Порното: забрана има, но кой я спазва

Порното: забрана има, но кой я спазва

© Associated PressБългария е една от едва четирите страни в Европа, където порнографията е абсолютно забранена - другите са Беларус, Украйна и Исландия. В страната обаче се разпространяват 52 порноканала и се продават порносписания. И въпреки че според Наказателния кодекс (НК) разпространението на порнография е престъпление, наказани няма.


Причината - според Закона за радиото и телевизията Съветът за електронни медии (СЕМ) няма правомощия в тази сфера, а полицията и прокуратурата, в чиято компетентност е прилагането на Наказателния кодекс, често имат свои причини да не разследват.


За неработещия текст в Наказателния кодекс се знае от години, а според експерти по темата възможните изходи от тази ситуация са два - или да започне стриктно прилагане на действащата разпоредба и всички канали и списания да бъдат спрени, или да се промени законодателството с въвеждане на регулация, която да позволява порното при определени правила.
През 2015 г. тогавашният председател на СЕМ Георги Лозанов призова безрезултатно Народното събрание да приеме законодателни промени, които да регулират разпространението на порнография. Той обясни, че СЕМ е постигнал договорка с кабелните оператори да кодират каналите с порнографско съдържание и повечето го спазвали. Това задължение трябва да влезе и в закон, за да се спазва от всички, заяви тогава Лозанов.


Чия е работа е


Според изричната разпоредба в Наказателния кодекс - чл. 159, престъпление извършва всеки - без изключения, който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал.


Чл. 93 въвежда и определение за порнографски материал, което е достатъчно широко в него да влязат твърде много случаи: "Порнографски материал е, изготвен по какъвто и да е начин, неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, чието съдържание изобразява реално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и похотливо показване на половите органи на лице."


Санкционирането на телевизии и списания обаче е работа единствено на полицията и прокуратурата, които прилагат НК. Медийният регулатор налага единствено административни наказания на доставчици на медийни услуги, които застрашават децата и добрите нрави, обясни за "Дневник" професорът по медийно право Нели Огнянова.


В писмен отговор в рамките на парламентарния контрол през октомври тази година вътрешния министър Младен Маринов подчерта, че МВР може да спира или конфискува печатни или онлайн порнографски материали или реклами за тях само след съдебен акт, защото това е част от залегналата в Конституцията защита на свободата на словото.


По закон обаче съдът не може да се самосезира, за да издаде такъв акт, а това трябва да бъде поискано от прокуратурата. Държавно обвинение - като орган на съдебната власт, също може да разпореди спирането на порнографските материали. За целта обаче трябва да получи конкретна информация за съществуването на порнографски сайтове или реклами на порно. Това е изключително работа на МВР, което извършва мониторинг на интернет пространството. Сигнали до прокуратурата могат да подават и граждани, които са забелязали подобно съдържание.


Наличните телевизионни канали и продаваните порносписания дават ясна представа за ефективността на предприеманите действия.


СЕМ и порноканалите


Сред българските телевизионни програми, лицензирани или регистрирани от СЕМ, няма такива, които да могат да бъдат определени като "порнографски". Според съвета регистрирането на подобно съдържание би противоречало на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, както и на нормите, целящи защита на децата. По тази причина регулаторът не е издавал лицензии и/или удостоверения за регистрации на такива програми. Затова не е и налагал санкции за наличието на порнографско съдържание. Това се посочва в писмени отговори от регулатора до "Дневник".


На територията на страната обаче има чуждестранни програми - 52 на брой, които се разпространяват в кабелни или спътникови електронни съобщителни мрежи. Режимът за тяхната дейност е само уведомителен, а правомощията на СЕМ се състоят в събирането на определена информация - списъци с програми и доказателства за уредени права, на всеки 6 месеца. Само при непредоставяне в срок на тези данни или ако представените са неверни или непълни, се налагат санкции.


"Според ЗРТ се осигурява свобода на приемането и не се ограничава препредаването на медийни услуги от други държави - членки на Европейския съюз, на основания, които попадат в областта на медийните услуги. Доколкото свободното приемане на съдържание 18+ би могло да е неблагоприятно или да създаде опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, СЕМ винаги е изразявал категорична позиция, че такова съдържание следва да се предоставя на абонатите само кодирано или след 23:00 часа. В тази връзка, при постъпване на сигнали от граждани за свободно доставяне на съдържание 18+ и в светлата част на деня, Съветът е изпращал писмени предупреждения до съответното предприятие за кодиране на неподходящите за детска аудитория програми, които винаги са били взимани предвид и достъпът е бил ограничаван", посочват от СЕМ.


В писмения отговор се допълва, че след проведени през 2013 г. срещи между CEM и най-представителната организация на предприятията - Българска асоциация на кабелните и комуникационни предприятия (БАККО), са предприети мерки за саморегулация за защитата на детската аудитория. Препоръчаните от БАККО мерки към нейните членове са: еротичните програми, предназначени за възрастни да се приемат от абонатите-крайни потребители само след изрично писмено заявление до предприятието, предоставящо електронни съобщителни услуги, без да съставляват част от определен пакет т.е. да е налице информирано съгласие за тяхното получаване от даден абонат; предприятията, доставящи и създаващи програми от този тип, непрекъснато чрез своите сайтове или своите рекламни брошури, които предлагат на крайните потребители, да напомнят на абонатите за "система за заключване" и необходимостта да се използва персонален код за достъп и предоставените за ползване устройства от операторите за приемане на телевизионни програми да бъдат заключени по подразбиране при предоставяне на клиентите за каналите с еротично съдържание.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Що за тъпотия е това? В информационната ера, в която живеем, да се налага цензура на порното е свръхнагло и безсмислено. Като гледам и в каква компания сме в това отношене, с изключение на Исландия... Радостно е, че този тип продукции и съдържание лесно достигат до потребителите. Това важи и за литературата. Все пак живеем в демокрация.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  От нсписаното оставам с впечатлението, че СЕМ имат трезва преценка и действат със здрав селски разум, за което браво.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#1] от "Читател":

  Нарушава се социалистическият морал на обществото!!

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  Никога не съм знаел какаво е порнография?
  Романът на Ъпдайк "Бразилия" по определението дадено в закона Е порногтафия. Да не говорим за "Декамерон" и доста класики в световната литература...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Защо да ги забраняват телевизионните канали ,като в торент сайтовете всеки може да си свали свободно такова съдържание.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сд":

  За пари. Плащаш и получаваш целодневен достъп.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Честно, не знаех. Значи в милата кочина порното било официално забранено.

  Сиреч, на Централна гара може да получиш свирка от ромска труженичка за "каквото там дадеш"- понякога 4-5 цигари, обаче порно, йок.

  Като се замисля, и при секс шоповете нещата изглежда са бая противоречиви- свободно могат да продават всякакви там средновековни способи за садо-мазо и анално принуждение, ама не и порно филми.

  Настроение: отвратено

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Да единствените в ЕС. Направо още сме си в посткомунизъма,, а и думата содомия кой век сме 14???

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1666 Весело

  До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

  Според едно мнение разликата между еротиката и порнографията е следната:
  При еротиката дамата е леко покрита с дрехи, а при порнографията е леко покрита от мъж, жена или животно...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Във филма "Зарево над Драва" има един епизод в сръбска кръчма с Гец, български офицер, и Хиндо Касимов, келнер в заведението. Навалица и вълма цигарен дим. Та иска Гец нещо да хапне, а Хиндо му вика:
  -Само компири./картофи/.
  -Друго няма ли?
  Хиндо се оглежда хитро и вади от джоба си тесте снимки, които камерата не показва, но е ясно какви са.
  -Дай ми да ям-вика ядосан Гец.
  -Компири-студено отсича Хиндо.

 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1116 Весело

  До коментар [#9] от "mitko11":

  Вицът е готин! +++

  Сега сериозно. За мен разликата е в степента на художественост.

  Неслучайно дадох пример с "Бразилия". Там авторът описва как героите гледат "платен канал", какво гледат по него и как го повтарят на практика...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1885 Весело

  И като ме хванат да гледам големи цици какво ще направят? Сякаш тия, които ще ме въдворяват едно време не са имали от онези календари с голите мадами.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  В държавата на победилата садо-мазо политическа порнография гледането на сочни дупета и цици било забранено. Е те това е порнография.

 14. 14 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Защо тоя минус, големи моралисти сте

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 15. 15 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 27 Весело

  Айде сега и на порнака посегнаха! Съсипаха я тая държава :)

 16. 16 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Би трябвало и порно сайтовете да са забранени в България. Нека има само такива, които са платени.

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  Не виждам защо трябва да се налагат забрани за нормалното порно.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":


  Налага се да се цензурира, за да не попадат деца на него!

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Абе кой купува порно списания и гледа порно канали като има Интернет и хиляди порно сайтове в него? :)

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  "Според Наказателния кодекс (НК) разпространението на порнография е престъпление" лицемерните членове на закони и конституция са заложени от БСП и всеки опит за промяна се торпилира с необходимите 2/3 гласове за промяна.
  В правова държава нарушаването на закона е престъпление, но в България може, но меча виси над непослушния.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 22 Любопитно

  По интересно е защо статията не е подписана и какво цели Дневник с пускането и?

 22. 22 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "а полицията и прокуратурата, в чиято компетентност е прилагането на Наказателния кодекс, често имат свои причини да не разследват."

  Елементарно, Уотсън. Забранено е, за да може, тия които трябва да прилагат закона да получават полагащото им се, за да не го правят.

  Който говори благи приказки за борба с корупцията, трябва немедленно да отмени тези смешни забрани. Но няма да го направи. Иначе медиите ще се почустват свободни.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#13] от "blondofil":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ох леле":

  До каква възрест са деца според теб ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  В България се вършат доста дейности в нарушарушение на закони, наредби и други нормативни документи. Някои от тях нанасят сериозни финансови и други щети за държавата и гражданите. Много от тези дейности не се преследват или поне не се наказват. Понякога някои от тези дейности също се наричат порно. В преносен смисъл. Дори когато има и сексуални контакти между участниците.

 26. 26 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  В България се вършат доста дейности в нарушарушение на закони, наредби и други нормативни документи. Някои от тях нанасят сериозни финансови и други щети за държавата и гражданите. Много от тези дейности не се преследват или поне не се наказват. Понякога някои от тези дейности също се наричат порно. В преносен смисъл. Дори когато има и сексуални контакти между участниците.
  —цитат от коментар 25 на zhivko6461

  ... в нарушение ...

 27. 27 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Би трябвало и порно сайтовете да са забранени в България. Нека има само такива, които са платени.
  —цитат от коментар 16 на Ох леле

  Т.е. както се случва често с други незаконни дейност. Имате ли идея на кого трябва да се плаща? Двете страни ще се разберат за размера и начина на плащане.

 28. 28 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Всичко, което е забранено е разрешено. Четох го някъде.

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  'баси забраната при положение че никой не я *бава - пълна порногтафия така да се каже!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Та ние с пушенето не можем да се оправим, камо ли с порното.

 31. 31 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1252 Весело

  До коментар [#12] от "Taiga":
  Разрешено ли е от завеждащия да гледате друго освен иконата на путин, или са му пораснали цици?

 32. 32 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Безспорно, закона е идиотски.
  Още по-идиотски, разбира се, са реакциите на прокуратура, съд и останалите ушеви, които се правят на ударени, и на СЕМ, спокойно лицензиращи порно канали в нарушение на закона.

 33. 33 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Безспорно, закона е идиотски.
  Още по-идиотски, разбира се, са реакциите на прокуратура, съд и останалите ушеви, които се правят на ударени, и на СЕМ, спокойно лицензиращи порно канали в нарушение на закона.

 34. 34 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Законите в БГ са още комунистически. Трябва всичко да се изкорени и напишат на ново.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 35. 35 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ох леле":До каква възрест са деца според теб ?
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  По принцип до излизане от пубертета, но хайде, може и по-рано. Става въпрос да не попадат по-малки деца на порно.

 36. 36 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Чукча не читател, чукча писател. Каква цензура те гони бре човек?! Става дума децата да не могат да си пуснат порно вместо сънчо. Пробвай барем да прочетеш статията.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 37. 37 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Поредния овехтял закон, който трябва просто няма смисъл.

 38. 38 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Охкане от чалдъсане също ли е забранено да се слуша.. понеже не се знае дали не е от порно?

 39. 39 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  пРезидентина що не е арестуван след тоя сех и изфъргане снощи. Сичката Ратка втасала, само порното си невчесала.

 40. 40 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1626 Весело

  Вижте какво ако порното е забранено защо имаме народно събрание? Че то по-голямо порно има ли?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Бе майната му на порното! Важното е, че на ракията не са посегнали. Ама ако посегнат да знаете, че хващам калашника.

 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  И какво му е лошото в натфиз да има и специалност “порноактьорско майсторство”? И няма лошо снахата, зетят, синът или щерката да си я практикуват тази професия, нали? И тая дума “разврат” да вземат да я махнат от речника, защото е недемократична и обижда напредничавите хора!

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Трябва да е забранено и да се спазва.Колкото до порното в Интернет,тука вече трябва родителите да се справят.

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Абе ако спрат порното, може си пуснеш некой чалга канал.

  То голяма разлика няма. Само дето вместо да пъшкат пеят там. :)

 45. 45 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Са па циците ни почнаха да ни пречат?

 46. 46 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 534 Неутрално

  И какво му е лошото в натфиз да има и специалност “порноактьорско майсторство”? И няма лошо снахата, зетят, синът или щерката да си я практикуват тази професия, нали? И тая дума “разврат” да вземат да я махнат от речника, защото е недемократична и обижда напредничавите хора!
  —цитат от коментар 42 на султана глаушева


  Султанке, па сакам само, кака, да ти кажувам, дека Лазар па се е заоглеждал о чуждите пазви.

 47. 47 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2157 Весело

  Не пипайте ракията и порното - само това ни остана!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Та ние с пушенето не можем да се оправим, камо ли с порното.
  —цитат от коментар 30 на jmf29537805


  Ааа, с пушенето има сериозно подобрение, моля.

  Едно време у всички кръчми се димеше и имаше кълбета дим. Сега разбраха че имат и други клиенти, а и пушачите станаха по-културни и сами си излизат навън.

  Така че аз като непушач съм много доволен от това дето се получи.

  Сега че има разни дупки дето си пушат вътре - не е болка за умиране. Нито ходя в тях, нито ме интересува. Като си искат да си се събират там и да си пушат. :)

 49. 49 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Те тохава ще трябва да цензурират и нета като в Китай, че там май бъка от филми за възрастни.

  ТОграниèние трябва да има, но това трябва да става в семейството и с подходящо образование и информаираност за младежите.

 50. 50 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Няма по-голяма порнография от пародийната "експертиза" на СЕМ и прескачането и нагаждачеството на Гого Папийонката от една държавна софра на друга...

 51. 51 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Преди, всеки петък от 11.00 по Канал 1 едно излъчваха преки порно предавания под кодовото название "парламентарен контрол", но заради зачестилите там морални и сексуални перверзии", пък и поради липса на обществен интерес нещо ги спряха.

 52. 52 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Е до там ли опряха, порното!? Тази заплаха за моралните устои на българското елитно общество?
  На Пайнер софтпорно канала е ОК, но за другите са се загрижили.

 53. 53 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Гошо Лозанов тъкмо се бе наточил да наложи запор върху кабеларките, излъчващи порно в късните часове, с мотив, че са неморални, неестетични и развращават младото поколение, и те включиха в еротичните си програми и гей тематика, както и други ЛГБТ сюжети и мнението му диаметрално се измени.
  Дори вече ги насърчава.

 54. 54 Профил на Murnat
  Murnat
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Достъпа до порнография на деца трябва да се ограничи, естествено не може това да стане на 100% но защо я тикаме в ръцете им?

 55. 55 Профил на БД
  БД
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нека първо спрат порното в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, преди да се занимават с което и да е друго порно.

 56. 56 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 779 Неутрално

  "Според Наказателния кодекс (НК) разпространението на порнография е престъпление" лицемерните членове на закони и конституция са заложени от БСП и всеки опит за промяна се торпилира с необходимите 2/3 гласове за промяна. В правова държава нарушаването на закона е престъпление, но в България може, но меча виси над непослушния.
  —цитат от коментар 20 на korc


  В нито една правова държава, нарушение на закона само по себе си не е престъпление.... и слава Богу

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Достъпа до порнография на деца трябва да се ограничи, естествено не може това да стане на 100% но защо я тикаме в ръцете им?
  —цитат от коментар 54 на Murnat


  Младите не си купуват списания, нито гледат кабеларки. За тях телефона/Интернета е единствения източник на информация. Така че това минава през родителски контрол с подходящи програми.

  Примерно, племеницата ми беше сериозно пристрастена към Интернета и като не стана с приказки, баща и и наложи ограничения на ниво рутер по 2 часа дневно, между 6 и 8 вечерта. И точка.

 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  Пример за разпореждане, което не работи или не се прилага...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ох леле":

  Може ли някаква цифра. Конкретно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 220 Весело

  Абе ако спрат порното, може си пуснеш некой чалга канал.То голяма разлика няма. Само дето вместо да пъшкат пеят там. :)
  —цитат от коментар 44 на realguru


  😀😀😀Това с пъшкането ми припомни една история от преди...бая години😀

  Броени години след като се разведох синът ми (тогава на 12 г) дойде да живее при мен (по ред причини). Тогава живеех с една много млада приятелка, страхотна готвачка на 'талянски/други вкуснотии, и те много бързо се сприятелиха. Просто имаха много общи интереси (ТВ, филми, музика, електронни игри, тривия и т.н.), а и тя умееше да общува с деца (имаше 2 по малки братя). И успяваше по добре от мен да приучи сина ми да прави и не толкоз приятните неща (да си подрежда стаята, да си прави "домашните" (от училището), да участва в домашните работи и т.н.

  Дадох апартамента си под наем и минахме в ОГРОМЕН 3 стаен (+ хол) апартамент в друг квартал. И синът ми бързо си намери нови приятели и в голямата сграда където живеехме, и в училището.

  След 2-3 месеца, като се шмоткахме в Яфо през уикенда, синът ми ни в клин ни в ръкав ме попита-Тате, а ти с твойта приятелка правите ли секс?...Същисах се от въпроса, но по стар еврейски обичай му отговорих с въпрос-А ти защо питаш?

  И той ми каза че гледал порно (тогава на видео'касети) с приятелче от сградата, и там (във клиповете в касетите) пъшкали като за световно. Пък от нашата спалня не чувал пъшкания.... Е, имах разговор с родителите на приятелчето му, и нещата с гледане на касети се...позатегнаха😀.

  Та...порното и децата: От порното подрастващите може (не е задължително) да получат неправилна представа за секса, и да се комплексират ако физически са различни (по размери и обща визия) от порно'актьорите (ЖЕНИ и мъже). Трябва някакъв по активен контрол от страна на родителите, а не да се разчита на НЕСЪЩСТВУВАЩОТО (според мен, въпреки че е споменато в статията) праило порно'каналите да се включват в пакета САМО при изрично поискване.

  Бил съм клиент и на Виваком, и на Мтел . Винаги с най голямия пакет заради канали като Нашънъл Джеографик, Анимал планет, Хистори и още десетина подобни, както и МЕЗЗО/МЕЦО. И ВИНАГИ в пакета е имало десетина канала с порно. В които освен бестиалити (секс със животни) имаше всичко останало. И това БЕЗ да ме питат дали ги искам. Е, имаше вградено кодиране (кодът беше 0000, или 1111, или 1234, не помня) ама...ги имаше! Не бяях много зает, та винаги си подреждах каналите според кое повече гледам (БНТ, БТВ и НОВА с филмите и сериалите им първи, после Нат'Гео и подобните, после разните други филмови канали със сериали, после новините и т.н.). Порно каналите ги нареждах към края (между РТЛ, френски и турски канали и др) и им вкарах свой код-та да не може малката щерка на жената която ми чистеше/готвеше да попадне случайно на тях докато мама бачка.
  До коментар [#44] от "realguru":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 61. 61 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Pornoto syzdava nereAlni ochakvaniqn ot seksa vyrhu mladejite.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 62. 62 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Абе ако спрат порното, може си пуснеш некой чалга канал.То голяма разлика няма. Само дето вместо да пъшкат пеят там. :)
  —цитат от коментар 44 на realguru  Пеят, ли ????????

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 63. 63 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Сиреч, на Централна гара може да получиш свирка от ромска труженичка за "каквото там дадеш"- понякога 4-5 цигари, обаче порно, йок.

  До коментар [#7] от "klecho":

  Верно ли бе?
  Я-я-я кажи по-подробно къде точно?
  😁

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 64. 64 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Всъщност в цивилизования свят определенията са по-кратък - женски полови органи в близък план и еректирал мъжки полов орган. Толкоз.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 65. 65 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 811 Неутрално

  А тези умни глави нямат представа какво облекчение и радост за хората е това, в тази мизерия.....
  Добре, че го има, че сексуалните престъпления щяха да са в пъти повече.
  Че и разводите.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 66. 66 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 811 Неутрално

  И последно, според съвременния прочит на проблема,
  ПОРНОГРАФИЯ е налице, когато съответните действия се практикуват от хетеросексуални човешки същества, поне двама на брой.
  Във всички останали случаи, когато участва поне едно човешко същество - е налице ИЗКУСТВО.
  Когато не участват човешки същества - налице е БИОЛОГИЯ.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 67. 67 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 220 Весело

  До коментар [#57] от "realguru":

  Евала на таткото!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 68. 68 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  В България всичката мара втасала и сал едно порно остана да почерня хубавия ни живот. Сега да се справим с него и ще станем най-развитото общество на планетата.

  Като са заговорили за закони и забрани, защо не вземат малко да пооправят ЗЗП, че много народ се уби по пътищата, пък уж закон има; Закона за здравето, че уж има забрани а пушене в заведенията, че колко народ се спомина от белодробни заболявания. И десетки закони, които уж ги има, ама никой не ги спазва. Но те се хванали за порното. Досега не съм чул човек да е умрял, докато гледа порно и мастурбира. Само за Дядо Вазов съм чувал, ама той умрял върху млада булка.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 69. 69 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Да се наказват мъжете гледали порно с отстраняване на пениса.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 70. 70 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#60] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

  Пишеш неверни неща.Първо National Geografic,Discovery,History и подобни винаги са били в стандартните пакети,а не в разширените.В разширените се добавят HBO,Cinemax, а от няколко години и Diema Extra и Max Sport
  Абсолютно никога не е имало секс с животни!Бил съм на такава позиция,че горе долу ми е било ясно съдържанието на каналите

 71. 71 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#19] от "realguru":

  Като влезеш веднъж в порно сайт, може и от любопитство, ще те преследват цяб живот!

 72. 72 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 220 Весело

  До коментар [#60] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":Пишеш неверни неща.Първо National Geografic,Discovery,History и подобни винаги са били в стандартните пакети,а не в разширените.В разширените се добавят HBO,Cinemax, а от няколко години и Diema Extra и Max SportАбсолютно никога не е имало секс с животни!Бил съм на такава позиция,че горе долу ми е било ясно съдържанието на каналите
  —цитат от коментар 70 на tintiri


  НЕ ЛЪЖА-просто нямам причина😀В стандартните пакети има 2-3-4 канала от гореспоменатите. Ама общо са над 10-12 предлагани в България (до преди година две), като Нат'Гео/Анимал планет Уайлд, още една Хистори, и 1-2 други.

  Бестиалити (секс със животни) никога не е имало, ТОВА и аз го написах.

  Диемите "екстра" не ме интересуваха, както и спортните канали. Имах ги, ама нямах време да ги гледам (иначе съм/...бях афисионадо на "Бушидо" и ММА ама нямах време да гледам 'сичко)

  Айде да коментираме порното в българските кабеларки (Виваком и Мтел), искаш ли😀? Личното ми мнение-прекалено много, и с недостатъчна ЛЕСНА защита/предотвратявне за малолетни потребители. Възхищавам се от таткото споменат в коментар 57! От 30 г' нямам такъв проблем, ама...се възхищавам! РЕСПЕКТ!
  До коментар [#70] от "tintiri":


  До коментар [#57] от "realguru":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 73. 73 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Самън!!!
  Не отнемайте последната радост на народа!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 74. 74 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#73] от "Athanatos":

  Сакън! Исках да напиша...
  С тия дебели пръсти по тия малки клавиши, така става...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 75. 75 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#47] от "dgd":

  Положението е зле щом само порното остана.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 76. 76 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 135 Разстроено

  По едно време и ракията искаха да "пипнат" и имаше масов смут, което е странно, защото както този случай (и не само) показва можеш да си правиш каквото искаш безнаказано.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 77. 77 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Интересна дискусия гледам около предпазването на малките деца да не попадат на порно каналите. Имам Виваком в къщи и всички порно канали са кодирани. Отключват се с 4-цифрен код. В началото всеки код е един и същ - фабричен, четири нули. Но всеки родител може го промени от настройките на самия приемник. Много е лесно и и просто. Преди време имах Мтел телевизия, където кодът беше фабричен от едно до четири.

  Като цяло тези канали винаги се поставят на опашката, за да са трудно достъпни за малчуганите. Въпросът а порното не е в каналите по кабеларката. Проблемът е в онлайн порното и торентите. Там родителят няма как да постави код за защита. Регистрацията във всеки торент сайт става за 5 минути, а после достъпът до тези материали е на един клик разстояние. Да не говорим за десетките порно онлайн сайтове с клипове, които са публично известни и лесни за достъп без контрол на аудиторията. А най-достъпно е да зяпаш голата кака от корицата на Плейбой на павилиона, изложена на видно място.

  В началото на всеки филм има препоръчителна възраст. Според мръсния език, насилието и секса варира между 12, 16 и 18. години. Но кой родител гони детето си от хола, когато се покаже ограничението? Във всеки филм има сексуална сцена, а често и видими голотии от кръста нагоре. Никой не спазва дори тези ограничения, а сме тръгнали да говорим за порно каналите. И нещо забавно - В САЩ всички родители бдят дали децата им могат да гледат този или онзи филм, дали има грозен език и секс. Пазят малките строго да не гледат подобни неща. И това не пречи голяма част от тези "възпитани момиченца" да се хвърлят в порно индустрията още на 18-годишна възраст. Факт. Откъде ли са научили за тази индистрия, питам аз?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 78. 78 Профил на daking
  daking
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Очаквах да видя снимки към статията.

 79. 79 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  "Порнографски материал е, изготвен по какъвто и да е начин, неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, чието съдържание изобразява реално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и похотливо показване на половите органи на лице."

  въпрос на възприятие. На мен порното не ми е неприлично,неприемливо или несъвместимо с обществения морал, защото без секс живот просто няма да има! Кой определя, че нещо е неприемливо и несъвместимо с обществения морал? Май причината е, че нормалното порно между мъж и жена е несъвместимо с джендър теорията и води до предизвикване на секс, респективно и зачеването на деца и по този начин се затруднява ислямизацията на белите страни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 80. 80 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 440 Неутрално

  А с българските девойки, които заработват в Webcam сайтовете какво става?

 81. 81 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Има нещо вродено сбъркано в самата дефиниция на порното: ако с жена ми решим да имаме дете, я покиваме на 100%, включително в частта за блудственото, неприличното и несъвместимото с високия морал в Син Сити :)

 82. 82 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Порното е нещо зло, което ти изпива енергия но за съжаление на всички ни се налага понякога. Сумати хора са станали импотентни защото има порно.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 83. 83 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 496 Весело

  На мъжете трябва да се забрани да гледат порно, а на жените - любовни филми, защото и едните, и другите почват да вярват, че такива неща се случват и в реалния живот.

 84. 84 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8759 Неутрално

  Почти няма филми, даже и в сериалите, където да няма голотии, може ли все за ги забранят.

 85. 85 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Добре дошли в България-голям смях Ви чака... всичко хубаво е забранено-канабис, проституция, порно, кокаин, люпене на семки в парка, пиене на бира на открито... Някой да му прави впечатление, че на никой не му пука :) Добре дошли в България, тука е яко и ставаме все по-малко, но си е купон.

 86. 86 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#84] от "Peni Nikol":

  Не става въпрос за това, ами като видеш цицореста 130 мацка да я помпи някъв негър 1 4ас с 30 санта пишка, гледайте го с мъжа ти и го повторете. Ама да вземете дрога като тях, че иначе няма да стане

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "Порнографски материал е, изготвен по какъвто и да е начин, неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, чието съдържание изобразява реално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и похотливо показване на половите органи на лице."

  Туканка има нещо, дето изобщо не ми е ясно: как ги показват тия полови органи на лицето, когато те са между краката?

 88. 88 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  Почвам да се притеснявам като заговорят за забрани на порно или домашна ракия. Нещо кроят :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 89. 89 Профил на Черен Джендър Албинос
  Черен Джендър Албинос
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Е представяте ли си, да налагат санкции за гледане на порно?! Нали населението ще намалее с още един, или два милиона души :)

  Епизод II: Джендърите атакуват
 90. 90 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Правят абсурдни закони, после никой не ги спазва и така , докато стигнем обобщително, че законът е врата в полето.. Манталитет, Сър!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 91. 91 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Весело

  Едно време при подобен спор я писах тая история, сега ще повторя.
  Моя колеЖКА, от старата гвардия, царство ѝ небесно, постъпва по разпределение в някакво диво село из Странджа и на има - няма втората седмица при нея иде млада двойка с репродукционни проблеми - цялал година здрав секс, но бебе - йок.
  Качва колеЖКАта жената на магарето и що да види - тя девствена!
  -Абе вие двамата, - попитала тя - секс, все пак правите ли?
  - Да бе докторКЕ! Ако не всяка вечер през една!
  Абе.... вие... таковата, това в онва влизаше ли?
  - Да бе докторКЕ!
  - Абе то... добавила дамата - абе много болеше, ма аз търпях.
  И от дума на дума, станало ясно че една година, младоженикът ползвал не която трябва дупка, поради което нямало и резултат.
  След съответните разяснения и напътствия не само след една годинаколеЖКАТА изродила бебе, но и въпросната дама открила някои от основните сладости на живота.
  Та така.
  Порно трябва да има, най-малкото за да се знае, кое за какво е и че в секса има различни възможности

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 92. 92 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако забранят порносайтовете с уеб камери, в Русия ще настъпи революция, защото дестки милиони млади и не само млади рускини заработват по този начин, Запада ,ако иска да свали Путин, трябва да блокира трафика на такива сайтве от и за Русия и огромни парични потоци ше бъдат спрени..Никакво импортозамещение няма да помогне на девчонките

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 93. 93 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ако забранят порносайтовете с уеб камери, в Русия ще настъпи революция, защото дестки милиони млади и не само млади рускини заработват по този начин
  —цитат от коментар 92 на Bobox


  Няма да споменава името на сайта (ЧАТЪРБЕЙТ!!!!!!!!!1!!!), но там е пълно и с много момичета от Латинска Америка, както и от Източна Европа и малко от западна.
  Та аз като виден интернет потребител, обуславящ се на "правило 34", ще кажа, че е редно порнографията да е легална и в България. Има доста българки, които са се снимали по порно филми (Чешкия кастинг!), а да намериш порно е по-лесно, отколкото да намериш медия в България, която не пуска "своите" гледни точки.
  В България по принцип голяма част от населението си е консервативно и сексът им се изчерпва с две пози, като мисионерската е върхът на сексуалния им живот.


 94. 94 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 511 Неутрално

  В държавата, където цари морала: да крадеш, да лъжеш, да рекетираш, да извиваш ръце, да си аргогантен и агресивен, където корупцияте е законна, а законите важат само за стадото, където администрацията не работи или работи за чужди интереси или собствено благо, и в това "блато" ПОРНОТО Е ЗАБРАНЕНО, АМИ ТО ДЪРЖАВАТА Е ЕДНО ГОЛЯМО ..., КАК ТАКА СЕ ЗАБРАНЯВА САМА :)

 95. 95 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 113 Весело

  До коментар [#25] от "zhivko6461":

  Като че ли в обзора на многото нарушения попада и Парното, не порното, защото то парното много по жестоко ощетява и мисленето и самочувствието и гордостта на Българина , поне така си мисля знам , че излизам от рамките на темата , но просто се опитвам да степенувам вредата, но какво ли разбирам Аз ,къде къде по сериозни и отговорни хора се занимават с проблема.

 96. 96 Профил на lljohnson
  lljohnson
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#31] от "fio41315648":

  Та има ли по-голямо порно от това,че забранената БКП продължава да управлява с новите си разновидности като-БСП,ГЕРБ,Атака,ДПС и не ги помня другите.Те това е порнографска държава.Мутренска рабора в 21 век.

 97. 97 Профил на lljohnson
  lljohnson
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#94] от "balla":
  Прав си .Не бях ти прочел коментара и го написах същото по друг начин.

 98. 98 Профил на lljohnson
  lljohnson
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#88] от "chkn41566335":
  Е те тая комбинация наистина ще довърши България-и то не както пророкуват след 20-25г,а направо за 2-3 макс.

 99. 99 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Беларус, Украйна и България.


  Точно в най-курвенските и пропаднали страни порното е забранено.
  Пълна простотия и лицемерие.

  If you are going through hell... Keep going!
 100. 100 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  трява да е забранено. и в тивито и в интернето. поне проформа. сиреч поне тук сме на ниво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK