Кратки новини: По програмата за енергийна ефективност са обновени 1544 сгради

Кратки новини: По програмата за енергийна ефективност са обновени 1544 сгради

© Георги Кожухаров"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


По националната програма за енергийна ефективност са обновени 1544 сгради


1544 многофамилни жилищни сгради в страната са обновени по Националната програма за енергийна ефективност. По други 220 от общо 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие се изпълняват строително-монтажни работи. Още 224 са на етап обследване, съобщиха о МРРБ. Към 30 ноември 2018 г. най-много са завършените сгради в община Бургас – 197, следват Благоевград със 143 и Хасково със 77.


Лифтове в Пампорово са безплатни днес


Пампорово открива днес официално сезон зима 2018/2019, съобщи БНР. По традиция на този ден всички
лифтове и влекове ще са безплатни. Предвид снежната обстановка ще бъдат отворени 5-6 писти. Зоната "Мечи чал" обаче ще бъде пусната по-късно, защо е засегната от природните бедствия тази година и още не е оправена. Всички скиори и бордисти ще могат да се възползват от специалната промо лифт карта за началото на сезона на цена 37 лв. От 22 декември пък в сила ще влязат редовните цени за сезона като за ден лифт картата струва 58 лева.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Добре намерена дума: сградите били "обновени".
  Тоест, изглеждат по-нови.
  Става дума за маскировка, за имитация, за едно Андрешковско-Бай-Ганьовско намигване.
  Какво имам предвид? Какво всъщност е направено?
  На тези сгради е положена една тъъъъъничка топлоизолацийка (5-6, някъде 8см, много рядко - 10см) от експандиран полистирен, по-известен с търговското наименование на BASF - "Стиропор".
  Това влиза в чиновническата графа "саниране", което за неразбиращи е свършена работа. Но така ли е наистина?
  И 5см, и 10см, че и 15см дебелина на топлоизолацията - НЕ СТИГАТ за реализация на стратегическата цел - СВОБОДАТА от енергийния октопод.
  Какъв ще е ефектът от т.нар."саниране"?
  ===Леееееекинко може да намалеят някои сметки за парно.
  Но като цяло пак си в лапите на енергийния октопод.
  Пак ще плащаш ЯКИ СМЕТКИ, нищо че си уж "саниран".
  Защото е свършена 5% от необходимата работа!
  ===Пред Брюксел ще бъде рапортувано за някаква свършена работа и парите - оправдани.
  ===Пред путин ще бъде рапортувано да не се притеснява - разходът на неговите продукти и най-вече тяхното плащане пак ни е в кърпа вързано.
  ===Провал на самата идея за енергийна ефективност в масовото съзнание - масовият потребител вижда едни корупционно уредили се строителни фирми и резултат от похарчените милиони, близо до нулата.
  За да не изляза мрънкач и безпочвен критикар, ще разкажа как виждам една сграда, обновена до нулево-енергийна (т.е.самодостатъчна за своята отопляемост), което е залог за свобода от енергийния октопод.
  Нека стане ясно, че това е СИСТЕМА ОТ МЕРКИ, не просто опаковане със стиропор.
  ===Топлоизолация със същия материал ЕРS-Стиропор, но с дебелина минимум 20см. А по-добре, 25-30см. Под, стени, таван - цялостна опаковка без прекъсвания. Как става това - архитектите вече добре знаят как.
  ===Южните фасади на сградите получават РАЗШИРЕНИ отвори. Обикновеният прозорец става витрина. Защото през зимата оттам влиза безплатното отопление - слънчевото греене. С модерните енергийни стъкла пък оттам пък не излиза топлото. Влизат слънчевите лъчи, стоплят, но топлото остава - това се постига с нанесени на стъклото отвътре слоеве от метален окис. Това изисква и още едно нещо:
  ===Смяна на дограмата с тройноостъклени прозорци (двукамерни стъклопакети) или с такива с широк дистанционер с инертен газ.
  ===През зимата - добре, но през лятото? - Засенчване! Архитектите знаят как по хиляда начина, но има и едно прастаро решение без тяхна намеса - озеленяване с широколистни бързорастящи дървета. През лятото засенчват, през зимата листата им опадват.
  Какви дървета? Например ПАУЛОВНИЯ - този китайски мастодонт расте с 2-3см на ден и за две години е вече 7-8метра - до третия етаж. Несериозно преди три години и аз си боднах в двора една фиданка от две педи и ето сега - 8-метрово кичесто и много красиво дърво. Има листа по цяла педя и цъфти като люляк. У нас такива фиданки се предлагат масово и ги виждам на много места.
  Дотук - ясно, но какво липсва?
  ===Вентилация. Защото много опакованите сгради не дишат достатъчно.
  Има едно прастаро просто решение, наречено "римски кладенец".
  Във Франция почти всяка нова къща има такова нещо - евтино и гениално измислено от нашите предци - в археологически находки са се чудели за какво служат едни керамични тръби, в Плиска имат знака IYI, могат да се видят в Арх.музей в София.
  Как се прави това днес?
  Една тръба от обикновено ПВЦ се закопава около сградата, опасва я отвсякъде, като единият й край излиза над земята като обикновено коминче. Другият край влиза в сградата и там докарва чистия въздух, само че затоплен от подземното си пребиваване. Защото на два метра под земята температурата е постоянна и през лятото, и през зимата - около 10-12оС. Това е т.нар."римски кладенец".
  Процесът може да се подпомогне със слаб вентилатор - около 10-15вата обикновено стигат. Получаваме ПРЕСЕН СТОПЛЕН от земята ВЪЗДУХ, а "отработеният" се насочва към отдушниците. Там пък имаме т.нар. "рекуператор" - устройство, отнемащо топлината на излизащия отработен въздух и пари и отново вкарващо я в добре опакованата от всички страни сграда.
  ===Енерго-производство. Всяка сграда може да произвежда електричество и топла вода от слънчевите лъчи. В Германия и дори във Великобритания по покривите на къщите виждаме множество енергийни панели.
  Какво да кажем за слънчева България?
  Как работи това по принцип - произвеждаш ток, ползваш, каквото остане - продаваш с двоен електромер. Като няма слънце през деня или вечерта - купуваш пак през двойния елетромер. В Германия тази система е около 0:0 - продаваш, колкото купуваш.
  В България? Може би 2:0 в твоя полза. Къщите са в състояние със своите покриви да произвеждат повече ток, отколкото ще потребяват.
  ...
  Ето така в основни линии изглежда системата от мерки, които водят съвкупно до заветната цел - самодостатъчна в енергийно отношение сграда или съвкупност от сгради, и като цяло - разумна политика в интерес на човеците, в крак с техническия прогрес.
  Къде виждате в държавната програма такова нещо?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Всъщност, без да броим блоковете, санираните сгради(къщи) обикновено са на чиновници на високи позиции в държавните и общински администрации и други, които са богати и с връзки и всъщност имат повече от достатъчно немъчени пари, да направят санирането на свои сгради и със свои лични средства, без да ги заболи семейният бюджет.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK