Рецидивист, осъдил България заради лошите условия в затвора, няма да бъде пуснат предсрочно

Рецидивист, осъдил България заради лошите условия в затвора, няма да бъде пуснат предсрочно

© Анелия Николова, ДнвеникСофийският градски съд отказа да освободи предсрочно Светломир Нешков-Куцара. Той е осъден на близо 30 години затвор за кражби, грабежи и опит за убийство на полицаи, информира "Нова телевизия". Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.


През 2015 година Нешков осъди България заради лошите условия в затвора. Делото "Нешков и другите срещу България" е прецедентът, който промени закона и даде възможност на осъдени сами да поискат предсрочно освобождаване.


Европейският съд по правата на човека тогава постанови, че условията в затвора в България са нечовешки и унизителни.
Днес Нешков поиска свобода, за да има деца. Съдът му отказа. Сред мотивите са, че е осъждан многократно, не е изтърпял 2/3 от наложеното му наказание, няма данни да се е поправил. Освен това е проявявал агресия към друг затворник, психологично изследване го описва като обидчив, неспокоен, притежаващ манипулативни нагласи, враждебни и дискриминационни нагласи към хомосексуални хора.


Съдът отбеляза още, че Нешков е награждавам многократно, но и често е бил наказван.


Светломир Нешков е в затвора от август 2015 г. Излежава присъда от 29 години и 11 месеца. Социалният работник описва Нешков като прикрит, самонадеян, ироничен, манипулативен. Има бягство от болницата на затвора в Ловеч и се е укривал 2 години. Има наказание за влизане във физическа саморазправа с друг затворник, но иначе имал добро поведение за последните 2 години. Според социалния работник не без значение е, че му остават над 11 години, за да доизлежи присъдата си.


Администрацията на затвора също пише становище, че Нешков не трябва да бъде освобождаван предсрочно, тъй като има висок рецидив, награждаван е, но е и наказван преди няма и месец. Освен това няма доказателства да се е поправил. Според администрацията на затвора Нешков е с трайно потвърдени престъпни навици - създава напрежение около себе си, заплашва служителите на затворническата администрация, въпреки това му е дадена работа като чистач. Има множество криминални престъпления - кражби, грабежи, опит за убийство на полицаи. Агресивен е спрямо други лишени от свобода, а промяната му би била трудна.


Според защитата му обаче има 7 тома доказателства, че се е поправил. Съдът обаче не се съгласи с доводите на адвокатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK