Ръководството и синдикат в националната библиотека в спор по битови въпроси

Ръководството и синдикат в националната библиотека в спор по битови въпроси

© Юлия ЛазароваКритики и въпроси за 22 нерешени битови и комунални проблема в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отправиха днес в писмо до медиите от ръководството на организацията на КНСБ в библиотеката. Обстойните питания минават през теми като процедурата за ремонта на покрива, липсата на топла вода и отделни тоалетни за мъже и жени, нуждата от стол, лошо отопление, задължението на служителите да работят и в складовете на библиотеката и други.


Ръководството на библиотеката събра експертите, отговорни по поставяните въпроси, и пожела да опровергае пред "Дневник" всяко от твърденията и да обясни откъде идват трудностите. Директорът на библиотеката Красимира Александрова отбеляза, че питанията идват само от единия от общо два синдиката, намекна за търсене на конфронтация и умишлено провокиране на напрежение, но не пожела да влезе в детайли по въпроса.


По закон не съм длъжна да представя концепция за работата си, но смея да твърдя, че до момента съм изпълнила до голяма степен това, което представих в концепцията си при избиране от края на май 2016 г., заяви Александрова по първия поставен въпрос.
В отговор на друго питане тя коментира, че изобщо


не е вярно, че тече проверка


за обществената поръчка за ремонта на покрива, тя не е обжалвана, няма възражения, договорът е сключен и текат процедури по съгласуване.


Във връзка с твърденията, че фирмата, правила техническия паспорт на сградата, е свързана с тази, спечелила поръчката за ремонт на покрива, Александрова коментира, че двете задания и поръчки нямат общо. Фирмата, спечелила поръчката за технически паспорт, е била избрана от десет други кандидати през лятото на миналата година. "А сегашното задание за ремонт на покрива е проект за инженеринг", допълни тя. Това са две различни неща и няма как да ги смесваме, каза отново директорът на библиотеката. Експертите, събрани от нея, отбелязаха, че досега такъв паспорт не е имало и това е възпрепятствало кандидатстването по различни проекти и осъществяване на ремонти.


На питане защо


няма топла вода в сградата


Александрова каза, че топла вода ще има, когато се ремонтира покривът, тъй като нито един ключов ремонт не може да започне, преди да се отстранят сериозните проблеми с покрива. Топла вода нямало от около две години, когато станала тежка авария с голям теч. От ръководството на библиотеката отбелязаха, че канализационната и водопреносната система не са ремонтирани дори частично от 1953 г., когато е открита сградата. Непрекъснато сме в състояние на аварийни ремонти, допълни Александрова.


Тя допълни, че въпреки тежкото поддържане на сградата миналата година е направено пожароизвестяване, гръмоотвод, ремонт на трафопоста, климатизиране на над 10 помещения, обследване за енергийна ефективност и технически паспорт. Работи се и по европейски проекти, с големи фирми със социални програми и така е направен асансьор за хора в неравностойно положение, оборудвани са читателски места за тях и техника.


Опитваме всички възможности за подобряване на дейността на библиотеката, дигитализация, съществува и е активен електронен каталог, има абонаменти за редица електронни научни ресурси, отбелязаха от ръководството. Посочиха в отговор на критиките, че има три машини за почистване на книги, както и една машина за специален начин на обезпаразитяване на книжни архиви.


Александрова не пожела да коментира в дълбочина


съществуването на нощен клуб


в сградата на националната библиотека. Отбеляза, че до момента не е имала проблеми и противоречия с наемателите, нито работата на клуба създава трудности пред дейността на библиотеката. Тя не поиска да коментира доколко са съвместими двете дейности – на библиотеката и на нощния клуб, и доколко такова заведение има място в сградата. От отговора й се разбра, че няма срок на договора за наемане на помещението, а той е до провеждането на нова обществена поръчка.


На въпрос дали има намерение да направи нова такава Александрова коментира, че това не би решило въпроса за предназначението на помещението. На последващи питания дали не би обмислила смяна на предназначението тя каза, че подобни въпроси за момента не са били поставяни и не са приоритет, тъй като има много належащи други проблеми.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Не предполагах колко много нерешени битови проблеми има в Националната библиотека. Дано един по един да се решават.

 2. 2 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 659 Разстроено

  Национална библиотека без топла вода???
  С течащ покрив???
  В 21-ви век???
  Ама нали Боко Т. е прочел само една книга - какво го интересува!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK