Съдът ще реши в последния момент дали Иванчева да остане в ареста

Съдът ще реши в последния момент дали Иванчева да остане в ареста

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Втората съдебна инстанция ще реши в последния момент дали бившият кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова окончателно остават в ареста, информира news.lex.bg.


От определение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) се разбира, че съдът нямало как да реши преди 5 декември дали спрямо двете подсъдими за подкуп жени трябва да е приложена най-тежката мярка за неотклонение - постоянен арест.


На 16 ноември съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд пусна Иванчева и Петрова под домашен арест, но след протест на прокуратурата апелативният съд отмени незабавното изпълнение на определението му. По закон втората съдебна инстанция трябва да се произнесе по същество в 7-дневен срок. Това се проточи обаче, защото делото е стигнало в апелативния спецсъд едва на 28 ноември. Така и срокът е до 5 декември.
От определение на съда от 30 ноември обаче се разбира, че съдебният състав с председател Димчо Георгиев и членове Веселина Вълева и Даниела Росенова няма да се произнесе преди крайната дата. Съдиите посочват, че причина за това е и проверката от Върховния касационен съд (ВКС), заради която материалите по делото не са били на тяхно разположение на 29 ноември. Днес, утре и в сряда пък спецсъдът заседава по същество по делото за подкуп срещу Иванчева, Петрова и обвинения с тях Петко Дюлгеров. Затова апелативните съдии посочват, че за да не осуетяват заседанията на спецсъда, делото трябва да му бъде изпратено, а незабавно след края на заседанието на 5 декември трябва да се върне в апелативния съд, който тогава да се произнесе окончателно дали Иванчева и Петрова ще се приберат вкъщи.


Проверката от ВКС беше наредена от председателя Лозан Панов в сряда, на 28 ноември. Тя трябва да обхване цялостната организация и дейността на съда по всички дела, които е гледал до момента за изменение на мерките на Иванчева и Петрова. До момента апелативният спецсъд многократно е потвърждавал задържането на двете, а веднъж отмени и определение на съдия Хинов, с което той отново ги беше пуснал под домашен арест.


Проверяващите трябва да установят колко такива дела са били образувани от задържането на подсъдимите през април, администрирането на документите от страна на първоинстанционния спецсъд и постъпването им в апелативния, регистрирането и образуването на делата, избора на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави, както и сроковете за произнасяне.


Материалите бяха предоставени на върховния съд, въпреки че от прокуратурата изпратиха писмо, в което предложиха делото да бъде предадено след произнасянето на съда, за да няма съмнение в безпристрастното произнасяне по мерките за неотклонение. В петък пък 11 от съдиите в апелативния спецсъд начело с председателя Георги Ушев изпратиха до Висшия съдебен съвет (ВСС) искане да вземе становище по назначената проверка. Те поискаха ВСС да каже дали такава проверка е изобщо допустима по неприключило производство и дали заповедта на Лозан Панов не е проява на тенденциозно отношение. Според съдиите става дума и за институционален натиск.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK