Градските съдии: Изборът на нашия председател е непрозрачен

Градските съдии: Изборът на нашия председател е непрозрачен

© Цветелина Белутова, КапиталСъдебният съвет решава кой ще оглави даден съд, неговата работа не е само да потвърди волята на съдиите, работещи в него.


Съдийската колегия взе немотивирано и непрозрачно решение за назначаване на председател на Софийския градски съд.


Така могат да бъдат обобщени реакциите в понеделник след като миналата седмица съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Алексей Трифонов за новия председател на Софийския градски съд (СГС), пренебрегвайки мнението на работещите в съда магистрати. Дни по-рано мнозинството от съдиите от СГС номинираха Евгени Георгиев за свой шеф. Трифонов е съдия в Софийския апелативен съд, а Георгиев правораздава в градския. Съдийската колегия избра Трифонов с 9 на 4 гласа за Георгиев.
Днес съдиите в Софийския градски съд проведоха общо събрание заради решението на съвета


на което поканените деветима членове на съдийската колегия не са се отзовали. То обаче не решава някой от регулираните в Закона за съдебната власт въпроси и затова присъстващите съдии решиха да се подпишат под протокола и формулираха решение, което гласи: "Да изразим несъгласие с начина, по който съдийската колегия на ВСС взе решение за назначаване на председател. Считаме същото за немотивирано и непрозрачно. Протоколът от събранието да бъде публикуван на сайта на ВСС и на сайта на СГС".


На събранието присъстваха 61 съдии, а 8 са в отпуск. Част от присъстващите изразиха мнения, че трябва да се потърси вариант Общото събрание на съдиите в СГС или част от тях да се включат като заинтересована страна в делото, заведено от неизбрания техен колега - Евгени Георгиев.


По-рано през деня деветимата членове на съдийската колегия на ВСС, които избраха Алексей Трифонов, в съобщение до медиите заявиха, че те "правят цялостна преценка на качествата на кандидатите за председател на всеки съд, а не просто "ратифицират" становището на общото му събрание, което "няма изключителна сила и предимство пред всички други факти и обстоятелства".


Подписалите позицията са представляващият съвета Боян Магдалинчев, Георги Чолаков, Вероника Имова, Севдалин Мавров, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Боян Новански и Стефан Гроздев. С изключение на Чолаков /председател на Върховния административен съд/ и на Мавров, останалите 7 кадровици са избрани от парламентарните партии.


В позицията, огласена днес, деветимата членове на ВСС, които гласуваха за Алексей Трифонов, благодарят за поканата за общото събрание в СГС, но я отклоняват. "Липсва процедура, която да регламентира участието на членовете на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет в този форум на съдийското самоуправление", обясняват те. След това посочват, че по Конституция и закон право и задължение на колегията е да назначава председателите на съдилищата. А изслушването на кандидатите от общото събрание на съответния съд е част от процедурата за избор.


В становището си деветимата членове на ВСС изразяват вярата си, че "натрупаните дългогодишни проблеми в СГС ще бъдат преодолени с общи усилия и без излишно напрежение, при стриктно спазване на буквата и духа на закона, утвърждаващи принципа на балансирано разпределение на правата и задълженията на всички страни в процеса на управление и администриране на дейността на органите на съдебна власт".


Евгени Георгиев обжалва пред Върховния административен съд (ВАС)


решението на съдийската колегия за назначаване на Трифонов. Основните акценти в жалбата му, са, че съдебният съвет е нарушил принципа за последователност и предвидимост при гласуването за председател на Софийския градски съд, защото в девет други избори колегията е гласувала в полза на кандидата, подкрепен от общото събрание на съответния орган, но не и в този. А това е в разрез с целта на Закона за съдебната власт за утвърждаване на съдийското самоуправление. Освен това двама от членовете на кадровия орган не е следвало да участват във вота, защото са били предубедени. Липсват и мотиви защо съдийската колегия е предпочела Алексей Трифонов за шеф на градския съд, информира news.lex.bg.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Съвсем прозрачен си е - питайте Сарая!!!

 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Браво на съдиите - системата започва да дава отпор. Имаше смисъл от досегашната съдебна реформа и съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Дано обществото разбере най-накрая за какво става дума.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 299 Неутрално

  "УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

  Благодарим ви за поканата за участие в насроченото за 3 декември 2018 г. Общо събрание на съдиите от Софийски градски съд, отправена до нас от 56 магистрати. Липсва процедура, която да регламентира участието на членовете на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет в този форум на съдийското самоуправление. ..."
  http://www.vss.justice.bg/page/view/8153

 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Подписалите позицията са представляващият съвета Боян Магдалинчев, Георги Чолаков, Вероника Имова, Севдалин Мавров, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Боян Новански и Стефан Гроздев. С изключение на Чолаков /председател на Върховния административен съд/ и на Мавров, останалите 7 кадровици са избрани от парламентарните партии.

  Докато продължават да се избират на партиен принцип членове на ВСС нищо няма да се промени. Горният списък съдържа имена на съдии, които отдавна са се простили със съвестта си. Някои от тях даже са отвъд закона.
  И преди съм казвал - гербаджиите, начело с тиквоча, са от главните виновни за плачевното състояние на правораздаването.
  От 1990 год. насам всички партии, които бяха на власт, без изключение, кадруваха крайно безуспешно в съдебната система, но сегашните направо се оляха.

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Изводите са два:
  1. Съдийското самоуправлението е като онзи виц за циганина - "бате, тук само ще се обещава или ще се и дава". Та, така и у нас. Няма проблем да се обещае възможност за съдийство управление. Даването е друго нещо, а това "другото" го видяхме.
  2. Алексей Трифонов се представи по-добре на изслушването. Безспорен факт. Въпросът е, обаче, защо един съдия от апелативен съд ще се съгласи да стане съдия в по-долен съд на окръжно ниво (в случая Софийски градски съд). Отговорът всеки може да си го даде. В тази връзка нека използваме случая и да поздравим Даниела Дончева, доскоро административен ръководител на Алексей Трифонов, като си припомним какъв бе последният корупционен скандал с нея и какво написа колегата й в посланието си до нея. За да разберем защо са толкова "сладки" тези административни длъжности.

 6. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Човекът на Шиши е най-добрата кандидатура

 7. 8 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално


  Институализираната корупция и нереформираната българска съдебна система възпрепятстват икономическия възход и деморализират нацията. И това са само два от множеството оперативни домейни на руската подмолна интервенция в страната.
  Друга, особено болезнена тема е толерантното отношение на българския народ към злоупотребата с власт и личното облагодетелстване.

  https://practic-sofia.blogspot.com/

 8. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#2] от "J.J.":

  Съдийското самоупрвление е добра идея но от друга страна не може да оставиш една система без обществен контрол защото ще се изроди. Особенно във силно щуробаджанашки системи - в съдебната система минимум 30% са си роднини. Друг типичен пример е БАН - те си решават какво да правят и както виждате, с годините се стига до положението нищо да не правят.

 9. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Абе идете в нЕкоя частна компания да се оплаквате, чене избирате началникаи собственика!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Весело

  ъх... мадам Гочева какъв отговор е извъртяла на градските съдии... жалко че ме е гнус да плесна линка тук хахах... за по-сигурно е лепнала и снимчица на любимата книга на "новия съдия номер 1"... за тази година любимата, да не си помислите че само нея е чел хахах... тая требе да я вържат, сериозно

 11. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#10] от "джендър NATO generals":

  Това е проблемът, тъй като СГС не е частна компания. Но всеки иска да управлява този съд като частна компания. Със създаването на специализираните съдилища - в СГС най-апетитни се остават търговските дела.

 12. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Весело

  Мотивите са ясни, но не могат да бъдат споменати (та затова "липсват" мотиви ) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2038 Любопитно

  Юридически са прави - не са длъжни да се съобразяват с желанията на съдиите от Градския съд.
  Самоуправление- еми ето!- нали те си избират представителите във ВСС

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Че то кое е прозрачно в България. Тука всичко е по целесъобразност и връзки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK