Агенцията по вписванията ще съхранява данни и в държавен облак

Агенцията по вписванията ще съхранява данни и в държавен облак

© Георги КожухаровСлужители, работили в Търговския регистър, който бе сринат повече от две седмици през август, не са получавали бонуси за работата си през периода. Това обяви директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, която оглави ведомството след срива. Информация за раздадените бонуси обяви преди време в. "Сега". Последва проверка от инспектората на Министерството на правосъдието, която не показа нарушения.


Козарева коментира, че няма как 600 служители, работещи в агенцията, да се обвързват със случая със срива на Търговския регистър. Допълни, че правилата за получаване на бонуси са дори променени междувременно така, че даден служители трябва да е работил поне 45 дни през съответното тримесечие, за да получи допълнителна сума за работата си. След препоръки на инспектората пък сега правилата за това се събират в единен документ след като сега с в три отделни в зависимост от статута на отделните служители.


Козарева увери, че е изпълнена поръчката за укрепване на софтуера, която бе обявена след срива и паметта се ползва вече за съхранение на данни. Увери, че при срива никакви данни не са загубени. Посочи, че все пак мерките за надеждното съхранение на данните трябва постоянно да се взимат и не може тези, които са предприети, да решават въпроса веднъж завинаги. В момента вече на две различни по географско положение места се съхраняват данните на Агенцията, а съвместно с Държавната агенция за електронно управление се работи по изграждането на държавен облак, в който данните от регистрите на агенцията ще се съхраняват като допълнителна мярка.
В отговор на въпрос Козарева увери, че фирмите без дейност ще могат да декларират това на отделно гише в Агенцията от януари, така че да не се бави работата на служители при обслужването по други въпроси.


Съобщи, че от лятото действа работна група, която до март трябва да каже какви нормативни и други промени са нужни, за да може Имотният регистър, управляван от агенцията, да дава информация по имот, а не по неговия собственик, каквато е организацията в момента. Обясни, че процесът няма да е кратък, защото след като започна реорганизацията, ще трябва да бъдат сканирани 45 млн. документа и да се създаде нужният софтуер, който да извлича от тях нужната информация. "Работи се много сериозно по този въпрос", обяви тя.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 591 Весело

  Според нея, този облак ще се управлява от новото НИМХ?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Чудесен начин за кражба на данни. Не е ли по-просто и надеждно да се правят автоматично копия (бек ъп) на независими физически носители ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Весело

  Държавната мъгла ще свърши по-добра работа от облака!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Весело

  "Държавен облак" е една отлична метафора!

 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Хубава снимка, напомня Джей Ло, желая успех-лайк!

 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Чудесен начин за кражба на данни. Не е ли по-просто и надеждно да се правят автоматично копия (бек ъп) на независими физически носители ?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами те явно го правят. Прочети пак изречението "на две различни по географско положение места". Но то е минималната мярка, която всеки човек би трябвало да ползва за най-важните си данни.
  А ако имаш предвид копиране на закачени външни дискове - нито е по-просто, нито е по-надеждно.

  А кражба на данни винаги може да стане от която и да е система вързана към Интернет. Още повече почти цялата информация в регистъра е публична.

 7. 7 Профил на gps
  gps
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз не мисля че един държавен облак ще е по сигурно или по ефтин,или по надежден от пибличният облак.

  Хич ще е много кеф за държавни служители да имат една нова играчка, но в 2018 да изграждаш един дата-център физическо е малко старо времско...

 8. 8 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз не мисля че един държавен облак ще е по сигурно или по ефтин,или по надежден от пибличният облак. Хич ще е много кеф за държавни служители да имат една нова играчка, но в 2018 да изграждаш един дата-център физическо е малко старо времско...
  —цитат от коментар 7 на gps


  еФтин???

 9. 9 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 859 Весело

  От думите на тази кака разбираме, че "е изпълнена поръчката за укрепване на СОФТУЕРА и паметта се ползва вече за съхранение на данни". Нерде софтуер, нерде памет, нерде ИТ-компетентност?

  Едно е по политическа линия да те назначат за началник, друго е да излезеш и да коментираш неща, от които хал-хабер понятие си нямаш.

  Спомням си преди време как министър Румяна Бъчварова (социоложка по професия) инструктураше спасителите на гара Хитроно как да източвали цистерните с газ. И те стояха и слушаха, какво да правят ...

 10. 10 Профил на txv47587157
  txv47587157
  Рейтинг: 0 Неутрално

  е са ептен я вапцахме

  нищо де, поне кинти за крадене ще има

 11. 11 Профил на txv47587157
  txv47587157
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хубава снимка, напомня Джей Ло, желая успех-лайк!
  —цитат от коментар 5 на man_un


  тук всички ли сте само загорели дъртаци???

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  В главата на госпожата всичко е абсолютен облак. Пример:
  "...Козарева увери, че е изпълнена поръчката за укрепване на софтуера, която бе обявена след срива и паметта се ползва вече за съхранение на данни. Увери, че при срива никакви данни не са загубени...."
  Укрепване на софтуера?
  След като проблем бяха:
  - хардуера(дисковете)
  - организацията на съхраняване
  - неизползване на до свените средства

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на txv47587157
  txv47587157
  Рейтинг: 0 Неутрално

  паметта се ползва вече за съхранение на данни
  —цитат от коментар 9 на Smoke


  ВЕЧЕ??? :D Интересно лелята досега за какво ли си мисли, че са я използвали?

  сега, има ени решения дето могат да се конфигурират като "рам" и/ли като "хд"

 14. 14 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 859 Весело

  Във въпросния "държавен облак" вече са налети мноооого пари, а в него няма работещи системи. Затова гешефтарите, които са идеолозите на тази шитня и които се облажиха от многомилионните доставки на оборудването му, сега отчаяно търсят някакви налични държавни системи, за които да принудят собственици им да ги качат в този "облак", за да може да се отчете, че в него нещо работи (т.е. че зад похарчените пари има нещичко работещо, за да не им търсят в един момента сметка по-големите над тях).

  Всички нови проекти за някакви държавни системи преминават през одобрение на Агенцията за електронно управление. Оттам казват - "Ще ви одобрим проекта само, ако системата ви се качи в държавния облак. Иначе няма да я одобрим и няма да получите финансиране". С две думи - рекетират всички държавни ведомства и организации да си прехвърлят системите във въпросния "държавен облак" и те да плащат всеки месец абонаментен наем за ползване на оборудването на "облака". Т.е. те си правят далавера с доставките на техника (защото там най-лесно се краде - доставяш едни кашони, инсталираш ги, кофигурираш ги и не се главоболиш с разработване на софтуер, защото то не е просто) и те принуждават да отидеш при тях и да им плащаш наем. Иначе няма да ти одобрят финансиране за системата ти.

 15. 15 Профил на txv47587157
  txv47587157
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "Smoke":

  Какво всъщност имат предвид с това "държавен облак"? Нещо като private/hybrid cloud na Azure или просто събрани двайсет машини накуп със сложена табела "държавен облак" щото им звучи куул/би трябвало да звучи куул на баламурниците дето си плащат данъците?

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Ми кат има държавен облак, държавен дъжд ще има ли?

 17. 17 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#15] от "txv47587157":

  Под "държавен облак" имат предвид един data center, който е изграден от държавата (включващ сграда, сървъри, storage, климатизация), предназначен в него да работят държавни системи. Съответните ведомства или държавни организации се очаква да си наемат там сървъри или отделни виртуални машини и storage, за което да си плащат месечен наем.

  От "облака" трябва уж да осигуряват и администриране на съответните сървъри (става въпрос за database и application server администриране, а не само на физическите сървъри), но на нас ни казаха, че нашите системи им били много сложни и затова ние трябвало сами да си администрираме базите данни и application server-ите !!!

  С две прости думи - "държаният облак" осигурява co-location на машини и storage и нищо друго.

 18. 18 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В облак или гръмотевица тази другарка трябва да върне бонуса, като неоснователно обогатяване, защото иначе ние всички бг граждани ще поискаме един бонус, като съпортъри на ТР с нашите данъци. За два дни 20000 ли колко получи?

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Така. И на облак, и на планета, и на слънцето да ги съхранява, все тая. Аварията НЕ беше пораси несъхранени данни. Изгледах всичко. Те са имали и сториджи, и лентова библиотека. Би трябвало да могат да ги върнат за часове. А не за седмици. Следното:на мърлящина никаква технология не помага! Само струва грешни пари.

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Имам ли по закон право на аудиенция при тази тетка?

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Най накрая, статия със снимка на тази красавица, стана ми мъчно... Какво значение има, какво се случва с ТР....?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Който държавен облак се нарича Абур и се начира в Ирландия :) То те си нямат. Майкрософт ги натисна доволно (политически) и те клекнаха това лято.

 23. 23 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 682 Неутрално
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Да направят като в 451 градуса по Фаренхайт на Бребъри, всеки назначен да запаметява по даден брой тескерета.

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#11] от "txv47587157":

  Що бе брато? Немой сички да сме Аполоновци като тебе! Харна е булката!

  klimentm
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#11] от "txv47587157":

  Що бе брато? Немой сички да сме Аполоновци като тебе! Харна е булката!

  klimentm
 28. 28 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 684 Любопитно

  В държавен облак или в държавна мъгла?

  "We're not gonna take it! Anymore."
 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#27] от "klimentm":

  Ама той не спори за фугурата, а за "изтеклия гаранционен срок" на мераклиите. А иначе най-обективно си е съвсем прилично изглеждаща въпросната държавна служителка, макар че някоидилетанти я наричат "леля".

 30. 30 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Просто е, що. Външни дискове, DVD-R и флашки...
  То и без това цялата ни простотия идва от едни "външни" носители на вътрешна информация и изпростял народ гледащ сеир, докато го действат свише..от "облаците" .

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK