Общинските съветници не одобряват промяната на съдебната карта на София

Общинските съветници не одобряват промяната на съдебната карта на София

© Юлия ЛазароваОпит на Висшия съдебен съвет да разтовари Софийския районен съд (СРС), като насочи делата от няколко населени места около София към съдебните райони на Елин Пелин, Костинброд, Перник и Самоков, срещна съпротивата на столичните общински съветници, които днес приеха обща декларация срещу предложението за реформа. Причините са, че промяната би лишила гражданите от справедлив процес, като освен това ще са принудени да плащат повече за транспорт.


Предложението на ВСС за реформа предвижда съдебните дела на жителите от Кремиковци, Панчарево и Нови Искър към съда в Елин Пелин в районния съд в Костинброд да се насочват Нови Искър и "Връбница", а в Перник да се гледат делата от Мало Бучино, Владая и Мърчаево.


Инициативата за декларацията е на групата на БСП, но бе приета и от другите съветници, като за целта бе свикано извънредно заседание на комисията по местно самоуправление. Според съветниците промяната ще накърни правата и законовите интереси на гражданите и от "равен старт" в съдебните процеси. Освен това те ще бъдат затруднени поради "увеличаването на необходимото време за разходите им за транспорт", защото междуградските линии са по-скъпи от столичния градски транспорт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK