Таванът на пенсиите ще е 1200 лв. от 1 юли, от него ще се възползват 40 000 души

Бисер Петков

© Цветелина Белутова, Капитал

Бисер ПетковМаксималният размер на пенсиите от 1 юли 2019 г. ще бъде 1200 лева, след като парламентът окончателно прие бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Дотогава максималната пенсия остава 910 лева, както досега.


Максималният размер на пенсията ще позволи над 40 хил. пенсионери, чиито пенсии сега са ограничени от тавана, от 1 юли следващата година да получат пълния размер на пенсиите си, каза след гласуването социалният министър Бисер Петков. "Пенсиите от началото на следващата година ще се изчисляват по нов начин, който ще улесни бъдещите пенсионери при упражняване на правото им на пенсиониране. По- тясно ще обвърже осигурителните права с осигурителния принос", каза още социалният министър


За пенсиите, отпуснати през 2019 година, индивидуалният коефициент ще се изчислява от осигурителния доход от 2000 г. до датата на отпускане на пенсията, за период, не по-малък от 36 месеца. Ако осигурителният доход не достига, ще се взема предвид последният преди 1 януари 2000 година.
Средният размер на пенсията на един пенсионер през следващата година ще нарасне с 24 лева в резултат на индексирането на пенсиите с 5.7% и по-високата тежест на осигурителния стаж и ще достигне 386.27 лева, каза Бисер Петков.


"Дългите и на моменти разгорещени дебати по бюджета на ДОО доказват, че въпросът за пенсиите е първостепенен политически въпрос. Няма как да не е така, след като в осигурителната система се осигуряват 2.8 млн. работещи българи. За над 2.1 млн. пенсионери тя осигурява основния им доход", каза още Бисер Петков. Той обясни, че приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО за следващата година нарастват с около 15% и покриват 2/3 от осигурителните плащания. Само преди 3 години те са финансирали по-малко от 50% от разходите по бюджета на ДОО. Той смята, че по- голямата финансова автономност и по-малката зависимост на бюджета на ДОО от държавния бюджет е безспорно достойнство. "Минималната работна заплата е и минимален осигурителен доход. Този подход води до увеличение с 4.7% на средния минимален осигурителен доход", каза още Петков.


Мнозинството отхвърли идеята на БСП за преизчисляване на пенсиите. "За" гласуваха 71 депутати, "против" бяха 70, а 25 се въздържаха. Предложението на Корнелия Нинова беше пенсиите да се преизчислят със средноосигурителния доход за 2013 г. Според Нинова това щеше да струва около 800 млн. лв. на бюджета. Като източник на средствата тя посочи увеличението на максималния осигурителен праг.


Беше отхвърлено и предложението на ДПС максималните пенсии да се определят с бюджета на ДОО от Народното събрание всяка година, а не да са 40% от максималния осигурителен доход, както беше прието.


Минималната пенсия от 1 юли 2019 г. ще бъде 219.43 лв.


Минималната пенсия от 1 юли 2019 г. ще бъде 219.43 лв., като дотогава ще остане сегашната пенсия от 207.60 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. да бъде 560 лв., а максималният – 3000 лв.


Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще бъде 400 лв., което е под минималната заплата, но техни представители се оплакаха, че няма да могат да си плащат осигуровките.


В момента минималният осигурителен доход е 510 лв., за земеделски стопани е 350 лв. Максималният осигурителен доход за самоосигуряващите се за 2018 г. е 2600 лева.

И двете точки предизвикаха бурни дебати и недоволство от страната на опозицията. Георги Гьоков (БСП) поиска максималният месечен осигурителен доход да се увеличи поне на 3900 лв., а максималната пенсия - на 1560 лв. "Също така предлагаме тенденции в бъдеще да отпаднат и максималният месечен размер на осигурителния доход, и таванът на пенсиите", добави той.
Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) беше на противоположна позиция и предложи замразяване на максималния осигурителен доход от 2600 лв., "за да има предвидимост, прозрачност и сериозните фирми да не бъдат излъгани".


От БСП и ДПС предложиха от 1 юли следващата година минималната пенсия да бъде 300 лева, което не бе прието от депутатите от мнозинството. "За" предложения от правителството бюджет гласуваха 110 народни представители, 65 бяха "против", а 18 се въздържаха.


Темата с увеличаването на пенсиите предизвика голям дебат и размяна на обвинения между партиите. Филип Попов (БСП) поиска от "патриотите" да подкрепят вдигането на пенсиите до 300 лв., след като в предишния мандат имаха такова предложение. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни на БСП, че тогава БСП са дали едва 4 гласа за тяхното предложение и са се отметнали от обещанието си за подкрепа. Няма как да не се съобразиш с по-големия партньор в условията на коалиция, каза Симеонов. Ако не беше присъствието на патриотите, нямаше минималните пенсии да бъдат повишени на 200 лв., и то в началото на управлението, а не накрая, както вие правите - и следващият да му бере гайлето, добави Симеонов.


Думите му предизвикаха Рамадан Аталай (ДПС), който иронизира Симеонов и се заигра с абревиатурата на "Обединени патриоти". "Ако не бяха ОП, и Земята щеше да спре да се върти. Няма как само преди известно време да сте спечелили избори с обещание за 500 лв. пенсия и да излизате и да казвате, че ако не бяха ОП, нямаше да има 200 лв. пенсия", каза Аталай. "Това, което вие обещавахте, тези порции си ги разпределяте с агенцията за чужденците", каза Аталай, като обърка името на агенцията за българите в чужбина.


"Уважаеми господин Рамадан, никога в програмата на ОП не е имало 500 лв. пенсия. Добре, че бяха ОП, че да нямаме още една протурска партия в парламента, и ОП станахте на четвърто място", отговори Симеонов.


"Вие станахте трета партия и само преди една седмица ОП и си седнахте на мястото", завърши Аталай, с което припомни, че Симеонов си подаде оставката като вицепремиер и се върна в парламента като депутат.


Парламентът продължава работата си по приемането на държавния бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 731 Неутрално

  И това го наричате осигуряване. Защо да плащам пенсии на други хора, а не да събирам за мен. Това не е мое осигуряване. Как така ние работещите ще плащаме на пенсионери. При спадащо население, кой ще плаща на нас. Аз не искам никой да плаща за мен, но не искам да събирам пари за други хора. Това е демотивиращо.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2836 Гневно

  Проблемът е във фалшивите инвалидни пенсии, които се получават от цели села или квартали, заради които нито истинските инвалиди, нито истинските пенсионери могат да получат нормални пенсии. Мои близки изкараха по над година на легло и умряха, без да стигнат до комисия.

  Еретик
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Радост за пенсионираните висши кадри от редиците на народната милиция.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  "За пенсиите, отпуснати през 2019 година, индивидуалният коефициент ще се изчислява от осигурителния доход от 2000 г. до датата на отпускане на пенсията"
  Много хора ще загубят от това, защото за много хора индивидуалния коефициент е по-висок преди 1997 година.

 5. 5 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  От тавана на пенсиите ще се възползват главно децата на активните борци, старшини, разни агенти на ДС и пр. фуражки и бивши униформени и неуниформени комунисти. В по-малка степен миньори, пожарникари, полицаи. Още по-назад в класацията идват лекари, учители, професори и т.н. По-добре беше да се вдигнат минималните пенсии, минимум на 400 лева, иначе сме за смях не само в Европа, но и в целия цивилизован свят.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  ЧЕСТИТО НА ПОЛКОВНИЦИТЕ
  Тяхната ма..

 7. 7 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Една разбивка по професии на тези 40 000 ще доста интересна.
  Толкоз миньори, толкоз полицаи, държавни чиновници и т.н.
  И тогава пак да коментираме.

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Не е честно към младите. Не стига, че овчедушните и заспали папардаци им оставиха умираща държава след като поживяха по команизма и им дадоха апартаменти и вили, не стига, че мафиотите ги ограбват, а сега някои папардаци ще взимат в пъти по-голяма пенсия от някои работещи. Какво остави германският пенсионер на поколенията и какво остави бантустанският? Не казвам, че пенсионерите са добре, но младите и работещите са съвсем по-безперспективни и в труда ситуация в настоящите времена.

 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  И това го наричате осигуряване. Защо да плащам пенсии на други хора, а не да събирам за мен. Това не е мое осигуряване. Как така ние работещите ще плащаме на пенсионери. При спадащо население, кой ще плаща на нас. Аз не искам никой да плаща за мен, но не искам да събирам пари за други хора. Това е демотивиращо.
  —цитат от коментар 1 на grayeagle


  Така както аз съм плащал 40 г вноски, отиващи за пенсиите на тез преди мен!!! Само че като съм внасял големи вноски и сега трябва да взимам заслужената пенсия.... има таван и всеки месец ББойко ми краде по 550 лв само от моята пенсия. До тук ми е откраднал 25 000 лв!
  Затова осигуряваш се на половин заплата, другите спестяваш за старини. На Мафията-държава да не вярвате. Никакви данъци и осигуровки. Живот и здраве след 3 г. ще има шоу с ЧПФ!!!! Тогава българите маже и да прогледнете!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 877 Неутрално

  40 000 ченгета и доносници!

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  От хората с максимални пенсии има много ИТ специалисти, както и бивши служители в мултинационални компании. Защо българи работили като чистачи в Гърция или Италия да имат право на такава пенсия, а ИТ специалист в България не?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Чичката ще се нас..е от кеф за новия таван. Справедливостта обаче изискваше всички вноски до 1997г да се нулират, така както бяха нулирани финансите на държавата (дотогава да се зачита само стажа и всички с равен коефициент, примерно едно ) , за да внимават всички бъдещи пенсионери за кого гласуват.

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "Георги Гьоков (БСП) поиска максималният месечен осигурителен доход да се увеличи поне на 3900 лв., а максималната пенсия - на 1560 лв."

  "От БСП и ДПС предложиха от 1 юли следващата година минималната пенсия да бъде 300 лева..."

  Обикновения гнусен популизъм на куманезите. И те като Атака докато са в опозоция обещават пенсии по 300 лева. Чудя се що не обещават по 3000...

 14. 14 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Вие, работещите стъпвате по телата на пенсионерите, тъпак такъв

  Дедо Крум
 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Докато дават 220 лева на човек да не умре от глад, министъра на финансите Горанов живее без пари в апартамент купен за над 300 хиляди .
  А сина в чийто апартамент живее е назначен в министерството на финансите на длъжност отговаряща за назначаване на служителите в министерството.

  Да не забравяме и изказването на Горанов, че преди 2 години искаше да се отказва от депутатското си място , защото с 4 хиляди лева заплата , не можел да издържа семейството си.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Весело

  "приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО за следващата година нарастват с около 15% и покриват 2/3 от осигурителните плащания. Само преди 3 години те са финансирали по-малко от 50% от разходите по бюджета на ДОО."

  А след още три мандата на Баце приходите ще покриват 3/2 от осигурителните плащания при запазване на темповете на смъртност (с по 10 хил. души годишно в повече и пенсионерите стават по-малко) и раждаемост (с по 2 хил. по-малко годишно и "спестяване" на майчинското осигуряване).
  Когато настъпи 2035 години мъжете и жените ще се пенсионират на еднаква възраст. Въпросът е обаче, дали ще са останали хора за пенсионирване. Джендъри със сигурност ще има.

  Хубаво би било Бисер Петков да не лъже - 3.7 млрд. дефицит (покриван с трансфер от държавния бюджет) по фонд "Пенсии", означава че и тая година, 2019 г., ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ПЕНСИЯТА, а не "приносът на всяко "яко дупце"". "Таваните" ще паднат, когато децата на таванджиите осигурят 100% от приходите на НОИ.
  Излишъкът по фонд "Майчинство и общо заболяване" говори, че ГЕРБ ще продължи да работи за спада в раждаемостта.
  Това трябва ясно да се разбере от момчето Горанов, който вместо да "спести" 26% от пенсията за родените след 31.12.1959 г., да не се наложи да транферира по 50% към частните пенсионни фондове за да били равнопоставени на НОИ.

 17. 17 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":Вие, работещите стъпвате по телата на пенсионерите, тъпак такъв
  —цитат от коментар 14 на Дедо Крум


  Ко речи? 80!!!! % от българите досега са намерили вратичка, за да се пенсионират предсрочно. За сегашните работещи това няма да е възможно, защото няма да има матрял след тази демографска криза. Пенсионната възраст на хартия се увеличава и бантустанците реват, НО РЕАЛНАТА СРЕДА възраст у нас е около 57 за жените и 58 за мъжете. Сегашните работещи ще са малко и работещи до доста по-късно. Сегашните пенсионери са 2.5 млн, от които към 700-800 000 са инвалиди уж. Драмата с телата на пенсионерите не минава, защото СЕГАШНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДОПУСНАХА допуснаха 1 милион деца да не се родят и 2-3 милиона да избягат навън. БЪЛГАРСКИЯТ ПАПАРДАК трябва да върви с наведена глава пред следващите поколения, защото овчедушието 45+30 години позволи унищожението на тази държавата като никога досега. Немския пенсионер заслужава да е лъснат, задоволен и радващ се на старините си в почивки по света, защото изгради от една срината държава една от най-добрите страни в света. Та така...

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Таванът на пенсиите ще е 1200 лв. от 1 юли, от него ще се възползват 40 000 души

  Не е проблема в тавана на пенсиите . Проблема е в огромния брой на пенсиите които довеждат пенсионерите до извечния хамлетовски въпрос - Да бъда или да не бъда ? . Изразен по- простичко - да се обеся или да се удавя . Една банда озверели хищници се дърлят как да дадат на едни хорица две по пет , от което ще произлезе за тях едно петдесет и пет . Зад каквито и елейни думи да крият истинските си намерения , хората , различни от прословутите дебили , разбират за какво става дума . Но , уви , няма кой да ги разбере . Дебилите стават все повече и повече . Затова и благодетелите - работодатели напъват да внесат чужди конски сили . Нашите вече са изхабени . И ще ти внесат . Иначе гушите им отново ще станат като на розово фламинго . Тънки и дълги . Без място за ония , дебелите ланци .

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  Да попитам! Колко ли е пенсията на 74 годишния Евгени Чачев, който като министър на регионалното развитие и благоустройството вземаше заплати от 10 борда, включително и като председател на УС на една банка, където възнаграждението му беше фиксирано на 4 средни за банката заплати?
  Колко ли е пенсията на Евгени Бакърджиев? Или пък на Христо Бисеров?
  Ако продължа да ровичкам ще намеря поне 200 подобни поименно.
  Май не са всичките кучи синове доносници и ченгета!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#11] от "korc":

  Може би ЩЕ има. ИТ секторът стана високо платен прдз последните 5 години, а едвали някой от високоплстените е бил на 60 години.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Любопитно

  До коментар [#11] от "korc":

  "От хората с максимални пенсии има много ИТ специалисти, както и бивши служители в мултинационални компании"

  Тия да не са инвалиди? Или имате предвид сънародниците ни на Джон Атанасов?
  Иначе и Соди-Девня се води "мултинационална компания", ама първите български "мултинационалисти" са почнали 1998 г. и ще се пенсионират много скоро, нейде през 2038 г., ако не са били повече от една година безработни.
  Колкото до харата, които са на максимална пенсия и не получават в момента пълния размер, определен от "реформираната" пенсионна система, то това са пилоти (военни и гражданска авиация, включително "мултинационална"), измислени и неосъдени банкери, докарали фалита на държавата; "шапкари", които са продължили хем да работят, и хем и пенсия и са нятрупали по 100-120 години трудов стаж (две за пет).
  Миньори и други "бачкери" отдавна са умрели, ако не от болест, то ще е от глад, осигурен от прост-съюзниците им с "Професионалните пенсионни фондове", фалирали през 2011 г.

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 909 Неутрално

  С повишаването на максималния осигурителен доход другарите вземат от тия които сега движат икономиката, като дават на ситите по едно печено агне всеки месец, а на гладните по един буркан туршия.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#12] от "dorn":

  "Справедливостта обаче изискваше всички вноски до 1997г да се нулират"

  От тая година, 2018 г., са "нулирани" ....за новите пенсионери. Чичкта е от старите, спасени от Баце при фалита на "Професионалките" през 2011 г. А по закон, веднъж нещо дадено (права) не се отнема (ако е получено добросъвестно).
  На тия, които получават пенсии на базата трите най-добри години преди 1997 г., им остава само да се надяват, че инфлацията няма да им изяде "спечеленото". Индиксацията, било инфлационна или швейцарска, няма да им помогне - както се вижда правителството ги чака половин година да измрат, а на устискалите ще подхвърли някоя и друга "надбавка", добавка, а чак на следващата година ще им преизчислява пенсията... на преживелите Бацевата стабилност.

 24. 24 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Защото принципът е такъв. Като сменят закона - моля!

 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 612 Неутрално

  40 000 ще получат реално увеличение, а останалите да го д...т. Няма синдикати в тази страна, които да защитават правата както на раборниците, така и на бившите работници и сегашни пенсионери. Дават ни някакви жълти стотинки и то винаги от някаква отдалечена дата от сегашния момент,някакво бъдещо неосъществимо, което е любимото глаголно време на политиците.

 26. 26 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 628 Неутрално

  това не е вярно за ИТ специалистите, че са много пенсионирани в БГ, много са доносниците и крадците от ДС и полиция, армия и вся остальная сволач

  BG e мини империя на злото.
 27. 27 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Че какви са и Бисеров и Бакърджиев, и Чачев са си от ДС отбор юнаци, те повечето са такива

  BG e мини империя на злото.
 28. 28 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 719 Гневно

  Подобно брутално вдигане на горната граница при толкова мизерна минимална пенсия си е гавра с милиони българи! Наясно сме как за "заработвани" подобни суми и от кои, особено в близкото минало...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 29. 29 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#12] от "dorn":

  Ха, много правилно!

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jumbo Jet":Обикновения гнусен популизъм на куманезите. И те като Атака докато са в опозоция обещават пенсии по 300 лева. Чудя се що не обещават по 3000...

  Само че този "гнусен комунизъм " по времето , когато Масларова беше социален министър , пенсиите нараснаха със сто и двадесет %. А по времето на първия герберски провал нарастването на пенсиите по Швейцарското правило , бяха замразени ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ . Или баба ти и дядо ти щяха да са с 25- 80 % напред с пенсиите . И щяха по- спокойно да поддържат твоя айляклък по кафенетата . Пък и най- после престанете да си српавнявате със соца . Не се го стигнали и няма да го стигнете . И в най- дребното нещо - да не си заключвате входните врати и да не се барикадирате като затвор - с блиндирани врати и решетки . Доброволни пандизчии .

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#22] от "dorn":

  "другарите вземат от тия които сега движат икономиката"

  В днешното либертастко време това с "вземането -даването" и "движението" (в отрицателна посока като отрицателна доходност, лихви, дефицит, дълг) е станало по-относително от общата относителна теория на Айнщайн.
  Ако пипате гуру-вците на прост-съюзниците, Пламен Димитров (вицепрезидент на Европейската конфедерация на профсъюзите) и Димитър Манолов (КТ "Подкрепа"), то те са дали ПРАВА за по-висока пенсия на "тия, които сега движат икономиката".
  Ако питате изкуфелия "баща на пенсионната реформа", адвокат Иван Нейков, в цял свят даването е само до 40% (пенсията е 40% от осигурителния доход). Сиреч, в контектса на "финансовите облекчения" (на Марио Драги -ЕЦБ), имаме 40% фактическо даване и финансово даване в размер на 60 отрицателни процента.
  А относно "движението", "тия, които сега движат икономиката" видимо са задвижили ръста на държавния и общия дълг, както и дефицита в бюджета. В другите сфери имаме спад - спад на раждаемостта, спад на потреблението - болници, училища, армия и т.н.
  Разбирам оплакването Ви, че не може да съберете агнето с туршията, но модерността на джендъризма изисква "разделно хранене" - няма да бъркате един с друг джендър. Избирате един джендър, социална роля и се борите за пълното усвояване на това, .... което имат другите.

 32. 32 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дедо Крум":

  И как така уважаеми. как стъпвам, като единственото , което наследяваме са дългове, стари неработещи предприятия, неизмазани къщи по селата и панелни комплекси. За епитетите може да се обърнеш към родителите и учителите си и да видиш, защо са създали невъзпитана личност.

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":. Как така ние работещите ще плащаме на пенсионери. Ами ще плащате . Защото да сте работещи , хората , на които претендираш ,че плащаш пенсиите , са сътборили базата , от която си изкарваш сега залъка . С ТЕХНИТЕ пари и труд . Ако имаш нещо в главата , с извинение , щеше да се запиташ къде отидоха парите от около 40 млрд от приватизираната икономика . Върни тези пари на тези , дето са ги спастрили , построй си базата , произведи си стока , продай я и си събери фонд зца пенсиика . Ако доживееш до нея .

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#26] от "1984":

  "доносниците и крадците от ДС"

  Тия не са пенсионери. Играят го инвеститори, директори или най-малкото меринджей.

 35. 35 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 348 Неутрално

  И това го наричате осигуряване. Защо да плащам пенсии на други хора, а не да събирам за мен. Това не е мое осигуряване. Как така ние работещите ще плащаме на пенсионери. При спадащо население, кой ще плаща на нас. Аз не искам никой да плаща за мен, но не искам да събирам пари за други хора. Това е демотивиращо.
  —цитат от коментар 1 на grayeagle


  Ми изчезвай ве никой не те държи вързан. Иди живей в Швейцария там е така

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  "Как така ние работещите ще плащаме на пенсионери"

  Защото ти не си построил ни Телевизионната кула, ни Цариградско шосе, ни пристанище Бургас, ни летище София, ни магистрала Хемус. Дали ти харесва или не наследството, то е такова каквото е, скъпи ми наследнико.

  Тия, които имат (моралното) право да се оплакват от наследството, което са оставили, са само пенсионерите, ония които достойно са работили 40 и повече години, отгледали са деца и сега могат да погледнат назад какво са направили. Дали "перлата на химията" (Химко-Враца) е била наистина перла, дали елитът (Николай Банев - зъл меринджей, Евгени Дайнов - зъл професор, Красен Станчев - още по-зъл доцент ) наистина е бил елит и дали ги е докарал до "светлото бъдеще" на "жълтите стотинки" на пенсията.

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#12] от "dorn":

  Дорни, първо пенсията ми е изчислена за доходи и платени осигуровки след 97-ма. Второ, таван има за бачкатори като мен бачкали в отровите, за миньори, докери, оператори в АЕЦ... таван няма за висши военни, полицаи, съдии, прокурори, червени академици без осигуровки са с 3000 лв пенсия...Парите с които държавата субсидира ВУЗ-овете, отиват за персонални пенсии изплащане на бивши червени ректори, професори.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#23] от "wanderer":

  +++++ ППФ умряха..... дано доживея до 2022 да вида смърта и на УПФ.... че там липсата ще е 20-тина млрд лв!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 39. 39 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 242 Неутрално

  май всички пенсии над тавана от 1200 лв са с грифт ; строго секретно; ?

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Любопитно

  До коментар [#28] от "Йоаникий":

  "Подобно брутално вдигане на горната граница при толкова мизерна минимална пенсия си е гавра с милиони българи!"

  Не Ви разбирам. Кое е "бруталното"? Повишението на максималния осигурителен праг с 400 лева, повишението максималната пенсия с 200 лева или десет процентното увеличение (1500 лв.) на шефовете на (срутената) Агенция по вписванията или на тия от КФН, КЗК, БНБ? За Ваше успокоение, тия последните изобщо няма да плащат каквито и да е осигуровки на увеличението, нито те, нито пък държавата ще плати някаква осигуровка върху това увеличение.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#38] от "chichka":

  "дано доживея до 2022"

  Постарай се до 2025 г. Тогава ще е голямото мазало, един вид "Помпозното погребение на либерастията". "Надробеното" през 90-те години, ще се "сърба" след 2025 година. Демография просто.

 42. 42 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#5] от "GreenEyes":най вече мутрохунтата ни и вся остяльная държавна измет които никога не са си плащали осигуровките си

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#39] от "rossen4i4o":

  Не гълъбче, това са пенсиите на работилите в АЕЦ, НХК, докери, .... За висши съдии, прокурори , офицери, депутати, академици... таван няма.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#41] от "wanderer":

  Дано.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 296 Неутрално

  тия тавани за пенсии ги взимат само бачкатори като миньори или ръководни кадри най-вече на БКП. Баща ми е пенсиониран пожарникар боевак (т.е. тези дето влизат в огъня) и взема 400+- малко и го пенсионираха защото имал вече 22 години в системата а също пенсионирания му колега шофер на пожарната взема близо 50% по-висока пенсия ей това е системата - безумна

 46. 46 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2195 Весело

  май всички пенсии над тавана от 1200 лв са с грифт ; строго секретно; ?
  —цитат от коментар 39 на rossen4i4o


  Сериозно?!
  Не знаех, че съм в графата на "строго секретно" получаващи с 600 лв по-малко, заради този "грифТ"! Май, прав ще излезе, тоя от БСП-ето, за 80-те %!

 47. 47 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#32] от "grayeagle":

  Айде, айде, недей да говориш глупости, в Народния,театър влизаш ли, в църквите влизаш ли, трамвайното депо и гарата , аерогарата, мините, хижите, хотелите работят ли, телевизии гледаш ли, радио слушаш ли, Парламента ти ли го построи, ти ли тури жълтите павета, ти ли построи градовете, строителството ти ли го направи, обувки носиш ли, в библиотеките ходиш ли, в музеите ходиш ли, паметниците виждаш ли палтата и гащите сам ли си шиеш? Газиш по труда на родителите, по моя труд газиш, по труда на дядо си газиш. Изложи се зверски с тъпото си изхвърляне срещу пенсионерите, неблагодарник такъв!

  Дедо Крум
 48. 48 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#12] от "dorn":Дорни, първо пенсията ми е изчислена за доходи и платени осигуровки след 97-ма. Второ, таван има за бачкатори като мен бачкали в отровите, за миньори, докери, оператори в АЕЦ... таван няма за висши военни, полицаи, съдии, прокурори, червени академици без осигуровки са с 3000 лв пенсия...Парите с които държавата субсидира ВУЗ-овете, отиват за персонални пенсии изплащане на бивши червени ректори, професори.....
  —цитат от коментар 37 на chichka


  Ако си от тия които си изброил в началото - респект и уважение, но заедно вас минават толкова много паразити ( и не съм чул някъде искане за разграничаване ) че заради тях и вие отнасяте недоволството на третата категория българи.

 49. 49 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Проблемът е във фалшивите инвалидни пенсии, които се получават от цели села или квартали, заради които нито истинските инвалиди, нито истинските пенсионери могат да получат нормални пенсии. Мои близки изкараха по над година на легло и умряха, без да стигнат до комисия.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Виж сега. Ще цитирам стар фейлетон от, да, съветски още, хумористи: "честният съветски пенсионер, не получава пенсия повече от 2 години". Демек, гътвай се, за да не натоварваш държавата. Цитирах го преди няколко години и получих страшен отпор от пенсионерското братство във форума. Не разбраха дори, че е черен хумор. Нека бъдем реалисти. Проблемът не е с това, че трябва да се изплащат пенсии. Проблемът не е само и в инвалидните. Проблемът е основно в ранно пенсиониращи се. Главно в СИСТЕМАТА - така се нарича любовно от милиционерите, да де, мутрите с униформи. Проблемът е, че остават все по-малко работещи. А от работещите, все по-малко, заинтересовани да се вместват в ТАКАВА пенсионна системата. Т.е., да плащат осигуровки, а накрая ги третират като прошляци. Това, разбира се ще се срути накрая. Не си правя илюзии. Просто не ми се иска да доживея да съм пенсионер (да, тези от МВР са изключение, но аз не съм от тях). Тази година в бюджета има 3,7 милиарда дефицит за пенсиите. Показателно. Ще преливат, десните милиционери в пенсии на ранно пенсионирали се десни милиционери. Такъв е животът. Докато стане невъзможен, разбира се. Пак черен хумор.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  От една страна, това е отлична новина. Таваните дори трябва да изчезнат. От друга е твърде притеснителна - разликата между на-ниската и най-високата е 6 пъти :( и това значи много голямо разслоение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#43] от "chichka":

  абе ,гургуличке , тия дето трябва да взимат над 1200 лв ? колко им дават ?
  До коментар [#46] от "batzdravo":

  и къде ги ;заработи ; тея 1800 лв пенсия ? или си тествал водата в Хармали за % уран , мисълта ми беше че тея без таван на пенсията нито се знаят кои са нито колко получават , нито от къде ги получават ?

 52. 52 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#47] от "Дедо Крум":

  Абе , тъпак скапан, аз ти говоря за лични осигурителни вноски. Ти ми говориш за разходи от бюджета за строителство. Ти по тая тъпашка твоя логика може да поискаш и влоговете ни. Народния театър ако си го строил , си на над 110 години, което приемаме , че не е така. В черкви и мини не ходя, защото там не е за мислещи хора, паметници и музеи се строят от парите в бюджета. Да си разбрал, че осигурителната система е за социално осигуряване , а не за строителство и ремонти. Не си разбрал и намо как- ти си ограничен и необразован. Дядовците ми са си ползвали пенсията и са я получили за труда, като ти там не се меси. Не е редно да ни взимате осигуровките , понеже Вашите са изхарчени. Намерете си кой Ви ги е изхарчил и си ги търсете обратно. Не искам нищо от моите осигуровки и влогове да отива за други хора, защото за други хора отиват пърите от ДАНЪЦИТЕ ми, тъпако. Данък общ доход, дали си чул за него, отделно и косвените данъци/ ако тъпак като тебе знае какво е това/, отделно отчисленията, които държавата взима от акцизи.

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  Прочети коментарите под статията и се ограмоти - много си бос по темата в момента.
  https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/28/3352805_parlamentut_prie_bjudjet_ot_117_mlrd_leva_za_pensii_i/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#52] от "grayeagle
  Ама , когато днешните пенсионери изкарваха пенсията на дедо ти и баба ти, не ривеше. Само да те светна, че като остарееш, май няма да има, кой да те издържа.

  Дедо Крум
 55. 55 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  От една страна, това е отлична новина. Таваните дори трябва да изчезнат. От друга е твърде притеснителна - разликата между на-ниската и най-високата е 6 пъти :( и това значи много голямо разслоение...
  —цитат от коментар 50 на penetrating


  Таваните трябва да изчезнат наистина. Ако си внасял на 3000лв, то трябва да получаваш над 7 пъти повече от този, който е внасял на 400лв.

  Но един въпрос. Ако днес се осигуряваш без таван на примерно 6000лв, то ще получиш ли някога 15 пъти над този, който е внасял на минимума? Държавата може ли да го издържи това? Говорим примерно 50000 ИТ кадри, мениджъри, лекари и т.н. да взимат по 4000-4500лв пенсия при минимална 300лв. С депутати, министри и т.н. може да са и 100000 човека. Т.е. месечно са минимум 225 000 000лв или 2.7 милиарда само за 50000 от пенсионерите. При 100000 стават 5 милиарда! Системата не би издържала без таван, който е заложен в максималния осигурителен доход- след време сигурно е мислено да няма да има таван на пенсии, но ще се смятат върху доход, който не може да мине определена сума.

  А и по същия начин са обезщетения за безработица, болнични, майчинство. Без таван отиват в небесата като разход.

  Та разликата от 6 пъти е нормално да бъде и 50 пъти, стига тоя с 50 пъти по-висока пенсия да е внасял данъци и осигуровки 50 пъти повече. Това е честното и ревът за равенство е за митинги на партията-майка, но не и при търсене на справедливост, всекиму според приноса и подобни ценности.

  Вдигането на максимума в момента просто ще източи по-високо платените. Никой няма да им плати един ден повече, защото просто няма кой да пълни бюджета с такива суми.

 56. 56 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#52] от "grayeagle":

  Пич много си зле с икономическото образование!

  До коментар [#51] от "rossen4i4o":

  Изчислената ми пенсия е 1460 лв , 910 за мен, 550 за ББойко! За работа на смени в отровите на НХК!

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK