Членове на бюрото за подслушванията са прикривали нарушения, но са издигнати за нов мандат

През декември 2017 председателят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков изнесе пред парламентарните комисии за контрол на службите и за вътрешен ред факти за нарушения при прилагането на специалните средства, но те бяха игнорирани. А зам.-председателят на бюрото Георги Гатев /вляво/ - единственият практикувал юрист сред членовете на бюрото, бе отстранен по-късно без мотиви.

© Анелия Николова

През декември 2017 председателят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков изнесе пред парламентарните комисии за контрол на службите и за вътрешен ред факти за нарушения при прилагането на специалните средства, но те бяха игнорирани. А зам.-председателят на бюрото Георги Гатев /вляво/ - единственият практикувал юрист сред членовете на бюрото, бе отстранен по-късно без мотиви.В навечерието на избор от парламента на нов състав на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (НБКСРС) става известно, че трима от сегашните членове на бюрото са извършвали нарушения и въпреки това са издигнати от парламентарните партии за нов петгодишен мандат.


Фактите изнася в свое проучване в. "Капитал" в новия си брой: членовете на бюрото Огнян Стоичков /посочен от "Атака"/, Огнян Атанасов /ГЕРБ/ и Илия Ганев /БСП/ са гласували да се изпрати лъжливо уведомление до гражданин, че той не е бил подслушван незаконно.


Това става още през март т.г., но придобива публичност едва след като Хасковският окръжен съд обявява мотивите си към присъда по дело за наркотрафик. От мотивите се вижда, че съдът изрично изключва доказателствата, придобити от СРС, защото са незаконно събрани, и обстойно се мотивира за това.
Нарушенията обаче са открити по-рано при проверката, извършена от бюрото, като специално в Хасковския окръжен съд е проверявал председателят на НБКСРС Бойко Рашков. Те се състоят в това, че и искането за прилагане на СРС спрямо въпросния гражданин, и разрешението, са изпълнени от органи, който нямат тези правомощия. В конкретния случай, тъй като вече е било образувано досъдебно производство, заявителят да се приложат СРС трябва да е прокурор, а искането е дошло от ДАНС. А разрешението е трябвало да бъде дадено от Хасковския окръжен съд, но е получено от Софийски градски съд и това става по времето на Владимира Янева, което беше белязано от многобройни случаи на разрешения за подслушване по немотивирани искания.


Бойко Рашков: Аз залагам името си заради решение, срещу което съм гласувал против, а те не носят никаква отговорност


Нарушенията са били известни на членовете на бюрото от проверката на Рашков и въпреки това до гражданина е изпратено лъжливо уведомление. Това става ясно от отговора на Рашков на въпросите на "Капитал": Атанасов, Стоичков и Ганев са гласували против да се съобщи на гражданина, че по неговия случай има нарушение на закона, и мотивите им не са известни, тъй като заседанията са закрити. Единствен с обратното мнение е председателят на бюрото Бойко Рашков, който лично е и констатирал нарушенията, но, оставайки в малцинство, е длъжен да подпише решението според процедурата за вземане на решения.


Сегашното състояние на Бюрото за контрол на СРС позволява да се прикриват закононарушения


"Бюрото е колективен орган и аз като председател и представляващ институцията съм длъжен да подпиша такова уведомително писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това уведомление, което не отговаря на моята воля. Те обаче не носят никаква отговорност. Ето това позволява сегашното състояние на този колективен орган при явни нарушения на закона", заявява Рашков.


Случаят заслужава вниманието на парламента, тъй като той е работодателят на Бюрото за контрол на СРС и парламентарните партии избират състава му. Посочените трима сегашни членове са издигнати отново от същите партии. Предлагайки същите хора за новия петгодишен мандат, плюс още двама, които не са юристи, парламентът гарантира продължаване на статуквото, в което вместо контрол на СРС Бюрото се превръща в параван на нарушенията, коментира "Капитал".


-

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 296 Весело

  Е как няма да ги издигнат пак тях, нали са послушни? :):) А и може да са понаучили нещичко нелицеприятно от СРС-тата за някого от властимащите? :):):)

  Извод - колкото по-некадърен, корумпиран и нагъл - толкова по-добре, става за "наше" момче :)::) и тук цветовете не играят роля, в тези служби най-явно се вижда, че ГЕРБ=БСП2 ... :):)

 2. 2 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 374 Гневно

  У нас е така за съжаление! Но идва " ВИДОВ ДЕН"!!!

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 3. 3 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Прикриването на нарушения не е съучастие в нарушенията?

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Ясно е ,че всичко в тези служби се покрива , там работят все наши хора ,избирани по признак верност на партията и соц държавата ,а по новите кадри са им синове и внуци ,външни хора едва ли ще се допуснат там.

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  *Предлагайки същите хора за новия петгодишен мандат, плюс още двама, които не са юристи !!!, парламентът гарантира продължаване на статуквото, в което вместо контрол на СРС Бюрото се превръща в параван на нарушенията*
  Кво повече да се коментира?!

 6. 6 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Назначават се удобни а трябва да вършат работа като за умни.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Узаконено беззаконие, в услуга на наш'ти хора.

 8. 8 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Така е когато мафията в лицето на БКП-БСП,ГЕРБ,ДПС,Воля,и разните там "патриоти" и барековци управлява тази територия с името България!
  Материала,материала.

 9. 9 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 409 Весело

  Мога да кажа БРАВО на Б. Рашков.
  Ето това е пример, който показва, че човекът има топки.
  Друг е въпроса какви са мотивите му да разкрива тези подробности.
  Но можеше и да си замълчи...Нали?

  VD
 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ами за моите представи е просто като фасул. Който е подслушвал неправомерно, да му направят сметка за причинените от него разходи. За ползваната техника, софтуер и съпътстващи. И да се бръкне и да ги плати от джоба си! Това му стига. Ще получи такава фактура, че ум ще му зайде!

  Мърфи е оптимист!
 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Мога да кажа БРАВО на Б. Рашков.Ето това е пример, който показва, че човекът има топки.Друг е въпроса какви са мотивите му да разкрива тези подробности.Но можеше и да си замълчи...Нали?
  —цитат от коментар 9 на Dimov


  На комунист НИКОГА не трябва да се има доверие. Винаги има някакъв подъл замисъл.

 12. 12 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dimov":

  Привидно изглежда така, но всъщност не той оповестява какво се е случило.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1367 Весело

  Не, абсурд! Такива неща не се случват в България!
  Само клеветите нашата стабилност!

 14. 14 Профил на Unplug
  Unplug
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За това им се плаща.

  All ideologies are idiotic, whether religious or political, for it is conceptual thinking, the conceptual word, which has so unfortunately divided man.
 15. 15 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Като е лесничей човекът,знае как да се присади на слива!

 16. 16 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Този "орган"е един от многото такива,които служат за хранилки на всякакви,партийни хрантутници!Които от време на време,изпълняват по някоя поръчка на онези,които са ги настанили на това място.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Весело

  Рашков е там за да им осигури алибито и да изгори когато трябва :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  [quote#11:"Jumbo Jet"][/quote]

  А ти защо верваш на баце ти бойчо тогава?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на yuc43591307
  yuc43591307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jumbo Jet":

  Твърденията в статията са проверими, а и не излизат от Рашков. По-важното е, че се предлагат хора за втори мандат, които в първия не са ходили на работа. Освен, че не са ходили на работа, нямат и необходимите знания в областта, а ако случайно са понаучили нещичко, то моралът им съмнителен....и не само техния морал. Да избереш лесничей или борец, които ще проверяват председатели на съдилища, е ясен знак, че властта няма намерение да пази правата на гражданите. Малко го съзнават, обаче. По-лесно е да кажеш - мани го тоя, той е комунист.

 20. 20 Профил на yuc43591307
  yuc43591307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като е лесничей човекът,знае как да се присади на слива!
  —цитат от коментар 15 на val1320


  ..и не каква да е слива, а червена...

 21. 21 Профил на yuc43591307
  yuc43591307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "султана глаушева":

  Те тия сметки са ясни и прости. Всички ние ги плащаме с всяко заведено и спечелено дело срещу държавата за незаконно подслушване.

 22. 22 Профил на tea__30
  tea__30
  Рейтинг: 5 Разстроено

  До коментар [#17] от "penetrating":

  За съжаление, това е начинът, когато умните и честните се ползват за управление на масите.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  До коментар [#22] от "tea__30":

  За честни е спорно, но за умни - няма начин :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK