Правителството одобри 260 защитени детски градини и училища

Правителството одобри 260 защитени детски градини и училища

© Цветелина Белутова, КапиталПравителството одобри Списъка със защитени детски градини и защитени училища за учебната 2018/2019 година, в който се включват 260 образователни институции, съобщава правителственият пресцентър.


От тях 100 са защитени детски градини и части от детски градини, които се намират в 100 населени места на 25 области. Защитените училища са 160, разположени в 106 общини на 26 области. Списъкът е изготвен в резултат на мотивирани предложения на кметовете на общините след решения на общинските съвети, извършени проверки от регионалните управления на образованието и на анализ на информацията от информационните карти на детските градини и училищата в страната.


Критериите за статут на защитени е децата и учениците да нямат възможност да се обучават в най-близката детска градина или училище или трябва да изминават повече от допустимите километри, за да пътуват до най-близките. Поради несъответствие с критериите за защитени училища от списъка, приет на 14 декември 2017 година, отпадат 10 защитени детски градини и части от детски градини.
Правителството прие и актуализиран списък на средищните детски градини и училища. След промяната общият брой на средищните детски градини, части от детски градини и училища, включени в списъка, става 990 в 660 населени места.


Включени са 29 нови детски градини и части от детски градини и 4 нови училища, които отговарят на критериите и условията за получаване на статут на средищни. От списъка отпадат 57 средищни институции, в това число 20 училища и 37 детски градини или части от детски градини, поради оптимизация на училищната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученика или 4 деца, които пътуват от други населени места.


Общият брой на децата в новите средищни детски градини, включително части от детски градини, е 1971, а пътуващите деца в задължителна предучилищна възраст са 163. Броят на учениците в четирите нови средищни училища е 487, а пътуващи до 16-годишна възраст ученици са 72. Децата и учениците, които са от населени места без детска градина и училище, се обучават в други съгласно разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование с осигурен от съответните общини безплатен транспорт до детската градина или училище.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
    Тони КОСТОВ
    Рейтинг: 756 Разстроено

    Образованието не е ценност за повече от 80% от учениците и повече от половината родители. В 90% от тези защитени училища се имитира образователна дейност, заради едни пари, дипломи "за книжка" за циганите и стаж за пенсия на остатъците от последното даскалско поколение...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK