Овчаров е пратен отново на съд - за три пъти по-големи щети на "Мини Бобов дол"

Овчаров е пратен отново на съд - за три пъти по-големи щети на "Мини Бобов дол"

© Цветелина Белутова, КапиталСпецпрокуратурата предяви прецизирано обвинение на срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за "Мини Бобов дол". Обвинение обаче ще получи и негов заместник - Анна Янeва, която е швф на БСП В София.


Става дума за сключването и изпълнението на договор от 9 юни 2006 г. за отдаване под наем на активи на дружеството на "Ораново" ЕООД, в което са включени установените щети в размер на повече от 24 млн. лв., съобщава пресцентърът на държавното обвинение.


От прокуратурата припомнят, че в края на март са внесли в спецсъда обвинителен акт срещу Овчаров за умишлена безстопанственост, за това, че въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231.47 лева и за длъжностно престъпление. Обвинителният акт срещу него беше внесен в съда 11 години след като той напусна министерския пост. Две съдебни инстанции обаче прекратиха делото и го върнаха на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.
След връщането на делото спецпрокуратурата извършила множество процесуално следствени действия, при които събрала доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за дружеството са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.


Събраните нови доказателства от разследващите - след връщането на делото, са довели и до ангажиране на наказателната отговорност и на бивш зам. министър на икономиката и енергетиката и бивш изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Анна Янeва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK