Правителството реши ремонтът на Су-25 да е до 100 млн. лева

Правителството реши ремонтът на Су-25 да е до 100 млн. лева

© Момчил Милев, КапиталДокато тече процедурата за покупка на нови изтребителя за армията, кабинетът реши да отпусне близо 200 млн. лв. за ремонт на руските бойни самолети, които са на въоръжение в момента. Това се налага, за да може България да изпълнява ангажиментите си към НАТО за опазване на въздушното пространство.


Необходимите средства за ремонтите на самолетите Су-25 ще бъдат в размер на до 99 млн. лв. с ДДС, реши правителството на редовното си заседание. Кабинетът прие проекта за инвестиционни разходи за възстановяването на летателната годност на Су-25 до придобиването на новия тип боен самолет.


Парите за ремонтите ще бъдат осигурени на Министерството на отбраната чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.
Преди седмица се разбра, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е одобрил сделката с беларуския "558 Авиационен ремонтен завод" в Барановичи за ремонт на бойните самолети Су-25. Това е станало с негова заповед от 16 ноември. Преди това той спря процедурата и я върна за предоговаряне.


В последната заповед на министъра се казва, че стойността на договорите по рамковото споразумение, което ще сключи Министерството на отбраната с беларуския завод, не може да превишава 20 962 967 евро без ДДС. Това е сумата, на която министерството може да сключва договори без санкция от правителството и парламента. В същото време в документа пише, че "сумата от 42 186 693,11 евро без ДДС ще може да бъде достигната само след възникнала необходимост от страна на възложителя и приет с решение на Министерския съвет проект за инвестиционен разход...". Това е таванът, на който правителството може да сключва договори за инвестиционни разходи.


Ремонтът на осем МиГ-29 ще струва до 97.5 млн. лв.


Правителството реши още да отпусне до 97.5 млн. лева за ремонтите на осем самолета МиГ-29. Проектът за осигуряване на летателната годност на бойните машини е част от задълженията на България по опазването на въздушното пространство на НАТО.


Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. в размер до 45.7 млн. лв. за сключване на договори за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ".


Какво трябва да се случи


Според инвестиционния проект на правителството, който е одобрен от парламента, поне два нови изтребителя трябва да бъдат доставени до две години от подписването на договора, а всички поръчани да се доставят в рамките на три години от първата доставка.


Процедурата е за покупка на 8 или 9 изтребителя на обща стойност 1.8 млрд. лв. Сумата включва купуването на самолетите, средствата за наземното им обслужване, за обучение на пилотите и инженерите, въоръжението и поддръжката за 3 години. Плащането ще бъдат разсрочено за 9 години.


На втория етап от проекта трябва да се купят още 8 изтребителя и тогава да се снемат от въоръжение МиГ-29.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK