Комисията за дискриминация е глобила "Уикенд" за антиромска статия (коригирана)

Комисията за дискриминация е глобила "Уикенд" за антиромска статия (коригирана)

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за защита от дискриминация (КЗД) е наложила максималната глоба от 2 хил. лв. на дружеството издател, както и на самия издател на вестник "Уикенд" - Мартин Радославов, за статия с антиромски оценки. За двама от журналистите, работили в изданието, пък е изпратен сигнал до прокуратурата за евентуално извършено лъжесвидетелстване.


Това съобщи правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК), която е осигурила правната защита на жалбоподателя в процедурата, а от комисията потвърдиха за "Дневник" информацията и изпратиха официалното си решение. В съобщението за делото се разкриват и подробности за начина, по който работи вестникът и трудностите при налагане на санкция.


Делото в комисията за дискриминация е образувано по жалба на ромския активист от Самоков Христо Николов. Решението не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред съда.


Глобата е заради публикация във вестника от юни миналата година. Според комисията с написването, публикуването и разпространението на статия със заглавие "Циганите са българските терористи!" вестникът и издателят му са осъществили дискриминация под формата на "тормоз" и "подбуждане към дискриминация".


Санкцията - за оценъчни изявления
"Статията представлява поредица от оценъчни изявления, като това, че "циганите" са "истинските терористи"; "отказва[т] да следва[т] цивилизованите ни правила"; служат си "с насилие и тотално незачитане на законовите и моралните норми"; "паразитира[т] все по-нагло"; "крада[т], убива[т] и се гавр[ят] с българите"; че ромите са "безпросветни отрепки нискочели, смърдящи на фекалии социопати, които продават собствените си деца и могат да ти прережат гърлото за фалшив часовник от 10 лева"; че са "неконтролируеми", "нагли" и "изнасилват, бият или мамят по телефона възрастните ни сънародници" и пр.", пише в определението на комисията.


Според КЗД се изтъква етническата принадлежност на извършителите на престъпления и така се придава на ромския етнос значението на фактор за извършването на престъпления.


"Изтъквайки етноса на твърдените извършители, се внушава, че ромската им идентичност е обусловила извършването на твърдените престъпления, тоест, че те са извършили престъпленията, понеже са роми. Така се внушава, че ромите са по природа престъпни, че следователно всички роми са такива и всеки ром, в това число и жалбоподателят, следва да се предполага, че е такъв", пише в решението на КЗД.


Наложената глоба е в максимален размер, тъй като това не е първото подобно нарушение на дружеството - издател на вестника. От там пък оправдават пускането на статията с това, че "ролята на медиите е да разпространяват информация и да съдействат на гражданите да получават такава. "Визираната публикация е осъществена с оглед насочване вниманието на институциите, отговорни за разрешаването на проблемите с ромите", е казал Мартин Радославов пред КЗД


"Това е поредно решение срещу медия, която не просто погазва стандартите на журналистическата професия, но и открито проповядва дискриминация в обществото ни", коментира адв. Ивета Савова от Правната програма на БХК. "Широко разпространените стереотипи за ромите се опират на изкривения им медиен образ, който представя отделни случаи на противоправно поведение като представителни за цялата общност. Тази порочна практика трябва да спре. Тя настройва цели групи в обществото една срещу друга и от всички нас зависи да не допускаме това. Случаят също така демонстрира как авторите на подобни противоправни действия намират начини да избегнат юридическа отговорност", допълни още тя.


Комисията за дискриминацията е сезирала прокуратурата за лъжесвидетелстване от страна на двама журналисти от вестника, които са разпитани като свидетели по преписката и невярно са посочили, че към април 2018 г., когато се явяват пред комисията, се намират в трудови правоотношения с дружеството - издател на "Уикенд", докато в същото време справка от Националната агенция за приходите показва, че договорите им са били прекратени още през февруари.


Вестник без главен редактор и автори


Производството по преписката бе белязано от сериозни спънки, създадени от страна на "Уикенд", които успяха да прикрият действителния автор на статията, съобщават от БХК. За тях се разбира и от официалното решение на комисията. Посочва се, че по време на четирите открити заседания на КЗД се е разбрало, че посоченият във вестника като автор на статията Евгени Чертовенски не е действително лице, а измислено, зад което се крие самата редакция.


"Стана ясно също, че изданието няма главен редактор от месеци. Такъв преди бил самият Радославов, но откакто той бил изпълнителен директор на дружеството, постът на главен редактор бил вакантен, а редакционната политика на вестника се определяла колективно, от всички автори в "Уикенд". Нито една от двете авторки на материали за медията, разпитани като свидетелки в заседанията, не можа да посочи кой е написал статията и има ли конкретно лице, взело решение тази статия да бъде публикувана във вестника", посочва БХК.


Без трудови договори


Според съобщението на БХК в хода на делото се е оказало още, че Радославов не живеел постоянно в България и упълномощил адвоката си от неизвестно местонахождение в чужбина, от където управлява вестника. В решението на КЗД обаче никъде не е посочено това.


"Впоследствие при проверка от Инспекцията по труда стана ясно също така, че нито едно лице не е на трудов договор в дружеството, собственик на вестника. Нещо повече – на адреса на дружеството "Ню Медиа Груп" АД в Ямбол има частен дом. Оказва се, че хората, които живеят на адреса, нямали представа, че на него е регистрирано каквото и да е дружество", допълват от БХК.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не виждам и не прочитан нищо невярно в казаното . Уикенд не го уважавам много,много но в случая са прави . тази етническа група не иска да учи, не работи , а консумира и паразитира на гърба на останалото население и ако има по изключение някое изключение то е да потвърди горното. Станалите напоследък събития го потвърждават - Русе , Вакарел.... Крайно време е да се разбере че най-напред са задълженият , а след това правата.

 2. 2 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1720 Весело

  - Тате какво е това демокрация - пита цигане баща си
  - Демокрация сине е ... когато белите работят, а ние получаваме помощи ейтъй- отговорил авторитетно стария мангал.
  - Тате, ама това не ги ли дразни - продължило да пита цигането.
  - Дразни ги и още как, ама това вече е расизъм ...

  Даже не знам, че още съществува този вестник, но явно яко са сгазили лука захапвайки нек'в мангал а не клепайки нормални бели хора :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 157 Неутрално

  "че ромите са "безпросветни отрепки нискочели, смърдящи на фекалии социопати, които продават собствените си деца и могат да ти прережат гърлото за фалшив часовник от 10 лева"; че са "неконтролируеми", "нагли" и "изнасилват, бият или мамят по телефона възрастните ни сънародници" и пр.", пише в определението на комисията."

  Тия просто са изпреварили случая с Виктория Маринова.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Няма нито в НК, нито по света колективна вина, все едно на какъв признак е създаден "колектива" още по-малко на расов.
  И "мъжагите" дето изказват категорични мнения, май не си дават сметка, че ние, а и в много други държави имаме само един вариант, да направим възможното и невъзможното за да живеем заедно тук и сега.
  Всичко друго няма как да проработи и може само да провокира още повече и по-тежки сблъсъци и не дай Боже някаква малка гражданска война - справка виж бивша Югославия и мисли, а после говори и действай.

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Изложеното в статията е вярно. Журналистите е трябвало само да си спестят обидните епитети, за да не попаднат под ударите на закона.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Тъй ... две-три неща ...

  1. Защо не е сезиран СЕМ за "вестника"?
  2. Защо са дадени някакви журналисти на прокурор за лъжесвидетелстване, а не за подклаждане на омраза на етническа и там както си е по члена, дето го пише дори в Конституцията? Статията, ако въобще може да се нарече така, си е по-скоро ксенофобско и расистко дадзибао.

  и 3. - да се смее ли човек, да плаче ли, че "осъждайки" ксенофобията и расизма дори и турболиберална медия като Дневник преразкава обилно ... статията!
  Като по този начин я тиражира, при това свеждайки я до есенцията. Което е тъпо, бе другаре и другарки!

 7. 7 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1412 Весело

  къде изчезнаха циганите ??

 8. 8 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Вземи си няколко в къщи да ги отглеждаш и превъзпитаваш може и да успееш

 9. 9 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Така е. В Югославия се качиха на власт много по-фанатизирани от Атака и сие, и се възползваха точно от това хорско недоволство.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Не са виновни циганите , те просто се възползват от това ,че няма държава. Полицията не смее да влиза в циганските махали. За престъпленията им налагат глоби ,след като знаят, че няма да ги платят. Не плащат ток и вода ,за сметка на това гласуват масово и ,,правилно". Не са виновни те!

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Т.е. да не споменаваме, че циганин е извършил престъплението така ли? Щото иначе циганите ще ни набият в гражданска война. Правилно ли съм схванал идеята на идеолигията за страхливо мълчане, чв да не стане по-лошо.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Какво стана с номинацията ми на Северин Красимиров за мъж на годината на БХК?

 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Просто да попитам.
  "Според комисията с написването, публикуването и разпространението на статия със заглавие "Циганите са българските терористи!" вестникът и издателят му са осъществили дискриминация под формата на "тормоз" и "подбуждане към дискриминация".
  Т.е. комисията не е установила дискриминация в конкретния случай, ако правилно съм разбрал. За сметка на това комисията е решила, че ако настояваш някой да не си служи с насилие, да спазва закона и т.н. е подбуждане към дискриминация. Щото никъде не пише, че авторите са предложили дискриминационни мерки.
  Иначе в този материал има доистатъчно причини авторите да бъдат съдени за доста други неща, но не и за дискриминация.

 14. 14 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Циганите вилнеят, защото са удобните гласоподаватели на БСП, ДПС, ГЕРБ - гласуват за когото им се каже, без да задават въпроси.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 607 Неутрално

  1. Защо не е сезиран СЕМ за "вестника"?
  —цитат от коментар 6 на xm...


  Ъмм, питате защо Съвета за електронни медии не е сезиран за случай, отнасящ се до печатно издание? Да продължавам ли с насочващите въпроси до достигане на задоволителен отговор?

 16. 16 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Докато се успокояваме, че за всичко са ни виновни циганите, те си щъкат по белия свят и масово вече са по-цивилизовани от българите. И това си личи, щом "патриотите" ни са педофили като Кузов или ексхибиционисти като Сидеров, Баба Гуси е символ на православието ни, а евтини проститутки стават вицепремиери, защото са любовници на някой.

 17. 17 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 560 Любопитно

  До коментар [#15] от "laveol":

  Интересно, имате и минусче. Странно ! Или може би - не!

  Sic transit..
 18. 18 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Абе "Уикенд" не беше ли на Дебелия? Няма ли и него да го дадат на Прокуратурата, а? ;)

 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4593 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Ми УИКЕВД-а беше вестник на Делян Пеевски. И ДНЕВНИК ли го пришивате като вестник на Пеевски. Ей тва от вас умнити по умни нема начи

 20. 20 Профил на vys18530578
  vys18530578
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Освен ДАБЧ има една друга държавна структура за закриване - нарича се Комисия за защита от дискриминация. Тя е безполезна, скъпоструваща, сервилно-угодническа, откровено вредна.
  И благодаря, че публикувате "поредицата от оценъчни изявления''. Добре е да се знае кое е забранено за "оценяване", докато съществува все още КЗД.

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Общо взето доста верни неща са казани в статията на "Уикенд". Но за да бъдем политкоректни, ще се правим, че тази реалност не съществува и всичко е чудесно и прекрасно. Другата статия - за високите нива на престъпност в страната - лидерство в ЕС - също е случайност, някаква провокация, нищо повече. Не че няма и много българи-престъпници, но ромите вече имат дамга и тя с глоби не се отмива.

 22. 22 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#21] от "Читател":

  Пич, не се прави, че не разбираш. Няма раса престъпници, има индивиди престъпници. Ако трябва да генерализираме, то тогава българите са мързеливи, крадци на еврофондове, точат банките си, убиват жените и децата си, корумпирани са, газят хора по пешеходните пътеки, проституират още от училище и се дрогират в свободното си време, докато слушат циганска музика, пардон, чалгия. Ако западен вестник напише това, дали няма да ревнете до небесата?

 23. 23 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 342 Весело

  Тъй ... две-три неща ...1. Защо не е сезиран СЕМ за "вестника"?2. Защо са дадени някакви журналисти на прокурор за лъжесвидетелстване, а не за подклаждане на омраза на етническа и там както си е по члена, дето го пише дори в Конституцията? Статията, ако въобще може да се нарече така, си е по-скоро ксенофобско и расистко дадзибао.и 3. - да се смее ли човек, да плаче ли, че "осъждайки" ксенофобията и расизма дори и турболиберална медия като Дневник преразкава обилно ... статията!Като по този начин я тиражира, при това свеждайки я до есенцията. Което е тъпо, бе другаре и другарки!
  —цитат от коментар 6 на xm...


  На първия въпрос: Защото абревиатурата СЕМ означава Съвет за електронни медии.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 24. 24 Профил на azlikaram
  azlikaram
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#10] от "джендър дебне в храсталака":

  Не е луд тоя дето яде баницата...

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Заради такива решения вече като стане убийство или друго тежко престъпление журналистите не смеят да покажат извършителите, да ни би да ги види някой, че са цигани.
  А в очите на БХК и няколкото ултралиберални кръжочеца-партии те са истински ангели.
  Които обаче обикновено са преобладаващата част от обитателите на затворите...

 26. 26 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Не виждам и не прочитан нищо невярно в казаното . Уикенд не го уважавам много,много но в случая са прави . тази етническа група не иска да учи, не работи , а консумира и паразитира на гърба на останалото население и ако има по изключение някое изключение то е да потвърди горното. Станалите напоследък събития го потвърждават - Русе , Вакарел.... Крайно време е да се разбере че най-напред са задълженият , а след това правата.[/quot
  [quote#25:"НеКой"]Заради такива решения вече като стане убийство или друго тежко престъпление журналистите не смеят да покажат извършителите, да ни би да ги види някой, че са цигани.А в очите на БХК и няколкото ултралиберални кръжочеца-партии те са истински ангели.Които обаче обикновено са преобладаващата част от обитателите на затворите...
  —цитат от коментар 1 на naskom44


  Не са виновни циганите, а хората които насаждат омраза в обществото. А това са : от алчните и безхаберни политици и служители на изпълнителната власт, та до търсещите сензации журналисти и трол-коментатори в сайтовете.

 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#26] от "white rabbit":

  Тоест викаш престъпленията не са престъпления?

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  "Това съобщава правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК), която е осигурила правната защита на жалбоподателя"
  Тези от БХК били живи. А защо не се появяват. когато ром уби жена и когато с безконечните си веселби тероризират останалото население. Този комитет само циганите ли защитава.

 29. 29 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  Добре де, защо не напишете конкретно? Комисията за защита от дискриминация кой издател на Уикенд е глобила? Този, който е със седалище и адрес на управление в Ямбол, и няма дейност от месец август, или някой друг? Това е важен въпрос!

  Бог да благослови Америка за България!
 30. 30 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Добра новина. А сега цялата редакция да се разследва защото очевидно има укриване на данъци.

 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#30] от "Imeto mi":

  Съгласен съм :)))) То въпросът не е само да данъци, а и до изпълнителни дела. Г-н Прокопиев нали чака да му бъде изплатено присъдено обезщетение.... Или то беше от ПИК?

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  " да направим възможното и невъзможното за да живеем заедно тук и сега.
  Всичко друго няма как да проработи и може само да провокира още повече и по-тежки сблъсъци и не дай Боже някаква малка гражданска"
  ====================
  Проблемът Цветко е, че пак само от нас се очаква да направим нещо - да простим, да платим, да забравим...........
  Мога да напиша още, но ти си го знаеш.

  Еретик
 33. 33 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Не може да се генерализира, но само знам, че ако продължава да се неглижира циганския проблем рано или късно някой пострадал, лично или негови близки, ще се направи на Брайвик или не дай боже ще се хванем гуша за гуша и ще стане страшно.

 34. 34 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#26] от "white rabbit":Тоест викаш престъпленията не са престъпления?
  —цитат от коментар 27 на НеКой


  Тълкувай си го както ти отърва. За да има ширеща се безнаказана престъпност , не са виновни циганите а престъпниците( престъпник-човек който извършва престъпление- български тълковен речник) и разбира се хората които с парите на данъкоплатеца са задължени да се борят с престъпността.Престъпници има от всякакъв пол и етнос. При концентрация на криминални прояви в малцинствени групи си има съответните институции които се занимават с проблема. Обследват го, анализират и реагират.
  Ако това не става значи не си вършат работата.

 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  "Широко разпространените стереотипи за ромите се опират на изкривения им медиен образ..." ( от статията) ....>>> Може би не са случайни тези широко разпространени стереотипи ? Съгласен съм, че някои медии ( като посочената..) се престарават и преминават допустимите граници с обобщенията и стигматизирането на стотици хиляди хора, но и не се вижда и предложеното от съфорумеца Бял заек работа на институции: "... Обследват го, анализират и реагират. ".

 36. 36 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#22] от "gmranger":

  Пич, ти се правиш, че не разбираш! Един етнос, който има 0,5% завършили висшисти, и 24% - средно образование, какво да очакваме от него?!! Култура, интеграция? Ами те ако бяха много свестни, нямаше да ни ги връщат от Франция и да ни спъват за Шенген. Просто си направи една елементарна сметка процентно колко от този етнос има в затворите и в домовете за изоставени деца и повече няма място за спор.

 37. 37 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Гетата преляха и ни заливат!Интеграцията е невъзможна,следва отделяне,разграничаване...По-добре днес да им се даде парче земя,отколкото утре ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!!!НАРОДЕ???

 38. 38 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Мдаааа, отдавна в България за казване на истината се ... наказва.

 39. 39 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Мдаааа, отдавна в България за казване на истината се ... наказва.

 40. 40 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 916 Неутрално

  "Статията представлява поредица от оценъчни изявления, като това, че "циганите" са "истинските терористи"; "отказва[т] да следва[т] цивилизованите ни правила"; служат си "с насилие и тотално незачитане на законовите и моралните норми"; "паразитира[т] все по-нагло"; "крада[т], убива[т] и се гавр[ят] с българите"; че ромите са "безпросветни отрепки нискочели, смърдящи на фекалии социопати, които продават собствените си деца и могат да ти прережат гърлото за фалшив часовник от 10 лева"; че са "неконтролируеми", "нагли" и "изнасилват, бият или мамят по телефона възрастните ни сънародници" и пр.", пише в определението на комисията.

  Всичко това е вярно, дупелизците от БХК пак са клеветили България и българите, а Комисията за дискриминация е спазила опорните точки, спуснати от Брюксел и даже е преизпълнила плана. България е известна с предателите си и този казус потвърждава правилото. Винаги е имали мръсници, които да омаскарят сънародниците си, за да се харесат на спонсорите.

 41. 41 Профил на К.Константинов
  К.Константинов
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Искам да разбера дали усилията през годините за интеграция на ромите са дали някакъв резултат. Разполагам с едни данни от преди 10 години, трябват ми към сегашния момент. Стига, разбира се, тази информация да не е расизъм. http://www.balkans21.org/2002_1/mantarova2.html

 42. 42 Профил на К.Константинов
  К.Константинов
  Рейтинг: 472 Любопитно
 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9721 Неутрално

  Могли са малко по меко да напишат статията без обидните епитети.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK