За пръв път от 11 г. насам се отпускат близо 30 млн.лв. за ремонт на студентските общежития

Снимката е архивна

© Цветелина Николаева

Снимката е архивнаЗа пръв път от 2008 г. насам през следващата година се отпускат 29.4 милиона лева за ремонти на студентските общежития в страната. Това каза за БТА Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети към университетите (НПСС) .


Всяка година, преди началото на учебните занятия в университетите, студентските общежития и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществото, от медиите и студентите, припомнят от НПСС. И отбелязват, че част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване.


Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията в общежитията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в лоши битови условия.
Предстои да се обсъжда в Министерството на образованието и науката тези 29.4 милиона лева за ремонти на кои общежития в страната ще бъдат използвани, каза Вангелова. Тя обясни, че студентските общежития в Шумен са в много лошо състояние и те са "едни от най-зле изглеждащите сгради на общежития в страната". Това са общежитията към Шуменския университет, като в недобро състояние са и сградите на общежитията във Варна и в Пловдив.


В София лошо е състоянието на 15-и блок на Националната спортна академия, както и на 7-и блок на Медицинския университет. Има студентски общежития в страната, които не са ремонтирани от построяването им преди 50 години, обобщи председателят на НПСС. Тя каза, че в началото на 2018 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е получил целеви средства, с които прави ремонти в студентските общежития.


Иначе студентите плащат между 30 и 90 лева в общежитията, но цените зависят от това дали в тях са включени и различни консумативи.В системата на дружеството "Студентски столове и общежития" наемът за студентска стая навсякъде е еднакъв, а в общежитията, стопанисвани от университетите, цените са различни. Те зависят от това каква е базата и какви са разходите - има ли монтирани отделни електромери и водомери на всяка стая в общежитията. Затова цените в тези общежития са различни и най-високите са от около 90 и няколко лева, обаче в тях са включени и консумативите и интернета, обясни Вангелова.


Тя уточни, че такива са цените в "чисто новите общежития" на Пловдивския университет, които са най-новопостроените общежития в страната. "В тези общежития условията са прекрасни, все едно си в хотел", коментира още председателят на НПСС.


Най-ниските цени за стая в студентските общежития са между 30 и 40 лева, но това е цена само с определен консуматив и след като той се надвиши, студентите доплащат допълнително, каза Вангелова. Допълни, че по-ниски са цените на наемите в общежитията, в които има обща баня и тоалетна на етажа, а не във всяка стая.
От Националното представителство на студентските съвети искат да бъде променена и субсидията, която се дава за "леглоден и храноден" за общежитията. Вероятно тази субсидия ще бъде увеличена и това е много важно, отбеляза Вангелова.


Стипендиите на българските студенти в различните университети у нас са от 70 до 150 лева, каза председателят на НПСС. Предвижда се да има увеличение на стипендиите на студентите от българските диаспори, които учат в български висши училища. Това ще стане чрез промяна на постановление 90 на Министерския съвет и вероятно тези стипендии ще се увеличат от 150 на 200 лева, но тази корекция още не е направена, информира Вангелова.


Тя уточни, че след корекция, предложена от НПСС, университетите могат да предоставят стипендии на базата само на успеха на студентите, както и на базата на успеха и дохода. Как ще класират и колко стипендии ще дадат за двата вида възможности зависи от средствата, с които разполагат висшите училища, обясни Яна Вангелова. Тя припомни, че изтече срокът за т.нар. европейски стипендии, които българските студенти получаваха с европейски средства и те вече не се получават.


Заради това, че вече не се получават европейски стипендии, но и че отпусканите стипендии на българските студенти не са високи, повечето от тях учат и работят, коментира председателят на НПСС. Вангелова отбеляза, че например, студентите по медицина не могат да работят по време на следването си, защото то е много трудно и трябва да присъстват на лекциите. За останалите студенти в различните специалности е характерно, че повечето от тях учат и работят, защото не могат да се издържат само със стипендията. Особено е трудно на студентите в София, тъй като цените в столицата са по-високи, отбеляза Вангелова. Цитирайки статистиката уточни, че студентите от компютърните специалности в момента, в който проявят някакъв интерес и дори да имат минимален талант в тази област, веднага биват наемани на стаж или на работа, независимо, че може да са във втори или трети курс.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Все някога трябва да се случи, ако не искат да се срутят.

 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  30 млн не са много за студентските гласове! Все пак идват избори.
  Нъл тъй, ГЕРБ!

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1912 Весело

  Идат избори,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3388 Весело

  А, някоя чалготека на партера?

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Започват да се случват чудеса маЙ !!!

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Не знаех, че е толкова тежка ситуацията със студентските общежития в страната. Принципно повече се акцентира на положението в София, а то в последните години се подобрява. Дано достатъчно много общежития да бъдат ремонтирани и младите хора да се чувствам комфортно в тях, защото това е важно за цялостната удовлетвореност и мотивация в учебния процес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK