Асансьорът в центъра на София, за който никой не отговаря

Асансьорът в подлеза на Ларгото от страната на ЦУМ. На него дори не е поставен надпис, че съоръжението не работи.

© Велко Ангелов

Асансьорът в подлеза на Ларгото от страната на ЦУМ. На него дори не е поставен надпис, че съоръжението не работи.Колко време е необходимо на Столичната община да осигури поддръжка на асансьор, от който могат да се възползват хора със затруднено придвижване и майки с детски колички? Краткият отговор на въпроса е: колкото - толкова. Дългият гласи, че един месец не стига, а доказателството е в идеалния център на София.


Преди месец - на 16 октомври, в контактния център на Столичната община се получават серия от сигнали за това, че асансьорите от двете страни на Ларгото (откъм сградата на ЦУМ и откъм хотел "Балкан") не работят. Така прекосяването на бул. "Цар Освободител" между сградите на президентството, Министерския съвет и парламента (в бившия Партиен дом) става сложно за родители с детски колички или хора със затруднено придвижване.


На място няма рампи и за да преминат от другата страна те трябва да направят сериозна обиколка - най-близката пешеходна пътека е на булевард "Дондуков" при пряката с улица "Бачо Киро", като оттам трябва да се заобиколи сградата на бившия Партиен дом, за да се стигне и премине през пешеходната пътека пред БНБ.
Изграждането на асансьорите от двете западни страни на Ларгото е част от мащабната обществена поръчка, организирана от Министерство на културата и възложено на консорциума "Антична Сердика", в което влизат фирмите "Пътстрой - Варна", "Реставрация" ЕАД, "Пътища и Мостове" ЕООД и "Финанс груп 2013" ЕООД, която е на стойност 12 млн. лв., финансирани по Оперативната програма "Регионално развитие".


На 9 февруари 2018 г. Министерският съвет взе решение Ларгото да бъде прехвърлено за безвъзмездно управление за срок от 10 години от Министерството на културата на Столичната община, а на 26 септември 2018 г. беше подписан приемно-предавателен протокол между двете държавни институции.


Един от подателите на сигналите до общината разказа пред "Дневник", че на 16 октомври, след като установил, че асансьорът не работи, позвънил на посочения телефон за поддръжка. Той е на фирмата "Лифтком". Оттам заявявили, че от първи октомври не отговарят за този обект и го насочили към дружеството "Метрополитен", което поддържа метрото и подлеза към спирката, или Столичната община.


От общинското дружество обяснили, че асансьорът не е част от инфраструктурата на метростанция "Сердика" и не носят отговорност за поддръжката му и препратили към общината. Оттам пък регистрирали сигнала, но не посочили срок нито за ремонт на асансьора, нито коя е фирмата, която го поддържа, разказва още жалбоподателя.


От сайта на контактния център на общината се вижда, че две седмици след подаването на един от сигналите, "Метрополитен" отговаря, че "съоръжението не е част от инфраструктурата на метрото" и въпросите трябва да се отнесат към Министерство на културата.


От друго писмо-отговор на сигналите (освен за неработещи асансьори, има сигнал и за счупени пейки) става известно, че те са били препратени от контактния център на Столичната община на кмета на район "Оборище" Васил Цолов. Две седмици след подаването им той ги адресира до шефа на дирекция "Инженерна инфраструктура" в общината Мариела Лазарова, напомняйки, че именно на тази служба е прехвърлено стопанисването на обекта.


Въпреки че месец след оплакванията, асансьорите все още не работят, общината е отчела подадените сигнали като обработени. Междувременно обаче гражданите продължават да пишат, че съоръженията не работят. Сигнали има и за счупени пейки и мръсотия в подлеза.


От сайта на контактния център се вижда, че на 15 ноември "Метрополитен" отново са изпратили до Столична община информация, че сигналите за неработещите асансьори не са от тяхната компетентност.


"Дневник" не успя да се свърже с пресцентъра на Столична община по телефона и изпрати въпроси по мейл каква е причината за неработещите асансьори, коя е фирмата, която е отговорна за поддържането им и кога те ще бъдат ремонтирани.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  Класика. Защо въобще ги слагаха тези асансьори като не могат или пък не желаят да ги поддържат е съвсем друга тема.
  пп. Ако и някоя телевизия се намеси, изведнъж обаче всичко чудодейно ще се промени - проверка на място, Фандъкова загрижено се изказва, може и някой прокурор за тежест...
  Жалка работа

 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Иванчева е поискала подкуп докато не го получи асансьора няма да работи. Затвор за Иванчева съсипа добре работещата Столична община.

 3. 3 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Има ли бол пари, направили ги. Подръжката е друго нещо. И на мен да ми дадат ще си направя личен асснсьор до шестия етаж, обаче как ще го поддържам, не знам.

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  " от който могат да се възползват хора със затруднено придвижване и майки с детски колички?"

  Защо само майки?
  Бащите не бутат ли детски колички?
  Или намекът е да ги носят на ръце по стълбите?

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Менталити, да стои нов , да го има, да е накипрен, няма простаците ( народа) да го ползва пък ние да се хабим да го поддържаме я. А можеше просто да не е чак толкоз лъскаффф, а просто удобен и за ХОРАТА най- вече....

 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 836 Разстроено

  Тази работа с асансьорите е само част от големия проблем с държавата ни: от значение е че си я имаме за да можем да се тупаме по гърдите 2 пъти годишно (за 3 март и Съединението), това че не работи 365/365 няма никакво значение. Ето затова някои казват че предпочитат да са негри в Алабама.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  Работеща административна бюрокрация? В България е " мисия невъзможна". Важното е, че едни пари са похарчени успешно за нашите хора! Какво тук значат някакви родители с детски колички, или инвалиди и трудно подвижни? Ще ни пречат на рахатлъка и пиенето на кафе от 9 до 17ч.Да си седят в къщи!

 8. 8 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Вместо да се разхождат в парка, те в най-голямата мръсотия 😊! А баба ви все на въртележка се е возила 😁😁😁😁😁😁! Както би Ви казал Варели Симеонов !

  agent
 9. 9 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Смешното е, че трябва да влизаш под земята за да пресечеш улицата. Около ларгото и станция Сердика е пълно с хора които стигат да пътното платно, само за да установят, че няма как да пресекат.

 10. 10 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тека е в България.

  Memento Mori
 11. 11 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бюрокрацията в пълната си сила

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Нека да поговорим и за асансьора на бул. Христо Ботев и подлеза на Централна гара. До самия асансьор има 20 стръмни стълби, които са трудни за възрастни хора и почти невъзможни за трудно подвижни. Но самият асансьор не работи от години. Външното му състояние е трагично, навява идеи за апокалиптична обстановка тип "Живите мъртви". В подобно състояние се намират и асансьорите на самия гаров площад и в подлеза, единият елеватор към входа на гарата е постоянно неработещ.

  Тези "дребни" недостатъци биха се подминали, докато не се наложи да изпратиш някой познат възрастен човек или трудноподвижен. Тогава хем ти е жал за горкия човек, докато се мъчи да слезе по стълбите, хем се гневиш на общината. И тези случаи не са единствените в София. Рядкост е да намериш работещ асансьор в подлез.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#3] от "tvi63":

  Усвоили са пари от ЕК.Веждю ги е усвоил и прехвърлил поддръжката на Данчето Дондукова ,а тя се е оплела като патка в кълчища.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Весело

  (Саркастично) Асансьор ли? Да работи? Ама той не беше ли нужен само за ПР събитието по откриването? Не го искам, тогава!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Като не е на никой да идвам да го демонтирам за матриал. Който ме спре значи е негова собственост...

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Булевард Освободител свършва с МОЧА, или пред площад княз Александър Батемберг,
  или пред площад за т.нар. Независимост... ама карай да върви освободително на Запад... по бул Александров.

  "Царя" и Князът дон Дуков се вливат и разливат освободително в широко Ларго.
  Там под там е Метростанция с неработещи асансяори.
  В Метрото общо взето работят, но в подлеза не.

  Прескачаме сведващото изложение.
  Само отбелезваме, че то пропуска/прескача Голема картина.

  Турпотокът запъхтел се,
  в подлез без асансьор поспрел се,

  спрян е за да туркултура
  консумира и любува.

  Знаменца, меморабиля,
  "Слава СССР" най-мила

  консумира визуално,
  а и шанс (защо пък не?)

  да закупи си, буквално.

  "Колко време е необходимо на Столичната община да осигури поддръжка на асансьор, от който могат да се възползват хора със затруднено придвижване и майки с детски колички? Краткият отговор на въпроса е: колкото - толкова.
  Дългият гласи, че един месец не стига, а доказателството е в идеалния център на София.

  Преди месец - на 16 октомври, в контактния център на Столичната община се получават серия от сигнали за това, че асансьорите от двете страни на Ларгото (откъм сградата на ЦУМ и откъм хотел "Балкан") не работят.
  Така прекосяването на бул. "Цар Освободител" между сградите на президентството, Министерския съвет и парламента (в бившия Партиен дом) става сложно за родители с детски колички или хора със затруднено придвижване.

  На място няма рампи и за да преминат от другата страна те трябва да направят сериозна обиколка - най-близката пешеходна пътека е на булевард "Дондуков" при пряката с улица "Бачо Киро", като оттам трябва да се заобиколи сградата на бившия Партиен дом, за да се стигне и премине през пешеходната пътека пред БНБ."

 17. 17 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 499 Неутрално

  за съжаление не са само тези двата асансьора, и на други места в софия новоизградени асансьори седят неработещи

 18. 18 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 744 Неутрално

  И а на бас че този асансьор струва поне 2х по-скъпо отколкото е нормалната му цена, щото едни европари трябваше да усвояваме ...

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Разстроено

  Тук говорим за цяла Източна Европа, за цели бантустани като България, Македония, Украйна, до някъде Румъния. Никой за нищо не отговаря. Оставени на милостта на Луцифер и неговите подчинени зидари. Вие тук издребнявате за някъв си АСАНсьор. Нови върхове в (пост)соц дребнотемието! Все едно сме 1984!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#5] от "biimbaambuum":


  До коментар [#6] от "john_3volta":

  Съгласен съм с всички коментари в тази тема (освен този на дневникаря-неговите не мога да ги разшифровам -кога цитира, кога пише нещо свое).
  На вас двамата обаче коментарите са най точните. За съжаление, защото констатирате неща които НЕ трябва да са така.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  В български език (и други) "между двойка кавички" означава:

  - буквално цитирано съдържание (между кавичките) ;

  - почти диаметрално противоположно:
  особено значение, иронично, метафорично или каквото да е ;
  тогава кавичките обръщат внимание, че е нужно повече внимание за разбиране,
  в срамнение с "без" ;

  - вторият общ случай допуска първият общ, като частен...

  Още по-сложно става, когато цитиран израз съдържа цитиран.
  Многоуровнев израз.
  Тогава е нужна повече от една двойка "скоби" кавички.

  За разлика от изрични скоби напр. (нещо), [нещо] или {нещо},
  за знак кавичка отваряща "скоба" се ползва идентичен със знака за затваряща:
  "нещо".


  ***

  Накрая в предишния коментар от ВИИ Маркс имени...
  има цитиран текст, няколко параграфа, от публикацията.

  Преди това бе коментар "увод".

  Накратко:

  Чисто нови асансьори в подлез не работят,
  но работят ширпродажби на дребно на савецка меморабилия.

  Благадарение неувяхваща носталгия по бивш СССР.

  До коментар [#5] от "biimbaambuum":
  До коментар [#6] от "john_3volta":

  Съгласен съм с всички коментари в тази тема (освен този на дневникаря-неговите не мога да ги разшифровам -кога цитира, кога пише нещо свое).

 22. 22 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Проблемът с поддръжката на каквото и да е винаги препъни камъка в България. Ама хората не пазели, ама вандали итн приказки от 1001 нощ. Из другите държави не се чупи и хората не ходят по тревата. Построи се нещо и се зарязва и почти винаги няма яснота кой е отговорен да го поддържа. Важното е, че едни милиони са били усвоени

  malart.blog.bg
 23. 23 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 890 Неутрално

  същото важи и за асансьора при софийския университет откъм градинката. от години не работи!

 24. 24 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Любопитно

  И в нашия блок асансьора не работи! Не можем да се разберем 18 семейства - до 3ет казват, че не им трябва а тези над 3ет не искат да плащат щом тези под 3ет няма да плащат. И така вече 10 години

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 25. 25 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Защото са по една програма.. Където трябва да се усвоят.. Едни пари.. От правилните фирми..

 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 287 Неутрално

  И в нашия блок асансьора не работи! Не можем да се разберем 18 семейства - до 3ет казват, че не им трябва а тези над 3ет не искат да плащат щом тези под 3ет няма да плащат. И така вече 10 години
  —цитат от коментар 24 на Kiril


  10 години без асансьор?!? 'Шъ мъ баннат за месец ако напиша каквото ми се иска да напиша, ама...да дам съкратената самоцензурирана версия: Надявам се да си 35 годишен и да живееш на 4тия етаж. И да имаш здрави нерви да живееш в блок с мизерници, които и 10 кинта месечна такса за асансьор+почистването на стълбищната клетка не плащат...

  А защо не направите асансьора с чип? Струва еднократно 2-300 лв (и включва двайсетина чипа, допълнителните са под 2 лв/чип). Който плаща за асансьора и има чип го ползва. Другите се катерят пеша!
  До коментар [#24] от "Kiril":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

  "А защо не направите асансьора с чип?"
  Българинът и на това му е намерил цаката (в нашия блок асансьорите са с чип!) - няма да Ви обяснявам какъв е механизмът, за да не отварям очите на тези, които още не са се сетили.

 28. 28 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

  Старите хора се изнесоха и останахме младоци! С тях не се разправя.

  От добрата страна погледнато няма надебеляли в нашето семейство. И също не излизаш без да направиш план, за да не ти се наложи да катериш отново ако си забравиш ключовете.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 29. 29 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#28] от "Kiril":

  Странно, обикновенно възрастните били тези 'дето не плащали за "входна такса", за някои може би 10 лв. са бая пари. Ама млади и здрави хора (обикновенно и двамата родители работещи) да не се съгласят да плащат 5 лв' входна такса без асансьор, и още 5 за асансьора...странно ми се вижда...

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 287 Неутрално

  😀

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 287 Весело

  Опс...
  До коментар [#27] от "evpetra":

  Ааа, не се и съмнявам за техническите способности на българите, що се отнася до "как да прее...прецакам другарчето"😀. Щом масово скимират банкови карти в каспомати по света и у нас, колко му е да хакнеш чип за асансьор и да го клонираш😀

  Или 'фатката е "лоу'тек"-я с тесличка, я с по го'Уема отверка? Би ли споделила НА ЛС "цаката", моля? Вече не живея в България, па и не общувам с хора шикалкавещи с входната си такса. И няма да споделям във форума информацията, чес'на пионерска😀

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK