Според Цацаров агенцията за българите в чужбина не трябва да участва в процеса за гражданство

Според Цацаров агенцията за българите в чужбина не трябва да участва в процеса за гражданство

© Цветелина Белутова, КапиталДържавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е генератор на корупционни практики и не трябва да участва в процеса по кандидатстване за българско гражданство. Това мнение в лично качество заявява главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за в."24 часа". Очаква се утре той да гостува и в "Шоуто на Слави".


Цацаров казва, че няма да коментира разследването в ДАБЧ, защото вече са били оповестени достатъчно факти. Според него обаче няма нужда агенцията за участва в процедурата по придобиване на българско гражданство, която може да се осъществява само между правосъдното министерство и президентството. Казва също, че тази промяна би била лесна, стига на ДАБЧ да не се гледа като на "апетитна част от коалиционно споразумение". ­


"Ще си позволя едно лично мнение относно тази агенция. В този вид с тези правомощия, свързани с придобиване на гражданство от българи, живеещи в чужбина, агенцията сама по себе си е генератор на корупционни практики. Това е нещо подобно на "Автомобилна администрация" ­
разследване след разследване, нови и нови обвинения и всичко се повтаря пак и пак


И моят въпрос е ­защо е необходимо изобщо тази агенция да участва в процеса по кандидатстване за българско гражданство? Има Закон за българското гражданство, има Закон за българите, живеещи извън Република България... Достатъчно е тези процеси да се развиват между Министерство на правосъдието и президент. Ако има такава агенция, нека тя се занимава само с дейности като образование, култура и подпомагане на сънародниците ни навън, но не и с каквито и да е административни дейности, свързани с придобиване на българско гражданство. Това не е толкова трудно осъществимо, защото статутът на ДАБЧ се определя с постановление на Министерския съвет. Това не е и толкова невъзможно, стига на ДАБЧ да не се гледа като на апетитна част от коалиционно споразумение", казва Цацаров. ­


Катастрофата край Своге и убийството в Русе


Главният прокурор напомни, че разследването за катастрофата в Своге, взела живота на 19 души, работи по три основни направления - поведението на шофьора на автобуса, изпълнението на задълженията на фирмата превозвач и състоянието на пътя.


"Досега има доказателства за виновно поведение на водача, който е обвиняем. Автобусът не бе преминал задължителния технически преглед към момента на произшествието, но


експертиза установи фактическата му пълна изправност


Готови са заключенията на експертизите за състоянието и начина на изпълнение на пътната настилка, както и за състоянието и якостта на мантинелата. Събран е значителен обем документи относно предишни произшествия и множество констатации и сигнали за опасен път. В кратък период от време предстои решение на наблюдаващите прокурори относно привличане към наказателна отговорност и на други лица. Ще си свършим работата по това дело. Тя не може да върне загиналите, но справедливост и възмездие трябва да има", коментира Цацаров. ­


Във връзка с убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе главният прокурор казва, че при разпитите обвиняемият е направил признания и относно осъщественото изнасилване. Допълва, че в момента се извършва съдебно­психиатрично изследване на обвинения Северин Красимиров. Цацаров имал всички основания да смята, че разследването ще приключи в срок. ­


Искането за снемане на шест депутатски имунитета


В началото на месеца главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати. По думите на Цацаров с това не е търсен "някакъв пропаганден ефект". "Напротив, прецених, че точно такъв ефект би се постигнал, ако шест искания се внасят ден след ден в рамките на седмица."


Във връзка с критиката от "Воля" и БСП, че исканите имунитети на Веселин Марешки и Елена Йончева са с политическа цел, Цацаров заяви: "Когато делото влезе в съд, ще стане ясно дали искането относно г­-н Марешки и неговите колеги е свързано с политическата му дейност и с позицията, която заема парламентарната група на "Воля" при едно или друго гласуване в Народното събрание. Мисля, че яснота по този въпрос ще внесат показанията на свидетелите ­ собственици на аптеки, спрямо които е бил упражняван натиск за "търговско преподчиняване". Така стоят нещата и с народния представител Елена Йончева".


Главният прокурор обясни, че сигналът срещу Йончева е подаден от политически ѝ опоненти, но "може ли това да обоснове непредприемане на проверка по него". Допълни, че прокуратурата е действала по същия начин и по сигнала, подаден от нея с твърдения за злоупотреби при изграждането на граничната ограда.


"По него е възложена проверка на ДАНС и според представения подробен доклад е налице значително и необосновано завишаване на проектните стойности на граничното съоръжение, което е довело и до нереално високо заплащане на договорените строителни работи. Последва образуване на досъдебно производство и назначаване на експертиза, която в момента се работи и в трите области ­ Бургас, Ямбол и Хасково. Ако експертите потвърдят изводите в доклада от предварителната проверка на ДАНС,


очевидно ще има обвинени длъжностни лица


обяснява главния прокурор.


Евродокладът


Главният прокурор, който досега неведнъж е заявявал, че евромониторингът над България трябва да отпадне, коментира последния доклад от 13 ноември, като сега признава "безспорната роля на механизма за сътрудничество и проверка за реформира у нас".


По думите му ролята му в съдебната власт е конституционната реформа, разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Тези промени главният прокурор определя като такива "в правилна посока, които са резултат на политическа воля, на наши усилия, но и на действието на Механизма за сътрудничество и проверка като стимул".


"И трябва да признаем още, че промяната в тона на периодичните доклади ­ от общи констатации към конкретни препоръки, дори и изисквания, е от огромно значение за темпа на реформите у нас", заявява още Цацаров.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Гневно

  Стига ве,спрете се вече ве!
  Сменете герба на знамето-вместо лъв сложете една калинка и закрийте държавата!

  Memento Mori
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Оригиналът на интервюто - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7162073

  "Във връзка с убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе":
  "Пошло и плитко, Елена Йончева!" - http://vevesti.bg/192719/poshlo-i-plitko-elena-yoncheva/

  "Опитът да се бламира властта не е случаен, а една от целите е да се отслаби взаимодействието между изпълнителна власт и прокуратура, което пък Брюксел хвали в новия доклад. …" - https://www.24chasa.bg/novini/article/7156733

 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2810 Весело

  Филиата ще мажат само министерство на правосъдието и президент. Всъщност проблемът е в мрака около процеса, заявления, одобрения, откази и срокове. Така корупцията избуява.
  Пак късмет че Груевски не избяга с бъларски паспорт.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 813 Неутрално

  АБЧ не трябва да участва, защото много пара' се губи по веригата... А банкянския не е свикнал на малко.

 5. 5 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хе на Цацата по принцип работата не би ли трябвало да е свързвана със спазването на закона а не с законодателството? Ако е имало корупция то тя трябва да се докаже а виновните отиват където трябва след прознасяне на съда. Това се върши за да има превенция на корупциятаи да не минава през акъла на потенциални корупционери мисълта да се корумпират. Но тъй като в България -прокуратурата е всъщност проводник на корупционни интереси то главния прокурор забавлява матряла с празни глупости докато странта е потънала в корупция.

 6. 6 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  По принцип у нас цари беззаконие от десетки години. Нап рактика единственият начин да те хванат е ако нещо настъпиш някой силен по опашкатак ато иванчева и тогава дори да си некорумпиран ще те сгиотвят. Виж ако си част от казионната схема - общо взето нямащ проблем. Можеш да крадеш, пъхаш в офшорки и от там през роднини ставаш мултимилионер с имоти в чужбина.

 7. 7 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 472 Гневно

  То и ти не трябва да участваш където и да било, но ето...

 8. 8 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Защо се изказва за нещо което не му е работа. Да полива на Чайка и да мълчи. ДЗП😞😖😟

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  И да не е мнение негово лично качество на главния прокурор, в обществото вече се налага мнението, че тази дейност трябва да се извършва от Министерството на правосъдието.

 10. 10 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално


  Оригиналът на интервюто - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7162073
  —цитат от коментар 2 на plebs


  Много любопитни са други две части от интервюто, пропуснати тук. За атаката срещу България, проведена по повод убийството на Виктория Маринова и зад която са стоели и българи. И за делата срещу Иво Прокопиев.

 11. 11 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 337 Весело

  Много любопитни са други две части от интервюто, пропуснати тук. За атаката срещу България, проведена по повод убийството на Виктория Маринова и зад която са стоели и българи. И за делата срещу Иво Прокопиев.
  —цитат от коментар 10 на 12345


  Много си любопитен! В "Дневник" работят професионалисти, цари пълна свобода на словото. И ако са преценили, че тези две части на интервюто са маловажни, то е следствие от спазването на висок журналистически стандарт!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 347 Неутрално

  "...агенцията сама по себе си е генератор на корупционни практики..." - което потвърждава правилото, че там, където държавата участва в корупцията, прокуратура е безсилна.

 13. 13 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  То и в Министерството на правосъдието не е гарантирано,че няма корупция.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Ако Цацаров си беше свършил работата, когато трябва, нямаше да се стигне дотук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK