Тъжен ден за Европа, заяви Борисов преди подписването на договора за Брекзит

Тъжен ден за Европа, заяви Борисов преди подписването на договора за Брекзит

© Пресслужба на правителствотоДенят е тъжен и исторически, но в негативен план, защото една държава, и то не каква да е, а Великобритания, напуска Европейския съюз. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след като взе участие в специално заседание на Европейския съвет за Брекзит, съобщава "Фокус".


На него лидерите на 27-те страни от ЕС одобриха единодушно споразумението за излизане на Великобритания от съюза. До края на деня се очаква да бъде подписан и самият договор.


"Ние одобряваме споразумението, но това далече не е краят на целия този процес. Преди това Европейският и британският парламент трябва да одобрят това споразумение, което ние приемаме", посочи Борисов.
Премиерът уточни, че тепърва ще се работи още за бъдещите отношения през следващите две години. Той добаи, че България ще настоява, особено по линия на специалните служби, на борбата с тероризма, трафика на хора, наркотици, финансови трансфери, да направи така, че Великобритания буквално да е част от ЕС.


"Защото те имат и много мощни и много добри служби, и действително са изключително важен партньор, може би същото важи и за НАТО. Но специално за това съм убеден, че трябва да постигнем максимално добри отношения. Затова сме си дали две години с възможност, ако не се постигне в това време споразумение, още две години да се работи", каза още Борисов.


По думите му Съветът е приел по предложение на България Европейският съюз да демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите. Споразумението предвижда уреждането на статута на европейските граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, с реципрочни гаранции.


Министър-председателят Борисов подчерта още, че Великобритания трябва да продължи да спазва финансовите параметри. "Да се спазват всички договорености, за да няма правен вакуум за нашите компании, да се избегне твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия, това се договорихме. Подкрепихме и темата за вредните емисии", допълни Борисов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK