Апелативният спецсъд побързал да остави Иванчева в ареста, без да прегледа делото

Откриване на новата сграда на СРС, Софийски районен съд, Темида

© Николай Дойчинов

Откриване на новата сграда на СРС, Софийски районен съд, ТемидаНарушения е установила проверката, разпоредена от председателя на Връховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в Апелативния специализиран съд. От 29 ноември до 5 декември трима съдии от ВКС провериха администрирането на делата по мерките за неотклонение на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, подсъдими за вземане на подкуп и намиращи се под стража.


Това се разбира от съобщение на ВКС за резултатите от проверката.


Искането на прокуратурата за спиране на изпълнението на определението от 16 ноември на първоинстанционния съд за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест е разгледано
без да е дадена възможност подсъдимите да направят възражение в определения от НПК срок


От доклада за проверката става ясно още, че на 16 ноември, когато първоинстанционният специализиран съд променя задържането под стража в домашен арест, апелативният съдебен състав веднага спира изпълнението, без да е разполагал с редовния протокол от заседанието, който още не е пристигнал в горната инстанция.


"Към момента на произнасяне по искането за спиране по образуваното в. н. ч. д. № 522/2018 г. въззивният съдебен състав е разполагал единствено с т. нар "частичен" протокол, обективиращ в работен вариант мотивите и диспозитива на постановеното от първоинстанционния съд определение за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест. Този документ не представлява официален такъв", се казва в съобщението на ВКС. И се уточнява, че в НПК не е регламентирано понятие "частичен протокол".


Комисията на ВКС казва в заключенията си заключава, че констатациите отразяват инцидентен случай на http://www.vks.bg/vks_p02_0553.htmнеправилна съдебна практика. И препоръчва да се укаже на съдилищата стриктно да спазват нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата при образуване и администриране на делата. Нормите не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие, посочват върховните съдии.


Пълният текст на доклада от проверката е публикуван на сайта на ВКС.


.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK