Варненска сграда, "маскирана" като културна ценност, загря до червено "Фейсбук"

Имотът на бул. "Сливница" 50 във Варна вчера беше подготвен за разрушаване. Снимката е споделена във фейсбук с публичен достъп

© Фейсбук

Имотът на бул. "Сливница" 50 във Варна вчера беше подготвен за разрушаване. Снимката е споделена във фейсбук с публичен достъпПланирано за утре разрушаване на сгради от началото на миналия век в централната част на Варна отново наводни социалните мрежи с коментари за изчезващото архитектурно наследство на града. Става дума за три постройки в имот, който се намира на бул. "Сливница" 50. Проверка на "Дневник" обаче показа, че сградите не са сред паметниците на културата и архитектурата във Варна и никога не са фигурирали в регистрите им.


Публикациите във Фейсбук за предстоящото събаряне на сградата бяха споделени близо 400 пъти и събраха десетки коментари. Независимо от информацията в някои от тях, че сградите не са паметници на културата, гневните реакции продължиха и днес.

До началото на 90-те години на миналия век най-голямата - едноетажна, сграда и прилежащите й постройки бяха държавна собственост, използвана за нуждите на детска градина. След реституирането им те бяха отдадени под наем и превърнати в ресторант, който няколко пъти през последните години сменя наемателите и имената си.


"Сградата


не е и никога не е била паметник на културата


каза в отговор на въпроси на "Дневник" главният архитект на Варна Биктор Бузев. В общинската администрация няма никаква информация за намеренията на собствениците й, тъй като до момента те не са внесли нито искане за изработване на Подробен устройствен план, нито за одобрение на инвестиционен проект. Единственият документ, внесен при нас във връзка с този обект, е т.нар. План за безопасност и здраве, който е задължителен при предстоящо разрушаване на сгради", обясни Бузев.


Според него


заблудата, че става въпрос за сграда с културно значение


идва от декорацията по фасадата й. Тя обаче е била поставена през 90-те години от първите й наематели, които са я превърнали в луксозен ресторант след реституцията. "По това време – в началото на 90-те години, се появиха гипсови елементи за декорация на сгради. Точно такъв тип украса е използвана и в случая с къщата на бул. "Сливница" №50", каза още Виктор Бузев.


Проверка на "Дневник" в Имотния регистър показа, че до средата на август т.г. имотът с площ 726 кв.м на бул. "Сливница" №50 заедно с три постройки в него е бил собственост на родената през 1983 г. Марина Петрова. Преди това той е прехвърлян и унаследяван като семейна собственост няколко пъти.


В непоследствена близост до подготвената за събаряне сграда се намира една от най-красивите постройки от миналия век във Варна - средношколския отдел на регионалната библиотека (вдясно на снимката)

В непоследствена близост до подготвената за събаряне сграда се намира една от най-красивите постройки от миналия век във Варна - средношколския отдел на регионалната библиотека (вдясно на снимката)


На 17 август т.г. всички имоти са били


купени от дружеството "Агрикс България"


управлявано от Красимир Димов и Кеворк Крикорян. То има широк предмет на дейност от търговия с препарати за растителна защита, посадъчен материал и селскостопанска продукция до сделки с недвижими имоти и търговско представителство. Крикорян е и сред най-активните членове и спомоществователи на арменската общност във Варна.


Димов и Крикорян имат съдружие в няколко дружества и участват заедно в управлението на редица компании и сдружения. Пряко със строителна дейност и продажба на недвижими имоти се занимават две от тях - "Инсайд билд" и "Агрикс билд".


Гражданската активност, предизвикана от предстоящото събаряне на сградите на бул. "Сливница" №50, е поредният пример за ефекта на липсващото доверие в институциите. По време на трите мандата на бившия варненски кмет Кирил Йорданов след 1999 г., но и през последните няколко години, сгради с безспорна историческа и архитектурна стойност бяха разрушени


при пълно бездействие и безпомощност


от страна на местната администрация.


Само на няколко десетки метра от постройките, които най-вероятно ще бъдат разрушени утре, до 2010 г. се намираше къща, построена през 1921 г. от основателя на Съюза на архитектите в България Антон Франгя. До 1982 г. тя е имала статут на паметник на културата. Заради улични реконструкции в района обаче е била извадена от списъка на Националния институт по опазване на недвижимите паметници на културата. През 2006 г. ведомството съгласува градоустройствен проект за нова сграда на мястото на къщата, проектирана от Франгя. Четири години по-късно тя беше съборена.


Подробности за намерението на инвеститорите и проекта им за строителство в терена на бул. "Сливница" №50 във Варна очаквайте по-късно в "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zkt04590968
  zkt04590968
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това беше някаква сграда ползвана от СДС.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7966 Неутрално

  Парцелът си е лакомо парче!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Батко  и Малчоганчо
  Батко и Малчоганчо
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  В съседство до показаната на снимката къща се снимаха сцените от филма "Капитан Петко войвода",свързани с живота му след Освобождението във Варна.
  Това наистина е една от малкото оцелели и поддържани много добре къщи от началото на миналия век и на хубаво място, където все още се усещат остатъци от духа на красивата Стара Варна.
  Този дух, за жалост вече си отива напълно.
  Портних и това успя да изпорти.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7966 Любопитно

  А нещо за изсечените дървета?
  Щото от години режат и заминават за огрев на резачите, ама не съм видял досега някъде да се посади дърво !?

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4136 Неутрално

  тоест търсения ефект е "България уби дете"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Мда, интересно какво биха написали тези по-горе, ако сградата беше тяхна?!
  Дали нямаше да пеят "алилуя" за свещената частна собственост?

 7. 7 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сградата не можеше ли да се ремонтира и стане част от средношколският отдел на библиотеката,например? Че и дървото отсекли. Трябва ли раздразнително да ме учуди,ако някой ден решат да съборят и археологическият музей? И той е в сграда от миналия век.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8446 Неутрално

  До коментар [#1] от "zkt04590968":

  Не е тази сградата, ползвана от СДС.

 9. 9 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 449 Неутрално

  От няколко години работя и живея в чешки град с население около 22000 жители. В старата част на града няма ново строителство. Но в дори в бившата индустриална зона /повечето сгради са от началото на миналия век/ няма една съборена сграда; всички сгради, включително бивши мелници, текстилни фабрики, ремонтни работилници се реконструират в жилищни сгради или хотели. Бегло познавам двама от строителните предприемачи - не се различават много по манталитет от подобни нашенски /леко мутреят/. И, въпреки това, тук може да се опазва наследството, а в България не може; толкова ли сме загубени.

 10. 10 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivangabrovo":

  Толкова. Че и повече.

 11. 11 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 519 Неутрално
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  До 1
  "..]Това беше някаква сграда ползвана от СДС...."

  Още един начинаещ трол! Пишеш глупости! Беше нещо като адвентистка църква.
  Къщата е много хубава за хора с вкус, за богаташка индивидуална къща. Но у нас няма такива хора, богаташите са разни мутри и милиционери, казано по друг начин хайдути.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  ..... И, въпреки това, тук може да се опазва наследството, а в България не може; толкова ли сме загубени.
  —цитат от коментар 9 на ivangabrovo

  Ако не бяхме загубени щяхме ли да гласуваме за гангстери, ДС милиционери и русофили?

 14. 14 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  "...,"маскирана" като културна ценност.."

  Сигурен ли сте г-н Спасов?
  Говорете с Хр. Облаков, който днес "по радиото", беше на различно мнение....

 15. 15 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Тая постройка е помня като ресторант. Май беше един от вървежните точно в най-мутренските и рекетьорски времена в средата на 90-те. После незнам какво стана. Иначе доста са я разкрасили. Беше по-невзрачна преди десетилетия.

  Русосифимилистик - производната на два успоредно осцилиращи мутирали до уродливост хиперкубове от различен клас!
 16. 16 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 605 Неутрално
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7966 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsyrvulan":

  Баш рестопант ''Римсли терми'' си беше!
  Най-тузарският в началото на 90-те !

  karabastun1@abv.bg
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7966 Весело

  До коментар [#14] от "1_april":

  Маскираха го като ''древна '' римска вила мутрите, които смятаха, че мафията започва от Нерон и Калигула :)
  Казваше се ''Римски терми'' !!!:)

  karabastun1@abv.bg
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11262 Неутрално

  Помня я като ресторанта Римски терми. Не ми хареса кухнята му. Срещу него имаше една многогодишна складкарница - Черноморец ли се казваше?. Виж, тя ми харесваше винаги :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#19] от "penetrating":

  Ехаа, в тая сладкарница съм нагъвал пасти и еклери когато бях малък. Като си дойда във Варна към края на месеца, ще намина от там да видя дали все още съществува. С този коментар ме върна в детските ми години,

  Русосифимилистик - производната на два успоредно осцилиращи мутирали до уродливост хиперкубове от различен клас!
 21. 21 Профил на dimitrina_iva
  dimitrina_iva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "penetrating":

  Еделвайс

 22. 22 Профил на dimitrina_iva
  dimitrina_iva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Адвентистката църква е до въпросната сграда

 23. 23 Профил на ДядоЙоцо
  ДядоЙоцо
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Тези фейсбук-зомбита са способни да вдигнат революция и заради зимното слънцестоене ... откачена работа.

 24. 24 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 903 Неутрално

  тоест търсения ефект е "България уби дете"
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Оглозган труп се въргаля в канавката!!

  Марс е изконна Американска територия!
 25. 25 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petia Nikolova":

  Това е сграда ,частна собственост ,в качеството на какви се разпореждате с чужда частна собственост ,бил виновен кмета ,защо ,той не може да е виновен и да се меши в чужда собственост ,хората ще правят каквото си искат със собствеността си ,като ви е мило обществото ,ползвайте ваш личен имот за обществен интерес безвъзмездно ,никой не ви пречи .

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "тва е бъзик, нали?"

  Естествено.

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Не мога да разбера защо. .„защитниците” си мислят, че могат да се разпознаят с имотите на хората. Като искат да спасяват, да съберат пари, да я изкупят и да я правят каквото си искат

 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Е кво, всяка сграда на 100+ години - историческа ценност???
  Не е ли малко прекалено?
  Пък ако общината толкова държи да запази една къща с налепен гипс по нея - ми да я откупи бе!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 31. 31 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 586 Неутрално

  От няколко години работя и живея в чешки град с население около 22000 жители. В старата част на града няма ново строителство. Но в дори в бившата индустриална зона /повечето сгради са от началото на миналия век/ няма една съборена сграда; всички сгради, включително бивши мелници, текстилни фабрики, ремонтни работилници се реконструират в жилищни сгради или хотели. Бегло познавам двама от строителните предприемачи - не се различават много по манталитет от подобни нашенски /леко мутреят/. И, въпреки това, тук може да се опазва наследството, а в България не може; толкова ли сме загубени.
  —цитат от коментар 9 на ivangabrovo


  Толкова. Централната част на София също бе обезобразена брутално. До нас имаше 250 - 300 годишен орех. Отсякоха го и заляха двора с бетон. Всички красиви сгради от началото на 20-ти век бяха съборени, дърветата отрязани, а новопостроеното не прилича на нищо.

 32. 32 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivangabrovo":

  Да

 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#31] от "znayko84":

  Жалко, много жалко, че така с лека ръка заличаваме толкова много архитектурно и културно наследство - както в София, така и във Варна (а със сигурност и на други места в страната). А уж се имаме за много цивилизовани и напредничави.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Къщата е действително прекрасна и е тъжно, че няма достатъчно умни и заможни хора, които да я стопанисват за постоянно.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 35. 35 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#19] от "penetrating":Ехаа, в тая сладкарница съм нагъвал пасти и еклери когато бях малък. Като си дойда във Варна към края на месеца, ще намина от там да видя дали все още съществува. С този коментар ме върна в детските ми години,
  —цитат от коментар 20 на tsyrvulan


  Съществува все още. Помня навремето как точеха бозата от един кран на стената :)

 36. 36 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 319 Неутрално

  За съжаление българския народ не е съзидателен, а рушивен! Благодарение на селинарият която наводни красивите градове сега заприлиаха на села, от нов жалък тип.За съжаление спасение няма! До вчера продавал домати на пазара, а днес се вози в мерцедес, а във вкъщи си събува обувките и ходи по чорапи. Това е съвременият гражданин!

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11262 Неутрално

  До коментар [#20] от "tsyrvulan":

  И на мен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11262 Весело

  До коментар [#21] от "dimitrina_iva":

  Точно така - Еделвайс!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11262 Весело

  До коментар [#35] от "inspektora":

  Хубаво е да има традиции :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Гражданската активност, предизвикана от предстоящото събаряне на сградите на бул. "Сливница" №50, е поредният пример за ефекта на липсващото доверие в институциите.
  _________
  Щом институциите са безпомощни пред зулумите на строителната олигархия, значи строителната олигархия е превзела институциите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ей сега е ред на Дънката да вдигне една кичозна 10-етажна кооперация.

 42. 42 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":


  До 1"..]Къщата е много хубава за хора с вкус, за богаташка индивидуална къща. Но у нас няма такива хора, богаташите са разни мутри и милиционери, казано по друг начин хайдути.
  —цитат от коментар 12 на historama


  Прав сте. Има и още много къщи във Варна които възстановени могат да бъдат като ,,перла в короната" само, че трябват класа, пари и вкус а точно у нас тези три неща почти не се срещат заедно. А в конкретния случай доколкото разбирам собствениците си я събарят - ами тяхна е, ще си я правят каквото искат след като не е паметник на културата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK