Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд (допълнена)

Алексей Трифонов

© Цветелина Белутова, Капитал

Алексей ТрифоновСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет игнорира мнението на съдиите от Софийския градски съд, които със значително мнозинство издигнаха за председател съдията от същия съд Евгени Георгиев, и избра с 9 гласа съдията от Апелативния съд Алексей Трифонов за председател на най-важния окръжен съд в страната - Софийския градски съд (СГС).


За Евгени Георгиев гласуваха 4-ма членове на колегията.


Най-големият окръжен съд СГС, който преживя скандалното управление на Владимира Янева, за което ВСС така и не потърси отговорност, стои без титулярен ръководител втора година, след като подаде оставка Калоян Топалов.
Изборът се състоя след като членове на колегията предимно от парламентарната квота - представляващият ВСС Боян Багдалинчев, както и Вероника Имова, зададоха тона в подкрепа на Алексей Трифонов.


В подкрепа на Георгиев се изказаха членове избрани от съдийската общност - Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев. Техни са 4-те гласа за него, заедно с гласа на Лозан Панов.
Представянето на двамата кандидати бе оценено от всички изказали се като равностойно.


Алексей Трифонов е съдия по наказателни дела, с над 20 години стаж. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Започнал е кариерата си като следовател, а от 1999 г. е съдия – първо в Софийския районен съд, след това в Софийски градски и по-късно - от 2009 г., в Софийския апелативен съд, където правораздава до момента.


От март до май 2017 г. е зам.-министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, а преди години е бил член на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС.


Личната си мотивация да се кандидатира Трифонов обясни с общественото недоверие в системата и проблемите й, които се проявявали най-силно в СГС и трябва да бъдат решени, и с убедеността си, че той има волята и знанията да ги реши:


"Натрупаният обществен негативизъм, хроничните проблеми на системата, които в най-голяма степен се наблюдават в работата на СГС, очакванията за справедлива правораздавателната система, които еманират особено много в образа на този съд, убедеността ми, че притежавам необходимите опит и визия за превръщането на този съд в символ на истинско правосъдие, образец на баланс между качество и бързина, са основните мотиви да кандидатствам за ръководител на СГС", заяви пред кадровиците Алексей Трифонов.


Евгени Георгиев, който участва и в новата процедура за избор на председател, бе кандидатът на мнозинството съдии от СГС, които на общото събрание са го подкрепили с 56 гласа срещу 28 за Трифонов. В представянето си Георгиев показа детайлно познаване на проблемите в съда, където е съдия по граждански дела и знае спецификата им, а в СГС се гледат най-значимите граждански и търговски дела. Георгиев е заложил на диалога, разговарял е с всеки съдия и с администрацията, стана известно от неговото изложение и от изказванията на членовете на колегията, които го подкрепиха. Първа в в негова подкрепа се изказа Цветинка Пашкунова.


В дебата след изслушването кадровиците не очертаха ясни разлики в качествата на двамата претенденти, които да мотивират избора им. Пръв Боян Магдалинчев подкрепи Трифонов с аргумента, че "независимо че от 9 години се е откъснал от СГС, познава задълбочено проблемите". Добави, че е впечатлен от неговия "балансиран подход", но не посочи конкретни примери. Вероника Имова видя преимуществото така: "За разлика от Евгени Георгиев, Трифонов е отдавал своите сили за българското правосъдие", но не поясни на кое правосъдие е отдавал силите си Георгиев. Георгиев е имал специализации в чужбина.


В началото на заседанието Евгени Георгиев помоли члена на колегията Боян Новански (от парламентарната квота) да си направи отвод, тъй като преди време - при първото кандидатстване за председателския пост, е изнесъл неверни обстоятелства за Георгиев - че не е декларирал някога притежаването на акции. Но преди 10 години това обстоятелство не е подлежало на деклариране, когато не е получена печалба от акциите, каза днес Георгиев. Новански отвърна, че не вижда основание за отвод.


Севдалин Мавров мотивира подкрепата си за Трифонов с това, че "не бива да се фаворизира съдийското самоуправление" и че тъй като и двамата кандидати са се представили достойно и равностойно, "защо те да не работят заедно".


В дебата се открои въпрос от Севдалин Мавров и по повод това, че Трифонов е бил член на ЦИК от квотата на ДПС. Но пак Мавров каза, че това по никакъв начин не означава партийна обвързаност. Магистрати припомнят също, че по време на процеса срещу депутата от ДПС Митхат Табаков в Апелативния съд прокуратурата поиска отвод на съдията Алексей Трифонов и той го даде.


Керелска: Публичност и прозрачност не са идентични понятия


Два акцента се очертаха в изказването на Олга Керелска. Тя обърна внимание на публичното признание на Трифонов днес, че наистина негов колега му е казал преди време да се кандидатира за председател на СГС, но "тогава този колега не е бил член на ВСС". Тоест сега е член, така се разбра от обяснението на Трифонов, но той не го назова.


По този повод Олга Керелска направи изложение на тема публичност и прозрачност и посочи че двете понятия не са идентични. "По отношение на публичността се направи много, но не и в постигане на прозрачност в изборите на административни ръководители. Години наред - продължи Керелска - има съдилища в страната, в които въобще няма кандидати за ръководители, или се явява само един. Защото сред редовите съдии е вкоренено убеждението, че изборът е предопределен."


По думите й с този избор трябва да се отговори на два въпроса: защо считаме че трябва да бъде избран външен кандидат, ако бъде избран такъв; и как осигуряваме прозрачност, като помислим за "този нюанс" - че кандидатът е разговарял за кандидатирането си с колега, който сега е член на съдийската колегия.


А по повод аргумента в подкрепа на Алексей Трифонов, че е показал желание за диалог, Лозан Панов каза, че ако той е показал такова желание, Георгиев вече го е реализирал, тъй като, за да се кандидатира, е разговарял с всички съдии и с администрацията.


Днешната процедура е втора. През март избор не беше направен, защото кадровиците не можаха да изберат председател на СГС между Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. По-късно в състезанието влезе Алексей Трифонов, посъветван - както той каза, от свой неназован приятел.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1456 Неутрално
 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кой пуска сега СМС-ите?

  И какво се промени след реформата на Хр. Иванов и разделянето на ВСС на колегии?

 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Любопитно

  Има само две причини от Апелативен съд да отидеш в по-долен съд. Но срамът ми изгаря ушите да ги спомена.

 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1948 Любопитно

  Чий е Алексей Трифонов?

 5. 5 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Честито на съдия Трифонов! В негово лице съдът ще има достоен председател, отличен юрист и честен човек. Пожелавам успех!

 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#4] от "PisnaMi":

  Бивш член на ЦИК от квотата на ДПС.

 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#2] от "polux":

  Толкова ли Ви е къса паметта или пак опорни точки и манипулации.
  Реформа НЯМАШЕ. Провалиха я. 215 гласа в НС.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1948 Любопитно

  До коментар [#6] от "hammurabi":

  Благодаря! Изчерпателно :)

 9. 9 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 843 Неутрално

  като чуя че някой се казва Алексей, Сергей, Олег, Игор, Евгени- нещата с ценностната система на индивида са ми ясни.

 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#4] от "PisnaMi":

  Той е от ДПС, като е личен приятел и свързан с друг от ДПС- Божидар Лукарски, с който са съученици от класическата и юридическия. От класическата е съученик и свързан и с Ал. Тзавела, който е заедно с Лукарски в район младост.
  Трифонов е с майка рускиня и баща комунист.....

 11. 11 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  ЗАЩО въобще се допуска кандидатурата на човек, проявил политическо пристрастие?!?
  Като си го проявил веднъж няма как вече да си "независим", особено пък по нашите географски ширини и манталитет.
  Или... или!

  VD
 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1693 Весело

  шпиценкандидата и ЕНП харесват това!

 13. 13 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Лошо е да не помниш. Реформата в частта на съдийската колегия и разделянето на ВСС на две колегии беше направена точно както искаше Христо Иванов. Проблем според Иванов имаше с прокурорската колегия . Та с неговата реформа по неговата глава, пардон народа беше казал не това а "С неговите камъни по неговата глава.". А плача, че съдийте от СГС си били избрали другия кандидат ме подсети за "великите " идея на Тошо и БКП работническите колективи да си избират преките ръководители включително и директори на предприятия. Та червените талибани около Христо Иванов и собственика на Дневник си спомнят с умиление за това време и са против ВСС да избира ръководителите в съдебната система искат си по комунистически да ги избира колектива.

 14. 14 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#2] от "polux":

  Има поне една колегия която не е от мафията.

  Браво на Иванов!

 15. 15 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#4] от "PisnaMi":

  На Свинята разбира се

 16. 16 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#13] от "tda10501756":

  Интересно ми е кой ви пише тролските опорки. Освен че е очевидно ла....но и мозъка му е болен.

  Вече съм намерил един трол (още не съм си хортувал с него, че ми е жал), но разговора с него ще е в пъти по...... интересен.

 17. 17 Профил на kng06552004
  kng06552004
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "tda10501756":

  Интересно ми е с това ваше мнение за медията, каква ви е мотивацията да четете новини от тук и доста усърдно да пишете коментари.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  "Трифонов е бил член на ЦИК от квотата на ДПС. "
  Какво повече да коментираме.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Поредния съдийски позор/произвол, под натиска на ДПС.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#4] от "PisnaMi":Бивш член на ЦИК от квотата на ДПС.
  —цитат от коментар 6 на hammurabi


  До коментар [#6] от "hammurabi":

  И бивш зам министър в служебното правителство на Радев-Герджиков. Това като гарнитура на розовите дрешки, а комай и бузки.

 22. 22 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Логично е важните постове да се заемат от квотата на шишковците. Техническото изпълнение на назначението е без значение, тъй като мнозинството в изборните органи е подреждано от същата квота.

 23. 23 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Съдиите избират с голямо мнозинство човек, който познава спецификата на работата и проблемитев СГС. Но не, ще им спуснат свой човек, който дори се занимава с наказателни дела, очевидно обвързан политически. Ясно е защо герберастията обявиха реформата за приключила. А сега ще стисйат зъби да държат за да си изберат догодина пак и главен прокурор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK