Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд (допълнена)

Алексей Трифонов

© Цветелина Белутова, Капитал

Алексей ТрифоновИзбори 2022

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет игнорира мнението на съдиите от Софийския градски съд, които със значително мнозинство издигнаха за председател съдията от същия съд Евгени Георгиев, и избра с 9 гласа съдията от Апелативния съд Алексей Трифонов за председател на най-важния окръжен съд в страната - Софийския градски съд (СГС).


За Евгени Георгиев гласуваха 4-ма членове на колегията.


Най-големият окръжен съд СГС, който преживя скандалното управление на Владимира Янева, за което ВСС така и не потърси отговорност, стои без титулярен ръководител втора година, след като подаде оставка Калоян Топалов.
Изборът се състоя след като членове на колегията предимно от парламентарната квота - представляващият ВСС Боян Багдалинчев, както и Вероника Имова, зададоха тона в подкрепа на Алексей Трифонов.


В подкрепа на Георгиев се изказаха членове избрани от съдийската общност - Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев. Техни са 4-те гласа за него, заедно с гласа на Лозан Панов.
Представянето на двамата кандидати бе оценено от всички изказали се като равностойно.


Алексей Трифонов е съдия по наказателни дела, с над 20 години стаж. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Започнал е кариерата си като следовател, а от 1999 г. е съдия – първо в Софийския районен съд, след това в Софийски градски и по-късно - от 2009 г., в Софийския апелативен съд, където правораздава до момента.


От март до май 2017 г. е зам.-министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, а преди години е бил член на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС.


Личната си мотивация да се кандидатира Трифонов обясни с общественото недоверие в системата и проблемите й, които се проявявали най-силно в СГС и трябва да бъдат решени, и с убедеността си, че той има волята и знанията да ги реши:


"Натрупаният обществен негативизъм, хроничните проблеми на системата, които в най-голяма степен се наблюдават в работата на СГС, очакванията за справедлива правораздавателната система, които еманират особено много в образа на този съд, убедеността ми, че притежавам необходимите опит и визия за превръщането на този съд в символ на истинско правосъдие, образец на баланс между качество и бързина, са основните мотиви да кандидатствам за ръководител на СГС", заяви пред кадровиците Алексей Трифонов.


Евгени Георгиев, който участва и в новата процедура за избор на председател, бе кандидатът на мнозинството съдии от СГС, които на общото събрание са го подкрепили с 56 гласа срещу 28 за Трифонов. В представянето си Георгиев показа детайлно познаване на проблемите в съда, където е съдия по граждански дела и знае спецификата им, а в СГС се гледат най-значимите граждански и търговски дела. Георгиев е заложил на диалога, разговарял е с всеки съдия и с администрацията, стана известно от неговото изложение и от изказванията на членовете на колегията, които го подкрепиха. Първа в в негова подкрепа се изказа Цветинка Пашкунова.


В дебата след изслушването кадровиците не очертаха ясни разлики в качествата на двамата претенденти, които да мотивират избора им. Пръв Боян Магдалинчев подкрепи Трифонов с аргумента, че "независимо че от 9 години се е откъснал от СГС, познава задълбочено проблемите". Добави, че е впечатлен от неговия "балансиран подход", но не посочи конкретни примери. Вероника Имова видя преимуществото така: "За разлика от Евгени Георгиев, Трифонов е отдавал своите сили за българското правосъдие", но не поясни на кое правосъдие е отдавал силите си Георгиев. Георгиев е имал специализации в чужбина.


В началото на заседанието Евгени Георгиев помоли члена на колегията Боян Новански (от парламентарната квота) да си направи отвод, тъй като преди време - при първото кандидатстване за председателския пост, е изнесъл неверни обстоятелства за Георгиев - че не е декларирал някога притежаването на акции. Но преди 10 години това обстоятелство не е подлежало на деклариране, когато не е получена печалба от акциите, каза днес Георгиев. Новански отвърна, че не вижда основание за отвод.


Севдалин Мавров мотивира подкрепата си за Трифонов с това, че "не бива да се фаворизира съдийското самоуправление" и че тъй като и двамата кандидати са се представили достойно и равностойно, "защо те да не работят заедно".


В дебата се открои въпрос от Севдалин Мавров и по повод това, че Трифонов е бил член на ЦИК от квотата на ДПС. Но пак Мавров каза, че това по никакъв начин не означава партийна обвързаност. Магистрати припомнят също, че по време на процеса срещу депутата от ДПС Митхат Табаков в Апелативния съд прокуратурата поиска отвод на съдията Алексей Трифонов и той го даде.


Керелска: Публичност и прозрачност не са идентични понятия


Два акцента се очертаха в изказването на Олга Керелска. Тя обърна внимание на публичното признание на Трифонов днес, че наистина негов колега му е казал преди време да се кандидатира за председател на СГС, но "тогава този колега не е бил член на ВСС". Тоест сега е член, така се разбра от обяснението на Трифонов, но той не го назова.


По този повод Олга Керелска направи изложение на тема публичност и прозрачност и посочи че двете понятия не са идентични. "По отношение на публичността се направи много, но не и в постигане на прозрачност в изборите на административни ръководители. Години наред - продължи Керелска - има съдилища в страната, в които въобще няма кандидати за ръководители, или се явява само един. Защото сред редовите съдии е вкоренено убеждението, че изборът е предопределен."


По думите й с този избор трябва да се отговори на два въпроса: защо считаме че трябва да бъде избран външен кандидат, ако бъде избран такъв; и как осигуряваме прозрачност, като помислим за "този нюанс" - че кандидатът е разговарял за кандидатирането си с колега, който сега е член на съдийската колегия.


А по повод аргумента в подкрепа на Алексей Трифонов, че е показал желание за диалог, Лозан Панов каза, че ако той е показал такова желание, Георгиев вече го е реализирал, тъй като, за да се кандидатира, е разговарял с всички съдии и с администрацията.


Днешната процедура е втора. През март избор не беше направен, защото кадровиците не можаха да изберат председател на СГС между Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. По-късно в състезанието влезе Алексей Трифонов, посъветван - както той каза, от свой неназован приятел.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK