Бивш вицепрезидент на "Гугъл" ще е почетен консул на България в Сан Франциско

Богомил Балкански

© Надежда Чипева, Капитал

Богомил БалканскиИзбори 2022

Един от най-влиятелните българи в Силициевата долина в САЩ ще оглави консулство на България в Сан Франциско. Богомил Балкански, който вече над 20 г. живее в САЩ, а доскоро беше вицепрезидент в "Гугъл" ще изпълнява длъжността почетен нещатен консул. Това се вижда от дневния ред на правителственото заседание утре.


Консулският окръг, за който Балкански ще отговаря, включва територията на Силициевата долина и щата Калифорния (окръзите Санта Клара, Сан Матео, Аламида и Санта Крус).


Богомил Балкански е прекарал почти целия си професионален живот в Силициевата долина. Преди да започне да се занимава с предприемачество, е ключов директор в софтуерната компания VMWare в САЩ и изиграва важна роля в изграждането на основния продукт за виртуализация, който се превърна в стандарт за всеки център за данни. След това участва в изграждането на стартиращата фирма bepop заедно с бившия изпълнителен директор на VMWare Даян Грийн. Стартъпът беше купен от Google, а целият екип се премести в онлайн гиганта, където Балкански беше вицепрезидент до август тази година. Участва активно и в българската стартъп екосистема, като е финансирал местни фирми като бизнес ангел.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK