С промени в Конституцията основното образование да е задължително, предлага Дончев

С промени в Конституцията основното образование да е задължително, предлага Дончев

© Цветелина Белутова, КапиталВицепремиерът Томислав Дончев предлага промяна в чл. 53 на Конституцията, в който да се запише, че поне основното образование е задължително. Той обяви той в ефира на Би Ти Ви. Обясни, че в момента това е записано за възраст до 16 години, но не е посочена степента.


Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина или 20 години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука?, попита риторично той. Посочи, че неграмотен човек, който по тази причина не може да работи, ще е в тежест на обществото.


Според него е дошъл моментът за доста по-радикални идеи, защото по отношение на образованието българските закони все още споделят възрожденски ценности.
На въпрос, свързан с възможността "Турски поток" да мине през България, Дончев посочи, че има всички индикации за това, но все още е рано да се говори конкретно. Той посочи, че дали Европейската комисия ще разреши това, е сложен въпрос. Напомни, че от години с нея се обсъжда изграждането на газовия хъб и по принцип през него се предвижда да минава и руски газ.


Държавата няма механизмите на "Биг брадър" и няма как да следи всеки служител. Така коментира вицепремиерът случаите, в които хората, на които държавни служители са поискали подкуп, се осмеляват да подадат сигнал за това. Обясни, че колкото и да е силен държавният апарат, не може сам да се бори с корупцията, ако в процеса не са въвлечени и гражданите. Според него хората не трябва ад си мислят, е едва ли ще има полза от такъв сигнал заради подозрението, че искащият подкуп има връзки и в други държавни структури като полицията, например.

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Резонно предложение. Крайно необходимо е ресурсите на обществото да се концентрират върху способните и желаещите да се образоват в следващите образователни степени. А не както е сега една безполезна и развращаваща уравниловка и целеполагане всички да пребивават в училището до дванадесети клас.
  Но това не е достатъчно. Крайно необходимо е веднага промяна на доктрината за изграждане и функциониране на системата на училищното образование. Паралелно - категорично преразглеждане на сега действащия закон за училищното и предучилищното образование, който може да се определи и като вреден и изпълнен с корупционен потенциал за отклоняване на обществения и държавен финансов и кадрови потенциал от целите и функциите на образованието като система.

 2. 2 Профил на txv47587157
  txv47587157
  Рейтинг: 0 Неутрално

  активистче, комсомолско

 3. 3 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 284 Неутрално
 4. 4 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Предложението не само, че е съвсем основателно. То трябва да бъде допълнено с изискването за образователен избирателен ценз ! Недопустимо е съдбата на българския народ да зависи от манипулирания "избор" на неграмотни лица !!!

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Насила хубост не става. Нищо задължително не е добро.

 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 552 Любопитно

  За да е задължително нещо, не трябва ли за неспазването му да има предвидени санкции? Значи ще бъде по-добре да бъде записано в закон и да се каже - ако родителят не прати детето си на училище - глоба ХХХ лева или ХХ месеца затвор, например?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Насила хубост не става. Нищо задължително не е добро.
  —цитат от коментар 5 на palav_nik


  През комунизма средното като беше задължително,като че ли тогава всички бяха го завършили,пък за сега не ми е ясно как ще задължат някого

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Файда от задължителното образование нема.
  Теа дето зорлем ще ходят на училище само ще пречат на тези, които действително искат да учат. И без това липсва каквато и да била дисциплина в училищата.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  А член първи кога? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#8] от "palav_nik":


  До коментар [#7] от "gonz0104":

  Един мой учител казваше,че ако ставаше насила да се учи,магарето да е станало професор. (Щото най-много бой яде.)

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Чрез обвързването на получаването на социални помощи с посещаване на училище,училищата се напълниха с деца,които не желаят да учат,а ходят по задължение.Учителите не им пишат двойки и те преминават в горен клас без никакви знания.Това води до негативни последици спрямо децата,които желаят да учат,защото другите им пречат в час,тормозят ги и им дават лош пример.Така че вместо да изпишем вежди,избождаме очи.

 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Остави избора на лошия матрял да си е негов.
  А то още днес висхисти бол маат гащи безработнии по борси.
  Та оная истина си е все актуална -овчарче беше татко -овчарче съм и аз,олигархче беше татко -олигархче съм и а....

 13. 13 Профил на txv47587157
  txv47587157
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В интерес на истината, лошо нема. Съществува малкият проблем обаче, че на този му е през онзи за образованието и само разиграва пунт и пластики.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  "...че от години с нея се обсъжда изграждането на газовия хъб и по принцип през него се предвижда да минава и руски газ..."
  Да се доуточни:
  - обсъждането започна по инициатива на Борисов след спиране на Южен поток с цел реанимирането му към 2015
  - "...и руски газ..." се изпълнява като "...само руски газ, докогато може..." . Справка скоростите на свързаността след 2009 година с други източници
  Ерго, Русия, чрез троянското си конче задъхано бърза да догони алтернативите за доставка на газ които доближават българските граници. Ролята на кончето? Да забави алтернативите докато дойде руската тръба. Да наложи различни търговски условия за конкурентите на Газпром. Да продаде капацитета на з Газпром и да лиши алтернативите от капацитет за пренос. Да продаде евтино капацитета на Газпром за да купува скъпо неговия газ.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  В интерес на истината, лошо нема. Съществува малкият проблем обаче, че на този му е през онзи за образованието и само разиграва пунт и пластики.
  —цитат от коментар 13 на txv47587157


  Напротив -има много лошо.Ти ще си пратиш ли детето да учи заедно с хора,които са там единствено по задължение?

 16. 16 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Тоя защо никой не се сеща да го попита, доколко българската администрация преустанови хартиения обмен на документи?!? Една година се подготвяха и се мазаха като добрички пехливани и аха, аха да се сборят и седнаха и обявиха всичко за изпълнено.
  Обявиха в началото на ноември нещо, което реално НЕ РАБОТИ! Сега си мълчат, но странно, че никой не ги пита и не проверява. С всичко е държавата ни е така. Затова и Търговския ни регистър си е въпрос на време да се срине пак, както и всичко друго в държавата на Калинките.

 17. 17 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Не само да е задължително, но и хора без образование не трябва да бъдат признавани за пълнолетни и съответно да имат право на помощи и да гласуват!

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Образователната ни система е като колбасарски цех.
  Тя не се интересува от заложбите и таланта на на секо едно отделно дете и по какъв индивидуален план и подход те да бъдат развити.
  И вместо това да се промени из основи, Дончев търси начин да се подсигури задължителна суровина за производството на полуфабрикати, които нищо не струват.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  До коментар [#13] от "txv47587157":

  По принцип, работата на ГЕРБ е такава...! Имитация на дейност, докато са заети с усвояване...!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  То при социализма беше задължително, ама нали сега е демокрация....???!!! Убаво нещо е демокрацията. Можеш да скочиш от осмия етаж, можеш и от мост да скочиш, даже можеш и с моста да си поговориш и никой не ти пречи! Представяте ли се?!!!

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Весело

  Като гледам от вече толкова години какви лица ни управляват и какви лица стоят в парламента се чудя някои от тях не дали са минали основното си образование, а дали изобщо са вменяеми ! Примери толкова много, че не искам да ги изброявам. А голяма част от тях дори са с висше образование, завършено с отличия....

 22. 22 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Според мен е достатъчно задължителното образование до 4 клас (начално). Да могат да четат, пишат и четирите действия от аритметиката. Това стига за селскостопански работник, общак, в чистотата, изкопи, пътно строителство, консервни фабрики и др. Основно - шофьор, средно + работещ= данъкоплатец - гласоподавател, висше - политик.

 23. 23 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  То не е да те карат да учиш на сила а да те накарат да влезнеш в училището. Току виж си чул нещо полезно.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3417 Весело

  Този като мълчи е ОК, но като си отвори устата му лъсва голия гербаджийски .....акъл!

  klimentm
 25. 25 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Съм за въвеждане на образователен изборен ценз, не с 20лв. и 4 кебапчета. Това е стар комунистически маниер ,който се разиграва и на бузлуджанските циркове!

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пламен Данаилов":

  В действителност са МАЛКО професиите за които наистина е нужно средно и висше образование.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пламен Данаилов":В действителност са МАЛКО професиите за които наистина е нужно средно и висше образование.
  —цитат от коментар 26 на deaf


  Напротив! Но образование е нужно в образована държава. В примитивната е хвърляне на пари на вятъра. Държавата се управлява от хора, които са прочели само една книга или хич и се гордеят че са прости като другите.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":

  На кого е нужно средно и висше образование?! Защо му е на миньора да знае как се движи електротелфера,като и без това знание може да работи? За какво му е на шофьора,(таксиметров,тираджия...),да знае химическата формула на нефта или греста? За какво и е на касиерката в "Кауфланд",БДЖи т.н. да знае устройството на компютъра,като и без него може да се справя перфектно? И т.н,и т.н.

 29. 29 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 332 Неутрално

  А като го направят задължително, господата от ГЕРБ ще подобрят ли качеството и нивото на образованието или ще остане пак същата посредственост както преди?

 30. 30 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Четене, писане, смятане" да е задължително. Оттам нататък, който каквото може да се обучава в центрове. Земеделие, занаяти, готвене.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 31. 31 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 673 Неутрално

  НАСКОРО ЕДНО РОМЧЕ УЧЕНИК НА ЕДИН МОЙ ПОЗНАТ ПОГЛЕЖДАЙКИ ГО КАК ВЕХТО Е ОБЛЕЧЕН ДИРЕКТНО МУ КАЗАЛО В ОЧИТЕ , ГОСПОДЕНЕ ЩО СИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО ТУКА И РАБОТИТЕ ЗА БЕЗ ПАРИ ,

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":

  Забравих! Борисов е завършил школата в Симеоново и е доктор на науките със съответната дисертация. Разбираш ли накъде бия? Това че някой е завършил средно или висше НИЩО не значи!

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  "За какво му е на шофьора,(таксиметров,тираджия...),да знае химическата формула на нефта или греста? За какво и е на касиерката в "Кауфланд",БДЖи т.н. да знае устройството на компютъра..."
  До коментар [#28] от "deaf":

  Ей, приятелю, недей така да опростяваш нещата. На всеки му трябва солидно образование. Технологиите са влезли навсякъде. И на мене не ми трябват формулите на бензина и устройството на компютъра. Но пък толкова много познания ми са нужни, че се чувствам като в джунгла. И си повтарям поговорката "Акъл море, глава шамандура". Но се справям с много усилия и всеки трябва да може.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":Забравих! Борисов е завършил школата в Симеоново и е доктор на науките със съответната дисертация. Разбираш ли накъде бия? Това че някой е завършил средно или висше НИЩО не значи!
  —цитат от коментар 32 на deaf


  Личи му! И Стоичков и доктор, и на него му личи.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  НАСКОРО ЕДНО РОМЧЕ УЧЕНИК НА ЕДИН МОЙ ПОЗНАТ ПОГЛЕЖДАЙКИ ГО КАК ВЕХТО Е ОБЛЕЧЕН ДИРЕКТНО МУ КАЗАЛО В ОЧИТЕ , ГОСПОДЕНЕ ЩО СИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО ТУКА И РАБОТИТЕ ЗА БЕЗ ПАРИ ,
  —цитат от коментар 31 на reply


  Ами твоя познат сам се е докарал до това положение,за да му се смеят на външният вид .На учителите им дават пари за облекло и може да се облече подходящо,а не да става за присмех.

 36. 36 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":

  Така е! Преди много години, като бях студент, един мой стар роднина ми каза: "Е, и ти ще ставаш вишист. Помни момче - държавата ще закъса за неуки като мен. Няма да има кой домати да бере и да ги копай." Между другото като ученик и студент ни скъсваха от бригади - летни и есенни. Сега на запад пак са закъсали кой да им бере ягодите. Неуки си имат много, но да кажем и другото определение - работливи. Неуки( но грамотни) и работливи ни трябват.

 37. 37 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като гледам директорката на училището трудно някой ще се задържи за по дълго …
  Иначе като идея е добре.

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#36] от "Пламен Данаилов":

  Съгласен. С изключение на измислената нужда от грамотност. Един мой приятел е гениален в математиката и геометрията,но е неграмотен. Буквално не знае къде да сложи запетая и дори точка! Ние го бъзикахме в училище,че първо пише текста,а после слага запетаите и точките където му скимне. Днес този мой приятел има успешна собствена фирма и е на висок пост в едно министерство.

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#36] от "Пламен Данаилов":

  Съгласен. С изключение на измислената нужда от грамотност. Един мой приятел е гениален в математиката и геометрията,но е неграмотен. Буквално не знае къде да сложи запетая и дори точка! Ние го бъзикахме в училище,че първо пише текста,а после слага запетаите и точките където му скимне. Днес този мой приятел има успешна собствена фирма и е на висок пост в едно министерство.

 40. 40 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  А член първи кога? :)
  —цитат от коментар 9 на penetrating


  Конституция на Република България
  чл.1
  Един е Бойко,
  като слънце необятна е мъдростта му,
  Несменяем премиер на Републиката,
  Да пребъде мъдростта му.

 41. 41 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 523 Неутрално
 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  Това звучи много добре,но се пита какво може да се направи ,ако децата не могат да изкарат основно образование/типично за ромското население у нас/ ..................?????Какво ще стане тогава..................Държавата дипломите ли ще им "подарява" и ще тръби ,че сме добре по Света и у нас в тази сфера...........?????

 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Любопитно

  До коментар [#4] от "objective":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Съгласен съм ,но има разни малцинствени общности у нас с които е изключително трудно да се работи в тази насока!Ако искайте ми вярвайте ,но преди време когато работих в строителството у нас имах за колега младо циганче/под 20 години/ на когото жената/цитирам по памет -17 години/ не можеше да говори и да пише български ,защото цял живот е живяла в махалата в Провадия!Пълен абсурд да си гражданин на дадена държава ,а да не можеш да четеш и пишеш на официалния език на тази страна?!

 44. 44 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Това звучи много добре,но се пита какво може да се направи ,ако децата не могат да изкарат основно образование/типично за ромското население у нас/ ..................?????Какво ще стане тогава..................Държавата дипломите ли ще им "подарява" и ще тръби ,че сме добре по Света и у нас в тази сфера...........?????
  —цитат от коментар 42 на bat_plamen


  Това и в момента е факт.Дават дипломи на циганите,а те не могат да си напишат името правилно.

 45. 45 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Дори сега държавата гони циганите да ги връща в училищата и те не стават по-образовани. Трябва да има затвор от минимум 5 години за родители, които не си пращат децата на училище (като изключим инвалидизираните деца) и забрана да получават социални помощи. Дончев донякъде има право.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 46. 46 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  До коментар [#1] от "Антоний Методиев":

  +++++
  Съгласен съм напълно с вас. Образованието е натоварено с всякакви неприсъщи функции за сметка на самото образоване.
  !

 47. 47 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Циганетата трябва и да могат да бъдат изключвани от училище, защото са умствено изостанали, затова социални помощи трябва да получават само хора със завършено средно и нагоре.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Задължително! Т'ва момче изглежда доста младо, от къде ли е попило комсомолската закалка?

 49. 49 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво точно ще промени това?

  Време е да се вземат мерки за въпиющия расизъм, който цари в българското общество към циганите.

  Поне половината от малките циганета да се включат в работната сила. За повече едва ли ще има сили. Но половината не са малко.

 50. 50 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дори сега държавата гони циганите да ги връща в училищата и те не стават по-образовани. Трябва да има затвор от минимум 5 години за родители, .
  —цитат от коментар 45 на Burn


  Затворът няма да реши нищо. Не за друго, ами защото е диспропорционално наказание за подобен тип престъпление.

  Неходенето на циганчетата на училище е най-вече плод на тоталния расизъм, на който тези хора са подложени. Той е факт.

 51. 51 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#50] от "КретенКилър":

  Пак ли се осланяш на лъжата, че белият човек е изобретил расизма? Циганите изпадат от училищата, защото айкюто им е между 50 и 80. Както и да го погледнеш, те са малоумни. Междувременно, децата с таланти не получават достатъчно внимание, защото учителите се мъчат да научат циганите на азбуката в 7 клас.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 52. 52 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Много добра идея, приветствам.
  Но да има и наказания за тези, които не го направят, най-вече такива ще има от циганската общност.
  Иначе ще остане само популистко пожелание.

 53. 53 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 942 Неутрално

  В повече от половината основни училища се завършва без дори да се учи каквото и да е ! В много от тях дори присъствието е само на хартия. Отдавна основното не е никакво образование. Дончев вероятно е имал в предвид средното образование.

 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Добро образование не става с промени в конституцията, а с уважаван и добре платен даскал! Докато го наказват за това, че му се е изметнала ръката на невъзпитано и развилняло се лекенце, а същото успокояват с психолози, че някой е дръзнал да му сложи граници, така ще е!

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Съгласен и да е обвързващо условие за получаване на социални помощи

 56. 56 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Абе те не могат да накарат циганетата до 6-ти клас да ходят, той за средно ми говори. И каква ще санкцията за тези, които нямат средно?

 57. 57 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  То хубаво ще го запишеш в Конституцията, но ако кандидатите за основно трябва да покрият критериите за три, според актуалните учебни планове, смятаи че половината народ ще стане нарушител на Конституцията.

 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  До коментар [#43] от "bat_plamen":

  Абе виж сега... И в САЩ има такива дето са се родили там, ама освен лош испански, друго не знаят.

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Ти и жена ти какво ще правите тогава, смешник... Или ти вече се накраде?

 60. 60 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Единственият гербер, когото харесвам.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абсолютна идейна импотентност и тотална липса на държавническо мислене. Само пренаслъци, пози и лицемерие.

  Абе, Дончев, в същата насока да ти дам идеи:
  1. Да се боядисат еднакво шарено всички панелки;
  2. Да се задължат гражданите да научат "Жив е той, жив е" наизуст и да се проведат изпити. Който не знае, да бъде обложен с данък;
  3. Сутрин в детските градини да се пее химна. Детските учителки да пеят на три гласа. Която не може да бъде лишена от клас;
  4. Да се доставят нови маркучи на пожарникарите и да бъдат задължени да ги носят със себе си;
  5. Гражданите ежемесечно да пускат декларации, че няма да ползват мокри дърва и да се организират комисии за проверки по домовете. Всеки гражданин да бъде задължен да се снабди с контролен влагомер на фирмата Н;
  6. Да се направи акция под надслов "Всеки патриот - филателист!". Всеки да бъде задължен да си купи марка с лика на Вожда Винету;
  7. Да се раздадат на бабите противозачатъчни;
  8. Да се изследва влиянието на лунния цикъл върху месечнното неразположение на котките;

  Измислили сте си излишък излишък, па си пускайте бюджети, па харчете колкото душа ви иска, семинари, обмяна на опит, куче влачи! Кой ви бърка?! Вече ме е гнус да ви гледам!

 63. 63 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Според него е дошъл моментът за доста по-радикални идеи, защото по отношение на образованието българските закони все още споделят възрожденски ценности."

  За такива идеи да се обърне към половинката си! - Никоя идея която касае решаване на циганския въпрос не е радикална

  I Want To Believe
 64. 64 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Да е задължително, но и с определен обем от знания, доказани на държавен изпит! Не може сульо и пульо да завършват основно, после да вземат книжки за шофьори, без да знаят да четат! Пък за гласуването е ясно. Не може такива хора, които не са могли да направят нещо добро за себе си, да определят съдбата на държавата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 65. 65 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Весело

  Доста от тук коментиращите изобщо не са разбрали какво е казал Томислав Дончев.
  Образованието и до сега е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО до 16 годишна възраст. Дончев иска да се запише задължително ОСНОВНО образование.
  А сега основно образование се взема на 13-14 години.
  Разбрахте ли. Онази културно-обособена паплач дето не иска да учи ще я държим само да 13 години насила в училищата. След това да влиза на пазара на труда. Тъкмо няма да се пречкат в училището на тези дето ще искат да учат. И няма да харчим пари да ги търсим и гоним, за да ги връщаме в училище. А то сега станал на 18 години и ги юркат учителите да го търсят по махалите този готованец и да му се молят да се върне в училището. А той се подиграва с тях и цялата му рода тормози учителите и дори ги бият. Защо ХАБИМ учители?!?!
  Важно е насила да стане грамотен за едни седем години. И толкоз.
  Какво не му харесвате на предложеното от Дончев?
  Обаче и в конституцията трябвя да се запише, че върху тия с особените културни особености ТРЯБВА да се упражняват респектиращи въздействия за ред и дисциплина докато са на училище.
  :)
  !

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Други държави са измислили по-ефективни начини да накарат децата да ходят на училище, а родителите да спазват правилата. Докато раздават социални, без да искат нещо срещу тях, няма да напълнят класните стаи.

 67. 67 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Повечето реагират на думата задължително, а основно образование и прилично ниво на български език са нормален минимум за граждани на европейска държава. Аз не искам неграмотни да гласуват, да шофират и да извършват дейности с обществено значение. Основното образование е безплатно и това е най-малкото, което българските граждани дължат като усилие. Разбира се, когато не се "дава" или "продава". Познавам образовани роми и те са добър пример за всички!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 68. 68 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#65] от "AzDebil":

  Не е така.Целта е да се рапортува пред Брюксел,че циганите са в училище.Ако искаха да не е така нямаше да обвържат получаването на социални помощи с посещение на училище.То затова и ходят .

 69. 69 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  До коментар [#68] от "Мусаши":

  Ако е само за рапортуването, то и сега може да се рапортува. Шеснасейт години са вътре.
  !

 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мусаши":Ако е само за рапортуването, то и сега може да се рапортува. Шеснасейт години са вътре.!
  —цитат от коментар 69 на AzDebil


  Ами то се рапортува.А на практика има цигани с дипломи за средно образование, които не могат да си напишат името.Хаби се излишен ресурс и средства,които могат да се насочат към деца, които действително искат да учат.

 71. 71 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  До коментар [#70] от "Мусаши":

  За едно и също говорим.
  !

 72. 72 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#65] от "AzDebil":

  Т. Дончев като политик трябва да го каже точно така, а не да има нужда от тълкуватели. Моята идея е още по-радикална. До 4 клас, но наистина грамотен, а не да се мотае до 16г. и накрая пак неграмотен. Става голям като повтаря класовете започва да тормози по-малките, преджобва ги, бие ги, посяга на момичета точно в пуберитетна възраст. И вече не е един, а са половината от класа или повече. Такъв клас направо е кошмарен и проваля всички деца решили да учат.

 73. 73 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това никога няма да стане:
  Неграмотници от всеки етнос да не могат да гласуват и шофират!!! Звучи като мечтите за комунизма - т. е., толкова е НЕВЪЗМОЖНО!!!
  Лошата "новина" - замислете се защо, като мигранти, мургавите с радост са останали тук, и дори са се върнали от бегъл набег в по северозападни региони...
  Ми да, тук им е като бащинийка.

  roo
 74. 74 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":За едно и също говорим.!
  —цитат от коментар 71 на AzDebil


  Ние с теб да,ама управниците имат противоположни идеи-всички цигани в училище и с диплома,а че нищо не знаят и могат,не е проблем за тях.

 75. 75 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Весело

  До коментар [#72] от "Пламен Данаилов":

  Ми :) той си го е казал точно като политик.
  А това за 4-ти клас е малко в днешно време. Но седми е достатъчно.
  Впрочем Дончев казва и нещо по-важно - иска дебат по тези въпроси. И дори настоява за по-радикални идеи. Това е добре.
  Да видим обаче как ще реагират на това соросоидните, мултикултурни, неолиберлки в ГЕРБ - Фандъкова, Милена Дамянова, Нина Чанева, Малина Едрева, Кастрева както и колаборационистите им Танев, Миглена Кунева... и разбира се основните играчи от мрежата на Отворено Общество...
  :)
  !

 76. 76 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Един неграмотен ни е премиер, другият неграмотник му е вице....
  Тоя изобщо не знае какво е Конституция и какъв е правният смисъл на Основния Закон.
  Това е законова норма, която координира цялата правна система и поставя основни положения в държавата - от сорта на форма на управление, структура и принципи на властта и нейното разделение. За конкретни проблеми се препраща към съоответния конкретен кодекс. Затова е относително кратък текст.

  Бих питал това вицепремиерско недоразумение, дали се е замислял защо Конституция не се променя с просто мнозинство, като закон, а с квалифицирано или с конституционно мнозинство. В някои страни, като България, се свиква Велико Народно Събрание, в други - заедно заседават двете камари на парламента и подобни.
  Ако Конституцията е така пазена от случайни промени, как може да се включи конкретен и всъщност частичен проблем като задължителното образование в текста й ?

  Ако изобщо има нужда от задължителен текст, той е част (параграф ?) от школския закон, който от своя страна е част от гражданския кодекс - касае гражданските права. Толкова.

  E PLVRIBVS VNVM
 77. 77 Профил на whitestar
  whitestar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Задължително - да, поне до осми клас. Но това не бива да е определено с конституцията, рискуваме много хора да станат конституционни престъпници! А не бива да не ни минава през ум, че някои може да са възпрепятствани по съвсем не предвидими обстоятелства и това да ги направи такива. Разбира се такова нещо е добре да бъде въведено с друг законов акт, както за намиране на работа, така и за право на глас.

  Whitestar
 78. 78 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Да се образоват, няма лошо.
  Поне да не потрошават нещо, като копат канавките ( за мъжете). Това на шега.

  Виждал съм отказали се от образование деца, които родителите им водят на работа с тях. Просто са почнали да учат, ходели са в училище обаче, когато искат и накрая спират или ги гонят за провинения.

  Родштелите казват, като причина че не могат да ги накарат насила да учат и затова ги водели със себе си да се учат на труд.
  По естество работата им не е с договорни отношения и никой не съблюдава за експлоатация на този детски труд.

  В тази схема задължението за образование трябва да бъде контролирано и със съответните санкции, които едва ли някое правителство ще приложи поради тънки съобръжения за избягване на социално напрежение.

  Дончев малко се пресилва с интеграцията в образованието. За да стане нещо по въпроса ще са нужни и доста "свободни" пари, които дори за редовно учащите не стигат в образователната система.

  Просто приказки без край и сметки без кръчмар.

 79. 79 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#51] от "Burn":

  Кой и защо е измислил IQ тестовете, знаеш ли? Евгенисти от началото на миналия век, като Хенри Годард и Люис Търман. Мисля, че и нашия образователен министър го влече в тази посока.
  Според тези тестове 80% от влизащите в САЩ през 1913г. мигранти от източна Европа и Русия са били определени като "слабоумни".
  Та, леко с квалификациите.

  Според Дончев "Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото”, обаче "грамотните" от МОН могат ли да оправдаят близо четирите милиарда лева, с които разполагат за да осъществят задължителната им нискокачествена "образователна услуга".
  Не знам, кой ли лежи на гърба на обществото?

 80. 80 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Хубаво е в графата "Неграмотни" да няма такива, но едва ли може да бъде задължително.

 81. 81 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#79] от "agb08541284":

  Абе луд ,та те преди няколко години направиха депутат няква лелка без да искат. Дори на най-важния ден от живота им ,не могат един глас да пуснат като хората..Даваха им някви конци -различни цветове или нещо подобно и пак горките не успяха?
  А примери др. няма смисъл да изреждам май?
  За какъв расизъм и тн говори нагоре Кретена ?
  Ей това е съвременната извратенящина да се казва на черното бяло и обратното.
  Мангалите са си затворено общество. Не им пука за нас мразят ни даже. Мразят така и англичани , франсета , американци , руснаци ..всичко дето не е мангал. По-скоро не толкова омраза ,а презрение ,че са такиваааааааа балъци всички спрямо тях тарикатите дето си правят каквото искат. Подобни като структура на евреите ,но разликата е от Земята до Марс.

 82. 82 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  С промени в Конституцията основното образование да е задължително, предлага Донче

  Това ,че самовлюбения се нарцис Томчо е" Чучнал на едно дърво " съвсем не означава , че е бухал - символа на мъдростта . Напротив , при всяка среща с микрофон и камера ,лъсва за хората , които внимателно наблюдават , опитите му за академичен изказ , без да усеща несъстоятелността на смисъла на реченото . С този акъл Дончев определено не само че не е достоен за министър , но едва ли заслужава да му бъде поверено и едно обикновено гушене на гъски . Това предложение НЕ МОЖЕ да дойде от един индивид , със самоменение едва ли не за гуру на Простия и простите гербери . Да оставим настрана факта , че знаейки , че ДО ШЕСТНАДЕСЕТ ГОДИНИ образованието е задължително , да му пречи някаква си СТЕПЕН на образованието . Основното образование се придобива на четиринадесетгодишна възраст .На децата се дава двегодини толеранс да завършат основно до задължителната шестнадесет годишна възраст . След това - шапка на тояга за децата . Освен , ако се изпълни "Гениалното хрумване " Томчово децата да учат за основно образование докато го изучат или докато се оженят . И тръгнат с децата си отново на училище . Защото няма как - задължително е . А най- тъпото е , че в Конституцията трябва да се запише едно " ПОНЕ ". А х клети ми Томчо , защо не си остана кмет някъде по махалите ...

 83. 83 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#79] от "agb08541284":

  1.Евгениката е с най-хуманни цели и тя е бъдещето, според Никола Тесла.
  2. В Русия наистина има много слабоумни хора, слабоумни са и латиносите, които на талази минават незаконно в САЩ, попитай някой американец.
  3. Циганите наистина са в тежест на държавата, ако не със социалните помощи, то с хепатита, който постоянно развъждат и с циганетата, които пречат на учебните часове и пълнят затворите, както и с тока и водата, които крадат, те крадат дори кабелна телевизия, както и каквото докопат от белия данъкоплатец.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  До коментар [#21] от "samoedin":

  " се чудя някои от тях не дали са минали основното си образование, а дали изобщо са вменяеми "
  =============
  Напълно са си наред, просто така им изнася.

  Еретик
 85. 85 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Дончев има право, ако и средното образование стане задължително, такива индивиди на ДПС (и на БСП) като Бат' Сали няма да могат да стават депутати.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  До коментар [#76] от "PavelCZ":

  Абсолютно вярно

  klimentm
 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина или 20 години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително.

  Де го чукаш , де се пука . Томчо , бе , преди три десетилетия хората учили в ония неуки времена , получиха такова образование , че днес са вицепремиери . Но загрижени за собственото си благополучие , продадоха душиците си за власт ,демек за работа от която нищо не разбират , съсипаха образованието до там , че превърнаха даскалите в добре платена кохорта . Не за да обучават поколенията , а да са с единствена грижа - оцеляване . Заради което ги превърнахте в закрепостени гласоподаватели . Седнете си на задниците тамчо , с извинение , и направете така , че за четиринадесет години децата спокойно да завършат основното си образование , . С перспектива за средно и висше . А, и за професионално . Но за професоналното първо трябва да помислиш за ПЛАНУВАНА ИКОНОМИКА . Къде , какво и колко . Ама за тая работа се иска и акъл , толкова дефицитен около тебе . Колкото трюфел в бостан . .

 88. 88 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#87] от "papуre":

  Плануваната икономика умря заедно със социализма след 45 години мъчение, а капитализмът и демокрацията продължават да съществуват от векове, щеше да го знаеш, ако не беше неук привърженик на феодалите БСП и ДПС.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  . Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука"

  Още една гениална мисъл , родена от напъването на планината . Фундамента на НАУКАТА бил началното и основното образование . И затова трябвало да бъдат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ . Браво , Томчо , браво Дончев .

 90. 90 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#81] от "YNWA":

  Какви мангали те гонят. Те се опитват да направят образованието задължително до VII-ми клас вкл.., което значи, че м/у V-ти и VII-ми можеш да повтаряш докато навършиш пълнолетие или, може би, имат предвид, че докато не си вземеш дипломата за основно образование си задължително ученик до живот? Това е страшна глупост и откъде-накъде ще променят Конституцията за нея? Кой ще плаща за този масраф?
  Последно някой се е загрижил за толкова омразните ти роми.
  Парите ще ги дадеш ти, от твоя джоб!

 91. 91 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#89] от "papуre":

  Мафията на неуките много мрази образованите бели българи и с всички сили се бори да няма образователен ценз. Папируса е част от нея.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 92. 92 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Мен ме е гнус да ме управляват индивиди, избрани от старци с максимум 8 клас, както и турски мафиоти, чийто електорат редовно изпада от училищата и гласува с конец. Няма как една държава да е развита, ако в нея глупостта вилнее необезпокоявана.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 93. 93 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#1] от "Антоний Методиев":

  Да му писне на човек от томчовщина . Стига с високопарни лозунги , и словеснифойерверки , изпразнени от съдържание . България имаше образователна система за чудо и приказ . нагодена , естествено за нуждите на отминало време . Сега , вече две години днешните апологети на демократичните ПРОМЕНИ , всячески се стремят ДА ВЪРНАТ онази система , която преди оплюваха и скапаха . А е достатъчно само на старите основи , дето томчовците им викат фундаменти , да се развият НОВИТЕ изисквания относно СЪДЪРЖАНИЕТО на изучавания мателиал . Съобразно изискванията на НОВИ ПРОФЕСИИ И НОВИ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА .Ако изобщо има такива . .Сетете се за прословутотодуално обучение КОЕТО СЕ СОЧИ КАТО НЯКАКВА МАННА НЕБЕСНА . Ами още з далечната 1958-м -60- та години аз и съучениците ми учехме по тази система , завършихме гимназия с професионални изпити , получихме дакумент за придобит разряд по опеделени професии и с такъм документ можеше да постъпиш НА РАБОТА с придобита редовна професия . Разбира се , тогава това беше първопрохождане в образованието , но такова се осъществи в Швейцария чак през 2002 , а в Германия през 2004 -та , ако се вярва на публикациите в родната преса . Време е да се погледне истината в очите и да се оцени по достоинство всичка , свършено за едни четиридесет и пет години . Всеки , който иска да лъсне като иноватор , да сравнява това което предлага , с това което го е имало преди неговите " гениални " изобретения .

 94. 94 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#1] от "Антоний Методиев":

  Да му писне на човек от томчовщина . Стига с високопарни лозунги , и словеснифойерверки , изпразнени от съдържание . България имаше образователна система за чудо и приказ . нагодена , естествено за нуждите на отминало време . Сега , вече две години днешните апологети на демократичните ПРОМЕНИ , всячески се стремят ДА ВЪРНАТ онази система , която преди оплюваха и скапаха . А е достатъчно само на старите основи , дето томчовците им викат фундаменти , да се развият НОВИТЕ изисквания относно СЪДЪРЖАНИЕТО на изучавания мателиал . Съобразно изискванията на НОВИ ПРОФЕСИИ И НОВИ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА .Ако изобщо има такива . .Сетете се за прословутотодуално обучение КОЕТО СЕ СОЧИ КАТО НЯКАКВА МАННА НЕБЕСНА . Ами още з далечната 1958-м -60- та години аз и съучениците ми учехме по тази система , завършихме гимназия с професионални изпити , получихме дакумент за придобит разряд по опеделени професии и с такъм документ можеше да постъпиш НА РАБОТА с придобита редовна професия . Разбира се , тогава това беше първопрохождане в образованието , но такова се осъществи в Швейцария чак през 2002 , а в Германия през 2004 -та , ако се вярва на публикациите в родната преса . Време е да се погледне истината в очите и да се оцени по достоинство всичка , свършено за едни четиридесет и пет години . Всеки , който иска да лъсне като иноватор , да сравнява това което предлага , с това което го е имало преди неговите " гениални " изобретения .

 95. 95 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#1] от "Антоний Методиев":

  Да му писне на човек от томчовщина . Стига с високопарни лозунги , и словеснифойерверки , изпразнени от съдържание . България имаше образователна система за чудо и приказ . нагодена , естествено за нуждите на отминало време . Сега , вече две години днешните апологети на демократичните ПРОМЕНИ , всячески се стремят ДА ВЪРНАТ онази система , която преди оплюваха и скапаха . А е достатъчно само на старите основи , дето томчовците им викат фундаменти , да се развият НОВИТЕ изисквания относно СЪДЪРЖАНИЕТО на изучавания мателиал . Съобразно изискванията на НОВИ ПРОФЕСИИ И НОВИ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА .Ако изобщо има такива . .Сетете се за прословутотодуално обучение КОЕТО СЕ СОЧИ КАТО НЯКАКВА МАННА НЕБЕСНА . Ами още з далечната 1958-м -60- та години аз и съучениците ми учехме по тази система , завършихме гимназия с професионални изпити , получихме дакумент за придобит разряд по опеделени професии и с такъм документ можеше да постъпиш НА РАБОТА с придобита редовна професия . Разбира се , тогава това беше първопрохождане в образованието , но такова се осъществи в Швейцария чак през 2002 , а в Германия през 2004 -та , ако се вярва на публикациите в родната преса . Време е да се погледне истината в очите и да се оцени по достоинство всичка , свършено за едни четиридесет и пет години . Всеки , който иска да лъсне като иноватор , да сравнява това което предлага , с това което го е имало преди неговите " гениални " изобретения .

 96. 96 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ох леле":Комунист от всякъде.

  Простотия от всякъде . Простащина само отнякъде .

 97. 97 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Весело

  До коментар [#5] от "palav_nik":Насила хубост не става. Нищо задължително не е добро.

  Прав си . И турците са го научили от нас - Зорлем гюзеллик олмасъ.

 98. 98 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Весело

  До коментар [#87] от "papуre":

  Папир, сега грешиш. Напълно достатъчно е до четиринадесет години да ходят на училище за поне една трета от лапетата. Разбира се че ще станат грамотни, но ако се променят програмите. Не както е сега с огромни амбиции още в основното да са станали всестранно развити личности. А след основно образование тази една трета няма нужда защото няма патенциал нито има наклонности. За тях трябва доста Насила да се прилага. След като станат на 14г. грамотни вместо да ги Тикаме още в училище е необходимо Интеграцията им да става Социализация в трудовия процес с Дуално образование. За това обаче трябва Бизнесът да се погрижи. Тук също трябва Насила да накараме тези "бизнесмени" дето получиха всичко от Държавата сега да Дадат своята дан. Вместо да реват че не им осигурявали работна ръка, да вземат да отговорят на въпроса: "Ти бизнесменче какво даде на България като взе всичко?" Бизнесът трябва да носи своята отговорност за обществото! Ако трябва да се запише в Конституцията!
  И така - Дуално образование - учене на занаят и работа докато учат занаят. Една година. Докато станат на15!!!
  Според стандартите на ООН от 15 години нататък вече не са деца!
  Всичко това важи не само за ония с особените културни особености дето все реват за дискриминация. За съжаление и доста българи почват да се циганизират...Та така. Идеята на Дончев не е лоша, ако всичко това се постигне.
  Това за една трета.
  Другите две трети могат да продължат в първата степен нагимназиалното средно образование. От тях за девет десети толкова също им стига и след това дуално професионално за професии с по-високи изисквания за образованост.
  За последната една десета е Каймакът на втората гимназиална степен и след това Висшето! Трябва да се преборят дастигнат там.
  Сега в училищата няма конкуренция за завършването. Няма стимул.
  :)
  !

 99. 99 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 234 Неутрално

  За да се правят промени в Конституцията трябва да се свика Велико Народно събрание с 400 депутати. Сигурно са имали някаква идея 1990г., когато са записли, че училищното образование е задължително до 16г.
  Ако не успееш да 18г. да вземеш изпитите за основно образование, значи ли това, че по Конституция ще си задължен да стоиш в училище докато го вземеш?
  Дори само да си приказва за да си вдигане рейтинга, бива ли такива глупости да минават без последствия?

 100. 100 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#76] от "PavelCZ":Бих питал това вицепремиерско недоразумение, дали се е замислял защо Конституция не се променя с просто мнозинство, като закон, а с квалифицирано или с конституционно мнозинство.

  Всичко в Конституцията , освен Глава девета , може да се промени . С Квалифицирано мнозинство . За промяна каквото и да е от Глава девета , трябва Велико народно събрание . Поне , според мен , а и не само , , това се разбира от цялостното , и то нееднократно прочитане на основния закол Всеки го може .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK