Министерството на отбраната е похарчило милиони за храна без обществена поръчка

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

© Надежда Чипева

Министърът на отбраната Красимир КаракачановОколо 31 млн. лв. е похарчило министерството на отбраната за храна за последните 3 години без за това да бъде обявена обществена поръчка, показа разследване на Би Ти Ви


Сагата с изхранването на военните започва през лятото на 2015 г. Армията остава без доставчик на храна, след като договорът на тогавашния изтича. Обявена е нова обществена поръчка на прогнозна стойност 25 898 608 лв. без ДДС. Тя е за доставка на храни и напитки за всички военни формирования, хотели, почивни станции и военни клубове. Година по-късно министерството класира само 7 от участвалите 18 кандидати. Поръчката е блокирана след жалби на декласираните кандидати пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред Върховния административен съд (ВАС). Тогава министър на отбраната е Николай Ненчев.


В закона за отбраната е предвидено на военните да се осигурява безплатна храна и напитки. Има възможност парите за храна да се изплащат на всеки военен на ръка. Тези средства се внасяха в обща каса и се разпределяха и се стараехме до голяма степен да откликнем на нуждите, тоест да спазим този норматив и извън рамката на закона, обяснява Ненчев пред телевизията.
Това се запазва и по време на служебния министър Стефан Янев, въпреки, че законът е променен в края на 2016 г. и в него се казва, че при занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите се осигурява безплатна храна и напитки, а не пари.


Ивайло Пандов е собственик на една от фирмите, които искат да снабдяват армията. Неговото дружество е сред обжалвалите процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка. Пандов смята, че парите се харчат незаконно, като се се купуват продукти за готвене без никакъв контрол.


"До момента – 30 октомври, сумата е 30 980 555 лв Прогнозата на поръчката беше 31,78 млн. лв. Аз ви казвам, че са похарчени по-малко пари. И това са пари, предвидени по закона, като порцион на войника. Вие какво предлагате да оставим войската без храна три години, защото осем фирми се обжалват една друга! Къде е нарушението на закона?", пита настоящият министър на отбраната Красимир Каракачанов.


Няма как да не се нарушава закона


"Командирите са изправени пред една страшна дилема – или да нарушат закона и да не осигурят безплатната храна, което никога не биха си го позволили, или да я осигурят на нерегламентиран нормативно път, което отново е нарушение на закона", обясни пред телевизията началникът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.


"Пускани са обществени поръчки до 30 хил. лв. По ЗОП (Закон за обществените поръчки Бел. Ред.) до 30 хил. лв. са правени обществени поръчки, което е абсолютно законно изключение, и са хранени войниците. Договорите са много, естествено, че са много – те не могат да са един или два", признава Каракачанов.


Заобикалянето на закона е престъпление


"Ето това е чиста проба заобикаляне на закона", коментира Грета Ганева, адвокат и дългогодишен експерт по обществени поръчки. Тя напомня, че заобикалянето на закона от римско време насам се счита за състояние, в което със законни средства постигаш забранени от закона цели. Също, че има и регламент на ЕС, който е свързан с разходване на публични средства в обществени поръчки. Такъв тип заобикаляне на закона изрично се сочи и в доклади, че е недопустим, подчерта адвокат Ганева.


Каракачанов твърди, че е безсилен


Красимир Каракачанов е категоричен, че няма заобикаляне на закона. Признава също, че е безсилен: "Аз ви казвам, че няма какво да се направи. Или трябва да храним войниците или да разпуснем армията".


Всъщност месец след встъпването в длъжност на Каракачанов 3-членен състав на ВАС дава решение на министъра – обжалваната процедура по обществената поръчка да продължи. Следва молба от министерството за тълкуване на това решение. През април тази година и 5-членен състав на ВАС окончателно потвърждава, процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка да бъде продължена.


Вместо да продължи процедурата от последното законосъобразно действие, както постановява съда през август, министърът я прекратява Един от мотивите: има нов ЗОП.


КЗК отхвърля решението за прекратяване на процедурата през септември, а преди седмица министърът прекрати конкурса отново.Този път с други мотиви, водещият от които е: "Липсата на бригада "Специални сили" в Споразумението не дава възможност да се достави храна за това юридическо лице". Законът обаче дава право на Бригада "Специални сили" да проведе отделна обществена поръчка за храна за собствените си нужди, именно защото е юридическо лице със собствен бюджет.


Битката е за 31 млн. лв.


"Целият проблем е битката на едни търгаши в България да приберат 31 млн. лв. от бюджета на армията, аз няма да го допусна. Ама каквито и да е казуси, казуистики, аз няма да го допусна Ние сме спазили закона и сме се опитвали с възможностите му да храним войската, това го правят трима министри поради нуждата", твърди военният министър.


Ивайло Пандов подозира корупционна схема зад отказа на министъра да изпълни решението на съда. Твърди, че декласиран участник от процедурата в момента доставя храна на армията, което ще спре да се случва, ако настоящата поръчка бъде продължена, както изисква съда.


Иван Пейков от Отбранителна аквизиция към Министерство на отбраната твърди, че в момента не се правят обществени поръчки, а се дават между 6 лв. и 10 лв. на ден. "Когато се казва, че са похарчени 30 млн. лв., трябва да се има предвид, че по-голямата част от тези средства са предоставени, като парични средства на военнослужещите. Те ги получават заедно със заплатата си. Ако не бях запознат с истината, щях да повярвам, че министерството върши нещо незаконосъобразно. Има изключения от закона, когато имаме обучения и мисии има обществени поръчки, но не за хранителни продукти, а за готова храна – кетъринг. Това са две различни услуги", заяви Пейков.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1589 Весело

  То му личи на Каракачанката, че бая пари са усвоили за храна...

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  Ми защо са вкарали и това в системата на ЗОП ?
  Дай три години да гладуват, щото течала процедура по обжалване и обжалване на обжалването ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  До коментар [#1] от "BiGman1":

  2015 -та министър беше Ненчо !?

  [email protected]
 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Оставка !
  Е, сега при този провокаторско-корупционен миш-маш, в който затъна агент Иван, се случва и истинското тестване на Бойковата държавническа принципност и евро-атлантическа солидарност...

 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 990 Любопитно

  Категоричен пример за презрението на политическата класа към закона и съда.
  Позор и невежество за този русенски самозванец. Ще си я възлага без поръчка и няма да се съобразява с влязло в сила решение на ВАС... Щото е еднодневка ама във властта. Невежа! Какъв пример за спазване на законността след като вицепремиер не желае да спазва закона?!

 6. 6 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 990 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Ми как да няма обжалване като всеки министър иска да си сложи своята фирма?!

 7. 7 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#4] от "Practic":

  Абсолютно! Оставката е напълно задължителна.

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#5] от "Paolo Di Canio":
  Не е невежа министъра , просто иска и той малко пари да направи от поръчката бе ,кво толкова ,не бил спазил няколко решения на съда ,че кой смее да го закачи , той е управляващ и над всичко ,а и патриот ,не е истина .....

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И едно време се крадеше яко от артелната и сега пак. Нали, Перков?

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това обяснява "схватките" на агент Иван с Македония. За отвличане на вниманието.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  от храната прави борбата до храната прави борба за обществена поръчка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Каракачанов предпочита той да разпределя порциите.

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Гневно

  "Аз ви казвам, че няма какво да се направи. Или трябва да храним войниците или да разпуснем армията".

  И това го казва министърът, който иска да въведе задължителна военна служба! Той сам доказва, че идеята му е пълна глупост след като признава че не може да изхрани няма и 30 хил. професионални военни! Поне би могъл да ги въоръжи със съвременно оръжие, ама не иска! Защо?!


 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Неутрално

  тука има право министъра...от 15г печели винаги една и съща фирма без значение кой е на власт и сега пак тая фирма вдига шум..тая същата компания съществува само заради МО...направете си сами сметка...и това което предлага е най евтино и най големия боклук...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Поне би могъл да ги въоръжи със съвременно оръжие, ама не иска! Защо?!
  —цитат от коментар 13 на plamen_b


  Кремъл не дава.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Бай Ставри?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Неутрално

  Храненето на армията е елемент на националната сигурност и трябва да е уредено със закон, както е уреден със закон и държавният бюджет. Какви са тези конкурси и обжалвания, сякаш това ви е График Натиев?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ПО-ГОРД ОСРАЛ СЕ МИНИСТЪР КАТА ШКЕМБЕ ВОЙВОДА ОТ МВРО НЕ СЕ Е РАЖДАЛ ОЩЕ.
  БЕЗ ЛУСТРАЦИЯ ОЩЕ ДЪЛГО ЩЕ ИМ ЯДЕМ ГОВНАТА НЯ ТИЯ...

 19. 19 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Защо непременно една фирма трябва да снабдява армията? Може да са няколко.

 20. 20 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 683 Разстроено

  Боли го...шкембето Шкембе войводата.
  Важно е да се усвоява,и да са от наЩе.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Шкембе войвода да получава сто кюфтака на ден, до живот. Това пише ли го с големи букви в тръжната документация?

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Няма да се сърдим на шкембо, той е първия министър, дето му се налага да храни армия, по света другите армии мрат от глад и не могат да решат проблема с изхранването.
  Ами като не може да спазва законите в страната, какъв по дяволите министър е това недоразумение.
  Да ходи да си пише доносите и да не цица по най-безсрамен начин нашите пари в особено големи размери.
  А защо дреме цацаратурата, след като има директни самопризнания от Какаракачанов, защо не се намира някой да ги попита къде дремят при такива престъпления и защо не се сезират, си остават все въпроси без отговор.

 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1589 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":


  До коментар [#1] от "BiGman1":2015 -та министър беше Ненчо !?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Е, и...той вече не е актуален, нито служебния...сега е модерно да се плюне по Каракачанов...аз ви пущам по пързалката а вие хвърчите ли хвърчите...:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK