Съюзът на съдиите: Редови съдия без политическа подкрепа и обвързаности няма шанс

Съюзът на съдиите: Редови съдия без политическа подкрепа и обвързаности няма шанс

© Николай ДойчиновСъюзът на съдиите в България настоява съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да обясни мотивите, по които е пренебрегнала номинацията за председател на Софийския градски съд (СГС) от работещите в него съдии.


Съдийската колегия на ВСС избра за председател на СГС Алексей Трифонов, а не подкрепения от мнозинството съдии Евгени Георгиев, който вече обяви, че ще оспори по съдебен ред избора. Междувременно се разбра, че по искане на 58 съдии в СГС е свикано общо събрание по темата.


Решението на съдийската колегия (...) може да се схване като акт на реставрация и да остави впечатление, че редови съдия, подкрепен само от колегите си, без политическа подкрепа или без непотистка обвързаност с членове на колегията, няма шанс да бъде избран за председател на съд, пише Съюзът на съдиите.
Според становището решението на съдийската колегия на ВСС от 27.11.2018 г. "не способства за единение на съдиите в интерес на правораздаването, не решава нито един съществуващ проблем, затова пък създаде нов", а именно липсата на прозрачност за мотивите и начина на взимане на решение за избора. "Подценяването без ясна и разумна причина на усилията и резултатите от съдийското самоуправление, изведено в Закона за съдебната власт като първостепенен по важност принцип за реформиране на администрирането на съдилищата, (...) има сериозни вредни последици за правовата държава", се казва в позицията.


В документа се напомня, че този наложил се стил на вземане на решения от ВСС и в предишни негови състави е отбелязан и в техническия доклад на Европейската комисия от 13.11.2018 г. по механизма за сътрудничество и проверка, в който се констатира, че "често решенията на ВСС не са ясно обосновани, тъй като...членовете му невинаги обясняват ясно мотивите, въз основа на които са гласували". В доклада изрично е подчертано, че изборът на председател на СГС е тест за способността на съдийската колегия на ВСС да провежда честни и справедливи процедури, които да се основават на обективна оценка на качествата на кандидатите и да са съобразени с волята на съдиите в съда, изразена в решенията на общото събрание, пише Съюзът на съдиите.


Според становището това "разколебава мотивацията на съдиите да поемат отговорност за административното функциониране на системата, защото им показва, че усилията и волята им могат да бъдат неглижирани с формални претексти". Освен това "демонстрира неприемливо неуважение към постигнатото в последните години в Софийския градски съд за повишаване на прозрачността на управлението на съда и за преодоляване на тежкото наследство на предходни компрометирани управленски практики". Съюзът напомня, че предишен председател на този съд беше осъден за престъпление, извършено при осъществяване на тези му правомощия, а изобличаването на пороците в неговата и на екипа му дейност, на съмненията за корупционни практики и недопустимо сближаване с изпълнителната власт е станало възможно тъкмо заради активното участие на съдиите.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  ,,Съюзът на съдиите: Редови съдия без политическа подкрепа и обвързаности няма шанс,,

  Открили колелото. И къде на майната си отива тази прословута независимост на съдии

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 273 Весело

  Само се замерят с декларации съдиите. А малце кютек няма ли да има?

  Специализирания съд:
  "В този смисъл Ви молим, да изразите становище, правомерно и допустимо ли е да се нарежда проверка включваща и неприключило производство по чл.270 от НПК, в срока на произнасяне на компетентния съд, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет. Молим още, да изразите становище, гореописаното действие, съставлява ли проява на тенденциозно отношение към специализираните съдилища и в частност към АСНС, предвид обстоятелството, че спрямо никой друг съдебен орган в страната, не са били предприемани проверки при идентични условия"
  "Непрекъснатите медийни атаки, на които съдът е подложен и непрекъснатите проверки, някои от които продиктувани именно от медийни изяви, приемаме като част от отговорността ни, ръководейки се от принципа за осигуряване на прозрачно правосъдие. Не считаме обаче, че кампанийни медийни публикации, особено изразяващи противоположните субективни становища на заинтересуваните страни по делата, относно очаквания от тях краен резултат, е редно да ангажират каквито и да било форми за институционален натиск върху съда, защото това не обслужва нуждата на българското общество от справедливо правосъдие"

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 682 Гневно

  Кат' че ли не се знае от всекиго това.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  С уважение към съдиите, които имат силата и смелостта да се противопоставят на политическия и всякакъв друг натиск.

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1120 Неутрално
 6. 6 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Мисля че съдиите в България са зависими от ДСБ и СДС.
  Но тези партии загубиха авторитет сред народа.
  Трудно и бавно ще стане изчистването на съдебната система от съдиите на ДСБ и СДС.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Пак ли бият Паниковски?

 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Накратко: съдийската колегия на ВСС не провежда честни и справедливи процедури, които да се основават на обективна оценка на качествата на кандидатите и да са съобразени с волята на съдиите в съда.
  Тези избори са прочетен вестник, гледан филм.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Интеревно. И в Китай е така.

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  "често решенията на ВСС не са ясно обосновани, тъй като...членовете му невинаги обясняват ясно мотивите, въз основа на които са гласували"

  Те мотивите няма как да ги посочат, защото не са за публично достояние – я есемес, я устна поръчка, я потайна среща, я директна заповед.

 11. 11 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1762 Гневно

  Правната система е основният стълб на държавността.
  Няма правна система - няма държавност, а след това - и държава.

 12. 12 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ЕТО ТОВА е трагедията.
  Не се залъгвайте с "положителния" доклад за напредък в съдебната система.
  Което казва и Лозан Панов, но е остракиран

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  И аз съм от тези, които мислт, че докато разни дебелаци командват системата, в нашата дуржава няма да има ред и справедкивост.

 14. 14 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 386 Неутрално
 15. 15 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 344 Неутрално

  изборът на председател на СГС и вчерашното писмо на прокурори до спец съдиите, са двата първи големи пирони в ковчега на мечтата на трите прасенца мониторингът да им бъде свален. Със сигурност тези двете неща ще заемат поне две страници от следващия доклад по мониторинга, който уж щял да бъде последен. Той ще е последен наистина, но ще е и първи по новата процедура за общ мониторинг на всички стани-членки. Така до нас с Румъния на стената на славата ще се наредят Унгария, Полша, Словакия, Малта, дори не е изключено и Италия и Австрия да ги последват. Испания също е кандидат, ако кризата с правата на самоопределение в Каталуня продължи. Като гледам, започва обратен процес и то от Полша- не е изключено докато влезе общият мониторинг по върховенство на правото, в Полша да има друго правителство, което да отмени законите на настоящото и да им се размине. А Испания, Австрия и Италия също личи склонност популистите и мафията да отстъпват пред разума. Така че се очертава твърдоглаво ядро без върховенство на правото в ЕС- унгария, словакия, румъния, България. докато ние с румънците винаги сме били на опашката, чудя се какво им е на унгарците и словаците, които бяха икономически авангард на източна европа, а сега диктатурите там започнаха да се отразяват сериозно и на икономиката и двете страни са пред близка катастрофа. След това им предстои трудно възстановяване от съня на популизма и глупостта.

 16. 16 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 558 Любопитно

  До коментар [#12] от "elibal":

  Та Панов редови съдия ли е, или от втората група?

  В това блато там, на високите нива, чисти няма.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#6] от "ebf52574941":

  Така е...! Много са подли тези съдии от ДСБ и СДС. Даже и СМС-и пращат на премиера, за да го злепоставят...! :)))

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "elibal":Та Панов редови съдия ли е, или от втората група?В това блато там, на високите нива, чисти няма.
  —цитат от коментар 16 на brutester


  Има чисти.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 19. 19 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 486 Любопитно

  "Редови съдия без политическа подкрепа и обвързаности няма шанс."
  =====================================================================
  Гоооооляма изненада!:))))))))
  За други длъжности,постове,"бизнеси" и сфери на действие, по-различно ли е?!?

 20. 20 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Другари съдий нали вие си избрахте повечето от членовете на съдийската квота? А сега се оплаквате, че не ви харесва резултат 10:4. На ЕК отдавна и е ясно, че на българите в ада не им трябва дявол казанджиев и затова подобни декларации няма да имат никакъв отзвук освен в Дневник и още някой и друг сайт на лица с повдигнати обвинения.

 21. 21 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Съдийте спешно да предложат да се приложи опита на Тошо и ЦК на БКП в избора на ръководители на съдилищата от работническите колективи. Някой помним тази простотия, та това бих отговорил на съдийте.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  "Ти си го избра"....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "...решението на съдийската колегия на ВСС от 27.11.2018 г.  "не способства за единение на съдиите в интерес на правораздаването, не решава нито един съществуващ проблем, затова пък създаде нов", а именно липсата на прозрачност за мотивите и начина на взимане на решение за избора."

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 25. 25 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Снимката е показателна - на правосъдието му липсва меча.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Че то не е ли ясно. Каквото каже Цацаров, това е. Няма значение колегията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK