Какво свързва 92-годишен пенсионер, ученичка със забрадка и Симеон Сакскобургготски

Почетен гост на церемонията беше главният мюфтия Мустафа Хаджи, който връчи и една от наградите.

© Надежда Чипева, Капитал

Почетен гост на церемонията беше главният мюфтия Мустафа Хаджи, който връчи и една от наградите.Петима души бяха отличени във вторите годишни награди за принос в развитието на мюсюлманското вероизповедание за 2018 г.Това са 92-годишният Халил Яваш, адвокат Метин Джамбазов, ученичката Емине Шаматарова, д-р Исмаил Джамбазов и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.


Наградата е на името на първи главен мюфтия в България - Ходжазаде Мехмед Мухийддин Ефенди.


Халил Яваш


Той е роден 1926 г. в русенско село, стана известно от кратко видео представящо наградения. От него се разбра, че Яваш е отличен заради просветната и благотворителната си дейност. "Хора като него ни убеждават, че доброто ще надделее в този преходен свят", каза гласът от клипа. Награденият произхожда от семейство, което се е изхранвало със земеделие, но той все пак е успял да се образова. Има две деца.
След падането на комунизма става имам в Русенската джамия. Хората, които го познават го определят като чист, предан и сладкодумен. Когато млади имами го наследяват, той не спира просветителската си дейност и пътува всеки петък до Бяла, където няма имам. Годините обаче натежават и той спира тази дейност, трудната му подвижност обаче не го отказва да посещава близката джамия. Въпреки че е пенсионер, той често дарява средства за културното развитие на мюсюлманското вероизповедание и за сираци. Завещава и свой наследствен имот на мюсюлманската общност.


Адвокат Метин Джамбазов


Той е водил редица дела за отстояване на правата на мюсюлманското вероизповедание за вакъфските имоти. След падането на комунизма е започнала продължителна съдебна сага, която все още не е приключила изцяло. Най-трудното в работата на Джамбазов е било да докаже, че мюсюлманското вероизповедание като юридическо лице е правоприемник на имотите на отделните мюфтийства, се разбра от видеото, което представи Джамбазов.


"В тези битки тихите герои вършат най-много работа", гласеше част от визитката на адвоката. Той е роден през 1964 г., работи в Шумен, а двамата му сина са поели по неговия път. Адвокат Джамбазов е "изровил" редица документи срещу които главното мюфтийство е получило нотариални актове. На въпроса с кое дело се гордее най-много, тихо отговаря, че финалът на делата показва кой какъв е, какво може и какво не може, важното е да дадем максимума като професионалисти.


Емине Шаматарова


Лятото преди 8 клас Емине Шаматарова решава, че иска да носи забрадка. Преди началото на учебната година иска да бъде записана със забрадка, което се случва. Няколко дни по-късно обаче директорът на местното училище (в едно село в Благоевградско) иска от баща ѝ да я накара да свали забрадката. Той отговаря, че не я накарал той да я сложи и няма да я кара да я маха.


След това от училището питат ученичката дали някой я е принудил да сложи забрадка, тя отговаря, че това е била волята на Аллах. След това започнали трудностите за семейството. Шаматарова обаче доказала, че мюсюлманството е и търсене и отстояване на права. Да бъдеш себе си - това е победа, се чу от видеото, което представи номинацията на момичето, което каза "Аз имам право".


Д-р Исмаил Джабазов


Той спомага за утвърждаване на административното разделение на мюсюлманското вероизповедание. Роден 1928 г. в многодетно и бедно семейство, Джамбазов се увлича по непознатото - учението. От четири годишен помага в работата на баща си. Той е от София.


Симеон Сакскобургготски


Моралната, почетна награда бе за Симеон Сакскобургготски. Отличието му беше връчено за цялостен принос. Заради толерантното му отношение към мюсюлманите по време на мандата му на министър-председател. Той е бил първият премиер, който е назначил за министър мюсюлманин. Първият министър-председател, който е приел покана за вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.


В началото на церемонията бяха прочетени поздравителни адреси от президентът Румен Радев, вътрешният министър Младен Маринов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. И тримата поздравиха организаторите за инициативата. Преди това всички присъстващи прави изслушаха химните на България и Европейския съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK