За 12 месеца Варна е забавила преписки на граждани с общо 119 години

Община Варна

© Дневник

Община ВарнаОбщинската администрация във Варна систематично и грубо е нарушавала Закона за устройство на територията при одобряването на подробни устройствени планове. Това е показала проверка, извършена от Регионалната дирекция за национален строителен контрол във Варна. Тя е била предприета след сигнали на неправителствената организация "Камара на геодезистите в България" за неспазване на сроковете и процедурите по одобряването на плановете.


Сдружението вече публикува на сайта си информация и документи, според които за период от 12 месеца до 31 август т.г. са били издадени 434 заповеди за одобряване на подробни устройствени планове. От тях в регламентирания от Закона за устройство на територията 14 дневен срок са били издадени едва 13 заповеди. Сумата от сроковете, просрочени в нарушение на закона за всички останали 421 заповеди, е


43 650 дни, или близо 119 години,
показва ироничната констатация на "Камара на геодезистите в България".


С тези данни на 22 януари т.г. председателят на неправителствената организация Йоан Каратерзиян е изпратил сигнал до кмета на Варна Иван Портних и до тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В него е обърнато внимание и на факта, че работата на местната администрация по одобряването на подробни устройствени планове е системно затормозвана от неизпълнение на служебни задължения от страна на ресорния зам.-кмет Христо Иванов и директора на дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране" Десислава Борисова. Те са свързани с голямото забавяне при издаването и публикуването на протоколите от заседания на експертния съвет по устройство на територията към местната администрация.


"Неспазването на тези срокове рефлектира пряко и върху неспазване на срокове от страна на общинския съвет във Варна, пише в жалбата до Иван Портних и министъра на регионалното развитие и благоустройството. Това води до пряко нарушаване правата на гражданите, преки


финансови загуби и чувство за безнаказаност


от страна на висши чиновници в местната изпълнителна власт", пише в текста.


В отговор на жалбата едва на 5 септември т.г. кметът на Варна изпраща до регионалното министерство писмо, в което е записано буквално следното: "...считам, че Дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране" на община Варна


стриктно и в най-кратки срокове


си изпълнява задълженията съгласно Закона за устройство на територията".


Проверката, назначена по случая от регионалното министерство, обаче показва съвсем друго. Тя е възложена на местната дирекция за национален строителен контрол във Варна, а констатациите от нея, отразени в официално писмо до възложителя, сочат груби и системни нарушения на закона.


По време на проверката на случаен принцип са били проверени 26 заповеди за одобряване на подробни устройствени планове, както и административните преписки, въз основа на които са били издадени те.


В констативния протокол от проверката е отразено, че правомощията по одобряването или издаването на отказ за одобряване на ПУП са възложени на зам.-кмета на Варна Пейчо Пейчев. Установено е също, че при всички проверени 26 преписки определеният със Закона за устройство на територията 14 дневен срок за издаване на заповеди за одобряване на ПУП не е спазван от органите на общинската администрация.


"Двадесет и три от заповедите (т.е. почти всички, бел. ред.) са подписани от зам.-кмета на община Варна


на една и съща дата – 31 август 2018 г.


независимо от това на коя дата е било взето решението на експертния съвет по устройство на територията за одобряване на ПУП", пише още в констативния протокол от проверката.


По този начин са били нарушени не само разпоредбите на Закона за устройство на територията, но и на редица вътрешноведомствени разпоредби на община Варна, издадени във връзка с приложението му.


Проверката е констатирала също, че в общината е установена трайна практика преписките за одобряване на ПУП да се изпращат за повторна проверка, независимо че експертния съвет по устройство на територията вече е решил, че го приема и е предложил да бъде издадена заповед за одобряването му.


При всички проверени преписки е констатирано, че от датата на постъпването им в община Варна до издаването на заповед за одобряването на ПУП "е налице


просрочване с около месец – два".


"От изложеното може да се направи изводът, че от община Варна системно се нарушават процедурата и срока за одобряване на подробни устройствени планове", пише в констативния протокол от извършената проверка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK