Инвестиции за 2.6 млрд. лв. и печалба от 4.3 млрд. от "Турски поток", изчисли Петкова

Инвестиции за 2.6 млрд. лв. и печалба от 4.3 млрд. от "Турски поток", изчисли Петкова

© Георги КожухаровВъпреки че все още няма официално потвърждение от руска страна дали тръбата на газопровода "Турски поток" ще преминава през България, както писа "Комерсант", енергийният министър Теменужка Петкова обяви пред "Нова телевизия" колко ще струват инвестициите по проекта и каква ще е печалбата на "Булгартрансгаз".


По първоначални анализи страната ще трябва да вложи 2.6 млрд. лв. Парите ще са за инфраструктура, компресорни станции, газопроводи и поддръжката им. За период от 20 години "Булгартрансгаз" би реализирала печалба от 4.35 млрд. лв.


"Няма геополитически интерес, който да надхвърля икономическия интерес", обясни Петкова какви са приоритетите ѝ при воденето на преговори за "Турски поток".
Енергийният министър каза още, че договорът на "Булгартрансгаз" с "Газпром" е до 2030 г. за пренос на газ през трансбалканския маршрут. Според нея трябва да се помисли какво ще се прави след това, тъй като в момента България е със стратегическо значение в района.


"Какво ще се случи с нашата инфраструктура? Ще я нарежем на скрап ли, вместо да я използваме за 50 години напред и да ни носи приходи", добави Петкова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK