Евгени Крусев вече е обвиняем

Евгени Крусев вече е обвиняем

© Велко АнгеловБившият зам. кмет на София Евгени Крусев получи обвинение за длъжностно престъпление, свързано с ремонта на релсовия път на ул. "Граф Игнатиев". Той заяви пред журналисти, цитиран от БНР, че при взимането на решенията се е водил от интересите на общината и никога не е решавал еднолично ­- за ремонта, за обществените поръчки.


На тези решения стояли подписите на експертите, които са били компетентни в съответните области.


Евгени Крусев обясни отново, че след като е получил призовка в качеството на обвиняем, подаването на оставка е била най­-отговорната и мъжка позиция, за да може разследването да си свърши изцяло работата.
Адвокат на Евгени Крусев е Менко Менков, когото е защитавал редица бивши министри, които са били разследвани след края на мандата си. Разследването срещу Крусев се води от спецпрокуратурата, а началото му е дадено от сигнал на "Спаси София".


Единствената официална информация по случая дойде от главния прокурор Сотир Цацаров, който каза, че "конкретно е свързан с обществената поръчка, която е свързана с шумо­- и виброизолиращи подложки, а в конкретния случай става дума за нарушение на разпоредба на Закона за обществените поръчки и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление". "Нека не оставаме с впечатление, че прокуратурата не дава информация, но не е редно такава информация да бъде давана само на базата на връчена призовка. Към момента, в който обвинението е предявено, ще имате пълна информация", увери Цацаров.


Пресцентърът на държавното обвинение разпространи до медии писмо с подробности около обвинения днес бивш зам. кмет. От него се разбира, че според разследващите от действията на Крусев може да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лева.


Разследването е започнало на 23 октомври и е образувала за престъпление по служба. Допълнително - на 5 ноември до главния прокурор е постъпил и сигнал от кмета на София Йорданка Фандъкова, с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая. В съобщението на прокуратурата се уточнява, че ръководството на столичната община е оказано пълно съдействие при снабдяване с необходимата документация.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Весело

  "Евгени Крусев вече е обвиняем"

  А как хубаво говореше по телевизиите

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  На снимката ми прилича на футболистче.

  Не се изненадвам, явно наистина му е такова нивото.
  Така да се помисли за Господ, че е захлебил в обслужващия сектор, да се подложи за ибрикчия, а накрая да се избършат така безпардонно дирниците с него и да го захвърлят ...

 3. 3 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ...на 5 ноември до главния прокурор е постъпил и сигнал от кмета на София Йорданка Фандъкова...
  Сигнал срещу кого?

 4. 4 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  Доста левашки е заобиколил ЗОП. Че и нагъл, други хора били подписвали... Ми те не са Възложители и зам.-кметове, бе!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  ...на 5 ноември до главния прокурор е постъпил и сигнал от кмета на София Йорданка Фандъкова... Сигнал срещу кого?
  —цитат от коментар 3 на outside

  Защо непременно срещу някого?

  "Спасявай, братче, че изгорЕх!" също е сигнал ...

 6. 6 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Крусев или е много нагъл, опитвайки се да се скрие зад гърбовете на т.н. експерти , или много семпъл човечец. Ако един зам.кмет не може да види с просто око, че "плочките" и прочие не стават за нищо и/или са сложени некачествено, значи не е компетентен за длъжността, на която е назначен.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 444 Неутрално
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  Крусев или е много нагъл, опитвайки се да се скрие зад гърбовете на т.н. експерти , или много семпъл човечец. ...
  —цитат от коментар 6 на vladivlad

  Че к'во му пречи да е и двете?

  Даже за кариерното му развитие в тия среди си е плюс!
  "Свой тип човек" като за задругата ...

 9. 9 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1056 Весело

  Пранги нещо? Милиция? Падни-стани? Омекнали сме нещо, Цацаров, от Иванчева насам? ... :-)

 10. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  Стандартна реплика: Мене експертите ме подведоха, аз съм пист кат сълза, нищо, че коля и беся всеки ден.

 11. 12 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Ето отново за какво става дума.


  Изключително груби нарушения при обществената поръчка на ул. "Граф Игнатиев" в София. Един от участниците в обществената поръчка, “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД, е отстранен заради използване на виброизолационен материал от дружество Pandrol, който не отговаря на техническите спецификации на общината. „Джи Пи груп“ АД печели обществената поръчка с виброизолационен материал от дружество Getzner. След сключването на Договора, експертен съвет към Възложителя, Столична община, ПРОМЕНЯ техническите изисквания и Договора, като задължава Изпълнителя, „Джи Пи груп“ АД, да използва виброизолационен материал от дружество Pandrol, който е и по-евтин. Това е точно същия материал, заради който е отстранен “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД.

  Касае се за съществени изменения на Договора, както е по чл.116(5) от ЗОП и чл. 72(4)(а) от Директива 2014/24/ЕЦ, които "биха привлекли към участие допълнителни участници или кандидати, биха позволили допускането на други участници или кандидати, различни от първоначално избраните". Точно затова Столична община следва да прекрати обществената поръчка за ул. "Граф Игнатиев", както е по чл. 118(1) от ЗОП и чл. 73(1)(а). Това е изключително грубо нарушение на правилата на обществените поръчки. Нещо повече, случаят противоречи на цялата логика на обществените поръчки, развита в практиката на Съда на Европейския съюз. По-точно, противоречи на принципите на Решение по дело C-496/99 P Commission of the European Communities срещу CAS Succhi di Frutta SpA. Параграф 116 от него гласи, че всякакви промени в поръчката, които биха довели до възможност за ново техническо и/или ценово предложение са забранени и трябва да доведат до прекратяване на договора.

 12. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  Радвайте се ! Иванчева и Петрова няма да са ИЗОСТАВЕНИ САМИ ! И при това момчето е от ГЕРБ !

 13. 14 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#12] от "J.J.":

  Интересно ми е сег акато почне и разследване от ОЛАФ, и ЕС поиска връщане на парите по тази поръчка койще плати сметката и ще поеме отговорността?

 14. 15 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#14] от "ЙЕИ":

  А де :) Политическата отговорност може да я понесе само г-жа Фандъкова и партия ГЕРБ.

  Иначе, ето тук има повече информация за това какво се очаква да се случи след разследването на ОЛАФ: http://www.focus-news.net/news/2018/12/11/2600645/spetsializiranata-prokuratura-obvinyava-bivshiya-zam-kmet-na-sofiya-evgeni-krusev-v-prestaplenie-po-sluzhba.html

 15. 16 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ама наистина ли мислите, че ще му направят нещо. Той може да е бушон, но е "техен" бушон. Назначен щото е нечии син, зет, свой, мой, твой и т.н. Случаен на държавна служба на това ниво - няма.
  Ще раздуят, ще раздумат и пак ще потулят.
  То и обвинението е тяхно... Какво мислите ще се случи!?

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 16. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#12] от "J.J.":Интересно ми е сег акато почне и разследване от ОЛАФ, и ЕС поиска връщане на парите по тази поръчка койще плати сметката и ще поеме отговорността?
  —цитат от коментар 14 на ЙЕИ

  Това вече е интересно ...
  Ако ЕС ни одруса наистина със спряганите 300 милиона - ще трябва да ги изстискат от мат'ряла.
  И ще настане сеч от глоби и вълчи гонения от страна на чиновничеството връз гражданята за щяло и нещяло ...

  А отговорността - там е ясно, че Крусев ще го крусификснат и ще се окаже единствен, но виновен за всичко ...

 17. 18 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Хайде, сготвиха бушона. Фандъкова е чиста

 18. 19 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Ама наистина ли мислите, че ще му направят нещо.
  —цитат от коментар 16 на Андонов  Никой няма такива надежди. Просто е бушон, който ще е за назидание и набиване на канче пред строя. Естествено, че ще си го опазят. Важното е да не се опетни Боко и Герб.

 19. 20 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Делото ще се заточи, ще изчакат хората да забравят и накрая тихомълком ще го оправдаят поради "липса на доказателства". Междувременно ще го възнаградят за лоялността с някоя тиха и доходоносна службица тип зам. директор на някоя агенция. Това сме го гледали.

 20. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  И защо е обвиняем? За моите представи това е честно момче. Тряснаха го обвиняем. За моите представи и кметицата е честен човек. Тряснаха я престъпник номер едно, арестуваха я като терорист от ислямска държава, хич никой не погледна нито фирмите, нито прочетените обвинения на честния частник ваклин! Е, изгледах му фирмите. Защоникой не погледне милионните запори? И кога са вдигнати? И абсурдния начин на свидетелстване - чете си написаните показания като зубрач от езикова гимназия. Прекъсват го, оплита се като патка в кълчища! Така ли беше? Бъркам ли нещо?

  Мърфи е оптимист!
 21. 22 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":

  Много точно определение, като "полузащитник" на водещ отбор, коментиращ загубата на своите. Простотата се чете в очите му. 😂
  Мога да се обзаложа, че няма тест за интелигентност, който да му е по силите.
  Ноооо, затова пък, няма пост в общинската администрация, който да не му е бил. 😂

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 22. 23 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  А защо не е с пранги и в ареста като Иванчева ?!?

  Или само за политическите противници на ГЕРБ е ареста.

 23. 24 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#11] от "mia_canela":

  То само това да беше, цялата статия е пълна с грешки, къде техничски, къде не. От години качеството в Дневник пада и пада. Жалко.

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 24. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Невъзможно. Един дежурен гербав трол ни обясняваше, че бил само свидетел, а не обвиняем.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#21] от "султана глаушева":

  Ми за нарушаване на ЗОП и за 5 милиона вреда?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#23] от "everlast666":

  Защото при него иде реч за едва 5 милиона. Докато при Иванчева иде реч за цели 70 000 лв.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2185 Весело

  Щеше да е новина ако не беше обвинен...

 28. 29 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Ами бушон е, това му е работата да поеме токовия удар.

 29. 30 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Аз не юога да разбера нещо, защо винаги се оправдават с експертите, експертът взима 7 пъти по-малка запалта от Крусев, ако ескпертите аа виновни ти, Крусев, защо взимаш 7 пъти експертната заплата, аман от мишки като тоя смешен сърпажия
  Ако експертите ти са по-грамотни от теб и са отговорни защо ти си им ръководител, къде е твоята отговорност

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 30. 31 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 641 Разстроено

  Мирише ми на "аз да се спася, тоя да се оправя". Фандъка пак ше излезе чистичка, кат сълзичка!

 31. 32 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Изгоря завалията за да спаси Данчето. Нали я гласим за министър ТС някой трябва да гризне дървото :)
  После се учудват защо само нещастни душици се пишат за политици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK