Защо съдийската колегия се занимава с казуса "Панов" и как възникна той

Защо съдийската колегия се занимава с казуса "Панов" и как възникна той

© Анелия НиколоваВисшият съдебен съвет (ВСС) се занима днес с разпоредената от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов проверка в Апелативния спецсъд заради делото на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Това е една от реакциите срещу Панов през последните месеци. Възражения от съдии предизвика неговата реч пред международна конференция в София; призовка му прати Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ); беше му наложена глоба от Сметната палата; неотдавна започна данъчна проверка от Националната агенция за приходите (НАП). Във връзка с проверката представляващият ВСС Боян Магдалинчев намекна, че Панов се крие от данъчните, което предизвика отговор на съпругата на Лозан Панов - Елисавета, а той пък беше последван от публикации срещу нея.


Проверката в Апелативния спецсъд заради Иванчева


В края на ноември Комисията на ВКС (назначена по заповед на Панов) започна проверка на Апелативния спецсъд след медийни публикации, свързани с разглеждането на исканията за промяна на мерките за неотклонение на бившия кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Двете жени са подсъдими за получаване на подкуп в особено големи размери. В случая безпрецедентно се намеси и прокуратурата, която през сайта си препоръча на съдии да не се оставят на наредената от Лозан Панов проверка. На следващия ден 11 от общо 14-те съдии от Апелативния спецсъд поискаха от ВСС да се произнесе - опит за оказване на влияние върху вътрешното им убеждение ли е разпоредената проверка.


Разпореждането на подобна проверка е правомощие на председателя на ВКС, регламентирано в Закона за съдебната власт.
Днес пленумът на съдебния съвет единодушно реши да изпрати искането на съдийската колегия. Тя ще трябва да го разгледа следващия вторник.


Речта на Панов


На 16 октомври пред международната конференция на MEDEL (Европейски магистрати за право и свободи). Темата на форума бе ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото. Речта на председателя на ВКС бе продиктувана от последния мониторингов доклад на Европейската комисия, който за пръв път отчете напредък по всички точки на проверката, по половината от които България вече няма да е наблюдавана. Панов обясни в 11 точки какво би означавало независима съдебна система, а след това в 11 точки - доказателства защо съдебната ни система е затънала в дълбоки зависимости.Речта предизвика искане на обяснение от страна на мнозинството на съдийската колегия по 14 въпроса. Те не засягат изброените в речта факти, а са по-общи свързани със съдебната независимост. Единият от въпросите гласи: "Считате ли, че политическото говорене като форма на осъществяване на политическа дейност, която е забранена изрично по силата на императивната норма на чл.18 ал.1 т. 6 от ЗСВ за изборните членове на ВСС, е допустимо за председателите на ВКС и ВАС, и главния прокурор?". Всички въпроси може да видите в прикачения файл вляво.


Панов вече два пъти отказа да отговаря на колегите си от съдийската колегия. При първия опит на 10 членове от съдийската колегия да му зададат въпросите Панов заяви, че това е подход от друга епоха, за която се предполага, че е отминала. И добави, че кадровиците нямат правно основание не само на него, но на всеки магистрат, да му държат сметка за това, че е изразил мнение. При втория опит за задаване на тези въпроси председателят на ВКС заяви: "Колеги, няма какво да добавя към това, което казах на предходното заседание на съдийската колегия", и отново напусна залата.


Тогава представляващият ВСС Боян Магдалинчев попита: "Така ли ще продължим отношенията си. Задали сме въпроси, които касаят независимостта на съдебната система. Говори се на публични форуми, отрича се това, което е направено през годините. С лека ръка се казва "не"(...) Ние искаме да знаем грешим ли, не грешим ли, да си кажем нещата, да влезем в диалог. Тук е мястото, нали заради това сме колективен орган. Никой не казва, че един е прав, а друг виновен. Това е органът, който взема решенията по отношение на съдийската общност. Ако трябва да направим тиймбилдинг, за да си кажем нещата в очите и нещата да вървят". Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че право на Панов е да прецени дали да отговори или не. След заседанието в отговор на журналистически въпрос Магдалинчев заяви, че с колегите му не са обсъждали темата за импийчмънт на председателя на ВКС и целта на въпросите не е била такава, а да има диалог.


Искащите отговор членове на колегията са Георги Чолаков, Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова, Боян Новански, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Красимир Шекерджиев, Севдалин Мавров и Стефан Гроздев. Всички с изключение на Чолаков и Шекерджиев са в съвета от парламентарната квота.


Глобата от Сметната палата


През лятото Панов обжалва наложената му от Сметната палата глоба от 1000 лева. До санкцията се стигна, защото той не бил подал имуществена декларация пред палатата, макар че по закон той не трябва да я подава там. Пред съда председателят на ВКС обясни, че е декларирал имуществото си пред Инспектората към ВСС, защото след промените в Закона за съдебната власт това бил компетентният орган. Панов допълни, че редовно е подавал декларации пред палатата. Освен това и на сайта на Сметната палата, и на сайта на Инспектората към ВСС пишело, че вече подават декларации пред съдебния инспекторат.


През лятото на миналата година стана известно, че Сметната палата се обърка за декларацията на Панов. От институцията заявиха, че всички членове на ВСС, които са длъжни ежегодно да подават имуществени декларации, са го направили с изключение на шефа на ВКС. От палатата приложиха в прессъобщението си и скрийншот от началната си страница, където още в началото на 2017 г. беше публикувано съобщение. От него, и от самия сайт се вижда, че членовете на съдебния съвет от 1 януари 2017 г. не подават декларации пред Сметната палата, а именно пред инспектората, където Панов е декларирал имуществото си. Тогава стана известно, че главният прокурор Сотир Цацаров - подал декларацията си пред Сметната палата, а не пред ИВСС, е глобен с 300 лв. от съдебния инспекторат. Навярно това се е случило и с останалите членове на съвета.


В края на ноември пък Софийският районен съд (СРС) потвърди глобата. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.


Призовката от КПКОНПИ


Отново през ноември се разбра, че председателят на ВКС е получил призовка от антикорупционната комисия. Новината стигна до медиите след прессъобщение на върховната съдебна инстанция, в което Панов напомня на КПКОНПИ, че поканата да се яви за даване на обяснения е изпратена до председателя на ВКС, а не до Панов в личното му качество, което грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите.


Още същия ден антикорупционната комисия отговори, че Панов е бил поканен в лично качество, но на служебния му адрес. От съобщението на КПКОНПИ се разбра, че председателят на ВКС е поканен за вземане на обяснения във връзка с ревизионен акт от НАП на "базата на законовите правомощия на Комисията да прави проверка за потенциални корупционни действия на лица, заемащи висши държавни длъжности". Според антикорупционната комисия законът не прави разграничение в служебното качество на гражданите. В позицията ѝ се намекна, че председателят на ВКС "се самоидентифицира с цялата съдебна власт и че използва институцията за да се постави над закона".


Проверката на НАП


През лятото на миналата година стана известно, че НАП проверява Панов заради подадена от Сметната палата информация, че той не е подал пред органа имуществената си декларация за 2016 година. От приходната агенция определиха проверката като "стандартна процедура" и отказаха да коментират факта, че от началото на 2017 година магистратите подават имуществените си декларации пред съдебния инспекторат.


Миналата седмица представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви в интервю за Емил Кошлуков по БНТ, че данъчните са търсили Панов 13 пъти, за да му връчат резултатите от проверката си. От това излезе, че шефът на ВКС се е укривал от НАП.


"Истината е, че НАП издирва г-­н Панов 13 пъти. От момента на образуването на производството пред НАП, за да бъде уведомен. След това излиза ревизионен доклад. Той е подал електронен адрес за кореспонденция. Съобщенията очевидно не ги получава на електронния адрес, поради което НАП е била принудена да го търси на домашен адрес или на постоянен адрес, които са известни. Дори по местоработата му, в това число и във ВСС. Излязоха публикации и това е известно. Това е по­ -странното, един председател на ВКС, може би е силно да кажа "се укрива" от държавни институции, които искат да му връчат съобщенията си. Това е много странно", каза Магдалинчев. В ефира на БНТ той изрази и своето възмущение, че Панов настоява за продължаване на мониторинга на Европейската комисия над България.


Това доведе до реакция от съпругата на Лозан Панов - Елисавета, която няколко дни по-късно изпрати писмо до медиите, в което обвини представляващия съдебния съвет в лъжа. Панова казва, че Магдалинчев разпространява неистини за съпруга ѝ и го призовава да докаже твърденията си.


"Не бих могла да допусна дори мисълта, че е възможно представляващият Висшият съдебен съвет на Република България да си служи с инсинуации, за да преследва нелегитимни цели", заяви тя. Панова разказва, че от почти една година също е обект ревизия от страна на НАП като съпруга на Лозан Панов. В този контекст Панова твърди, че никога не е имала никакъв проблем с комуникацията с НАП.


"До този момент нямам представа как изглеждат лицата на проверяващия екип, тъй като по мое желание успешно комуникираме само по електронна поща", казва Панова.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Не знам, как може да се твърди, че има независима съдебна власт, когато политически избрани съдии във ВСС ,имат такива големи права да кадруват и да притискат неудобните.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Панов прекрачи границите и сега трябва да отговаря на колегите си.
  Явно само той е добър съдия и затова реформата не му се получава.
  Може би е време да си започне политическата кариера официално...

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Квотата на парламента буквално е узурпирала съдебната власт …
  Но чини ми се, че всички разбират, че идват катаклизми и е напълно възможно, днешните управляващи и техните подлизурковци да станат бъдещи затворници.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  И в кое е прекали, кой закон наруши … или просто да си пишем по Цацаровски ?!
  Нима съдебната власт е независима ?!
  Ако беше … Цацаров, Борисов, Пеевски, Доган отдавна да са в затвора

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално
 6. 6 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 722 Гневно

  Цялата кафава пасмина не може да търпи Панов, защото не им играе по свирката.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 7. 7 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Панчо да не стане президент като Траю

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#7] от "О, ко ма напрай!":

  Президент на жълтите павета.

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Четейки, стигам до тъжният извод, че спазването на закона и разписаните правила за прилагането му, според ВСС е неправилно. Което обяснява всичката нашенска кочина.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  То катаклизмите дето идат ,ги чакаме от 1944 насам ,ама все не идват ,че не знам , катаклизмите са за народа ,ама не и за комунистите ,те са вечни на власт .

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  На кое от безумията, които се случват в съдебната система е отговорил този ВСС, не ами който и да е член на който и да било ВСС от конституирането му като орган до днес ?

  Кокаиновият крал го пуснаха под гаранция ! Забележете, съден в ЕС, доказана престъпна дейност, дойде си у нас и.....го пуснаха под гаранция за да офейка ! За две жени, мутренското отношение към които предизвика само отвращение в обществото това не е възможно ! Даже и синджири им слагаме ! Някой от ВСС да обясни това ?

  Някой от ВСС да обясни " Цумгейт" аферата с гавния прокурор ?
  Някой от ВСС да обясни как се " саморазвиват болтове" на гумите на служебния автомобил не на кой да е , а на председателя на ВКС ?
  Точно заради тази прогнила до мозъка на костите си съдебна система, вече 30 години живеем в една престъпна олигархична реалност !
  Виновните за статуквото естествено са тези, които хвърлят камъка в блатото....

 12. 12 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 463 Неутрално

  По всичко личи, че съдебната ни система е пълна комунистическа кочина, а властта продължава да е открита маша на съветския интерес у нас. Даже не се свенят да използват КГБ-ейските приоми от бай Тошово време.

  Евала на Панов, позор за мижитурките, които са наскачали срещу него!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на pepo2012
  pepo2012
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво на Лозон Панов-един достоен човек!

 15. 15 Профил на pepo2012
  pepo2012
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво на Лозан Панов-един достоен българин!

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Оправданието на Масларова беше първо и до голяма степен обосновано, макар и несправедливо.
  След това дойде прошението до пРезидента - напълно необосновано, остро политическо и путинско като прокуратурата на Чайка и споразумението на Борис Велчев с нея. "Прокуратура, равно отдалечена от трите власти" стана лозунг на извънпарламентарната градско-синя опозиция, играеща за червения отбор на Решетников.
  В същия дух е половинчатото решение за ГО, пропуснало методиката за обезщетенията, която би синхронизирала работата на съдиите. Наложи се НС да се заеме с въпроса.
  Сега се очаква ново тълкувателно решение срещу гражданската конфискация, която видимо засяга "наште хора" - на "старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов" /Плевнелиев/...Да бъде или не - това е сега въпросът пред съдиите от ВКС. Те са тези, които ще отсъдят реално за Лозан Панов. Ние ще отсъдим за тях.
  Със здраве.

 17. 17 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Тръгнеш ли по съвест да изобличаваш мръсотията веднага НАП минава през тебе. Значи НАП е страшна бухалка! Хайде, не бухалка ами от тези металните палки, които изкачат. КПКОНПИ си е баш бухалка. Ако си чист пред палката тогава бухалката!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Любопитно

  От всичко казано разбирам, че:
  - Магдалинчев е говорител на НАП и изнася лична информация (или фалшива, което е още по-лошо)
  - КОНПИ е говорител на Сметната Палата
  - СРС не чете закона, а указания, написани на "бели покривки"
  - ВСС е "другарски съд" от Живково време
  - НАП, КОНПИ, ВСС и СП са бухалки, работещи по заповед
  Къде живеем?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Цялата кафава пасмина не може да търпи Панов, защото не им играе по свирката.
  —цитат от коментар 6 на Rhapsody of Fire


  Лозан Панов е всичко друго но не и независим съдия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 465 Весело

  Защото е изключение. Дори и на децата е ясно в какво посмешище се е превърнал българския съд. Панов е останал сам да се бори за някакви права.
  ГЕРБерската мафия не търпи инакомислещите. Представям си само един офицер с достъп до СРС да лийк-не няколко разговора между Борисов, Цацата и техния господар, Пеевски, и ше стане революция.
  На Винету резко ше му се наложи да бега, бате

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK