Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Интересни снимки, запечатали духа на времето и героите му.
  Вечна им памет на дедите ни!

  И поздравления за организирането на изложбата!
  За съжаление не пише докога е и къде точно е поместена - в сградата на Архива на Московска ли?

 2. 2 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Почит и уважение към нашите герой! Не се казва, че НВ Фердинанд и Радославов са молили Русия, Англия и Франция за справедливост срещу неправдите след Междусъююническата война, но са получили категоричен отказ. Сърбия и Гърция са били по/важни и България а и Турция се присъединяват към Централните Сили.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 3. 3 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Разстроено

  До коментар [#2] от "vxa15365434":

  България е искала примирие с Англия много месеци, но за да не остане неутрална, Русия ни обявява война първа и така България няма избор освен да се присъедини към Австро-Унгария/Германия:/Турция.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Откъс от „Бермудският четириъгълник”

  (целия исторически очерк може да намерите тук https://practic-sofia.blogspot.com/ )

  "...През хиляда деветстотин и деветнайста година българският народ тръпне за своето бъдеще и се осланя на Господ Бог.
  В интервю, дадено за френския вестник ,,Пти Паризиен” на двайсти август, гръцкият премиер с грижливо подбрани и силно експресивни думи заковава обречената грешница към позорния стълб: ,,Ние, всички съюзници, дължим на България удължаването на войната с още две години. Гърция дължи на нея най-тежката криза, която тя никога преди не е преживявала. Пак по нейна вина Сърбия понесе цяло мъченичество. Тази България, която днес лее сълзи за милост, стана причина да се пролеят цели реки от френска, английска и италианска кръв...”.
  Още през осемнайста година министър-председателите Венизелос, Пашич и Братиану замислят България да бъде разкъсана на три части и поделена между Гърция, Сърбия и Румъния. Френските и британските делегати нямат възражения от европейската карта да бъде изличена най-старата държава в Европа, но християнинът Удроу Уилсън осуетява езическото жертвоприношение. Спасителят на България отпътува за Америка, без да скрива възмущението си от отмъстителното, деструктивно отношение към победените нации.
  Българските представители подписват мирния договор в парижкото предградие Ньой сюр Сен през ноември. Сразената България губи Южна Добруджа, Вардарска Македония, Западните покрайнини, Егейска Македония и излаза си на Бяло море. Превръща се в държава, която от всички страни граничи със себе си. Дефинираната сума на плащанията достига 2,25 милиарда златни франка за 37 години. Българската войска се свежда до 20 000 доброволци, без право на голямокалибрени оръдия, танкове, подводници и бойни самолети. Междусъюзническа комисия със седалище в София поема контрола върху изпълнението на задълженията по репарациите, реституциите и окупационния дълг, като с това нейните правомощия не свършват...".

 5. 5 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#4] от "Practic":

  Да, Уилсън е държал за цялостното изпълнение на 13 точковият договор, където една от точките е разграничаване по етническа линия. Така Родопите остават в България вместо да бъдат днес Гръцка територия.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.