За година и осем месеца 114 сгради са получили статут на недвижима културна ценност

За година и осем месеца 114 сгради са получили статут на недвижима културна ценност

© Надежда Чипева, КапиталОт 1 май 2017 година до 6 декември тази година на 114 сгради е предоставен статут на недвижима културна ценност, съобщи днес в рамките на парламентарния контрол министърът на културата Боил Банов. Отговаряйки на въпрос от депутата Евгени Будинов (ГЕРБ) той уточни, че 34 от тях са от национално, а 79 от местно значение. Банов уточни, че за 18 обекта са актуализирани режимите на опазване.


Боил Банов припомни, че от май 2012 година заседания на специализирания обществен съвет за опазване на културното наследство, който подпомага Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) в работата му по отношение на ценните сгради, са публични и се излъчват в реално време на сайта на Министерството на културата. Министърът допълни, че на института не му достига персонал и затова той получава помощ от външни експерти.


Банов каза още, че през тази година НИНКН е получил допълнителни 150 хиляди лева за заплати. За следващата година пък се планира 10% увеличение на заплатите на работещите в института, както и отпускане на 250 хил. лв. за текуща издръжка и пари за извършване на ремонти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK