Държавна сигурност и функционираща като един от основните спонсори на БСП под контрола на ген. Любен Гоцев[6], а по-късно – вече като „Нефтинвестбанк“, тясно свързана с Майкъл Чорни.

  По-интересен е другият негов отговор – за продажбата на единствената работеща българска рафинерия на „Лукойл“. Цитирам дословно:

  „Нефтохим” беше продаден на руска фирма, защото е с руска технология и преработва руски нефт. И затова представляваше интерес само за руски фирми.

  Винаги ме е впечатлявала способността на държавниците да изричат публично неистини, без да им мигне окото. От справка за вноса на суров петрол за периода 1991 – 2003 г.[7], официално поискана от Лъчезар Тошев, народен представител в тогавашното 38-мо Народно събрание, и официално издадена от Изчислителния център на Министерството на финансиите, става ясно, че съвсем не сме купували и преработвали само руски нефт."
  http://corruptionbg.com/Sdelkata-Za-Neftohim

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Преди време патрона му (лаборанта) го удари на социализъм във визията си. Айде той вече е одъртял, приемаме го за нормално.

  Ама десния Мартинчо да ми хленчи като стара баба пенсионерка... нещо ми иде нанагорно.

 20. 20 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Прав е Мартин Димитров,но какво от това?!?Монополистът ще си е един и същ,складовете ще си бъдат на един и същ,и който ѝ да е премиер -министър,ще вдига рамене,и ще обяснява,че "...това е положението"...Тя,тази бомба, е заложена още мноооого отдавна и сега,онези,които са я заложили(или синовете и внуците им)доволно потъркват ръце ,и се смеят на електоралните единици,които упорито искат повече,и повече държава в дейности,където тя изобщо няма място!

 21. 21 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Чета го с отвращение, този пара-икономист... Проектът "Южен поток" бил вреден за България! Майка му трябва да е родила хидроцефал. Сега дава рецепти за сваляне на държавните надценки, ама не казва откъде ще се пълни бюджета за качване на заплатите. Ситуацията е кръгова: правителството с една ръка дава на гражданите, а с другата взима, естествено. Няма как инъче, защото още не е потекъл нефт от Черно море. Разгеле, третият сондаж на "Тотал" в морския блок се казва "Мелник-1"! Какво ли са пили шефовете на компанията на кръщенката?

 22. 22 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#9] от "taratanki":

  Идеята е колите да не се делят на ни ви и стари , а на замърсяващи и незамърсяващи.
  Така 30 годишен голф на газ може да има по-нисък данък от 5 годишен дизел.

 23. 23 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#18] от "aleks ivan":

  В Нефтохим се съхранява и държавният резерв, като държавата плаща по 4лв на тон на месец. За около 200 000 тона.
  Дано ако потрябват, да ги има в действителност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK