Прокуратурата настоява за арест за графит върху паметника на съветската армия

Прокуратурата настоява за арест за графит върху паметника на съветската армия

© Георги КожухаровСофийската районна прокуратура (СРП) настоява обвиненият за графит срещу Льо Пен върху паметника на съветската армия да стои в ареста. Държавното обвинение ще протестира наложената от Софийския районен съд (СРС) най-лека мярка за неотклонение спрямо 22-годишния студент по биология - подписка.


Той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката хипотеза за хулиганство, която предвижда до 5 години затвор. По този текст от Наказателния кодекс се преследват случаите на хулиганство, съпроводено със съпротива срещу полицията или когато хулиганството по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост.


Когато СРС разглеждаше мярката за неотклонение на обвинения студент, стана известно, че по време на ареста си той е предал доброволно на полицията спрея си, т.е. не е оказал съпротива. Самият надпис пък не е обиден към някого, за да се приеме за циничен или дързък.
Refugees welcome Le Pen go home ("Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!") бе изписано на паметника на 15 ноември късно вечерта. В петък лидерът на френската крайна десница "Национален сбор" Марин льо Пен се срещна в София с председателя на "Воля" Веселин Марешки.


Съобщение, че паметникът отново е бил надраскан и че по случая има задържан, се появи на фейсбук страницата на Столичната полиция и в "Туитър" профила на руското посолство. Преди време вътрешният министър Младен Маринов даде уверение, че всекидневно автомобилен патрул на полицията, а при необходимост и пешеходни полицаи охраняват паметника.


Практиката по дела досега показва, че обвиненията на прокуратурата по този текст от Наказателния кодекс - по-тежката хипотеза за хулиганство, обикновено падат в съда. Причината е, че много трудно се доказва състава на хулиганство, особено квалифицирания му състав.


Такъв беше случаят и с активистите от "Протестна мрежа" Асен Генов и Цветелина Сърбинска, които преди време бяха обвинени, че са нарисували в цикламено и виолетово паметника пред сградата на БСП на ул. "Позитано" 20. Върху постамента на паметника имаше и надпис "КОЙ? БКП–ПОЗОР!= КОЙ!"


По това дело бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова оневини двамата на първа инстанция позовавайки се на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). След това прокуратурата протестира оправдателните им присъди. Накрая се отказа да поддържа обвиненията им, но въпреки това Софийският градски съд осъди двамата на по 1 500 лева глоба.


"Този процес няма за предмет даването на оценка, изразяването на одобрение или неодобрение на политическите възгледи на подсъдимите. Също така е недопустимо предметът на обвинението за това дали е извършено престъпление да бъде подменян с оценка за художествената, културната и историческа стойност на паметника, който е станал обект на посегателство, или за комунистическите паметници въобще.


Тези въпроси без съмнение са ценни за политическия и обществения дебат, тъй като фокусират общественото внимание в продължителен период от време, но тъкмо заради това задължително следва да бъдат поставяни и обсъждани без участието на органите на наказателния процес", написа тогава в мотивите си съдия Тодорова.


Тя позова решението си на няколко дела, разгледани от ЕСПЧ, подчертвайки, че политическото мнение, доколко представлява участие в политическия дебат, само по себе си не може да представлява грубо неуважение, а представлява опит за привличане на общественото внимание, т.е. мотивът е тъкмо обратният - утвърждаване на определена идея, привличането на одобрението на обществото или на части от него на своя страна със стремеж към разширяване на политическото влияние.


В мотивите си по делото срещу Генов и Сърбинска съдия Тодорова посочи и кога наказателната репресия е оправдана в подобни случаи: "Когато деянието има политическо съдържание, не е допустимо то да бъде въвеждано под фактическия състав на хулиганството, защото, предвид обекта на правна защита с това престъпление - обществения ред и спокойствие, това би го превърнало в идеологическо престъпление, а наказателната репресия – в политически инструментариум.


Това е несъвместимо с целите и задачите на наказателния процес. Ако деянието обаче доведе до вредоносен резултат, който накърнява обществените отношения, свързани с индивидуални права, защитени чрез криминализация на определени деяния, при които е допустим евентуалният умисъл (наред с пряката политическа цел деецът допуска настъпването и на вредите) и степента на обществена опасност на посегателството е достатъчно сериозна, за да бъде то квалифицирано като престъпление, тогава би възникнала наказателна отговорност на основание на конкретното престъпление, насочено срещу собствеността или телесната неприкосновеност."


Практиката на българските съдебни органи по наказване на подобни деяния е противоречива – има извършители, които са наказани по наказателен ред; такива, на които е определено административно наказание в хода на наказателното производство; такива, на които са наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство или по силата на други административно наказателни закони; както и такива, които са оправдани, отбелязва Българският Хелзинкски комитет. В становището на правозащитната организация се обръща внимание на прилагания двоен стандарт при идентични случаи, а именно наличието на многобройни надписи с расистко и фашистко съдържание навсякъде в София, чиито автори не са установени и наказани.


С тези си бездействия, със стремежа си да накаже политическа реч, критикуваща лидер на националистическата политическа идеология, каквато е г-жа Льо Пен, както и с множеството случаи, в които не преследва ефективно престъпления от омраза с расистки и ксенофобски подбуди, българската прокуратура демонстрира уклон в това да не наказва идеологиите на расизма, ксенофобията и крайния национализъм и да наказва техните опоненти, се посочва в становището.


"Допълнителна тревога в случая буди и обстоятелството, че наказателното преследване идва след редица призиви от страна на Руската федерация за строги наказания за всякакви посегателства над този паметник. В отговор на това за опазване на паметника българските власти разходват значителни публични ресурси, включително като на паметника е назначена нарочна и постоянна охрана от служители на Министерство на вътрешните работи, отбелязва Хелзинкският комитет.

  Ключови думи към статията:

  Коментари (84)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 2 Профил на EU Fighter
   EU Fighter
   Рейтинг: 669 Неутрално

   Може би защото е много нацикомунистична и наципатрЕотична....

  3. 3
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  4. 4 Профил на Darulio
   Darulio
   Рейтинг: 1138 Любопитно

   Не че ми е жал за антифа демонстрантчето, но прокурватурата се престаарава в желанието си да симулира дейност.
   Защо е необходимо извършителят на хулигански акт да бъде държан в ареста за постоянно? Имат основания да заключат, че 22 годишен студент по биология ще зареже целия си досегашен живот и ще се укрие, за да избегне глоба ли? Или и затвор ще искат за два реда надпис със спрей?

   "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
  5. 5 Профил на boyan ivanov
   boyan ivanov
   Рейтинг: 15 Неутрално

   ОТХВЪРЛЯМ! ИСТИНАТА Е КАЗАЛО МОМчЕТО

  6. 6 Профил на selqnin
   selqnin
   Рейтинг: 1721 Неутрално

   Да заповядат да арестуват МЕН!!!!

  7. 7 Профил на stedim
   stedim
   Рейтинг: 1937 Неутрално

   Предозиране от страна на прокуратурата.

  8. 8 Профил на blondofil
   blondofil
   Рейтинг: 2234 Неутрално

   То да е циганин да си затвориш очите, ама то

  9. 9
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  10. 10 Профил на blondofil
   blondofil
   Рейтинг: 2234 Неутрално

   Видими резултати от това, че комунистическите прокурори не лежаха в Белене.

  11. 11 Профил на doroteus
   doroteus
   Рейтинг: 1013 Неутрално

   Да го ТЕЛЕПОРТИРАТ /паметника / и по него вече няма да се драска , а "независимата " прокуратура ще може да се занимава с други "независими " проблеми !

  12. 12 Профил на Alexander97
   Alexander97
   Рейтинг: 2506 Неутрално

   Не прокуратурата, а Макаров, респективно Чайка искат да стреснат българските граждани чрез пресиления акт!
   Пък ние ще си рисуваме върху МОЧА, докато го има, т.е. докато го сринем!
   И това ще стане.

  13. 13 Профил на Петър Самсонов
   Петър Самсонов
   Рейтинг: 3773 Неутрално

   До Главния Прокурор
   Открито самопризнание

   Долуподписаният Депутат241 поемам отговорността, че съм организатор и идеен вдъхновител и помагач на студента, ошарил МОЧА. Моля като такъв и аз да бъда постоянно арестуван!
   Самоличността ми я има в сайта на "Дневник"
   п.п. Призовавам всички противници на Монумента на Окупационната Червена Армия (МОЧА) да си признаят, че заедно сме извършили това пъклено дело и има огромна опасност да го извършим отново!
   Смърт на путинизма, свобода на народа!

   “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  14. 14 Профил на SSS
   SSS
   Рейтинг: 852 Неутрално

   Интересно, че прокуратурата, която трябва да спазва законите в БГ, хич не се съобразява с действащия Закон за обявяване комунистическия режим в България за престъпен.
   Защо мутрата Младенов е издал заповед за охрана на комунистически паметник и защо прокуратурата, оглавявана от цацата не спазва законите в БГ.
   И защо на мутрата Борисов не му пука за това?
   За селската учителка Фанд. нищо няма да кажа.

  15. 15 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3860 Неутрално

   Ясно е какво имам да кажа и за прокуратурата, и за паметника, и за червената армия.

   Не знам обаче как да разбирам думата "графит" - graphite. Доколкото съм чел книжки, "графит" - graphite (обърнете внимание как се пише!) е a кристален алотроп на въглерода, който се използва за различни технически цели.

   Това, което с удоволствие пишем по МОЧА, когато не ни хванат, е "графито" - graffito, мн.ч. "графити" - graffiti (обърнете и тук внимание на правописа!), което ще рече: надпис, рисунка, драсканица по стена или друго обществено място.

   Съжалявам, ако съм написалнещо не по темата, но държа на правилното писане.

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  16. 16 Профил на attitude
   attitude
   Рейтинг: 594 Неутрално

   Усещате ли лекия полъх от крилата на Чайка?
   Прокуратурата не може да защити едно обвинение срещу убийци на пътя, срещу бандити и крадци, но щом е за надпис на МОЧА или да умори от тормоз две жени е мнооого силна.
   После се чудят защо хората са по улиците. И заради това - силното чувство за несправедливост , липса на адекватни наказания и самозабравяне в съдебната система.

  17. 17 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3860 Неутрално

   А сега - по темата:

   МОЧА е паметник на НАЦИОНАЛНОТО УНИЖЕНИЕ И ПОГРОМ.

   Като такъв, той трябва непрекъснато да бъде мазан с боя (и по-миризливи субстанции), докато на властите им писне и го разрушат.

   Поставянето на охрана С МОИТЕ ПАРИ е акт на НАЦИОНАЛЕН НИХИЛИЗЪМ, заслужаващ най-дълбоко всенародно презрение.

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  18. 18 Профил на Росен  Радославов
   Росен Радославов
   Рейтинг: 1341 Неутрално

   Цацаратурата....умната!
   Щото може да се окажем първата страна в света свалила....прокуратурата си от ВЛАСТ.

   Внимателно с поръчките.
   По паметника на окупаторите всеки българин има право да пише каквото си иска и когато си поиска.

   И това, въпреки факта, че тоя студент май не е наясно със себе си. Съдя по текста.

   Достатъчно е, че е писал...творил е нещо върху паметник на ОКУПАТОРИ.

   п.с. И моята самоличност я има в "Икономедиа" като на "Депутат 241".

   в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  19. 19 Профил на shisharko
   shisharko
   Рейтинг: 307 Неутрално

   Да бе, защото прокуратурата излови всичките престъпници и корумпета в цялата държава и опря до студенчето. Че и в затвор за 5 години искат да го хвърлят!

   РУБЛАДЖИИ!!! РАЗКАРАЙТЕСЕБЕ!!

  20. 20 Профил на extraCACA
   extraCACA
   Рейтинг: 1438 Неутрално

   а каторга не искат ли, Сибир нещо... ееа тъпнята гробарска

  21. 21 Профил на Хриси
   Хриси
   Рейтинг: 1605 Разстроено

   Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. Бавно, но сигурно, се връщаме към тоталитарните репресии. Прокуратурата стоварва тежки репресии върху обикновени хора за дребни провинения, но най-големите бандити се разхождат на свобода.

   Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
  22. 22 Профил на Росен  Радославов
   Росен Радославов
   Рейтинг: 1341 Неутрално

   Бе странно е, че тоя студент кани азиатци и африканци.
   Иначе правилно гони ултра десни като льо Пен, ако ще и да бяха на власт във Франция.

   А Марешки за чий се е срещал с тази е още по-странно.

   в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  23. 23 Профил на Реми
   Реми
   Рейтинг: 694 Неутрално

   До Главния ПрокурорОткрито самопризнаниеДолуподписаният Депутат241 поемам отговорността, че съм организатор и идеен вдъхновител и помагач на студента, ошарил МОЧА. Моля като такъв и аз да бъда постоянно арестуван!Самоличността ми я има в сайта на "Дневник"п.п. Призовавам всички противници на Монумента на Окупационната Червена Армия (МОЧА) да си признаят, че заедно сме извършили това пъклено дело и има огромна опасност да го извършим отново!Смърт на путинизма, свобода на народа!
   —цитат от коментар 13 на Депутат 241


   Подкрепям и допълвам да пуснат младежа веднага!

   Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
  24. 24 Профил на Росен  Радославов
   Росен Радославов
   Рейтинг: 1341 Неутрално

   До коментар [#3] от "меншевик":

   Е?
   Хубава работа.

   Що с "Томахоук"? Те пари струват.
   Тук нали постоянно разглобяваме чужди боеприпаси.
   Може специалисти да заредят правилно от чуждите, но ненужни боеприпаси и това обидно за България недоразумение да изчезне в пепел. После да се измете и да се направи лунапарк там. Да е добре за децата, но и да им е криво на руснаците. А на нас пък да ни е спокойно.

   в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  25. 25 Профил на Росен  Радославов
   Росен Радославов
   Рейтинг: 1341 Неутрално

   До коментар [#21] от "Хриси":

   Цацаратурата, ако не пусне тоя студент ще види дявол по пладне.

   Цацаров!
   Още не ти е простено за Костинброд. Не, че някога ще ти простим.
   Не го забравяй това никога. Внимавай какви ги вършат твоите заптиета.

   в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  26. 26 Профил на Росен  Радославов
   Росен Радославов
   Рейтинг: 1341 Неутрално

   До коментар [#19] от "shisharko":

   Килията до Иванчева била свободна.

   Таман с един ход ще освободим и Иванчева покрай обърканият студент.

   в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  27. 27 Профил на Петър Самсонов
   Петър Самсонов
   Рейтинг: 3773 Неутрално

   На МОЧА е написано:
   "На Съветската армия освободителка от признателния български народ".
   Само че...
   Съветска Русия ни обявява война. Окупира ни. Не е воювала на наша територия. Плащали сме им данъци, репарации, компенсации...
   Това е същото на входа на Царевец във Велико Търново да се постави един 20-метров паметник на турчин с чалма и ятаган, хванал през кръста полугола българска девойка и отдолу да пише:
   На Османските освободителни орди от признателната българска рая".
   ЕЙ, ЦАЦАРАТУРАТА, ДА ОСТАВИТЕ МОМЧЕТО НА МИРА!!!

   “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  28. 28 Профил на Apophenia
   Apophenia
   Рейтинг: 2431 Неутрално

   Ибрикчии, сър.

   ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
  29. 29 Профил на Explorer
   Explorer
   Рейтинг: 274 Неутрално

   То едно е да настояваш, друго е да имаш текст по който да го направиш. Те все едно са в критическата. Настояват, та настояват. Я вземете по един парцал и го обършегте този паметник. И без друго друга полза от вас няма. Като ви е толкова скъп. Комунизмът е обявен за престъпен. Не сте ли чели законите си?

   Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
  30. 30 Профил на ТумбаЛумба
   ТумбаЛумба
   Рейтинг: 847 Неутрално

   Цацаров - неадекватен и незрял както винаги.
   Ще се опитват да омислостивят ламята с едно 22-годишно момче.
   Всички сгради са в плачевно състояние, но не съм чула за глоби и арести.
   Не виждам защо един паметник трябва да се приема като по-ценен от една сграда, особено ако тя ДЕЙСТВИТЕЛНО Е културен паметник, обективно с много по-голяма естетическа и историческа стойност от въпросния паметник.
   Глоби - да, арести - не.

  31. 31 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 648 Неутрално

   Ей сега умнокрасвците ще скочат в защита на драскача...

   А, когато подобен примат драскаше в Япония, го кълняха и се дистанцираха.

   София и без това е мазаляк от графити, некролози, незаконни рекламки и каква ли още простотия. Добре е да се вкара малко повече строгост в системата.

  32. 32 Профил на меншевик
   меншевик
   Рейтинг: 328 Весело

   До коментар [#24] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

   Абе пари струват ама я само си представи - излита Томахавката от борда на американски разрушител "Портър" закотвен на морската гара във Варна - от там прелита с крейсерска скорост на 15 метра височина над Коста Перчово, Кулско, след което, над Позитано 20 и баааам върху моча - няма моча. Може залпа да се повтори по летящата чиния на Бузлуджа. За такава заря съм готов да плащам. Може да поканим Гундяев да гледа събитието.

   Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
  33. 33 Профил на Apophenia
   Apophenia
   Рейтинг: 2431 Неутрално

   До коментар [#27] от "Депутат 241":

   "признателния народ" се е състоял от няколко стотин про-съветски шумкара, тероризирали България откак се появило СеСеСеРе-то, а останалата сплотена маса опортюнисти изпълзяли от дупките си в сянката на окупационната армия колаборатори на съветската власт

   ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
  34. 34 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 648 Неутрално

   Освен всичко друго, текста е изписан ужасно мърляво, което е показателно за душевното състояние на драскача.

  35. 35 Профил на Росен  Радославов
   Росен Радославов
   Рейтинг: 1341 Весело

   До коментар [#32] от "меншевик":

   Имаме сделка.
   Да бъде "Томахоук".
   Твоето описание на разрушаването на проклетият паметник на руските окупатори ми хареса. Струва си парите.
   И то два удара. Вторият е за кеф.

   в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  36. 36 Профил на Росен  Радославов
   Росен Радославов
   Рейтинг: 1341 Неутрално

   Цацаратурата, обаче НЕ вижда проблем да осъди Таско Мозъка,
   който подлуди софиянци с водата им.
   Избирателна цацаратура бе.
   Първо линк към биографията на Таско Мозъка. Дори в ДСигурност са го смятали за некадърник.
   https://agentibg.com/index.php/bg/2014-02-18-16-16-27/293-2015-10-26-07-47-43

   https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/20/3349028_prokuraturata_ne_vidia_problem_v_publikaciiata_na/?ref=id #comment-4

   в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  37. 37 Профил на Лелка
   Лелка
   Рейтинг: 1180 Неутрално

   "Допълнителна тревога в случая буди и обстоятелството, че наказателното преследване идва след редица призиви от страна на Руската федерация за строги наказания за всякакви посегателства над този паметник. В отговор на това за опазване на паметника българските власти разходват значителни публични ресурси, включително като на паметника е назначена нарочна и постоянна охрана от служители на Министерство на вътрешните работи, отбелязва Хелзинкският комитет.
   !!!

  38. 38 Профил на von_seeckt
   von_seeckt
   Рейтинг: 714 Неутрално

   Ясно е какво имам да кажа и за прокуратурата, и за паметника, и за червената армия.Не знам обаче как да разбирам думата "графит" - graphite. Доколкото съм чел книжки, "графит" - graphite (обърнете внимание как се пише!) е a кристален алотроп на въглерода, който се използва за различни технически цели.Това, което с удоволствие пишем по МОЧА, когато не ни хванат, е "графито" - graffito, мн.ч. "графити" - graffiti (обърнете и тук внимание на правописа!), което ще рече: надпис, рисунка, драсканица по стена или друго обществено място.Съжалявам, ако съм написалнещо не по темата, но държа на правилното писане.
   —цитат от коментар 15 на Norman Granz


   Другарю гранц вие кога сте дращили по паметника?

  39. 39 Профил на меншевик
   меншевик
   Рейтинг: 328 Неутрално

   До коментар [#38] от "von_seeckt":

   Пиши бързо донос до Цацаров - Гранца от форума на дневник си призна, че маца паметника на рашистката окупация над България. Да се арестува.

   Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
  40. 40 Профил на Willy Messerschmitt
   Willy Messerschmitt
   Рейтинг: 3249 Любопитно

   Ама това "Паметник" ли е?Алоооо прокуратурата много ниЗко се навеждате бе?Виждат Ви се червените зад........и!!!!Когато за нещо друго разтакавате по 10 годни!

   До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
  41. 41 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 328 Неутрално

   Хахаха! Помеже е срещу льо пен - в ареста, а когато беше срещу милионите жертви - нищо! Няма значение срещу кого е, по паметници дращят само простаци и простотията им се лекува със солени глоби. Ама много солени! Така е по света.

   Мърфи е оптимист!
  42. 42 Профил на Willy Messerschmitt
   Willy Messerschmitt
   Рейтинг: 3249 Весело

   До коментар [#32] от "меншевик":

   Къде ще събираме волни пожертвувания?Ракетата струва пари!Искаам да си платя!!!Моля!

   До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
  43. 43 Профил на Росен  Радославов
   Росен Радославов
   Рейтинг: 1341 Неутрално

   До коментар [#34] от "niakoi_si":

   +, защото е почти вярно.
   Но!
   Не е показателно за душевно състояние, а за нивото на нашето родно образование.

   Това, обаче е друга тема.

   в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  44. 44 Профил на Росен  Радославов
   Росен Радославов
   Рейтинг: 1341 Неутрално

   До коментар [#42] от "Willy Messerschmitt":

   За събарянето на паметника на руският окупатор ще намеря пари.
   Детските на детето ще дам...на зор сме, но наше дело правое, мы ще го съборим това недоразумение обиждащо България.

   Как да обясня на синовете си КАКВО по дяволите е това нещо като паметник?
   Обявяват ни война три дни преди да нахлуят в България без да сме гръмнали срещу тях, държат ни в робство 45+ години, а ние паметник им правим и го пазим СЕГА. Как да им обясня бе ЦАЦАРОВ?

   в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  45. 45 Профил на НеКой
   НеКой
   Рейтинг: 1484 Неутрално

   Кой е пък тоя дето кани бежанци, верно си е за прокурор
   Асен Генов да не е станал пак студент... :)

  46. 46 Профил на simval
   simval
   Рейтинг: 747 Неутрално

   "Прокуратурата настоява за арест за графит върху паметника на съветската армия"

   И кво - с арести ще подтиснете истината?
   Ще затъмните Слънцето?
   Блажени са верующите.
   Некой видел ли е веднъж тръгнала лавина да се озаптиса?

   Аз не зареждам в Лукойл.
  47. 47 Профил на kpenkov
   kpenkov
   Рейтинг: 562 Разстроено

   Ами избрали сме си 240 рубладжи(и на следващите избори пак ще си ги изберем). така че няма защо да се вълнуваме по форумите чак толкова.

  48. 48 Профил на Athanatos
   Athanatos
   Рейтинг: 1352 Неутрално

   Истинският Ден на Независимостта в България ще бъде този, в който се премахне тая грозна и обидна за всеки българин грамада от камъни, бетон и желязо.

   Това е символ на зависимостта ни от московията.

   Долу!
   Цаца, пускайте момчето незабавно!

   Ако за нещо у нас трябва да се протестира - това е то!!!!

   Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
  49. 49 Профил на НеКой
   НеКой
   Рейтинг: 1484 Неутрално

   Паметниците не са агит табла на протестна мрежа и който и да е.
   Да си пишат у дома по стените, те са си техни.

  50. 50 Профил на Willy Messerschmitt
   Willy Messerschmitt
   Рейтинг: 3249 Весело

   До коментар [#41] от "султана глаушева":

   Ама какви жертви бе дрогарко?В България?Има едни 53 умрели от пиене на син спирт в Бургас и 9 човека застреляни от НКВД на гарата в Лом за това че са продали гумите на ЗИС-5 за ракия!Чак пък милиони!Я се успокойте.....Абе Курнелия ти ли си???

   До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
  51. 51
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  52. 52 Профил на Петър Самсонов
   Петър Самсонов
   Рейтинг: 3773 Весело

   Прокуратурата настоява за арест за графит върху паметника на съветската армия
   ––––––––––––––––––––––––––
   Аз пък настоявам всеки прокурор, на който му падне обвинителният акт в съда, да получава публично по 100 тояги на голо!!!
   Така може и да се оправим...

   “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  53. 53 Профил на jelev03
   jelev03
   Рейтинг: 480 Неутрално

   До коментар [#50] от "Willy Messerschmitt":Броят на жертвите е 27М. От тях 19М цивилно население. Имай уважение към мъртвите, ако знаеш какво значи това. Но което месершмидтчо не е научил, мессершмидт никога няма да научи. За жалост.
   —цитат от коментар 51 на султана глаушева


   Чети! За да не пишеш глупости, които са основен процент в твоите постове!

   https://tverdyi-znak.livejournal.com/2929749.html?page

  54. 54 Профил на PETZL
   PETZL
   Рейтинг: 557 Неутрално

   Когато някой мангал,се издрайфа върху паметник на Левски или друг български герой,нищо.Щом е за МОЧА,ще се избият да правят сФирки ,така заръча Чайка.

   99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
  55. 55 Профил на MORTAR
   MORTAR
   Рейтинг: 221 Неутрално

   Преди време хванаха едни дето оскверниха пометник на дисиденти в Бургас. Един от извършителите беше университетска преподавателка. Дали още преподава?

   Свободен архитект, урбанист и еколог!
  56. 56 Профил на Петър Самсонов
   Петър Самсонов
   Рейтинг: 3773 Неутрално

   До коментар [#51] от "султана глаушева":
   Имай уважение към мъртвите...
   ––––––––––––––––––
   Ами ти пък имай уважение към живите и към историческата истина!
   Колко съветски бойци УМРЯХА за България? Колко българи се биха срещу Съветска Русия, че да ни се обявява война? Знаеш ли, че войната между СССР и България трае от 5.09.1944 до 15.09.1947 г.? От кого сме освободени тогава?
   Ами не става само с позитански фалшиви лозунги...

   “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  57. 57 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 3553 Любопитно

   До коментар [#35] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

   Имаме сделка.
   Да бъде "Томахоук".
   ======
   Пак ли клин с клин ще избивате, бе Роска?
   Какво е това.... преведи го на шуменски....

   Bukalemun
  58. 58 Профил на MORTAR
   MORTAR
   Рейтинг: 221 Неутрално

   Искам Софийски референдум за тоя паметник.

   Да се премести. И височината му да се намали. Обидно е да стърчи над цялия център.

   Само че няма НПО което да организира референдум. НПО-та имат само путинистите които разбира се са против и соросоидите на които тоя паметник им е последна грижа.

   Освен някой ден лудия Валерко и НФСБ да поемат организацията - не виждам кой друг би се опитал/ осмелил.

   Свободен архитект, урбанист и еколог!
  59. 59 Профил на keen
   keen
   Рейтинг: 1112 Неутрално

   Веселин Маринов не е прав.
   Оказа се, че родната полиция пази... съветски паметници.

   Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
  60. 60 Профил на the_axel
   the_axel
   Рейтинг: 290 Неутрално

   До коментар [#34] от "niakoi_si":
   Освен всичко друго , редно е да се използва пълен член , където е необходимо ! И изречението да изглежда така : . . .текстЪТ е изписан . . .! А "мърлявото изписване " е по-малък проблем ! Сигурен съм че ти би изписал много красиво : "на братята освободители - с любов" !

  61. 61 Профил на гошо
   гошо
   Рейтинг: 604 Весело

   До коментар [#17] от "Norman Granz":

   не очаквах че плащаш за чистене на паметници

   гошо
  62. 62 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3860 Неутрално

   До коментар [#38] от "von_seeckt":

   "Другарю гранц вие кога сте дращили по паметника?"

   Когато ми е било кеф. 😎

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  63. 63 Профил на gr52
   gr52
   Рейтинг: 853 Неутрално

   Преди време хванаха едни дето оскверниха пометник на дисиденти в Бургас. Един от извършителите беше университетска преподавателка. Дали още преподава?
   —цитат от коментар 55 на Обществен деятел


   Подвизаваше се (скоро не съм проверявал) във "форума" на "Сега" под ник "Света София". И се хвалеше с "революционните" си подвизи. Пишман поетеса и фрустрирана стара мома.

  64. 64 Профил на gr52
   gr52
   Рейтинг: 853 Неутрално

   До коментар [#61] от "гошо":

   Гоша, всеки път, когато те запитам, защо смени руския ник с български, ти хукваш да ме докладваш на модератора за обида на сексуална основа. Кажи ми защо?

  65. 65 Профил на гошо
   гошо
   Рейтинг: 604 Неутрално

   До коментар [#64] от "gr52":

   ами как да ти кажа ,в Русия си свършихме работа отдавна, в Англия почти, сега сме на път и в България Скоро ще се наложи пак да го сменям ,я с френски ,я с немски ,но като гледам на пролет май направо с европеиски ще се наложи

   гошо
  66. 66 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3860 Неутрално

   До коментар [#61] от "гошо":

   "... не очаквах че плащаш за чистене на паметници..."

   Ами аз плащам данъци на общината, а тя плаща на ромки-хигиенистки като теб. 😎

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  67. 67 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3860 Неутрално

   До коментар [#63] от "gr52":

   "Пишман поетеса и фрустрирана стара мома."

   Ами то за любовта към Русия трябва да си има причина. 😆🎶🎶

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  68. 68 Профил на Онуфри
   Онуфри
   Рейтинг: 827 Неутрално

   Ей сега умнокрасвците ще скочат в защита на драскача...А, когато подобен примат драскаше в Япония, го кълняха и се дистанцираха.София и без това е мазаляк от графити, некролози, незаконни рекламки и каква ли още простотия. Добре е да се вкара малко повече строгост в системата.
   —цитат от коментар 31 на niakoi_si


   Ееее … накрая една алкашка се обади !

   п.п. Другите още не са получили опорките !

   Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
  69. 69 Профил на bez_ime2
   bez_ime2
   Рейтинг: 320 Неутрално

   Щацаров - достоен наследник на Вишински! Остава и концлагерите да отвори, отврат!

  70. 70 Профил на bez_ime2
   bez_ime2
   Рейтинг: 320 Неутрално

   До коментар [#63] от "gr52":"Пишман поетеса и фрустрирана стара мома."Ами то за любовта към Русия трябва да си има причина. 😆🎶🎶
   —цитат от коментар 67 на Norman Granz


   Имало три вида перверзна любов - турска, френска и българо-съветска...

  71. 71 Профил на Онуфри
   Онуфри
   Рейтинг: 827 Разстроено

   Освен всичко друго, текста е изписан ужасно мърляво, което е показателно за душевното състояние на драскача.
   —цитат от коментар 34 на niakoi_si


   Което е показателно за Твоето душевното състояние !

   : (

   Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
  72. 72 Профил на Онуфри
   Онуфри
   Рейтинг: 827 Весело

   [quote#38:"von_seeckt"][/quote]

   То пък един паметник !

   На какво е паметник ?

   Да не би на няколкото пияни алкаши загинали в пътни катастрофи ?

   Защото са били пияни от откраднатата ракия !!! (от освободение от какво ?)

   : )

   Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
  73. 73 Профил на Онуфри
   Онуфри
   Рейтинг: 827 Весело

   Паметниците не са агит табла на протестна мрежа и който и да е.Да си пишат у дома по стените, те са си техни.
   —цитат от коментар 49 на НеКой


   Тъй амчи как !

   Как така ще пишат на паметниците на майка рашка !

   п.п. Гиди мискини непоръбени алкашки ибрикчии !!!

   Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
  74. 74 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7447 Неутрално

   Преместете паметника в Музея на тоталитарното изкуство и проблема ще се реши.

  75. 75 Профил на bez_ime2
   bez_ime2
   Рейтинг: 320 Неутрално

   [quote#38:"von_seeckt"]
   —цитат от коментар 72 на Онуфри
   То пък един паметник !На какво е паметник ?Да не би на няколкото пияни алкаши загинали в пътни катастрофи ?Защото са били пияни от откраднатата ракия !!! (от освободение от какво ?): )[/quote]

   Светиня за червените безродници...

  76. 76 Профил на Онуфри
   Онуфри
   Рейтинг: 827 Весело

   До коментар [#50] от "Willy Messerschmitt":Броят на жертвите е 27М. От тях 19М цивилно население. Имай уважение към мъртвите, ако знаеш какво значи това. Но което месершмидтчо не е научил, мессершмидт никога няма да научи. За жалост.
   —цитат от коментар 51 на султана глаушева


   Кои жертви ердоганко?

   Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
  77. 77 Профил на Онуфри
   Онуфри
   Рейтинг: 827 Весело

   ....Какво е това.... преведи го на шуменски....
   —цитат от коментар 57 на eti mehter


   А на мангалски няма ли да поискаш да ти се преведе ?

   : )

   Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
  78. 78 Профил на gr52
   gr52
   Рейтинг: 853 Неутрално

   [quote#77:"Онуфри"][/quote]

   мангъс ( на езика им) - човек, който си иска; мн. ч. мангасар - хора, които си искат

  79. 79 Профил на gr52
   gr52
   Рейтинг: 853 Неутрално

   ром ( на езика им) - човек; ромуля - жена, "човечка"; тези, които са не-роми са съответно "не-човеци"


  80. 80 Профил на gr52
   gr52
   Рейтинг: 853 Неутрално
   Паметниците не са агит табла на протестна мрежа и който и да е.Да си пишат у дома по стените, те са си техни.
   —цитат от коментар 49 на НеКой
   Тъй амчи как !
   Как така ще пишат на паметниците на майка рашка !
   п.п. Гиди мискини непоръбени алкашки ибрикчии !!!
   —цитат от коментар 73 на Онуфри


   "Паметниците" от този тип всъщност са точно агит-табла. Знак за присъствието на тези, на които са посветени. И за по-низшата роля на тези, на чиито земи са поставени. В рамките на една йерархия, "паметници" от този род се поставят на "господа и гасударя" - на по-висшите от човека създания и на най-висшите от хората.

  81. 81 Профил на gr52
   gr52
   Рейтинг: 853 Неутрално

   "Софийската районна прокуратура (СРП) настоява обвиненият за графит срещу Льо Пен върху паметника на съветската армия да стои в ареста. Държавното обвинение ще протестира наложената от Софийския районен съд (СРС) най-лека мярка за неотклонение спрямо 22-годишния студент по биология - подписка."

   Полека изплува
   от рядката кал
   червеният гъъъз
   наааа свинята...

  82. 82 Профил на gr52
   gr52
   Рейтинг: 853 Неутрално

   До коментар [#64] от "gr52":ами как да ти кажа ,в Русия си свършихме работа отдавна, в Англия почти, сега сме на път и в България Скоро ще се наложи пак да го сменям ,я с френски ,я с немски ,но като гледам на пролет май направо с европеиски ще се наложи
   —цитат от коментар 65 на гошо


   Искрено се радвам, че освен немски и френски знаеш и европейски език.

  83. 83 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5260 Неутрално

   Българо/руската прокуратура иска да има "...идеологическо престъпление..." за да преобразува наказателната репресия "...в политически инструментариум..."...

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  84. 84 Профил на simval
   simval
   Рейтинг: 747 Неутрално

   До коментар [#70] от "bez_ime2":

   Имало три вида перверзна любов - турска, френска и българо-съветска...
   —цитат от коментар 70 на bez_ime2


   Като за първите две не си сигурен, нали?

   Аз не зареждам в Лукойл.
  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK