Комисията за потребителите ще проверява чист ли е въздухът в паркингите на моловете

Комисията за потребителите ще проверява чист ли е въздухът в паркингите на моловете

© Красимир ЮскеселиевКомисията за защита на потребителите (КЗП) започва мащабни проверки на паркингите на моловете в страната. Ще се проверяват входовете и изходите им, както и готовността им да посрещнат по-големия поток от посетители през зимните месеци и най-вече през декември, когато масово се пазаруват подаръци. Това каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНТ.


"Когато настъпят тези празнични периоди, става едно струпване във въпросните търговски центрове и често се стига до затруднения в трафика в подземните паркинги. Това от своя страна е съпроводено със замърсяване на въздуха в тези пространства, а хората понякога са принудени да са затворени в капан с часове и да чакат, за да могат да се измъкнат", заяви Маргаритов.


Той обясни, че комисията по закон има функцията да следи за безопасното предоставяне на услуги. По думите му мястото за паркиране е част услугите, които моловете предлагат.
Идеята на проверките е да се установи кой какви функции има по отношение на това да се гарантира безопасността на хората, нормалното влизане и излизане от центровете за пазаруване.


"Ще помолим да се включат и колегите от здравната инспекция, за да могат да бъдат направени необходимите замервания на въздуха. Ще търсим съдействието на Пътна полиция, за да може на самия изход на търговските центрове да бъде създадена такава регулация на движението, че вътре – там, където се паркират автомобилите и съответно те излизат, да няма струпвания и колони, които с часове стоят в затворени пространства", добави председателят на КЗП.


"Ако се установи, че предоставяната срещу заплащане услуга "паркиране", е опасна за живота и здравето на хората, ние имаме право да забраним предоставянето ѝ", допълни Маргаритов.


При установяване на нередности може да се стигне до налагането на подобна временна мярка до предприемането на необходимите действия за нормалното функциониране на тези обекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK