Майките на деца с увреждания са "Човек на годината"

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината"

© Велко АнгеловСред общо 41 номинации с приза "Човек на годината" за 2018 на Българския хелзинкски комитет (БХК) бяха отличени протестиращите родители на деца с увреждания.


Усилията им за цялостна промяна в начина, по който държавата откликва на специфичните нужди на хората с увреждания, датират от почти десет години, се казва в мотивите за избора. Журито напомня, че през 2018 г. активните родители организираха мрежа от протестни палаткови лагери в много български градове под мотото "Системата ни убива", участваха в работни групи, срещи и дискусии с отговорни институции, за да се даде шанс за достоен живот и адекватни възможности за хората с увреждания и техните семейства. В резултат на усилията им, законовите промени, които трябва да поставят началото на дълго исканата промяна, бяха приети от Народното събрание.


Дейността на майките продължава със създаването на Гражданска инициатива под името "Системата ни убива всички" и активност за реформа в системата на ТЕЛК. Майките предлагат основни законодателни промени, сред които смяна в модела за оценка на уврежданията, промяна в съответните наредби и приемане на модел за индивидуална оценка на потребностите.
Освен голямата награда "Човек на годината" журито определи и една обединена, подгласна награда, както и шест специални награди.


Български фонд за жените и клуб "Не си сам/а" са отличени с подгласна награда за систематичните си усилия в борбата срещу насилието и стереотипите, основани на пола.


Интернет порталът Loveguide получи приза "Вдъхновение на годината" за застъпничеството си за правата на децата и младежите в България чрез здравно и сексуално образование, и превенция на сексуалното насилие.


Фондацията "Дивите животни" и организацията за защита на животните "Четири лапи"спечелиха наградата "Застъпници на годината" за спасяването на лъвчетата Масуд и Терез, родени в разградския зоопарк, както и за продължаващите грижи за останалите в зоопарка животни.


Отличието "Журналист на годината" отиде при разследващия журналист Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" за усилията му за утвърждаване свободата на словото и разобличаване на неправомерни действия на органите на реда.


Призът "Активисти на годината" журито присъди на Младежка ЛГБТ организация "Действие", фондация "Ресурсен център – Билитис" и фондация GLAS за съвместната им работа по отварянето на Rainbow Hub – първият общностен ЛГБТИ център в България, както и за инициирането на онлайн петиция за признаване на еднополовите бракове, събрала вече 5000 гласа.


Андриан Христов, директор на училището в с. Иваново край Харманли, получи отличието в категория "Постоянство и храброст" за успешната и продължаваща интеграция на деца-бежанци и усилията за защита на правото им на образование.


В категория "Доблест на годината" наградата спечели Национална гражданска инициатива 7000 за кампанията за отмяна на запрещението и въвеждането на подкрепеното вземане на решение, запазващо достойнството и правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.


Тази година журито на наградите "Човек на годината" беше в състав Красимир Кънев, председател на БХК; Татяна Ваксберг, журналист; Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум; адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация"; Явор Гечев, директор маркетинг и връзки с обществеността на фондация "Четири лапи"; Марияна Кацарова, журналист и правозащитник; Петко Петков, съдия; адвокат Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на "Инициатива за равни възможности" и "Човек на годината" 2015; Яна Бюрер Тавание, член на УС на БХК.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK