СДС 29 години след създаването: Изведохме България от тоталитарна към демократична система

СДС дарява архива си на Държавна агенция "Архиви", на снимката председателят на СДС Румен Христов и шефът на ДАА "Архиви" Михаил Груев, 11.09.2018 г.

© Георги Кожухаров

СДС дарява архива си на Държавна агенция "Архиви", на снимката председателят на СДС Румен Христов и шефът на ДАА "Архиви" Михаил Груев, 11.09.2018 г.Съюзът на демократичните сили постигна много - изведе България за кратко време от тоталитарна към демократична система, от централно планирано към пазарно стопанство, от откритите листове до границата към пътуване без визи, от цензура и репресии към свобода на словото!"
Това припомня в отворено поздравително писмо председателят на СДС Румен Христов по случай 29 години от създаването на съюза.


На 7 декември 1989 г. група граждански организации, сред които Клуб за гласност и преустройство, Екогласност, Независимо дружество за правата на човека заедно с възстановени стари партии учредяват СДС с първи председател Желю Желев. Съюзът си постави за цел разграждане на тоталитарната система и установяване на демократичен конституционен ред и с тази програма сяда на организираната кръгла маса с правителството на Андрей Луканов.


Лидер на СДС по-късно е Филип Димитров, който е и премиер от края на 1991 до ноември 1992. След загубата на изборите през 1994 Филип Димитров подава оставка и лидерският пост се заема от Иван Костов. С различна динамика в развитието СДС се удържа единен до загубата на изборите през 2001 г. от новосъздаденото движение НДСВ - на завърналия се Симеон Сакскобургготски.
Така през 2004 г. Иван Ксотов се отделя заедно с група членове на СДС и основава ДСБ /Демократи за силна България/. Оттогава развитието на съюза търпи спадове и се разтърсва от междуособици.
В днешното поздравително писмо председателят Румен Христов повдига духа на седесарите със синята мечта, която стимулираше симпатизантите и те пълнеха площадите.
"Ние имаме бъдеще, защото имаме идеи и опит. Затова, днес СДС поставя като своя нова и най-важна цел, българите да бъдат европейски граждани с европейски доходи. И ще
продължаваме да търсим съмишленици, с които да работим заедно за
осъществяването й", се казва в поздравителното писмо.


.....

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8986 Гневно

  Изведохте другарите от държавна към частна собственост на България !
  Е това направихте!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8986 Гневно

  И по-добре не дразнете повече хората с празни приказки !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1823 Неутрално
 4. 4 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2930 Весело

  Сеседе се оказа задният изход на другарете по пътя им към трансформацията в другари капиталисти. Поне на умните де.

  За щастие вече седераст е обидна дума и тия са незначителна секта на политическата карта.

  Еваларка на Бъки Бомбата че поне едно комунацистко капище махна, другото че си го напазаруваме живот и здраве

  Use your Illusion
 5. 5 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  България направи възможно най-некадърният преход благодарение на тези другари!!! Нямам какво повече да добавя!!!

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  За извеждането спор няма. Къде отидохме ??? В демократично или тоталитарно общество. Не е ХЕЙТ или мрънкане , влязохме в по зловеща тоталитарна система. Тя има фасадата на нещо демократично , но нищо не е такова .... и всички го знаят. Защо позволихме да ни наложат точно този вид ДЕМОКРАЦИЯ !?? Можехме да сме горда държава като ..Полша, Чехия ,Унгария ... дори Румъния. На съвестта на тази ГРУПИРОВКА, ще лежи затриването на нещо което е създавано 1300 години от поне 50 поколения. Някой измират от студ и мизерия ...., защото няма къде да отидат. Други ще умрат в лукс ....и каква ще е разликата ?

 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  А бе тия от къде взимат пари та да съществуват още?
  Колкото повече се показват по медиите,
  толкова повече опротивяват!
  Скрийте се някъде и не се показвайте, че никой не ви вярва на глупостите.

 8. 8 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 682 Весело

  Полша, Унгария и отчасти Румъния се връщат по пътя, с желанието на властимащите за авторитаризъм и по-мек вариант на тоталитаризъм ... Тук положението е подобно, но вината на СДС е във факта, че "разви демокрацията" само за определени хора, не за всички ... И затова и загуби впоследствие 95% от гласоподавателите си /включително и мен .../. За СДС, ДСБ, Раданчо, Пти Женерал, Лукарски и Христо Иванов въобще и не ми се говори - нивото на тези политици е катастрофално ниско и те никога не могат да ме върнат в лоното на "синята идея" ... :):):)

 9. 9 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  По миналото има толкова спорни моменти, че е най-добре да се концентрате върху бъдещето, другари.

 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Аз все повече не правя разлика между тоталитарната държава на Бай Тошо и тоталитарната държава на Бай Тошо 2. Сливат ми са.

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  СДС изпълни ролята си на удобна патерица за БКП, която необезпокоявано трансформира държавните ресурси и богатства в частни.

  СДС не просто проспаха целия процес по ограбване на държавата, ами направо си станаха съучастник с бездействието си.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4516 Неутрално

  изведохте България от собственост и активи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2756 Разстроено

  А беше време, когато ходехме на митингите на СДС и пред "Ал. Вевски " нямаше достатъчно места за всички. БЕШЕ! Доста след това се разбра, че заедно с честните е имало купища ченгета и кариеристи.

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  СДС 29 години след създаването: Изведохме България от тоталитарна към демократична система

  Изведохте страната от 25- то място на развита икономика в света и я сурнахте на дъното на ада . Последно място по ВСИЧКИ НАБЛЮДАВАНИ И ОТЧИТАНИ ПОКАЗАТЕЛИ за развитие на държавна икономика и просперитет . Тотална разруха на ВСИЧКИ отрасли на икономика и промишленост . И най- важното отнемане на всякакво самочувствие на българските граждани за носители на каквито и да е ценности . С изключение на ИМАГИНЕРНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ такива . Които са изплагиатствани обикновени ЧОВЕШКИ ценности , присъщи на всяко живо човешко същество . С изключение на световния капитал .

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3259 Неутрално
 16. 16 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 2330 Весело

  СДС 29 години след създаването: Изведохме България от тоталитарна към демократична система
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  😃😃😃😃
  Според това ми ти извержение/ОК, изречение/ , излиза , че и Андрей Луканов , и Петър Младенов , и Добри Джуров ,а че и останалите десето-ноемврийци...
  Са все СеДеСари , а ...БУХАХАХА!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 17. 17 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3374 Разстроено

  Тези нима наистина си вярватна глуповатите бръщолевения? Преходът В България енай- неуспешният от всички държави, окупирани от болшевиките! Дори не правя парале със Полш с луст нЧехия. Вижте къде беше Китай преи 30 години и къде е днес! СДС пропиля въмоността да направи истински преход, придруже

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 18. 18 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3374 Разстроено

  Придружен с лустцрация.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Ние имаме бъдеще, защото имаме идеи и опит. Затова, днес СДС поставя като своя нова и най-важна цел, българите да бъдат европейски граждани с европейски доходи. И ще
  продължаваме да търсим съмишленици, с които да работим заедно за
  осъществяването й", се казва в поздравителното писмо.

  Имате само минало . Невзрачно , както се оказа след еуфорията от един "милионен " митинг , рожба повече на журналистически и електорален екстаз , отколлкото на действителен статистически показател . Лесно проверим на практика . Другото всичко са алабализми , погледнати през призвата на единственото значимо постижениена СДС . Създаването на ЛИКВИДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ . Чието наименование говори за същността си . ЛИКВИЗАЦИЯ . На всичко и навсякъде . И го постигнахте скоропостижна . Огледайте се и вижте резултата от създаването си .

 20. 20 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Чета коментарите по-горе и ми става ясно защо сме на това дередже!Защото за почти 30 години, единственото, което простите /по Бойко Борисов!/, хорица разбраха, е, че Костов е виновен за всичко!!!
  Не БСП, не ДПС, не разните му там руски патриоти, нито дори НДСВ, камо ли /пази Боже!!!!/ - ГЕРБ!!!Само и единствено СДС и Костов!
  Да - вярно е - имаше не един и двама комунисти, които бяха в СДС, но как да е иначе, когато другарите от БКП и ДС ги внедриха там - Анжел Вагенщайн, Петър Берон и доста други.Имаше и то повече - нагаждачи и крадци - без да се интересуват от цвят и посока!Христо Бисеров и Йордан Цонев са най-ярките "звезди", които още "светят".
  И никой не се и замисля, че СДС беше на власт 4 години!Четири!!!Останалите бяха на БКП - БСП+ДПС+НДСВ+ГЕРБ, с пришитите им там ред, законност, атакуващи, нови времена, барекови и сидерови плюнки.
  Как бързо се забрави и Луканов, и Беров и Виденов особено.С неговата хиперинглация, когато пенсията беше 3 долара, а парите се носеха в чували.И как само за 4 години извървяхме пътя до НАТО и ЕС, без, които днес щяхме да сме не в руска орбита, а под руски ботуш.
  Да - имаше грешки, имаше и нередности, но когато трябва да съкращаваш работници от неработещи предприятия и да ги затваряш, след като приватизирането им е отдавна закъсняло умишлено от комунистите преди тях - е така.
  И затова ГЕРБ е вече 10 години на власт!Никакви реформи, само популизъм и демагогия и издържане с еврофондове.
  А най ми е жал за онези, които избягаха в САЩ, Великобритания, Германия и изобщо - в "гнилия капитализъм", но продължават от там да гласуват за комунистите.Те са не предатели, не идиоти, а по-голяма измет от тези, които гласуват тук, за същите.
  СДС е мъртво, но вече и надежда няма!

 21. 21 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Полша, Унгария и отчасти Румъния се връщат по пътя, с желанието на властимащите за авторитаризъм и по-мек вариант на тоталитаризъм ... Тук положението е подобно, но вината на СДС е във факта, че "разви демокрацията" само за определени хора, не за всички ... И затова и загуби впоследствие 95% от гласоподавателите си /включително и мен .../. За СДС, ДСБ, Раданчо, Пти Женерал, Лукарски и Христо Иванов въобще и не ми се говори - нивото на тези политици е катастрофално ниско и те никога не могат да ме върнат в лоното на "синята идея" ... :):):)
  —цитат от коментар 8 на dedo_goshko


  Друго си е европолитикът Борисов, нали?Той е прост и ти си прост, затова се разбирате така добре.Докато се лъжеше, че той и ГЕРБ е алтернатива и обратното на БКП, не можа и още не можеш да различип, че са едно и също.

 22. 22 Профил на zkt04590968
  zkt04590968
  Рейтинг: 0 Весело

  ...заедно с честните е имало купища ченгета и кариеристи.
  —цитат от коментар 13 на stedim


  Значи аз да уточня, че сред кариеристите не са:
  Спас Гърневски, Георги Марков и Едвин Сугарев,
  които в момента са на заплата към ГЕРБ.

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Убихте или изгонихте от страната над 40% от населението. Е това е стократно повече от всякакъв възродителен процес.

  мурзилка
 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  България направи възможно най-некадърният преход благодарение на тези другари!!!
  —цитат от коментар 5 на xox55541929


  Първото е факт. За второто - заслугата далеч не е само на СДС. Всички партии през последните 29 години "помогнаха" (повечето - много повече от СДС, бидейки във властта много по-дълго).

  Така или иначе, подобно потупване по собственото рамо е напълно неуместно - като знаем колко е "демократична" системата в България!

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нагъл Визионер":Еваларка на Бъки Бомбата че поне едно комунацистко капище махна, другото че си го напазаруваме живот и здраве

  Еваларка на всички некадърници , които символично показаха кой колко струва . Мавзолея беше построен от комунисти за ШЕСТ ДНИ Демократите го събаряха цели ТРИ ДНИ . С взривове, като на фронт . Ръцете ви , и тогава и сега стават само за почесване по врата и по задните части . Казаното може да отлита , но написаното и направеното остава . И само кьоравите могат отново да бъдат вкарани в същия коловоз .

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нагъл Визионер":Еваларка на Бъки Бомбата че поне едно комунацистко капище махна, другото че си го напазаруваме живот и здраве

  Еваларка на всички некадърници , които символично показаха кой колко струва . Мавзолея беше построен от комунисти за ШЕСТ ДНИ Демократите го събаряха цели ТРИ ДНИ . С взривове, като на фронт . Ръцете ви , и тогава и сега стават само за почесване по врата и по задните части . Казаното може да отлита , но написаното и направеното остава . И само кьоравите могат отново да бъдат вкарани в същия коловоз .

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  Лидер на СДС по-късно е Филип Димитров, който е и премиер от края на 1991 до ноември 1992. След загубата на изборите през 1994 Филип Димитров подава оставка и лидерският пост се заема от Иван Костов
  ______________
  Демек се появиха бухалките,олигарсите и висшия партиен клир от пребоядисани комунисти се ояде!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на galactico
  galactico
  Рейтинг: 609 Неутрално

  СДС е творение на ДС както и БСП, ДПС,НДСВ, ГЕРБ, Атака....С тези кукловоди(ДС) покровителствани от КГБ и социализма и демокрацията ни са бяха едно недоносче.И докато не бъдат изметени от власт тези подлоги България ще продължава да е най бедната страна в Европа!

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#6] от "dejmos":

  "В демократично или тоталитарно общество"

  То преди беше "демократичен (тоталитарен) социализъм", сега е "демократичен (тоталитарен) либерализъм".
  И основната цел - "глобално завладяване на света" със съответната идеология - не се е променила. Е, само народът малко намаля. Все едно, че сме водили война.

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#6] от "dejmos": Защо позволихме да ни наложат точно този вид ДЕМОКРАЦИЯ !??

  Отговора е прост . Като за прости хора . Даде го проф. Иво Христов . И никой не го опроверга по същество .

 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  Аз все повече не правя разлика между тоталитарната държава на Бай Тошо и тоталитарната държава на Бай Тошо 2. Сливат ми са.
  —цитат от коментар 10 на Дундурук


  Е, позабравили сте (ако въобще сте бил роден). Ще приема твърдението Ви като метафора.

 32. 32 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2561 Неутрално
  До коментар [#6] от "dejmos":Някой измират от студ и мизерия ...., защото няма къде да отидат. Други ще умрат в лукс ....и каква ще е разликата ?

  Голяма е разликата . Едните умират ВСЕКИ ден . Другите умират веднъж.

 33. 33 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Изведохте България към тотално разграбване, чудовищно обедняване и демографски срив. И имат наглостта да се бият в гърдите!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#9] от "О, ко ма напрай!":По миналото има толкова спорни моменти, че е най-добре да се концентрате върху бъдещето, другари.

  Преди да се изручат жабетата , няма смисъл да се ядат скариди , било то и Кралски . Няма как да се разбере разликата във вкуса .

 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Изведохте другарите от държавна към частна собственост на България !
  Е това направихте!

  Точно казано!

 36. 36 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Стани Да Седна - СДС. Времето е наше(по концертите) Май не само времето, а и пачките. Лешояди грипави(птичи грип, свински грип и т.н.)

  мурзилка
 37. 37 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Явно е било грешка, иначе сега помагате на гербавите да я вкарат пак.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 38. 38 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5704 Неутрално

  Аааахахахаха.........................!
  Поставихте България на релсите на вечен преход !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6173 Весело

  Аз все повече не правя разлика между тоталитарната държава на Бай Тошо и тоталитарната държава на Бай Тошо 2. Сливат ми са.
  —цитат от коментар 10 на Дундурук


  Мен ми са не сливат.
  Никой не стреля по границата. Можеш да пътуваш навсякъде. Можеш да попържаш Боце и няма да те затворят.
  Много ли ти отне демокрацията, а?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Грънци сте извели.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#20] от "Капабланка":

  "Чета коментарите по-горе и ми става ясно защо сме на това дередже!"

  И аз чета Вашия коментар и за сетен път се убеждавам, че лъжата винаги докарва нещата до едно и също дередже, на това, което сме:

  "И как само за 4 години извървяхме пътя до НАТО и ЕС, без, които днес щяхме да сме не в руска орбита, а под руски ботуш."

  Да, да, само дето малко хванахме "грешния път" през 1991 г. - правоверни атланти скачаха като маймуни по площади и скандираха: "51-ви щат". Та чак през 1995 г., грешните комуняги заявиха "в писмена форма" желанието за присъединяване към Европейския съюз. И тия "само 4 години" станаха девет години на мъчително затваряне на глави по преговорния процес, без преходен период, със закриване на ядрени централи и натрисване на предпазни клаузи, та до ден днешен. И 16 години след "прекарване към обетованата земя" продължават да ни тежат като воденичен камък договорите/"сделките на века", сключени по време на "прекарването".
  Апропо, коя реформа на "великите" демократи е осъществена!? Здравна, пенсионна, кадастрална, комасацията, Търговския регистър, държавната администрация, съдебната, данъчната, финансовата? Или да броим "усмирителната ризници" за алчни политици - валутния борд - за реформа? Даже и реституцията ви я "краднаха" комунягите и предприемчиви шарлатани.

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#41] от "wanderer":

  "И тия "само 4 години" станаха девет години"

  Опс, не са девет, а дванадесет - отложиха ни заради "демократичните" реформи с три години.

 43. 43 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  ... повдига духа на седесарите със синята мечта, която стимулираше симпатизантите и те пълнеха площадите.
  ---
  В момента обаче, изборите ги печелим ние републиканците (червените).

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#36] от "Маршалов":

  "Времето е наше(по концертите) Май не само времето, а и пачките."

  Ни времето хванаха, ни пачките. Който си е глупав, си е глупав за цял живот.

  Чак ми е мъчно за проф. Александър Джеров (с Георги Марков бяха "бащи на реституцията"), който 20 години по-късно, 2011 г., с мъка призна по БНР: "К'ва я мислехме, к'ва стана".

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Весело

  До коментар [#30] от "papуre":

  "Даде го проф. Иво Христов . И никой не го опроверга по същество ."

  Мани, не само липсата на опровержение, ами правоверни либертасти го цитират като от последна инстанция.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#24] от "plamen_b":

  "За второто - заслугата далеч не е само на СДС"

  Така е, но само ДПС и СДС се хвалят с тая заслуга. Дори Баце, който е върхът на тщеславието, излиза с номера, че ни спасява от предишните управляващи - ГЕРБ, ГЕРБ и тройната коалиция.

 47. 47 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1101 Весело

  Чета коментарите по-горе и ми става ясно защо сме на това дередже!Защото за почти 30 години, единственото, което простите /по Бойко Борисов!/, хорица разбраха, е, че Костов е виновен за всичко!!! Не БСП, не ДПС, не разните му там руски патриоти, нито дори НДСВ, камо ли /пази Боже!!!!/ - ГЕРБ!!!Само и единствено СДС и Костов! Да - вярно е - имаше не един и двама комунисти, които бяха в СДС, но как да е иначе, когато другарите от БКП и ДС ги внедриха там - Анжел Вагенщайн, Петър Берон и доста други.Имаше и то повече - нагаждачи и крадци - без да се интересуват от цвят и посока!Христо Бисеров и Йордан Цонев са най-ярките "звезди", които още "светят". И никой не се и замисля, че СДС беше на власт 4 години!Четири!!!Останалите бяха на БКП - БСП+ДПС+НДСВ+ГЕРБ, с пришитите им там ред, законност, атакуващи, нови времена, барекови и сидерови плюнки. Как бързо се забрави и Луканов, и Беров и Виденов особено.С неговата хиперинглация, когато пенсията беше 3 долара, а парите се носеха в чували.И как само за 4 години извървяхме пътя до НАТО и ЕС, без, които днес щяхме да сме не в руска орбита, а под руски ботуш. Да - имаше грешки, имаше и нередности, но когато трябва да съкращаваш работници от неработещи предприятия и да ги затваряш, след като приватизирането им е отдавна закъсняло умишлено от комунистите преди тях - е така. И затова ГЕРБ е вече 10 години на власт!Никакви реформи, само популизъм и демагогия и издържане с еврофондове. А най ми е жал за онези, които избягаха в САЩ, Великобритания, Германия и изобщо - в "гнилия капитализъм", но продължават от там да гласуват за комунистите.Те са не предатели, не идиоти, а по-голяма измет от тези, които гласуват тук, за същите. СДС е мъртво, но вече и надежда няма!
  —цитат от коментар 20 на Капабланка


  +
  Но с уговорка. Надежда има. Не е никак приятен начинът, по който ще стане. Нито за две поколения ще стане, но надежда има... А, сътресенията предстоят. Който не се учи от първи път - повтаря.

 48. 48 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Мдаа, и сега при тази прекрасна демократична система цъфтим ли, цъфтим, икономиката хвърчи, доходите и те! Но ...

  в крайна сметка сме последни във всички положителни и първи във всички негативни статистики в Европа.
  За едни банани в магазина съсипахте държавата.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 49. 49 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 871 Неутрално

  една съсипана от комунисти, красива идея..

  Под комуинисти - моля да броите и кандидат членовете на БКП, и особено политикономистите от ВМЕИ.

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#11] от "хм":

  "направо си станаха съучастник с бездействието си."

  "Колкото е по-зле положението, толкова по-сигурно ще вземем властта" - Йордан Соколов, септември 1996 г. при основен лихвен процент от 300%, подсказан на "великия" банкер Тодор Вълчев.
  Да не си помисли някой, че не е Иван Костов, който направи посланици банкерите (дипломатически имунитет) вместо да бъдат подведени под отговорност. Лошото е, че не е само той.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Весело

  До коментар [#39] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Никой не стреля по границата."
  Но стрелят по площади и в къщите (Нови Искър - цяло семейство избито)

  "Можеш да пътуваш навсякъде."
  Глупости! Освен за САЩ, Канада, Китай, Швейцария (доскоро) сега и визи за Русия трябва да се вадят. А визата само по себе си не те телепортира "навсякъде". Ей на, Франция връща заклетите франкофони, къде със сто евро в джоба (Саркози върна два самолета "интегрирани" ромеи), къде със седем обвинения.

  "Можеш да попържаш Боце и няма да те затворят."
  Сега времето е по-бързо - не се губи време със "затваряне", а направо се пристъпва към обиране при това с иновативни способи - от (за)страхуватели като ВИС и СИК, през монтанското право (тефтерче на Филип Златанов) и КП КОМПИри, до "ударната сила" на ГЕШЕВската цацаратура.

 52. 52 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1591 Разстроено

  До коментар [#20] от "Капабланка":
  Те създадоха порочната конструкция, другите просто я ползват по ефективно

  ум море, глава шамандура
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9211 Неутрално

  Те направиха нещата необратими. Иначе сега щяхме да кютаме в Евразииския съюз и да чакаме за визи, за да пътуваме. За работа в Европа нямаше и да мечтаем. А държавата беша разграбена много преди СДС, преди и 1989 година. Комунистите във форума много добре го знаят. Ако не, да прочетат анализите на покойния Георги Тамбуев, той не лъже, техен човек е.

 54. 54 Профил на Трансмач
  Трансмач
  Рейтинг: 719 Неутрално

  СДС е клонинг на БКП, също като ДПС. Какво отбелязват тия?!?

 55. 55 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#47] от "puknatastotinka":

  Блазе Ви, че все още таите надежда.

 56. 56 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#50] от "wanderer":

  "Да не си помисли някой, че не е Иван Костов, който направи посланици банкерите (дипломатически имунитет) вместо да бъдат подведени под отговорност. Лошото е, че не е само той."

  Вие сериозно ли? Банкерите ли печатаха пари или правителството? Банкерите ли вкараха парите на държавата в БЗК или правителството? Банкерите ли сушаха финансови пожари в губещи предприятия или правителството? Жан Виденов обикаляше на бял кон и наливаше инфлационни милиарди в в закъсалите предприятия (които биваха източвани на входа и изхода от мафията създадена от беровото безвремие). Как пък все някой друг е виновен бе? Как не се намери един чугун да си признае: Да, БСП с Виденов начело съсипа окончателно държавата и доведе всички българи до просешка тояга. Да, докараха я дотам, че хората дрънкаха празни тенджери пред парламента. Банкерите били виновни. Комунистите пак ни лук яли, ни лук мирисали.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#56] от "George Svinarov":

  "Банкерите ли печатаха пари или правителството? "
  Необезпечените кредити ги раздаваха банкерите, ако може да се каже "банкер" за Бистра Димитрова (държавна спестовна каса), Емил Кюлев (полицейска школа), Красимир Ангарски, , Румен Сербезов

  "Банкерите ли вкараха парите на държавата в БЗК или правителството?"
  Парите за пенсии от държавния бюджет бяха вкарани в ТуристСпортБанк по решение на правителството на Любен Беров след като либералите в парламента приеха законови промени преводите за пенсиите към районните бюра да се плащат по банков път( за да не можело правителството да забави индексацията и/или компенсацията при ширещата се инфлация).

  "Банкерите ли сушаха финансови пожари в губещи предприятия или правителството?"

  Парламентът прие закона за уреждане на необслужваните дългове на предприятията, известен като ЗУНК. Предложен от БКП и гласуван от СДС срещу гласуване от БКП за реституционните закони.
  Точно Жан Виденов най-малко може да бъде обвиняван, че е правил приватизация със ЗУНК-ове, Брейди облигации (искаше да ги изкупи на пазарната им цена, 17% от номинала, а не да предоставя тройно подценени активи срещу номинала им), компесаторни бонове и "работническо-мениджърски измами".

  Куриозното е в това "прекарване към обетованата земя", с което се бият в гърдите сините болшевики, че всички важни решения бяха приети от комунистите - Конституцията (1991 г.) заявлението за членство в ЕС (1995 г.), закона за съдебната власт (1996 г. след три годишно нарушение), договора с НАТО (2002 г. - изявеният антинотовец и търгаш на нефт и храни, Георги Първанов го подписва), договора с ЕС (2004 г.)

 58. 58 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Коалиция СДС е последният шанс на България да тръгне по прав път.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK