Съдии призоваха съдебният съвет да защити техен колега по делото срещу Иванчева

Съдии призоваха съдебният съвет да защити техен колега по делото срещу Иванчева

© Велко АнгеловНай-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите в България (ССБ), изпрати декларация до Висшия съдебен съвет (ВСС), в която го призовава да вземе конкретно отношение срещу медийни атаки към съдия Иво Хинов. Той е председател на състава на Специализирания наказателен съд, който гледа делото за подкуп срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и обвинения като помагач Петко Дюлгеров.


Вече два пъти съдия Хинов пуска Иванчева и Петрова от ареста, като миналата седмица разпореди това да стане незабавно, но прокуратурата оспори незабавността и втората съдебна инстанция остави Иванчева и Петрова в ареста. Очаква се окончателното определение дали двете ще бъдат под "домашен арест" или ще останат с най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".


След определението на Хинов обаче в някои медии - "24 часа" и "Блиц", се появиха публикации, насочени срещу него, в които изрично е отбелязано, че той е пуснал Иванчева от ареста. В едната се твърди, че Хинов е в център на "афера за 200 млн. долара", но от текста се разбира, че случаят е отпреди 12 години и е за едно от делата, водени тогава срещу торент тракерите, което е било внесено в съда от прокуратурата с предложение за освобождаване от наказателна отговорност. Изчисленията за 200 млн. долара пък са за предполагаемите според разследващите щети от разпространението на пиратски филми. В друга публикация името на съдия Хинов е цитирано в статия за магистрати с нередовни декларации, без да се казва, че той е един от тях.
"Обезпокоени сме и от това, че поредното пряко посегателство срещу съдия, който очевидно е взел решение, което не се одобрява от една от страните по делото, от част от медиите или от техните издатели, освен че създава незаслужени неудобства на конкретния съдия, може да се превърне в поредното средство за укрепване на толерираната от другите власти чрез бездействието им култура на недопустим натиск върху съда. Създава се впечатление, че от съдиите, за да не бъдат поругавани, се очаква да постановяват решения, които се харесват на страната, която е държавна институция, на политическата власт и на влиятелни икономически фигури, разполагащи със значително медийно въздействие", посочват от Съюза на съдиите.


В декларацията си до съвета те пишат и, че негативната кампания срещу съдия по неприключило дело е опасна и поради това, че може да бъде дискредитиран крайният изход от него. От съсловната организация припомнят, че всички институции, които имат правомощия да бранят независимостта на съда, са длъжни да покажат адекватна защита.


Затова организацията иска от съдебния съвет да не отговаря с общи декларации, а с конкретни и разбираеми факти.


Целият текст на декларацията на ССБ:


Уважаеми членове на ВСС,


С писмо от 19.11.2018 г. се обърнахме към вас, за да изразим сериозната си тревога за продължаващите атаки и публично обругаване на съдии по повод изпълнението на конституционното им задължение да правораздават. Многократно сме уверявали общността в убеждението си, че критиката към работата на съда и дебатите във връзка със съдебните решения са необходим елемент от плурализма в демократичното общество и са от полза за укрепване на доверието в правосъдието. Същевременно обаче винаги ще подчертаваме разликата между отговорната и добронамерена дискусия и воденето на манипулативни и охулващи личността на съдията клеветнически кампании, които не могат да имат никакво полезно значение, защото насаждат недоверие и омраза към съда и целят да създадат несигурност у съдиите, за да постигнат подчинение и смразяващ ефект върху независимото правораздаване.


В последните дни, за съжаление, наблюдаваме пореден пример за ожесточена персонална кампания срещу съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов по повод конкретен съдебен акт, постановен под негово председателство. Със серия медийни публикации се създават манипулативни внушения, неосновани на никакви факти, за съмнения в добрата му професионална и човешка репутация. Така например в статия, публикувана на 17.11.2018 г. във вестник "24 часа", със заглавие "Двама магистрати с нередовни имотни декларации", без конкретна връзка с темата на публикацията, се споменават имената на няколко съдии и се цитират данни от техните имуществени декларации, подадени пред ИВСС, сред които и съдията Хинов. Авторът на публикацията не твърди, че изброените поименно съдии притежават незаконно имущество или че не са изпълнили точно задължението си за деклариране, а използвайки като формален повод информацията на ИВСС за установени нередовности в две магистратски декларации, цитира конкретни факти от кредитните им задължения и влогове наред със селективно подбрани данни за разглеждани от тях дела, за които се внушава, че са срещнали обществено неодобрение. За съдията Хинов са отбелязани декларираните от него кредитни и заемни задължения, като е подчертано, че той е съдията, който "пусна в петък от ареста кметицата на "Младост".


Съвсем ясно манипулативен фокус за дискредитация на съдия Хинов има и в публикацията от 20.11.2018 г. на сайта "Блиц" със заглавие "Съдията, пуснал Десислава Иванчева, изплува в центъра на афера за 200 милиона долара!". Текстът на статията показва, че заглавието отново не кореспондира на изнесените твърдения, въпреки че те са поднесени в тенденциозно коментарен контекст, който затруднява читателя да направи разграничение между действителните факти и интерпретацията на автора. Става ясно обаче, че съдията Хинов като районен съдия преди 13 г. е разгледал дело по предвидена в закона задължителна процедура, инициирана от прокуратурата, за освобождаване от наказателна отговорност на подсъдим с налагане на административно наказание (по чл. 78а от Наказателния кодекс). Само този факт е достатъчен, за да опровергае внушението на заглавието на публикацията за "афера за 200 милиона долара", защото цитираната от автора процедура означава, че прокуратурата е повдигнала обвинение за престъпление, от което или изобщо не са причинени имуществени вреди, или и да са били причинени такива, те са били възстановени (чл. 78а, ал. 1, б. "в" НК). Гражданите обаче не е задължително да познават в детайли правните институти, поради което вредите за репутацията на съдията Хинов, чиято снимка в едър формат е публикувана, могат да бъдат реални.


Обезпокоени сме и от това, че поредното пряко посегателство срещу съдия, който очевидно е взел решение, което не се одобрява от една от страните по делото, от част от медиите или от техните издатели, освен че създава незаслужени неудобства на конкретния съдия, може да се превърне в поредното средство за укрепване на толерираната от другите власти чрез бездействието им култура на недопустим натиск върху съда. Създава се впечатление, че от съдиите, за да не бъдат поругавани, се очаква да постановяват решения, които се харесват на страната, която е държавна институция, на политическата власт и на влиятелни икономически фигури, разполагащи със значително медийно въздействие.


Негативната кампания срещу съдия по неприключило дело е опасно и поради това, че може да бъде дискредитиран крайният изход от съдебното производство. Поради това всички институции, които имат правомощия да бранят независимостта на съда, са длъжни да покажат недвусмислено адекватна защита на фундамента на правовата държава със защита на възможността съдът да реши делото въз основа на свободното си вътрешно убеждение, основано на закона и доказателствата. Крайният изход по делото ще е убедителен за обществото само ако се създаде среда, която не допуска съмнения, че процесът е бил несправедлив.


Неотменимо задължение на ВСС, председателите на съдилищата и съсловните организации на съдиите е да защитават съдиите винаги когато те са обект на несправедливи и ожесточени атаки. Ето защо се обръщаме към съдийската колегия на ВСС с искане да изрази конткретно отношение по посочения от нас случай, като даде пълноценна защита на нападнатия съдия. Адекватната защита означава да се опровергаят неверните факти, да се разграничат ясно фактите от манипулативните оценки и да се покаже ясно и на разбираем език истината за всеки случай на несправедливо атакуван съдия. Общите декларации и уверения в защита на принципите на правовата държава не са в състояние да осигурят пълноценна реализация на независимостта и безпристрастността на засегнатия съдия.


Настояваме за съвместни действия с цел създаване на работещ механизъм за защита на съдиите в случаите, когато те са обект на публични атаки по повод на дейността им по правораздаване.


Приложения:

 1. 1. https://www.24chasa.bg/novini/article/7157659
 1. 2. https://www.blitz.bg/kriminalni/zhestok-skandal-v-blits-sdiyata-pusnal-desislava-ivancheva-izpluva-v-tsentra-na-afera-za-200-mln-dolara_news640526.html

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  А бе къде е Брендо бе?
  Иванчева е ясно, че е в ареста.
  Явно, че тя трябва да излежи всичките месеци несъстояли се арест на всичките топ подсъдими.
  Изключително нагло поведение и на съда и на прокуратурата. 8-ми месец арест при положение, че има и сериозни здравословни проблеми.
  Цветан Василев харесва това...

 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Везните на Темида имат простичка конструкция.
  От едната страна се намира адвокатурата.
  От другата - обвинението (паркета по старовремски): всъщност пак със защитни функции - на държавния (народния) интерес.
  Точно в средата е разположена независимата съдебна власт. ("Криво седи, право съди", казва нашенската поговорка).
  Сами отсъдете къде и защо се натиска да изземва прерогативи и да влияе хибридно цацаратурата родна, пръкната по съветски модел.
  Институализираната корупция и нереформираната българска съдебна система възпрепятстват икономическия възход и деморализират нацията. И това са само два от множеството оперативни домейни на руската подмолна интервенция в страната.

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  От цялото това дело срещу Иванчева мирише. Особено се набива публичността при задържането и. Нищо чудно всичко това да е постановка и за да мине номера сега се оказва натиск и върху съда.

 4. 4 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  акт на фашизъм ,е най точното определение за издевателствата на държавата над тези две жени / без значение дали са виновни или не /

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  мдам, Гочева помага, та пара се вдига... даже снимката на Иванчева беше плеснала в онази статия за двете декларации... с Блъсков напоследък я карат по-лежерно, на смени :)

 6. 6 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Време е да заявим ясно и високо, че дефицитът на правосъдие е опасен за нас и нашите деца! В събота - 24-ти ноември, НДК! а им покажем, че искаме "Правосъдие за всеки"!

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  От цялото това дело срещу Иванчева мирише. Особено се набива публичността при задържането и. Нищо чудно всичко това да е постановка и за да мине номера сега се оказва натиск и върху съда.
  —цитат от коментар 3 на Voiko


  Същите хора, които подхвърляха на Лозан Панов отрязани агнешки глави, блъснаха го на пешеходна пътека и му развиваха болтовете на предното колело, после разпечатаха предупреждение под формата на некролог на адвокатката на Биляна Петрова, сега са се захванали със съдия Хинков

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  А бе къде е Брендо бе?Иванчева е ясно, че е в ареста.Явно, че тя трябва да излежи всичките месеци несъстояли се арест на всичките топ подсъдими.Изключително нагло поведение и на съда и на прокуратурата. 8-ми месец арест при положение, че има и сериозни здравословни проблеми.Цветан Василев харесва това...
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Цветан Василев е отдавна извън играта. Харесва го светата троица Борисов-Цацаров-Пеевски. Точната дума даже не е троица, а триединство (trinity), защото става въпрос за една и съща амалгама, която има три форми на изява, но по принцип си е едно и също.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 145 Неутрално

  "След определението на Хинов обаче в някои медии - "24 часа" и "Блиц", се появиха публикации, насочени срещу него, в които изрично е отбелязано, че той е пуснал Иванчева от ареста."

  И защо да не е посочено изрично кой е пуснал някого от ареста? Съдиите много обичат анонимността, ама като почнат да им пишат имената изведнъж посърват. Господина угнетен ли се е почуваствал? Ми да заведе дело за щети. Морални или каквито реши.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":

  Пропускаш дребния факт, че е директор на фалирала банка, която завлече няколко милиарда я към Белград, я към Москва, я към Близкия Изток. Ама това са дребни подробности естествено...

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 145 Неутрално

  [quote#8:"cinik"][/quote]

  Няма как Цацаров да е едно със Борисов по простата причина че му спретна Костинброд и измислени дела за подслушване. Стара опорка но твърде нелепа.

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  Интересно как ще реагира ВСС? Дали ще протака до безкрайност, или ще отговори веднага, че няма нищо нередно в публикациите за съдия Хинов? Съдията се опитват да компрометират, адвокатката се опитват да сплашат с разлепване на нейни некролози – кой би повярвал , че това дело не е поръчково?

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4177 Любопитно

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Какви са тези здравословни проблеми?

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 531 Гневно

  Статията в "24 часа" си е много наред.
  В Дневник има доста повече манипулиращи и подвеждащи материали! И пример за това има дори и сега на първа страница по-надолу: "Напредъкът... на бухалките" и поставена снимка на Борисов и Юнкер как се прегръщат... А може би пък в Дневник имат информация кога Борисов или Юнкер са размахвали бухалки?

 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 531 Любопитно

  светата троица Борисов-Цацаров-Пеевски
  —цитат от коментар 8 на cinik


  Ето пред такива манипулации дори и "Блиц" издиша!
  Ти, между впрочем, колко стаж имаш в бившата "Държавна сигурност"? Точно там, чувал съм, че са ги обучавали ето на такива методи за масова дезинформация, а ти, личи си, че си бил от отличниците.

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  [quote#8:"cinik"]
  —цитат от коментар 11 на Jumbo Jet
  Няма как Цацаров да е едно със Борисов по простата причина че му спретна Костинброд и измислени дела за подслушване. Стара опорка но твърде нелепа. [/quote]

  После разбраха, че е по-добре да работят заедно, има 7 милиона овце за стригане - работа колкото искаш.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":Пропускаш дребния факт, че е директор на фалирала банка, която завлече няколко милиарда я към Белград, я към Москва, я към Близкия Изток. Ама това са дребни подробности естествено...
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Но какво общо има със случая Иванчева?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Ако сега беше времето на Вишински, нямаше да има такива отворени писма. Мечтата на някои.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8558 Неутрално

  Да чакат реакция от ВСС е все едно да чакат от умрял писмо. Пък и съдържанието на писмото ще е като от умрял ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8404 Неутрално

  Някои хора, които управляват днешна България харесват извънредното законодателство, същото, като след Девети септември. Те дори в момента го прилагат на Иванчева и Петрова. Искат да покажат, кой управлява България и от кого зависи живота ни.

 21. 21 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Жалки човечета избиват комплекси. Имам предвид корумпирани политици и сервилни прокурори.

 22. 22 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Да те плюят в свин-медия си е като комплимент.Атестат за нормалност.Ама щом толкова много ресурс е хвърлен за клепане на свестните ,за сплашване на адвокати и репресия над задържаните,идва да рече,че не могат да докажат нищо срещу явно нарочените жертви и сега повтарят чалъмите на дядовците и бащи конекрадци,обирджии на мандри и прочие измет.Нищо ново под слънцето.
  Само едно не забелязват,че стабилността им се клати доста здраво.Изглежда,хвърлят доста лайна към вентилатора,без да забелязват,че е насочен срещу тях.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 23. 23 Профил на reformatorr
  reformatorr
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Иди на лекар и ще разбереш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK