Съд потвърди глоба от 1000 лв. за Лозан Панов

Съд потвърди глоба от 1000 лв. за Лозан Панов

© Велко АнгеловСофийският районен съд е потвърдил глобата от 1000 лв. за председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, която му бе наложена за неподадена декларация пред Сметната палата.


Санкцията бе наложена през януари, защото Панов не бил подал имуществена декларация пред палатата, макар че по закон той не трябва да я подава там. Затова поиска от районния съд да я отмени.


Панов обясни пред съда, че е декларирал имуществото си пред Инспектората към ВСС, защото след промените в Закона за съдебната власт това бил компетентният орган. Панов каза, че редовно е подавал декларации пред палатата. Той обжалва глобата пред районния съд с тези мотиви.
Съдът тогава не допусна като страна по делото новата комисия за борба с корупцията (КПКОНПИ). Според съда, въпреки че звеното от Сметната палата, което отговаря за тези нарушения, да е вече част от КПКОНПИ, палатата не е закрита, а тя е органът, издал глобата.


Решението на Софийския районен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK