Медиите са зависими, казват 63% от българите в проучване на "Алфа рисърч"

Медиите са зависими, казват 63% от българите в проучване на "Алфа рисърч"

© ДневникБългарският медиен пазар е малък, но затова пък непрозрачен, и е тъжно, че България е поела ангажимент да спазва ценностите на Европейския съюз, а слезе толкова ниско в класации по независимост на медиите.


С тези думи откри представянето в София на ново проучване за свободата на българските медии Хендрик Зитих, ръководител на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер". То е проведено от "Алфа рисърч" по поръка на фондацията, като събирането, обработването и анализирането на данните е дело на българската социологическа агенция. Фондацията, близка с управляващата в Германия консервативна партия Християндемократически съюз, е участвала в съставянето на въпросника.


Резултатите, потвърждаващи заключения от същото проучване, проведено преди година, "са плашещи", казва Зидих за официалното съобщение за събитието.
Почти две трети (63%) от анкетираните в национално представителното проучване са заявили, че българските медии са зависими. Данните за "напълно зависими" (16%) или "по-скоро зависими" (47%) показват промяна в това, че се увеличава (от 42% през 2017 г.) делът на правещите малко по-умерена оценка и намалява (от 25% през миналата година) този на убедените в пълната зависимост.


Едва 10% съставлява групата, приемаща пълна (1%) медийна независимост, или че журналистите отразяват събитията по-скоро достоверно (9%). Расте (от 24% на 28%) групата на отговорилите, че медиите в България са "нито зависими, нито независими".


Медиите са зависими, казват 63% от българите в проучване на "Алфа рисърч"


Профилът на участниците показва, че съмняващите се в независимостта на медиите обикновено са по-образовани (с висше образование) и по-млади (31-40-годишни) жители на градовете. Едно от възможните обяснения според Нели Динева от "Алфа рисърч", представила проучването, е, че градските млади жители са по-информирани, следят по-отблизо новините и често познават политическите и социалните процеси отвътре, поради което са и по-критични към качеството на медиите. В София например всеки пети (20%) е убеден в пълната зависимост на медиите, докато в малките градове тази група е едва 6%.


На този фон е любопитно заключението от национално представителното проучване, проведено през септември, че има значително по-високо доверие към професионализма на българските журналисти. Запитани "До каква степен имате доверие на журналистите в България", 55% отговарят със "средно доверие", 8% им имат "високо доверие", а 1% дори "много високо доверие".


Медиите са зависими, казват 63% от българите в проучване на "Алфа рисърч"


Общо една почти трета не се доверяват на репортерите - 17% имат "ниско доверие", а 12% им нямат никакво доверие. Доц. Орлин Спасов от Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет коментира, че е любопитно да се проучи дали разминаването между недоверие към медиите и относителното доверие към журналистите не регистрира явление, в което самите журналисти стават жертва на медиите.


Тук отново хората на възраст 31-40 години водят в отговора "ниско доверие", а още по-младите 18-30-годишни - в групата на пълно недоверие, като най-висок (19%) е делът с най-отрицателен отговор в селата. Коментарът на Динева за тези данни бе, че, изглежда, се очертава тенденция необразовани и млади българи да не се интересуват от политически и социални новини и поради това да оформят група, особено податлива на информационни манипулации.


Телевизията остава, макар и с понижаване от близо 10 пункта спрямо 2017 г., най-използваният източник за информация. Анкетираните са можели да посочат няколко отговора на въпроса откъде научават за политическите теми и резултатът е, че 83% посочват телевизионните канали, следвани от новинарските интернет сайтове (28%) и по 19-21% оформя групата от три източника - социалните мрежи като "Фейсбук" и "Туитър", вестници и списания и радио. Доверието към тях е в същия ред, но с различни показатели - 60% към телевизията, 12% към сайтовете и 6-9% за социални мрежи, преса и радиостанции.


Медиите са зависими, казват 63% от българите в проучване на "Алфа рисърч"


От друга страна, много голям дял от анкетираните са посочвали печатните медии (37%), социалните мрежи (35%) и дори телевизията - 20%, като най-големи разпространители на фалшиви твърдения (при възможност за няколко отговора).


Българите почти нямат представа какво представлява саморегулацията в медиите - 72% не са чували нищо за това, а 21% "донякъде" знаят. Едва един от всеки 20 анкетирани (5%) е отговорил с "да".


Не очаквайте политическа инициатива за подобряване на медийната среда, коментира доц. Орлин Спасов. Той с доза сарказъм посочи, че като гледа последните твърдения на управляващи и лично на премиера Бойко Борисов, че в страната има пълна свобода на медиите, няма да се изненада политиците да се окажат въпросният 1% от анкетираните, за които медиите са "напълно независими". Факт е, че има липса и дори отказ от политическо действие от страна на партиите, а и те нямат интерес при толкова "медии", готови да обслужват, добави той.


Както Спасов, така и Нели Динева от "Алфа рисърч" обясниха високото доверие към телевизиите с масовото им присъствие във всекидневието на българина. На пресата - без уточнение дали става дума за сериозни или булевардни издания - имат доверие едва един от всеки 13, независимо че на местата за продажба често има десетки и десетки заглавия.


Медиите са зависими, казват 63% от българите в проучване на "Алфа рисърч"

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 244 Гневно

  Че зависими са, много ясно.

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Дневник зависими ли са?

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1776 Неутрално
 4. 4 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Високото доверие към телевизиите е благодарение на БНТ.
  Иначе се видя как частника „Господари на Ефира“, че лъже.

 5. 5 Профил на galactico
  galactico
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Като чуя за БГ медии веднага се сещам за едно алчно и оядено прасе което е собственик на голяма част от тях благодарение на КТБ.

 6. 6 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Медиите са зависими защото собствениците са зависими. Един собственик на медия може да се нарече свободен тогава когато напълно е свободен от партийни пристрастия или властващи. Или напълно неутрален.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 7. 7 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Дневник зависими ли са?
  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  Нарочно претоварват статията, да "заметат" резултатите.

  На друго място така представят доверието към журналята:

  "Зададохме и въпроса за доверието към журналистите и тяхната работа.

  Почти всеки трети българин каза, че няма доверие в работата на журналистите.

  Аз самият съм работил като журналист. Ще кажа, че тези цифри са доста натъжаващи.

  В Германия 65% от германците имат доверие в работата на медиите и на журналистите. Ситуацията, виждате, е съвсем различна"- ръководителят на програмата

  reductio ad absurdum...
 8. 8 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 306 Гневно

  А останалите 37% слепи ли са? Всеки трети българин не намира проблем с медиите? Това за мен е скандално.

 9. 9 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И ся кво да не гледаме твлевизия щото всеки път виждаме себе си

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 10. 10 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 305 Неутрално

  И тук няма тролове на ГЕРБ. Информацията е неудобна, но пък е исината

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 368 Весело

  "От друга страна, много голям дял от анкетираните са посочвали печатните медии (37%), социалните мрежи (35%) и дори телевизията - 20%, като най-големи разпространители на фалшиви твърдения ..."

  Що дори телевизията бре? Тя телевизията на щатния десар открай време си бълва фалшиви твърдения. Именно твърдения, звучащи и във "въпросите" на водещите. :)

  Хибридна война е и е ясно чие "оръжие" са медиите.

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Има две страни на зависимостта. Първата е че който плаща той поръчва музиката. И втората е страха, автоцензората.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4004 Весело

  " Почти две трети (63%) от анкетираните в национално представителното проучване са заявили, че българските медии са зависими. Данните за "напълно зависими" (16%) или "по-скоро зависими" (47%) показват промяна в това, че се увеличава (от 42% през 2017 г.) делът на правещите малко по-умерена оценка и намалява (от 25% през миналата година) този на убедените в пълната зависимост."

  Странно, лично премиерът оня ден ни уверяваше в обратно - колко независими били медиите, как всеки постоянно обиждал през тях представителите на властта...пълна свобода на словото било !
  А и " успелият млад мъж" нали стъкми закон, с който да ни пази от " олигархът Прокопиев" ! Защо ли повечето ни сънародници не са във възторг от тази " свобода на словото" ?

 14. 14 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#5] от "galactico":

  И аз така знам. Сега кажи за кръга Капитал? Те зависими ли са?

 15. 15 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Като не им вярват защо постоянно четат жълтите страници с руска пропагамда във Фейсбук :D

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Всъщност само 16% ги смятат за "напълно зависими". Изненадана съм. Изключително нисък процент.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 341 Неутрално
 18. 18 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Всъщност само 16% ги смятат за "напълно зависими". Изненадана съм. Изключително нисък процент.
  —цитат от коментар 16 на АзКлавдия


  Излиза, че е прав сикаджията.

  И проф. Иво Христов също.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 19. 19 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1139 Любопитно

  Разбрах, че участниците в допитването са 100%..... даже и повече...
  А в абсолютни стойности? Този вярващ 1%, да не се окаже собственик на медия?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 20. 20 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Свобода на словото и печат на Устата.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Телевизия - 80%? БТВ, които ближат ГЕРБ по ръката? Или НОВА, които нямат един смислен репортаж? Цялата разследващата журналистика се прави от Економедия, Биволъ, Клубз и подобни.

 22. 22 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  В целия свят медиите са зависими от СОБСТВЕНИЦИТЕ си и интересите им, но пък много се пънат да лъжат читателите и зрителите си, че са независими. Добре е все по-голям процент от да осъзнае това и да се информира от повече източници и да не вярва на всичко.

  -voxy
 23. 23 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Хм...а има ли държава на планетата Земя, в която медиите са независими?

  В Германия медиите независими ли са?

  В Швеция медиите независими ли са?

  О, я стига глупости!

  В бг форумите поне все още има някаква свобода на словото.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 24. 24 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#22] от "voxy":

  Долу горе това щях да пиша. Медиини босове, журналисти си гледат келепира. Нормално. Не е нормално обаче овчото белене на народа, който не може да се раздели с „по телевизора даваха......”

 25. 25 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  [quote#7:"fje35574291"][/quote]

  Предполагам тогава че имаме доста общи познати.

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Само да питам, де има независими медии? Независимите медии от какво се издържат? Кой им плаща заплатите на журналистите?

 27. 27 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#21] от "arcanum":

  ХАХАХА, кажи са, ще си позволят ли да разледват Иво прокопиев например тези меденки?
  Не се мъчи - няма. Щото никой не бие ръката която го храни.
  Споко, така е навсякъде.

 28. 28 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  Питам и отговор не искам:-)...

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Рейтингът на БНТ е по-висок от този на Румен Радев.

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2992 Разстроено

  До коментар [#16] от "АзКлавдия":
  "Всъщност само 16% ги смятат за "напълно зависими". Изненадана съм. Изключително нисък процент."
  ==============
  Защото всички разбираме думата зависими по различен начин. Ако някой ми каже, че всички са зависими от Бойко, няма да се съглася, защото го плюят и в русофобския "Дневник", и в русофилския "Факти".
  Медиите са обаче изключително внимателни в предвиждането на това, какво иска човекът, дето им пълни паничката. И са зависими.....

  Еретик
 31. 31 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Отново се стигна до #КОЙ.

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Единственото,от което са зависими медиите са собствениците.Които са почти винагинолигарси.Радосвет Радев,Прокопиев,Сашо Дончев,Пеевски,Красимир Гергов..

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#21] от "arcanum":

  БТВ ли ближели ГЕРБ?!Та това си е телевизия на БСП.Неслучайно точно там Раданчо изрече крилатата му фраза,сложила край на кариерата му.

 34. 34 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Това е поредната глупост. Продажни и напълно зависими са журналята в тези медии. 90 % от тях са под руски контрол. Има и независими, които отстояват българските интереси. Т.е. имаме доверие в някои медии, а в други нямаме. Дебилно е да се задава въпрос: Имате ли доверие в медиите /изобщо/.

 35. 35 Профил на ogix
  ogix
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#21] от "arcanum":ХАХАХА, кажи са, ще си позволят ли да разледват Иво прокопиев например тези меденки?Не се мъчи - няма. Щото никой не бие ръката която го храни.Споко, така е навсякъде.
  —цитат от коментар 27 на izbiram


  А оня тлъстак Пеевски, някой да го притеснява? Даже и закон му приеха. Та кажи нещо по този въпрос.

  огн.
 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Медиите в Бг не са просто зависими, а тотално зависими.Без изключение.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 481 Любопитно

  1% вярват, че са напълно независими,

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 38. 38 Профил на fespeskukuoreh
  fespeskukuoreh
  Рейтинг: 515 Весело

  Аз никъде не видях да е зададен въпрос във вид, дали медиите са зависими от ПРАВИТЕЛСТВОТО. Което си е висша степен манипулация.
  Така, както е зададен въпросът, правилният отговор е, че медиите са зависими на 100 %.
  Например, биещият се в гърдите като независим "Дневник" е напълно зависим от собственика си и кръга около него. Медиите на Пеевски си зависят от него. Медиите на Симеонов, на Сидеров, на ДПС, новоизгряващата телевизия на БСП-всички открито и откровено обслужват известни на всички съсловни, партийни, корпоративни и дори частни интереси.
  Затова всичко в това "изследване" на практика не означава нищо реално, а резултатите са имагинерни числа, нагласени отново да обслужват нечии интереси.

 39. 39 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Разбира се, само като прочетеш няколко статии от Дневник и ти става ясно кой им плаща и за какво...

 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  Разбира се че са зависими.
  Всяка медия е зависима от хората, които я финансират и работят в нея.
  Няма как да е иначе и никъде по света не е по-различно.
  Важното е, че има свобода на словото и всеки може да се информира от онази медия, която му допада.

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Тя тая работа със зависимостта я писА още преди 100 години (глава 15)
  https://www.biblebelievers.org.au/intern_jew.htm

  В Германия 65% от германците имат доверие в работата на медиите и на журналистите.
  —цитат от коментар 7 на fje35574291


  Мне , те тея анкети с "голямото доверие" си ги поръчват самите медии и питат 1000 калпака.

  Ейга друга годишна анкета за доверието през 2017 г:
  - радио - 56%
  - преса - 40%
  - телевизия - 28%
  https://www.focus.de/finanzen/karriere/umfrage-zum-jahreswechsel-forsa-vertrauensranking-deutsche-trauen-unternehmen-weniger-der-polizei-mehr_id_8190613.html

  Тука пък едни са питали не 1000, ами 100.000 калпака:
  - 53.3% не верват ма медиите
  - сравнително голямо доверие в журнализъма - 33.9%
  - над 60% верващи на пресата са само зелени и социалдемократи

  https://civey.com/pro/unsere-arbeit/trend/medien/haelfte-der-deutschen-misstraut-der-presse

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Както е тръгнало, накрая само Борисов и Пеевски ще твърдят обратното.

 43. 43 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#35] от "ogix":

  Крсйно време е да схванете,ченако някой не харесва Прикопиев,това по никой начин не означава че харесва Пеевски.

 44. 44 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  И преди съм го писал.
  Имам собствен блог и още нещо.
  Аз съм независима медия.
  Като пишете коментари пак можете да се разглеждате кото независими.
  Не му знам на всеки зависимостите
  Но в идеалния случай нямате,колеги.

 45. 45 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Неутрално

  По- голямата част от аудиторията на Дневник се дължи на форума. Затова всеки от нас влияе.
  Даже и малко да е


 46. 46 Профил на wod47497448
  wod47497448
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#6] от "AModoMio":

  Това в Бг е невъзможно приятелю.

 47. 47 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 247 Неутрално

  За каква свобода на медиите в Бг да говорим след като единствената наша медия получила сериозна международна оценка (от Global Shining Light Awards) за журналистиката си, Биволъ, е почти неизвестна в страната.

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Пардон, защо Алфа рисърч прави изобщо това проучване? Какви могат да бъдат медии, които с журналистика не могат да се самоиздържат? Алфа рисърч може ли да ми посочи една единствена медия, която е в състояние да се самоиздържа? И по какъв точно начин? Принт медии? Никой не ги купува. Онлайн? С адон-ове не и при такъв малък пазар. А журналистите ядат сирене, дето струва пари. Е, каква независимост изследват изобщо?

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK