Ревизор от приходната агенция е заловен с подкуп след сигнал

Ивайло Спиридонов

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло СпиридоновСлужител на НАП е заловен в момента на получаване на подкуп от 15 хил. лева. Това обяви административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг във връзка с образувано досъдебно производство срещу служител на НАП за подкуп, съобщи агенция "Фокус".


Русинова обясни, че образуваното досъдебно производство е след успешна акция на служители на ГДБОП под ръководството на Софийската градска прокуратура. Тя разказа, че служители на НАП са били определени със заповед да извършат ревизия на търговско дружество. Впоследствие те са провели няколко срещи с управителя на дружеството. При първата от тях те са го уведомили, че по отношение на неговото дружество са установени недекларирани печалби в размер на 800 хил. лева. Служителите са предложили да му бъде изготвен акт само за 16 до 20 хил. лева. За целта управителят на дружеството е трябвало да им предостави сумата 45 хил. лева.


Сигналът за поискания подкуп е подаден от самия управител и впоследствие служителят на НАП е заловен при получаването на първия транш от 15 хил. лева, които са му били предадени в центъра на София. Емилия Русинова уточни, че служителят е задържан за 72 часа и предстои да бъде поискано постоянното му задържане под стража, а процесуално-следствените действия по случая продължат, като има и още заподозрени.
"Призовавам всички български граждани да бъдат дейни и да съобщават на структурите на МВР и прокуратурата за опити да бъдат изнудвани. В крайна сметка това са държавни структури, които са призвани да се борят с този вид престъпност и полагат необходимите усилия да противодействат на корупционни престъпления", обяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.


От думите му се разбира, че сигналът е получен в началото на ноември и оттогава почти денонощно колегите му работили, за да съберат необходимите доказателства и в крайна сметка да докажат това престъпление по категоричен начин. Разказа, че елемент от корупционната практика е първоначално да се обясни на даден човек колко много е сгрешил, а след това така да бъде мотивиран да плати съответната сума срещу помощ за излизане от ситуацията.


Задържаният с подкуп служител на НАП е бил отстранен от длъжност през 2015 година заради престъпление от общ характер. По непотвърдена информация той е бил възстановен на работа със съдебно решение, допълни Емилия Русинова. Служителят е от отдел "Ревизии". По думите ѝ анализът на доказателствата не е приключил и кръгът от обвиняеми не е изчерпан.


Тя отбеляза, че на управителя на проверяваното дружество, на когото е искан подкуп, е било обяснено от служителите на НАП, че по принцип взимат по 8%, но в конкретния случай са решили да поискат 4%.


Малко по-късно изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова заяви, че ръководството на агенцията ще бъде безкомпромисно срещу всяка форма на корупционно поведение. По думите й, цитирани от пресцентъра на ведомството, е абсолютно неприемливо заради един случай да се обезценява работата на всички служители на агенцията. Затова ръководството на НАП ще предприеме незабавни дисциплинарни мерки, както и ще окаже пълно съдействие на правоохранителните органи.


"Корупцията няма място в НАП и всички служители трябва да се съобразяват в поведението си в професионален и личен план с етичните стандарти на агенцията", допълва Димитрова.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ехх, онея големите предтъпнички ги бяха изпляскали на пътя цял ден, а на тоя убавец даже името му не казват.

 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  От 8% на 4% е намален хонорара? Жалко, че не се казва в абсолютна стойност какви пари е трябвало да се скатаят

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  "е било обяснено от служителите на НАП, че по принцип взимат по 8%, но в конкретния случай са решили да поискат 4%...."!?


  Нагли типове, че и 50% отстъпка правели!? Организирани НАП разбойници.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3784 Весело

  Малко по-късно изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова заяви, че ...
  "Корупцията няма място в НАП и всички служители трябва да се съобразяват в поведението си в професионален и личен план с етичните стандарти на агенцията" ...

  Та'а ма присети за един стар кандидатстудентски бисер от времето на соца:

  "Днес, както казва Ленин, капитализмът ни гледа от всички прозорци на социализма!"

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5093 Неутрално

  ""Корупцията няма място в НАП и всички служители трябва да се съобразяват в поведението си в професионален и личен план ..."

  Шефа им /финансовия министър/ е разследван от прокуратурата, че ниските нива ли няма да се "облажат"

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3784 Весело

  "е било обяснено от служителите на НАП, че по принцип взимат по 8%, но в конкретния случай са решили да поискат 4%...."!?Нагли типове, че и 50% отстъпка правели!? Организирани НАП разбойници.
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf

  Сигурно са му отишли на Черен петък.

  Само не се разбира от какво е процентът - от печалбата или скатаният данък.
  Че може и от оборота да е даже ...

 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1214 Весело

  Корупцията няма място в НАП и всички служители трябва да се съобразяват в поведението си в професионален и личен план ..."

  ВИЦ на деня.....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10661 Любопитно

  После да не се окаже, че е на колене и "абсолютен престъпник" ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Колко ли са държавните "служители" постигнали мечтата на бай Ганьо да си имат "солунска митница"? Със сигурност са няколко хиляди поне. Може и да са десетки хиляди. Ревизори, общински чиновници, здравни инпектори, полицаи и прокурори, чиновничета в стотиците учреждения. Колко от служителите са корумпирани? 20%? 50%? 79%? Някой да съм пропуснал?

 10. 10 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 843 Неутрално

  "При първата от тях те са го уведомили, че по отношение на неговото дружество са установени недекларирани печалби в размер на 800 хил. лева. Служителите са предложили да му бъде изготвен акт само за 16 до 20 хил. лева. За целта управителят на дружеството е трябвало да им предостави сумата 45 хил. лева."
  Корпоративният данък не е ли 10 процента. 80 бона. С лихви от 3-4 години - 100-120 хил.
  Акт за 20 хил.. с лихвите 30 , и 45 бинки на ръка.
  Е, алчни са мама му стара.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3784 Весело

  Колко ли са държавните "служители" постигнали мечтата на бай Ганьо да си имат "солунска митница"? Със сигурност са няколко хиляди поне. Може и да са десетки хиляди. Ревизори, общински чиновници, здравни инпектори, полицаи и прокурори, чиновничета в стотиците учреждения. Колко от служителите са корумпирани? 20%? 50%? 79%? Някой да съм пропуснал?
  —цитат от коментар 9 на Таралеж

  80%, 50%, 21% ...

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Добро съобщение, само че, като опре до доказателствата, които денонощно работят за да ги съберат, все се оказва, че има такива пропуски, че ни осъдят да плащаме обезщетения.

 13. 13 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Защо не са го пльоснали на земята в центъра на София с белезници и да му броят парите? Нали това е процедурата?

  Прост народ - слаба държава!
 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 575 Весело

  Поставянето на тази снимка създава впечатлението, че човекът на снимката е хванатия с рушвет служител на НАП, а на снимката всъщност е директора на ГДБОП. :)
  Много неуместно от страна на журналистите!

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Интересно НАП-джии внасят ли ДОД и ДОО върху тези си приходи?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Сега ми е интересно дали и този човек ще го ожалват така, както Иванчева. Ще му гледат ли килията, ще протестират ли за неговите права и т.н. Подозирам, че не.

 17. 17 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сега ми е интересно дали и този човек ще го ожалват така, както Иванчева. Ще му гледат ли килията, ще протестират ли за неговите права и т.н. Подозирам, че не.
  —цитат от коментар 16 на inspektora


  Ако го видим окован с часове в центъра на София, нищо чудно. Ако не, тогава защо да го ожалваме?

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3784 Весело

  Интересно НАП-джии внасят ли ДОД и ДОО върху тези си приходи?
  —цитат от коментар 15 на korc

  И вие ме връщате в детството ...

  Та имаше едно анимационно филмче за Лимонадения Джо. Той беше не просто най-дребният, а наистина фъстък. И влизат те да обират банка. А Джо - по-нисък от тезгяха. Вижда касиерът другите и ги пита:
  - Ще внасяте ли?
  Пък Лимонаденият Джо се набира на мускули на гишето с изкривена физиономия, блъсва с юмрук и му изкрещява:
  - Не, ще изнасяме!

  Та и тия така. С внасянето ...

 19. 19 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#17] от "Locke":

  Иванчева отдавна не стои в центъра на София, но ожалването продължава. Каква е разликата? И двамата са обвиняеми, но не са осъдени. Би следвало всички правозащитници сега да се втурнат да го защитават, но това не се случва. Двоен аршин?

 20. 20 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Този са го похарчили колегите! Да не знае как се взима безопасно??? Проваля гилдията...

  roo
 21. 21 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Свястно момче. Наше момче. Как така се изложи с тези 4%?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 22. 22 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#20] от "babyroo":

  Така е.... като дава прИмоции....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 23. 23 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3176 Любопитно

  "Та имаше едно анимационно филмче за Лимонадения Джо. Той беше не просто най-дребният, а наистина фъстък. И влизат те да обират банка. А Джо - по-нисък от тезгяха. Вижда касиерът другите и ги пита:
  - Ще внасяте ли?
  Пък Лимонаденият Джо се набира на мускули на гишето с изкривена физиономия, блъсва с юмрук и му изкрещява:
  - Не, ще изнасяме!"
  ======================================================================
  Анимационното филмче,за което става въпрос по-горе се казва "Щастливия Люк".
  (Щастливия Люк е белгийски комиксов герой, създаден от Морис и Рьоне Госини)
  Щастливия Люк е каубой, който може да стреля по-бързо от сянката си. Има кон на име Джоли Джъмпър. Негови врагове са братята Далтън (Джо, Джак, Уилям и Аврел).
  А,"Лимонадения Джо"е чехословашки филм – музикална уестърн комедия от 1964 година на режисьора Олдржих Липски.

 24. 24 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "Locke":Иванчева отдавна не стои в центъра на София, но ожалването продължава. Каква е разликата? И двамата са обвиняеми, но не са осъдени. Би следвало всички правозащитници сега да се втурнат да го защитават, но това не се случва. Двоен аршин?
  —цитат от коментар 19 на inspektora


  Опитваш се да развиеш някаква теза или просто не разбираш? Срешу Иванчева беше демонстрирано селективно негативно отношение откъм уж справедливи и безпристрастни институции. Засега няма такива признази за този случай, така че няма причина и за ожалване.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8655 Неутрално

  Дали са го държали няколко часа на студа , за да преброят парите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK