Карнобатската гроздова ракия ще влезе в регистъра на защитените географски наименования

Карнобатската гроздова ракия ще влезе в регистъра на защитените географски наименования

© Георги Кожухаров



Европейската комисия одобри искането на България карнобатската гроздова ракия да бъде вписана в регистъра на защитените географски наименования, съобщава БНР.


От Комисията уточняват, че карнобатската гроздова ракия е с поне 40 градуса алкохол. Освен това има светложълт цвят, който се дължи на отлежаването в дъбови бъчви и прибавянето на карамел.


"Тази ракия има ясно изразен вкус на зряло грозде, а също така и нюанси на ябълка и смокиня. Тя се произвежда в няколко общини в Източна България", добавят от еврокомисията.


Новата марка става част от над 245 спиртни напитки, които вече са в този регистър.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 291 Неутрално

    Хехехе, то голям интерес от Смирноф да произвеждат тоя боклук.

  2. 2 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6756 Неутрално

    Жълта може да стане с черничеви клонки или зърна кафе на шише. Ха наздраве с чаша червено вино като за студ.

  3. 3 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3973 Неутрално

    Сега вече, трябва да я правят наистина от грозде, а не от спирт, с холандски или други ароматизатори. Миньо Стайков пише рецептата от ареста, без да се оплаква от условията...

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  4. 4 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
    ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
    Рейтинг: 576 Весело

    "Тя се произвежда в няколко общини в Източна България" вика ЕК. Язе си мислех, че се произвежда основно в с. Венец, от украински зърнен спирт и есенции каквито има под ръка технолога, ама пък кой съм аз да споря с ЕК?

    Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
  5. 5 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1791 Неутрално

    А Миню Стайков ще влезе в регистъра, като защитен арестант.

  6. 6 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2929 Весело

    До коментар [#5] от "nema_labavo":

    като културно наследство от епохата на прехода направо.

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  7. 7 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 587 Весело

    Браво! Днес "Карнобатска", утре "Пещерска"?

    Бог да благослови Америка за България!
  8. 8 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1176 Неутрално

    Ишиаса значи е останал доволен а брат Миньо при бай Ставри!!!
    Мене ми се чини, че му взеха бизнеса.

    "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
  9. 9 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 314 Любопитно

    Сега вече, трябва да я правят наистина от грозде, а не от спирт, с холандски или други ароматизатори. Миньо Стайков пише рецептата от ареста, без да се оплаква от условията...
    —цитат от коментар 3 на hamiltonf


    Абе тия поне имат някакви лозови масиви, онези от Търговище май бяха шампионите по бутилиране на 1000 повече бутилки от това, което лозята им могат да родят.

  10. 10 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 544 Неутрално

    Не мога да отида, нито пък да спечеля, но бих участвал в едно състезание по правене на плодова ракия, по-точно череша и праскова, също и някои видове супи, рибена, пача, борш...изобщо мераклийското пийване и хапване от двадесет и косур години ми е едно от хобитата. И за оцветяване на ракията да ви кажа един номер, може и да е известен някому, но сред околните ми никой не го знаеше. Та слагате в шишето клечка слива маджаркиня, дръвце де, придава конячен цвят и дето казваше бай Васил, светла му памет, премахва метиля, ако е останал. Метиловия алкохол имаше предвид. Това е балканджийски номер и дълго време, докато варях домашна, го прилагах.

  11. 11 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2929 Неутрално

    До коментар [#7] от "Günther":

    баси , пропуснал съм избори?

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2912 Весело

    До коментар [#3] от "hamiltonf":

    Вярно, но печалбата ще намалее !
    Та трудно !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  13. 13 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 2162 Разстроено

    "Европейската комисия одобри искането на България..."

    В защита на търговската марка на следствения Миню Стайков!?
    Европейците едва ли се досещат за родния фолклор...

  14. 14 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3973 Весело

    До коментар [#10] от "man_un":

    Какъв "майсторлък" трябва да имаш, при правенето на плодова ракия, при която в материала слагаш сума ти захар?! И то, много захар....

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  15. 15 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1791 Неутрално

    До коментар [#10] от "man_un":Какъв "майсторлък" трябва да имаш, при правенето на плодова ракия, при която в материала слагаш сума ти захар?! И то, много захар....
    —цитат от коментар 14 на hamiltonf


    Трябва си, щото проблем със захарта няма, има с плода.

  16. 16 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3973 Неутрално

    До коментар [#10] от "man_un":

    Запомни, колега, майсторство може да има само при гроздовата ракия. Рядко варя, но винаги купувам гроздето в началото на ноември, от конкурентите на Винпром "Карнобат", от лозарските масиви на "Поморие", от където берат гроздето, благодарение на което "берат" всяка година медали във винарските изложения (за различните бургаски мускатови ракиии става дума).
    Та, захарността трябва да е поне 22, не ти трябва никаква захар да добавяш, пакетче истинска дъвка за мекота, аерация, и получаваш продукт, който след пет години просто няма цена...

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  17. 17 Профил на tacheaux
    tacheaux
    Рейтинг: 3794 Неутрално

    По време на комунизма Карнобат го бяха преименували в Поляновград на името на един комунистически поет роден в този град. Ракията тогава се наричаше Поляновградска гроздова.

  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5346 Неутрално

    А Цар Киро? :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 222 Весело

    Абе тия поне имат някакви лозови масиви, онези от Търговище май бяха шампионите по бутилиране на 1000 повече бутилки от това, което лозята им могат да родят.
    —цитат от коментар 9 на lustmord


    Май си сгрешил-не 1,000 а 1,000,000 повече бутилки (или 10 млн).

    Както и да е, за никой не е тайна че голямите "винпроми" (Карнобат и Пещера предимно) внасяят ОГРОМНИ количества зърнен спирт (КАЧЕСТВЕН!!!) и от него правят своите "масови" ракии. Тези от порядъка на 7-10 лв/700 мл в магазините. ЧИСТАК ХИМИЯ-спирт+есенции+омекотители+ "ГРОЗДОВИ ПРОДУКТИ" (което гордо го пишат на етикета😀)

    Да уточня: Имат и свестни, ИСТИНСКИ, гроздови ракии. На цена от 20 лв/700 мл' и нагоре! А реколтите от "гроздовите си масиви" ползват за да правят вина (от по еФтини до наистина добри ама в малки количества). Щото вино е по трудно за "фалшифициране" и не си струва труда. А джибрите (гроздовите продукти споменати по горе) отиват в "масовите ракии".

    Е, всяко зло за добро-с тяхните ракии няма да се отровиш/ослепееш, щото спиртът е КАЧЕСТВЕН, и процесът е строго контролиран.

    П.С. И друг път съм писал в подобни теми: ВСЕКИ винпром си има качествени продукти, но на различни цени, и по добрите са по трудни за намиране. По тази причина като бях в България си купувах свестни вина от савнително малки винпроми, а ракиите-или най високата класа (25++ лв/500 мл) или "домашна" от един проверен производител (за 10-12 лв/л, докато другите продаваха за по 4-5-6 лв/л, уйдисано за разреждане до 40% алк/обем).

    П.П.С. И във форума имаме един такъв симпатяга, ама чат пат има гафове, човещинка😀


    До коментар [#9] от "lustmord":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  20. 20 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 865 Весело

    Ей, много ракиджии тук. Е па налейте си по една вместо да спорите за това кой как правил ракия и коя била по-добра. То аз дето не съм ракиджия знам че с приказки не може да се разбере коя ракия е по-качествена. Това става с опитване/дегустиране. Моля да не се бърка с опиване!

    ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
  21. 21 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1791 Неутрално

    До коментар [#19] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    Напълно подкрепям, качеството си има цена. Малките винпроми са истината. Карабунар е пример. Имат една гроздова "Бастуните", 50 градуса. Бутилка 0,5 л е 17 лв, но е истинска ракия.

  22. 22 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 865 Весело

    До коментар [#19] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    Мда, за вината специално, малките изби наистина имат добри попадения. Големите производители ги остави. Аз така и не мога да разбера какво е това нещо масово производство на вино!

    ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
  23. 23 Профил на Корки
    Корки
    Рейтинг: 2376 Неутрално

    Щастливия човек понякога не знае че е щастлив. Ами ако се наливахте с боярщик, дали щяхте да севълнувате от технологията на Карнобатска гроздова?

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  24. 24 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3973 Неутрално

    Страхотно четиво, за алкохоли и т.н, в по-голямата си част, клинично изследвани. Приятно четене, с моя приятел Влади (наистина не употребява, дори и най-чистия алкохол - водка):
    http://e-vestnik.bg/8502/d-r-vladislav-tashkov-i-nay-skapanata-vinpromska-rakiya-e-po-kachestvena-ot-nay-izpipanata-domashna/

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  25. 25 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 222 Весело

    Не мога да отида, нито пък да спечеля, но бих участвал в едно състезание по правене на плодова ракия, по-точно череша и праскова, също и някои видове супи, рибена, пача, борш...изобщо мераклийското пийване и хапване от двадесет и косур години ми е едно от хобитата. И за оцветяване на ракията да ви кажа един номер, може и да е известен някому, но сред околните ми никой не го знаеше. Та слагате в шишето клечка слива маджаркиня, дръвце де, придава конячен цвят и дето казваше бай Васил, светла му памет, премахва метиля, ако е останал. Метиловия алкохол имаше предвид. Това е балканджийски номер и дълго време, докато варях домашна, го прилагах.
    —цитат от коментар 10 на man_un


    За мераклийско хапване и пийване-РЕСПЕКТ😀За оцветяването вероятно си прав-има може би 847 начина да "оцветиш" ракията (незнайно защо, ако не я продаваш, ама нейсе). За премахването на "метиля"-ГРЕШИШ! Всеки химик ще ти обясни защо. А истината е проста и лесно разбираема- Продуктът в началото на първата дестилация НА КАКВОТО И ДА Е съдържа метилов алкохол (и е с по ниско алкохолен %). За туй по малко по опитните "казанджии" го връщат обратно за допълнителна дестилация. "Перфекционистите" го изхвърлят.

    По опитните казанджии прекарват цялото дестилирано количество "ракия" за повторна дестилация. При по голями количества това първото с по висок % метил'алкохол се "размива", и след втората дестилация почти липсва. Наричат крайния продукт "двойно препечена ракия".

    А тези които правят ракия "за душата" (и продават от нея малки количества на готини клиенти като мен😀) правя ТРЕТА дестилация! И там почват игрите с допълнителното овкусяване (дъбови бъчвета, малко кафе/ванила и т.п.) Които понякога са излишни ако са успели да запазят вкусът на гроздето.

    Аве.,. всичко си е найсторлук! Имам и "истинска" история по повода (или виц), ама за бира...
    До коментар [#10] от "man_un":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  26. 26 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1791 Весело

    До коментар [#10] от "man_un":Запомни, колега, майсторство може да има само при гроздовата ракия. Рядко варя, но винаги купувам гроздето в началото на ноември, от конкурентите на Винпром "Карнобат", от лозарските масиви на "Поморие", от където берат гроздето, благодарение на което "берат" всяка година медали във винарските изложения (за различните бургаски мускатови ракиии става дума). Та, захарността трябва да е поне 22, не ти трябва никаква захар да добавяш, пакетче истинска дъвка за мекота, аерация, и получаваш продукт, който след пет години просто няма цена...
    —цитат от коментар 16 на hamiltonf


    Добре, че вариш рядко:) През ноември на хората вече виното е станало и или го варят на ракия или го пият. А ти тогава купуваш грозде. През дъждовния сезон. Тц Тц Тц :)

  27. 27 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3973 Весело

    До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    "По опитните казанджии прекарват цялото дестилирано количество "ракия" за повторна дестилация..."


    Глупости, и то пълни. При новите казани, благодарение на някакви "капачки", "тарелки", било то 7-9 на бр. , или повече, става многократно дестилиране....

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  28. 28 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 475 Любопитно

    До коментар [#10] от "man_un":....майсторство може да има само при гроздовата ракия.
    —цитат от коментар 16 на hamiltonf

    ?!?? Стига,бе,сериозно?!?

  29. 29 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 222 Весело

    До коментар [#19] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":Напълно подкрепям, качеството си има цена. Малките винпроми са истината. Карабунар е пример. Имат една гроздова "Бастуните", 50 градуса. Бутилка 0,5 л е 17 лв, но е истинска ракия.
    —цитат от коментар 21 на nema_labavo


    Аааа, "Бастуните"😀! Помня я тази ракия от едно от посещенията ми в ежегодните "Ракиени фестивали" в НДК. И няколко "фотоновини" пуснах тук навремето, с предишните ми "Мойше" регистрации. Не беше 100 точки (толкоз давам само на Аламбик) но около 80-90! На Аристократ давам 90, на НАПовската-95 (цената тогава им беше 20 лв/500 мл), АМА ГИ НЯМА ТЕЗИ ПРОДУКТИ!!! Освен Аристократ, в някои по специализирани магазини.

    П.С. Съветвам всички софиянци'ракиджии да посещават редовно тези фестивали (те са есен, около Димитровден). ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с бутилка минерална вода и сандвич'два в джоба-на гладен корем се напиваш от миризмите, а без вода се дехидратизираш и на заранта проклинаш 'сичко😀

    Почти за без пари е: Билетът струва 10 лв, "дегустираш" (15-20 мл) КОЛКОТО НОСИШ! И качествени напитки (на фестивал производителите не влачат боклуците си!)

    Е ай' с'я-в средна кръчма 100 мл' средна ракия струва(ше) 6-7-8 лв. На фестивала може да "дегустираш" 20 пъти по 20 мл'=400 мл' на почти същата цена. А и си струва запознаването с нови/непознати продукти.

    Има и бонус--Поне 2-3 производителя ти предлагат да си купиш от тяхния продукт от търговските им лаФки на излизане на МНОГО НИСКА цена-почти като тази в МЕИК 98.

    ПРЕПОРЪЧВАМ!!!

    До коментар [#21] от "nema_labavo":


    До коментар [#22] от "tsyrvulan":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  30. 30 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3973 Весело

    До коментар [#26] от "nema_labavo":

    "А ти тогава купуваш грозде. През дъждовния сезон. Тц Тц Тц :)"

    Точно, тази година дъждовния сезон се забави с почти два месеца, и затова варя рядко. Трябва да познаваш точния човек, който да ти направи тараш на масива, когато листата му са почти окапали... Това не е грозде, това е злато, естествено, не е евтино... Мускат на 24-25 градуса?! Някои ще се смеят до задавяне, но има...

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  31. 31 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1791 Весело

    До коментар [#29] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    Бастуните ги открих преди години, на едни "Ракиени дни" в Пловдивския Панаир. Аламбик не съм я пробвал и нямам мнение. Но по моята точкова система, за последно давах 100 на една сливовица от Килифаревския Манастир. Още преглъщам като риба на сухо при спомена. Струваше 8лв/л, а най-ценното беше гледката в дълбоката изба. Игуменката с една ръка държи 20л стъклена дамаджана, а с другата фунията с която налива в бутилките :)))

  32. 32 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 347 Неутрално

    Търсят се историци, археолози, писатели да съчинят многовековната история на канобатската ракия от винпрома в Карнобат. Парите нямат значение, но важното е да е по-евтино.

  33. 33 Профил на Lou
    Lou
    Рейтинг: 1549 Неутрално

    Салам "Бургас" и "Русенско варено" няма ли да влязат в регистъра? А лютеница "Хорцето" с нарисуваните на етикета танцуващи хора в носии?

    Да преговорим за ракиите:

    Карнобатска гроздова
    Пещерска
    Троянска сливова
    и още десетина подобни

    "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
  34. 34 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 222 Весело

    До коментар [#31] от "nema_labavo":

    😀Аааа, класическия пример в който продавача не разбира колко ценен продукт продава😀Случвало се е със стари картини намерени в тавана на починалата леля и продадени на "гараж'сейл" за $10-15, а те стрували Сот'бис пак $ 10-15, ама милиона😀

    Та и тази игуменка не рразбрала как качествено произведена ракия състарена/отлежала (и "успокоила се") след няколо години на пазара струва десетократно повече от цената на която тя е купила/получила.

    Такава е и историята на НАПовската ракия (май от сливенския винпром): От НАП им запечатали едни винен концентрат за десетина години, заради неуредена документацияя. Като винпромът го освободил се оказало че отлежаването на концентрата станало на чудесен мат'ряял за ракия. И я продаваха на фестивала за 20-25 лв/500 мл.

    Тук да се извиня на съфорумниците извън София, за споменаването на "Ракиените фестивали" в НДК. Не знаех че имало "Ракиени дни" във Филибето. Направо ме е срам: Като дете отраснах (през ваканциите) до Бирената Фабрика на ул. Поп Богомил. Баба и дядо от българската ми страна са били бежанци от Беломорска Македония, и са избягали от там до Пловдив. С многобройните им роднини (баща ми има 4 братя, дядо ми и той толкоз) А като първи внук в НРБ бях...щипан до посиняване по бузите от разните бездетни/стари моми лелки...ГРРРРР...

    Е, бонусите бяха че разни брат'чедки се омъжиха за "селяни" от Куклен, Марково, Първенец и Перущица. Та като идвах на гости след прехода пиех СТРАХОТНИ вина и ракии, правени "за душата"😀

    Еееех, а бяхме млади...
    толкоз млади...

    (както е казал поетът)...
    До коментар [#31] от "nema_labavo":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  35. 35 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2540 Неутрално

    Прави сте в коментарите, винаги е съмнително дали в ракията има някаква гроздова дестилация? В районите където се отглежда грозде и се прави вино се правят и гроздови ракии. Италианската грапа не ми харесва, чилийското писко е добро, българските ракии почнаха да ги ароматизират прекалено. Но дали правят гроздови ракии в Калифорния, Франция, Австралия?

  36. 36 Профил на 1gmbh1
    1gmbh1
    Рейтинг: 475 Неутрално

    От Комисията уточняват, че карнобатската гроздова ракия е с поне 40 градуса алкохол. Освен това има светложълт цвят, който се дължи на отлежаването в дъбови бъчви и прибавянето на карамел.

    "Тази ракия има ясно изразен вкус на зряло грозде, а също така и нюанси на ябълка и смокиня. Тя се произвежда в няколко общини в Източна България", добавят от еврокомисията.""

    Брех!

    Добро утро с чаша кафе.
    Какво ли са опитали от Европейската комисия, та са направили зключение.
    Ясно изразен вкус на зряло грозде...и от какъв сорт/сортове грозде.
    Ма кво значение има.
    Дъбови бъчви- ихааа...при каква долна граница на отлежаване?
    Ма кво значение има.
    При отлежаване на дестилат в продължение на 5-10 години в дъбови бъчви няма почти никакво оцветяване. Който е опитвал една друга напитка с проба директно от бъчва, знае.
    Оцветяване с карамел - да; с дъбов чипс - да; с клечки от нам си кво - да; с грузински чай - да.
    Ехххх, ракия.... при това Карнобатска гроздова....

  37. 37 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 222 Весело

    Прави сте в коментарите, винаги е съмнително дали в ракията има някаква гроздова дестилация? В районите където се отглежда грозде и се прави вино се правят и гроздови ракии. Италианската грапа не ми харесва, чилийското писко е добро, българските ракии почнаха да ги ароматизират прекалено. Но дали правят гроздови ракии в Калифорния, Франция, Австралия?
    —цитат от коментар 35 на Таралеж


    Колега, италианците наричат "грапа" това което българите са наричали едно време "гроздова ракия". Демек ОТ ГРОЗДЕ, а не етилов спирт+есенции+омекотители😀И всяка "дистилерИя" (там винпромите не правят ракии) прави поне 2-3 различни грапи с различни гроздета. А дестилерии има в почти всеки град, та изборът е ОГРОМЕН. Попаднал си на 2-3-4 грапи които не били по твоя вкус-разбираемо. Със сигурност има и таакива които ще ти харесат, само не си ги уцелил още😀Щях да ти препоръчам две грапи, които и има в почти всяко италианско летище, ама като прочетох мнението ти за ароматизираните ракии се отказах. Ама за другите читатели-😀-това са Грапа Александер, и Фиор де Вите. Първата е скъпичка. Втората е блага, и популярна между туристите'непиячи (демек такива които "не загряват" с 2х100 преди вечеря с вино на масата😀)

    За ароматизирането на ракиите може би си прав. Въпрос на вкус.

    В Калифорния правят гроздови ракии и ги наричат "грапа". Правяят и "грейп'бренди".

    Във Франция правят И"гроздовата ракия" , и я наричат "марк". Не знам защо но гроздовата там не е популярна колкото другите им концентрати. Снобизъм, предполагам...Някой разбирач на френците да обясни този феномен.

    Сигурен съм че навсякъде където правят вина, правят и гроздови ракии. И в Австралия, и в Нова Зеландия, И в Южна Африка, и в цяла Южна Америка (там където расте грозде де😀) Никой не хвърля на боклука поразвалено грозде или джибри, а ги оползотворява (за радост на пиячите). А после почва да прави и ракия само от подбрано грозде, за по паралиите😀


    До коментар [#35] от "Таралеж":

    -------------------------------------------------------------------------
    До коментар [#36] от "gmbh":

    Уместни забележки. Ама имай изнадподпредвид че четем петъчна статия в Дневник, която е поокълцан преразказ на друга информация😀

    Иначе не се и съмнявам че онези бюрократи от Брюксел са изписали и разменили помежду си (и с карнобатския винпром) хиляди страници ненужна кореспонденция (за да оправдаят съществуването си) докато са избистрили поне една странуца с точни изисквания. От рода на от къде да е гроздето, мин/максимален % алкохол на бутилирания продукт, и други технически изисквания относно процеса на производството. Доколко това ще се спазва от тези карнобатски тарикат--всеки може да предположи. А доколко това с 'ИврУпейската регистрация за произход ще впечатли крайните клиенти-един господ знае😀

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  38. 38 Профил на 1gmbh1
    1gmbh1
    Рейтинг: 475 Неутрално

    До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    "Никой не хвърля на боклука поразвалено грозде или джибри, а ги оползотворява (за радост на пиячите)

    Уважаеми Мойше,
    в Италия и Франция - забрави.
    Едно нещо искам да попитам. В крайна сметка ракията отлежало питие ли е или не?
    Комбинация от отлежал/неотлежал дестилат пак ракия ли е?
    И друго. Най-краткото определение за бренди е:
    Гроздов дестилат отлежал 3 години(долна граница, горна няма) в дъбови бъчви.
    В тази връзка Карнобатската гроздова(отлежала), бренди ли се явява?
    Нямаше да питам ако бъчвите бяха с дъски от черница, акация или круша.
    После, друго нещо не е изяснено от петъчната статия.
    Карнобатската гроздова само в нови дъбови бъчви ли се налива или могат да се използват вторично, третично и ...
    Едно е ясно, за пиячите няма голямо значение.
    Важното, че и ний сме дали нещо на Европата.

  39. 39 Профил на кокошката
    кокошката
    Рейтинг: 255 Неутрално
  40. 40 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 994 Любопитно

    А за Бургас 63 какви са отзивите?

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  41. 41 Профил на 1gmbh1
    1gmbh1
    Рейтинг: 475 Неутрално

    До коментар [#1] от "Rex":

    "Хехехе, то голям интерес от Смирноф да произвеждат тоя боклук."

    Няма как да са от Смирноф.
    Правилното е > от Diageo

  42. 42 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 222 Весело

    До коментар [#38] от "gmbh":

    Уместтни ввъпроси, колега😀. ЯВно не си 'ептен "пешеходец" в тематиката! Ама зададени в неправилния форум, що не питаш карнобатския винпром-може и да получиш конкретни отговори.

    Тази петъчна статия (както и останалите 95% в Дневник) си е типичен окълцан преразказ на някаква информация без посочен източник (щото да копираш статия от сериозна медия става само с плащане , освен на ТАСС и ДВ де😀) Тук ссъм само за комеентарите, които често са по информативни от статиите.

    Личното ми мнение (не съм казанджия, само потребител, ама питам доста за неща които са ми интересни) отлежал гроздов дестилат влиза в категорията "бренди". А това че нариат крайния продукт гроздова ракия (отлежала или не) май е въпрос на семантика.

    От "мойте казанджии" научих че от отлежалияя дестилат стават МНОГО по добри ракии (след правилното им разреждане до 40% алк, омекотяване и оцветяване заа се хареса някому). Ама това иска време и инвестиции, а в бакалията (и другите търговци/доставчици, от които купуваш разни стоки и услуги) искат пари сега и веднага. Та за туй те правят ракия "за душата" (и за по специални купувачи готови да платят МНОГО повече за МНОГО по качествен продукт) в малки количества. И в по голями количества за продан на по удобни за средностатистическияя български потребител цени.

    Тук да си коригирам написаното в предишния коментар "Никой не хвърля на боклука поразвалено грозде или джибри, а ги оползотворява (за радост на пиячите)".


    Баш в Израел джибрите се изхвърлят и до днес (скъпа работа, щото тук плащаш яко за изхвърлянето на подобен отпадък). Само малка част се продава на животновъдите като пресен фураж (после почва ферментация и не става за фураж).

    В Италия след дестилацията на джибрите в грапа ги изсушават (люспи и зърна) и правят сух качествен фураж, който продават и са на печалба. По едно времее се бях запалил да внеса подобна машина втора ръка за изсушаване джибрите от виното и да правя и гроздова ракия преди това. И удаарих на камък като предложих на най голямия производител на вина да сключим 4-5 годишен договор да ми дават безплатно джибрите (вместо да плащат за тяхното изхвърляне). Е, не са глупаци и се сетиха какво искам да правя. И поискаха да ми продават джибрите, пък аз да си троша главата (и парите) как да пласирам два нови в Израел продукта-сух фураж и гроздова ракия.

    Ако не бяха поискали заплащане, може би бих влязъл в тази авантюра-имах парите и за машината, и за първоначално задвижване на бизнеса. Това с плащането (НЕ МАЛКО) ме отказа от идеята. Може би за мой късмет-не е лесно да създаваш клиентура за два нови продукта. Не че и те го направиха де. Щото първоначалната сума (за покупката на машината, разглобяването, превоза, и сглобяването в Израел) бяха едни смешни $ 50 К. ОПитаха нещо друго-купиха от Александър лиценза да правят "Грапа Александър" в Израел. Първата година продуктът беше ЧУДЕСЕН по качество (не знам дали беше и търговски успех). От втората година и нататък качеството падна рязко, и просто спряха с това. Сега в Израел има само 1-2 вносни грапи и толкоз. А, да, и един ентусиаст почна да внася Бургас 63 и още нещо от Винпром Поморие, ама от пусти мързел още не съм се напънал да ходя в Тел Авив да си купя, а в Натаня (където живея) ги няма...

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  43. 43 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 222 Весело

    А за Бургас 63 какви са отзивите?
    —цитат от коментар 40 на venci4


    Мен ако питаш-СУПЕР ракия по параметъра value for money, за България😀

    Слагам я на едно ниво със Сливенска Перла и един сравнително нов продукт "Перлова ракия", май на Карнобат (ама не съм сигурен).

    За Израел...зависи от цената за крайния потребител😀Вече написах че от пусти мързел още не съм се довлекъл то Тел Авив'Яфо да си купя от нея. Ама и това ще стане скоро😀, живот и здраве😀
    До коментар [#40] от "venci4":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  44. 44 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 865 Неутрално

    До коментар [#42] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    Стана ми интересно за израелското вино. Някакви препоръки? Предпочитам червени сухи вина. Е някой път си пийвам и бяло винце както и розе. Последното го предпочитам деми-сек.

    ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
  45. 45 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 222 Весело

    До коментар [#44] от "tsyrvulan":

    😀Ооо, за израелските вина и цяял ден да пиша-ПАК няма да ми стигне да напиша това което знам от личен опит за 50 г' консумация на вино в Израел😀Ама ще се постарая да посъкратяя:

    Допреди 30++ г' израелците пиеха БОКЛУЦИ (за мен, иначе-средна минус ръка вина). Та наблягах на вносни, предимно италиански. И щото бях..."особняк" и в кръчмите си носех вина "от къщи". В повечто ресторанти поняякога ме чарджваха т.н. "корк'чардж"-или към 5-6 лв, или чашка от моето вино за собственика/управителя. Никога не са ми отказвали, ама щото знаех как да си поискам това😀

    Някъде през ранните 80те години винарната Голан (разположена в окупираните Голански баири, собственост на няколко кибуца и мошава там) почна да предлага тяхните СУПЕР'качествени вина, на съответните цени. РАДОСТ за по капризните пиячи на вина в Израел.

    Те имат три бранда-Ярден (най високото ниво), Голан и Гамла. Предимно червени, и малко бяли (за бялите вина в Израел-по нататък). Тази винарна предизвика не малка революция в бранжа, та и местните голями голями производители почнаха да се мъчат (ама не особено де) и те да правят свестни вина, но само единици стигаха близко до нивото на бранда Ярден. Изключенията бяха Мерло-Арад на Кармел Мизрахи, и няколко интересни купажа на по малките винарни (Бенямина, Сегал и Баркан)

    Цените (в лв. ама имайте предвид че средна израелска заплата е към $ 2,000 бруто, нето за семеен с две деца-към 1600 лв, заради прогресивен ДОД и необлагаема сума до към $800):

    В магазините Ярден е от 60 лв/б за по скъпите до 35-40 лв за по евтините/бранд Голан и Гамла. В ресторантите са 2.5 до 3 пъти по скъпи, НО НЯМА ПАДЕНИЯ!!! Това се отнася за по масовите вина, иначе имат разни Премиер Кру, Спешъл резерв и т.п. и на бая по високи цени.

    Другите винарни също предлагат някои вина близки по качество на Ярден, с малко по ниски цени. Но там има и падения в непознати за консуматора вина. Във специализирани магазини и свестни ресторанти можеш да обясниш на сервитьора или продавача какво вино предпочиташ: По тежко, по агресивно, по таниново или по..."заоблено", и ще получиш точно това което търсиш.

    Лично аз си подам по по агресивните и танинови вина, и съм си намерил "свойте вина за ежедневна консумация" от Бинямина и Сегал на смешната цена 10-15 лв/бутилката. Ама не всеки му се харесват такива вина та за гости понякога купувам и Ярден на 40-50 лв, и гостите ми (и домакините ако съм канен на обяд/вечеря) ВИНАГИ се шашкат😀

    Белите вина: Казват че имало и добри бели вина в Израел. Спрях да експериментирам преди 10-15 г' в търсенето на такива-животът е твърде кратък да го губиш в експерименти. За мен те бяха или прекалено "твърди", или сладникави. Та в рядките случаи когато пия бяло вино в ресторант си поръчвам Пино Гриджио или Фраскати, или ако имат Шардоне "невидяло дъб" (демек-не класическото Шардоне. Или Шабли, ако нямат гореспоменатите. Да подчертая че това е мое лично мнение, щото съм малко особняк относно белите вина. Разбирачите в бранжа твърдят с пяна по джуките че в Израел имали и много добри бяли вина. Не ми пречат, аз си пия Пино Гриджио или Фрсскати😀

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  46. 46 Профил на 1gmbh1
    1gmbh1
    Рейтинг: 475 Неутрално

    До коментар [#42] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    "...що не питаш карнобатския винпром-може и да получиш конкретни отговори."

    Нямам намерение да питам никакви винпроми, поморийци, пещари и троянци.
    Гърците имат две алкохолни напитки известни в цял свят.
    Ние като големи лозари, винари и ракиджии нямаме нито една и в скоро време няма да имаме.
    С две думи - палачорска работа. Хвалбите големи при домашнярката и индустриалната.
    За местна употреба.
    Вероятно си спомняш, в средата на 60-те (бях хлапак) по магазините се предлагаше напитка с крокодилски надпис на кирилица - КОНЯК. И добре, че беше на кирилица; иначе французите щяха да ни скъсат от дела. Скоро след това вече коняк нямаше и се появиха брендита, Слънчев бряг, Поморие и Плиска.
    Нека нашенската си гордост да си остане само нашенска, че да не се излагаме много.
    Нещата по темата са принципно различни от местните ни възгледи.

  47. 47 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 222 Весело

    До коментар [#46] от "gmbh":

    Много песимистично звучиш, колега😀 Недей така, моля те!

    Е, И?!? Гръцките Узо и Рецина били световно известни, а българските вина не, и "ракия" не е регистрирана българска марка като тях, или грапа и Кианти за 'талянците, или коняк за френците, БИГ ДДИЙЛ! Който е трябвало да натиска за това е бил зает да събира рушветои, минало бешело😀

    Узо нейсе, пие се...Рецината...не разбирам тази нейна слава. ДВА пъти съм се опитвал да изпия поне една чаша...не стана! Не знам дали и за готвене става, проб'ах я в Гърция, та нямаше как да влача бутилката в къщи за готвене (което съм правил най безсрамно с други калпави вина😀)

    Разбира се помня българските "коняци" от 60те😀'Еми никой на запад не обръщаше внимание на тези изцепки . И на грузинските+арменските "коняци", нито на сАвеЦките "шампански" (и българските "Искри"). Вероятно докато някой тарикат от външнотърговско дружество не се опитал да ги изнесе, и тогава ни скръцнали със зъби.

    Имаше по лоши истории, като с Рено/Булгар'рено например. Почти едновременно Ромъния и България получиха лиценз да сглобяват Рено. В България беше Рено 8, в Румъния-май Рено 10. Нашенските тарикати почнаха да го изнасят за Магреб/Африка, и за нулево време френците спряха да доставят части за местно сглобяване, и лиценза. "Простите" румънци не се изтарикатиха и днес имат Дачиа, която изнасят в куп държави, и си имат автообилна индустрия!

    Излагации колкото щеш, ама това не е причина за песимизъм😀

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  48. 48 Профил на 1gmbh1
    1gmbh1
    Рейтинг: 475 Неутрално

    До коментар [#47] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    Ще се огранича само до коментираната тема.
    Където и да отида съм забелязал предлагане на Узо и Метакса. Никога през живота си не съм и близвал анасонова напитка, въпрос на предпочитание.
    Толкова за гърците.
    Когато решиш да произведеш нещо в качество, първо стъпваш на запазени традиции, приемствено ги доразвиваш и обогатяваш. Задължителните познания са ясни. Правиш нещата както трябва, без хитрини и шашмалогии в продължение на мн. години, че и няколко поколения.
    В крайна сметка е възможно да получиш нещо интересно, регионално характерно и различно от останалото.
    За да успееш, задължително трябва да спечелиш уважение, почит и благодарност от местните потребители( все неща рядко срещани у нас).
    Ако постигнатото успее да мине зад граница за дълго, чак тогава можеш да си позволиш биенето на тъпан за постигнатите успехи.
    Никога не съм имал и нямам бизнес интерес в този бранш, чисто хоби и забавление.
    И като за последно по темата.
    Казват, че най-щастливите крави на земята живеят в Шотландия.
    Толкова за безотпадните технологии при спиртоваренето.
    За нашенското вино, друг път.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK