Столичната община ще иска помощ от държавата за купуване на квоти парникови газове

Столичната община ще иска помощ от държавата за купуване на квоти парникови газове

© Юлия ЛазароваСтоличната община ще поиска помощ от държавата за решаването на проблема с мръсния въздух. Предложението беше обсъдено от постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет (СОС), съобщава "Фокус".


За целта ще бъде сформирана работна група с представители на "Топлофикация София", СОС, Столичната община, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите. Тя ще трябва да търси начин за прехвърляне на наличните неизползвани редуцирани емисии, които да бъдат включени в Европейската схема за търговия с емисии. Една от най-важните задачи на работната група ще е да намери механизъм, по който тези квоти да не бъдат изгубени, а да останат валидни за използване в Европейската схема за търговия с емисии.


Освен това работната група ще трябва да намери възможности, чрез които националните компании, продаващи парникови емисии, да ги търгуват с други български дружества.
По данни на общинския съвет последните години европейският пазар на квоти отбеляза ръст на цените над 300%, до нива от близо 25 евро/т. Рязкото повишение на цените създава проблеми на столичната топлофикация при купуването на нужните количества. Именно заради това ще се търси начин за увеличаване размера на безплатните квоти на "Топлофикация София".


Днес въздухът в София е значително по-чист от сутринта и предходните няколко дни, което се дължи основно на вятъра, който навлезе в България от запад. Заради подобрената обстановка Столичната община се отказа да пусне и днес в продажба "зелени билети", които са на цена 1 лев и важат за всички линии на градския транспорт и са за целия ден.


Фандъкова съобщи още, че преди два дни Еврокомисията е одобрила проект на Столична община, с който ще се подмени отоплителната инсталация на около 5 хил. домакинства. " Вече е отворена и Оперативна програма "Околна среда", която да ни позволи да подменим отоплителните инсталации и на още 15 хил. домакинства", каза още Фандъкова и посочи, че това на практика са малко по-малко от половината домакинства в Общината, които се отопляват на твърдо битово гориво.


Обясни, че става дума за домакинства и граждани, които нямат достатъчно възможности сами да инвестират в това, като точните критерии ще бъдат обявени. Предвижда се отоплението на твърдо гориво да бъде заменено с отопление на газ, централно топлоподаване, с електричество и където тези варианти не са възможни, печки на пелети. Обясни, че в програмата не са включени възможности да се поставят филтри на комините, но щяла да се обмисли и тази мярка.


Тя обясни, че Столична община вчера е изпратила писма с препоръки на лекари до училища и детски градини, в които се посочва, че не добре деца да имат активности навън, когато се отчитат превишения с фини прахови частици.


Продадени са близо 75 хил. "зелени билета"


Общо продадените на 4 декември "зелени билети" са 74 478, уточниха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), което е двойно повече от продажбите в обикновен делничен ден. Най-много от тях са закупени от касите на метростанциите - 38 362.


По данни на ЦГМ голяма част от пътниците със "зелен билет" не са постоянни клиенти на градския транспорт. Центърът за градска мобилност има готовност за незабавна реакция да пусне нов "зелен билет", ако има необходимост.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4338 Гневно

  Тия само искат и усвояват. Няма ли да почнат да работят и да спрат усвояването. За 10 години нито един проблем на София не се реши както трябва !!!
  ОСТАВКА НЕЗАБАВНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Да бе...! Пак ще се търсят начини, че да наливат пари в софийската топлофикация! Кога софиянци, ще започнат да си плащат истинската цена на услугата? Стига са карали с аванта от бюджета...! По същият начин стои и въпроса с дотациите за градският транспорт...!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кои ли пък са "тия" дато не работят, а само "искат"!

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#2] от "tww09306483":

  Защото тя "не замърсява" и ше гори "чисто" РДФ отпадъците !!!
  Тия не се усещат как сами си издават лъжите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 738 Неутрално

  При толкова продадени "зелени" билети приходите не са ли по високи от продажбата на "нормални" ? Т.е. дали да не се направи малка промяна в таксуването в градския транспорт?

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Гневно

  "Днес въздухът в София е значително по-чист от предходните няколко дни, което се дължи основно на вятъра, който навлезе в България от запад"

  ПРЕСТАНЕТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ ХОРАТА!
  Въглеродните емисии нямат НИЩО общо с чистотата на въздуха и е крайно подмолно от ваша страна да вмъквате абзаци от съвсем друга тема в статията.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2170 Весело

  Не е случайна истерията за "фините прахови частици" - парите ще се Освояват с причина. Бравос на радетелите!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Има разни фантастични филми, в които въздухът се продава, ама кой да знае, че ще се купува и продава мръсния въздух!

  Те тази година вече май купиха мръсен въздух (въглеродни емисии) за около 5 милиона.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  То и сега цялата страна работи, за да могат софиянци да са с тлъсти доходи и луксозни условия и хем се харчи камара бюджет, хем нищо хубаво налице, щото политиците ограбват обществените поръчки наполовина а притежателите на ГЕПИ Труп и Трайси другата половина.

  мурзилка
 10. 10 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Да си купуват, бе, какво им пречи. Емисии могат да се продават и на вътрешния пазар, нооо ДДС-то трябва да се плаща ;)

  Хората цял филм направиха за ДДС измамите с парникови квоти
  https://www.imdb.com/title/tt6183834/

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1504 Разстроено

  "Днес въздухът в София е значително по-чист от сутринта и предходните няколко дни, което се дължи основно на вятъра"

  Вече разчитаме само на вятър... и мъгла :-(

 12. 12 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Големи скръндзи ще излЕзат тЕа софЕанци, 0.60ст да спестят сички на метрото.. Базика на страна.. Търси се вола под скамейката пак

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1504 Разстроено

  "Столичната община ще иска помощ от държавата за купуване на квоти парникови газове"

  Парниковите газове (предимно въглероден двуокис / СО2) променят климата на планетата като цяло и в по-дългосрочен план. СО2 естествено си присъства във въздуха и на здрав човек не му пречи. Острият проблем на София е, че се тровят хората - най-вече с фини частици. Никакви квоти за парникови газове няма да ни помогнат!

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Нещо съвсем се обърках. Топлофикация нямала пари да си плати въглеродните квоти за най-нискоемисионното гориво, а напиня да плаща 130 милиона заем за ТЕЦ с прогнозно натоварване 20%. В съботния "Капитал" има интервю на Йоана Христова, зам.кмет по екология, която дава следния отговор за положението на Топлофикация:

  Въпрос Капитал: "Топлофикация" е в сложно финансово състояние, предстои да задлъжнее с нови 120 млн. лв., а прогнозите са, че абонатите ще намаляват в следващите години. В състояние ли ще е дружеството да изплаща заемите си?

  Йоана Христова: "Когато се кандидатства по такъв голям проект пред ЕК, има поредица от изисквания за партньора, едно от които e да се докаже, че това не е предприятие, което е в затруднено положение. Обследването е направено от ДЖАСПЪРС и е потвърдено е от управляващия орган на ОПОС: "Топлофикация" не се явява предприятие в затруднено положение."

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 15. 15 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinik":

  Цялата работа герберска такава - кютаме докато можем, пък след нас потоп.

  Това с парниковите емисии е невероятно, вместо да се чудят какви мерки да предприемат (има работни групи към ЕК, 3 пъти в годината се събират държавни органи, синдикати, работодатели да предлагат мерки, варианти как да се премине към чисто производство/енергия), защото към момента ние трябва всяка година до 2030-та да намаляме емисиите с 10%, а производството ни расте, ние трябва да затваряме по един ТЕЦ на въглища всяка година.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Сталичная ще проси помощ от данъкоплатците...

  Какво значи "квоти газове"... "парникови"?
  #Кой е газовикът замърсител?
  Имат ли газовете нещо общо с "парно"?

  Последно, но не и най-малко важно:
  Какво значи "купуване на квоти"...

  Безсрамна търговия с индулгенции,
  стимулираща мърсене, мърсуване и замърсяване??

  "Столичната община ще иска помощ от държавата
  за купуване на квоти парникови газове"

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Заслужава фалит, но да, не е в затруднено положение...

  Обмбудсманът на Република България
  (Сериозният, през 2014-2015 г)
  констатира, че Топлофикация заслужава фалит.
  И (същевременно), дружеството представлява
  "гнет за гражданите и държава".

  Наддържавно, надгражданско и надзаконно дружество
  Не може да бъде в затруднено положение.

  Права е другарката... от чисто логична монополна позиция

  До коментар [#14] от "cinik":

  Въпрос Капитал: "Топлофикация" е в сложно финансово състояние,
  предстои да задлъжнее с нови 120 млн. лв.,
  а прогнозите са, че абонатите ще намаляват в следващите години.

  В състояние ли ще е дружеството да изплаща заемите си?

  Йоана Христова: "Когато се кандидатства по такъв голям проект пред ЕК, има поредица от изисквания за партньора, едно от които e да се докаже,
  че това не е предприятие, което е в затруднено положение.
  Обследването е направено от ДЖАСПЪРС и е потвърдено е от управляващия орган на ОПОС:

  "Топлофикация" не се явява предприятие в затруднено положение."

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Електрификация плюс Демокрация = ...

  Корупцията топлофикация не била в затруднено положение,
  но ламти за заеми...

  Същевременно:
  Повече от половината българи смятат, че по-евтин ток ще спре мръсния въздух

  https://www.mediapool.bg/nad-polovinata-balgarite-smyatat-che-po-evtin-tok-shte-spre-mrasniya-vazduh-news287123.html

 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Парниковите газове (предимно въглероден двуокис / СО2) променят климата на планетата като цяло и в по-дългосрочен план. СО2 естествено си присъства във въздуха и на здрав човек не му пречи.
  —цитат от коментар 13 на plamen_b


  Климата на планетата си се променя така или иначе - а СО2 е един от третостепенните фактори в уравнението. Мерките за ограничаването му са глобална схема за изтръскване на обикновените хора в развитите държави от един тандем от кралици политици, безскрупулни бизнес спекуланти и една кохорта от вресливи медии.
  И не - СО2 не пречи нито на здравите, нито на болните хора - всяка сутрин в затворената ни спалня нивата му достигат 3-4% - 10 ПЪТИ над тези в атмосферата.

 20. 20 Профил на Ангелов
  Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-големия проблем за въздуха са именно кафявите братя, дето се топлят с гуми. Затова по-добре да ги пуснем на централно топлоподаване или с газ и да си решим проблема. А който ще плаща - да плаща

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Журналята пак са натворили турлюгювеч. Някой случайно да има идея какво е то въглеродна емисия и търговията с тях? И как това релира с вчерашното замърсяване, което не е с парникови газове, а с ФПЧ и окисни емисии?

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ангелов":

  А не може ли да ги пратим по исконните им територии ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 255 Неутрално

  ОСТАВКА на некадърната Столична община заради всички проблеми, които не може да реши! Нито трафик, нито замърсители, нито ремонти в центъра - всичко е провал и срам. Отивайте си!

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Проблема е в капитализъма и това, че се позволи на всеки да е свободен да прави каквото си иска, стига да може да си плати за него, пък ако е от една определена етническа група, дори и без да си плаща. Мръсният въздух не се е появил от нищото, вие сте тези с по 3 коли и повече на семейство. Вие си ходите до от дневната до клозета...с автомобил. Вие горите гумените, пластмасови и текстилни отпадъци...Вие! Те не са се появили от нищото и да се самозапалят. Софиянци, вие сте главният проблем за самите себе си. Вие самите!

  мурзилка
 25. 25 Профил на Ангелов
  Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, измисли план и го действаме

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  "създава проблеми на столичната топлофикация при купуването на нужните количества."

  Ами направете я такава, че да продавате, а не да купувате. Крадете по-малко и пари ще има.

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinik":Цялата работа герберска такава - кютаме докато можем, пък след нас потоп.Това с парниковите емисии е невероятно, вместо да се чудят какви мерки да предприемат (има работни групи към ЕК, 3 пъти в годината се събират държавни органи, синдикати, работодатели да предлагат мерки, варианти как да се премине към чисто производство/енергия), защото към момента ние трябва всяка година до 2030-та да намаляме емисиите с 10%, а производството ни расте, ние трябва да затваряме по един ТЕЦ на въглища всяка година.
  —цитат от коментар 15 на Канасубиги


  Накрая ще правим и лустрация от гербаджийската тъпотия.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK