Евгени Крусев обяви, че ще подаде оставка като зам.-кмет по транспорта на София

Евгени Крусев

© Юлия Лазарова

Евгени КрусевЗам.-кметът по транспорта и строителството на София Евгени Крусев обяви, че ще подаде оставка. На извънреден брифинг той уточни, цитиран от агенция "Фокус", че му предстои да получи обвинение от прокуратурата за изпълнението на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и това е причината да се оттегли от поста си.


"Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата", казва Крусев. Вчера пред "Нова телевизия" той е потвърдил, че има призовка от прокуратурата, но не като обвиняем, а като свидетел. На брифинга днес, цитиран от агенция "Фокус", той отказа повече подробности с аргумента, че следващия вторник ще дава показания в следствения арест на бул. "Г.М. Димитров".


За започналата проверка на прокуратурата съобщи главният архитект на София Здравко Здравков в интервю за Би Ти Ви в края на октомври. От думите му се разбра, че повод за нея е съмнение за опорочаване на обществената поръчка, с която за изпълнител на ремонта бе избрана фирмата "Джи пи груп" с оферта от 24 млн. лева. Възложител на търга бе Евгени Крусев.
Обществената поръчка е оспорвана. От нея е отстранен участник, който е предложил различна от заложената в проекта и фигурираща в офертите на други компании виброизолационна подложка. След като "Джи пи груп"печели поръчката, е решено под релсите да се сложи подложката, предложена от отпадналия участник. Решението за тази промяна на подложката е взето от експертния съвет към главният архитект и е подписано от Крусев. За случая се разбра от репортаж на Би Ти Ви по сигнал на организацията "Спаси София".


В обяснения след това Крусев обвини автора на проекта - Румен Борисов, че е заложил неподходящи подложки. Това било установено от строителната фирма и общинското предприятие "Столичен електротранспорт" преди началото на ремонта. Впоследствие Борисов отказал да промени проекта си, защото според него само подложката, която е предвидил ще изолира вибрациите от движението на трамвая.


"Ако съм бил подведен от проектант или друг участник в целия процес, се надявам прокуратурата да го установи", казва Крусев по време на днешната пресконференция.


Освен прокуратурата процедурата се проверява и от дирекция "Вътрешен одит" в Столичната община, която беше възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова. Управляващия орган към Министерството на регионалното развитие и благоустройството също проверява ремонта.


Крусев бе назначен на поста през 2016 г., когато предшественикът му Любомир Христов подаде оставка след репортаж на "Нова телевизия" за обществена поръчка за ремонти на спирки на градския транспорт.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK