Решението за мръсния въздух не е филтър за всяка печка, смятат еколози

Решението за мръсния въздух не е филтър за всяка печка, смятат еколози

© Надежда Чипева, Капитал



Решението за мръсния въздух и наднормените нива на фините прахови частици (ФПЧ) не е филтър за всяка печка. Това е изводът на екологичното сдружение "За Земята", става известно от съобщение до медии. Заключението е направено на база независимо проучване на опита и резултатите от ползването им за намаляване на ФПЧ от битово отопление на твърди горива в няколко държави с изводи за очакваната им ефективност в страната.

Според "За Земята" филтрите не са подходяща мярка за България, защото не адресират основните предизвикателства пред битовото отопление: некачествените горива и нискоефективните отоплителни уреди. При това сериозният проблем с високите нива на ФПЧ в жилища, където се използват стари отоплителни уреди на дърва или въглища, също остава незасегнат.
"Когато избираме подход за подобряване на качеството на въздуха в България, трябва да мислим за неговата устойчивост и за ефекта върху човешкото здраве. Филтрите не са решение, тъй като не премахват причината за замърсяването, нито пък подобряват въздуха вътре в домовете. Към момента това е единствено лобистка мярка, която обслужва нечии икономически интереси.", пише сдружението.


Според тях твърдението, че предимствата на филтрите е възможността да се премахва висок процент от ФПЧ, без домакинствата да трябва да сменят начина си на отопление и по-ниската инвестиция, не са верни и са опровергани в проучването.

Според позицията им инвестиция за монтирането на филтър е сравнима с цената на закупуването на ефективен уред за отопление като пиролизна или пелетна печка, а ефектът ще бъде дългосрочен. Освен това трябва да бъдат отделени и средства за ежегодните разходи за поддръжка, почистване и електроенергия за работата на филтрите - допълнителна финансова тежест за домакинствата и за хората с ниски доходи, които се отопляват на твърдо гориво.
"За Земята" отбелязва, че липсва и дългогодишен опит от масово приложение на филтри, който да покаже техния реален принос за намаляване на емисиите ФПЧ. Дава се пример от държави като Швейцария, Норвегия, Дания, където горивната база е по-нова и ефективна, а използваните горива често са пелети или друг вид модерна биомаса, при които нивото на емисии е по-ниско от това на уредите и горивата в България. Изследванията показват, че наличието на емисии фини прахови частици след филтъра силно се влияе от тези два фактора.


Сдружението напомня, че през 2011 г. над 50% от населението в България използва дърва и въглища за отопление (според Националното преброяване), както и че средната ефективност на отоплителен уред на твърдо гориво е около 50% (според пресмятания от Министерството на Енергетиката), то не може категорично да се определи ползата от филтрите за подобряване на качеството на въздуха в страната.

"Мярката би могла да допълни усилията за намаляване на емисиите ФПЧ при вече сменена горивна база и въведени стриктни и високи стандарти за всички твърди горива, такива филтри може да са подходящи за намаляване на ФПЧ от търговски обекти, използващи пещи или скари на дърва или дървени въглища, в населените места" гласи заключението на "За Земята".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 60 Весело

  Малко като банскалиите - "Я не знам кее е, ама не е така!" :D

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Това, че филтрите не са и не могат да бъдат трайно решение се вижда, само че не може само да се отрича, а трябва и да се предлага някакво/и решения.
  За мен икономическите решения са най-надеждни, само че в момента, а и в близко бъдеще няма да имаме стандарт и БВП, който да ни позволи с икономически мерки да се реши въпроса.
  А и това едва ли е най-животоспасяващия въпорос за решаване.
  Удобен е за политическа употреба и звучи добре - искаме чист въздух.
  Но имаче искаме никой да не ни закача за колите, включително леко и тежко товарните, да не ни ограничават и да ни се осигурява евтино гориво, та да ходим с тях и до тоялетната и въобще ако може никакви усили от наша страна - ами не става.
  Дори и такива, уж елитни за живот места като Бояна, Драгалевци и други, се отопляват с всичко що падне ( особено ако е на далавера:)), та какво остава за циганските махали.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Искат да въведат печки на пелети.
  А Делян Добрев от Герб има завод за пелети.

 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Намалете цената на тока и природния газ и ето ви решението!

 5. 5 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  В градовете - законова забрана за ползване на твърдо гориво! Всичко друго е ала-бала.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 356 Неутрално

   "Дава се пример от държави като Швейцария, Норвегия, Дания, където..."

  Ако българина имаше швейцарски или норвежки доходи надали щеше да се отоплява на въглища и мокри дърва. Ако еколозите намерят някакви работещи решения на проблема в Босна, Армения или Албания - нека тях да споделят.

 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4443 Неутрално

  Какви филтри за хора, които дори и дърва не купуват, а се отопляват със стари дрехи и автомобилни гуми. Може да се забрани и продажбата на пресни, току що отрязани, дърва за огрев.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6469 Любопитно

  До коментар [#4] от "paf":

  Има и още по-просто решение - което ЗАВИСИ само от нас !

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6469 Любопитно

  До коментар [#4] от "paf":

  Защото ''Намалете цената на тока и природния газ''- не зависи само от българското правителство !
  А дървата са български !
  Спрете износа за Гърция - дървата са ЕКОЧИСТО гориво !
  Дървата не са обработени с химикали и смоли, и лепила като пелетите !
  Ако един кубик е на достъпна цена - например 25-30 лева, а не като сега 100 -120 ...всеки ще си гори дърва, а не глупости !

  karabastun1@abv.bg
 10. 10 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 449 Любопитно

  "За Земята" от къде знаят, че пелетите не отделят ФПЧ???

  Ако се замислим - ФПЧ може да се абсорбира в кръвта диретно от алвеолите в белите дробове, т.е. тя е много микроскопична (под 1 микрон).

  Та как сме сигурни, че освен газообразното гориво, другите горива не отделят ФПЧ? А сигурни ли сме и за газообразното?

  Какво ни казва тази статия?

  А от къде сме сигурни, че други събития (не само човешка дейност) не отделят ФПЧ?

  А как сме сигурни, че ФПЧ няма в планините или други места, които обявяваме с лека ръка за "чисти".

  Въздуха принципно не знае, че има граници...

  keep calm and carry on
 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Единствения начин да подобрим екологичната ситуация е :
  В градовете над 10 хил жители - отопление само на газ, ток и парно. Където е необходимо ваучерири за съответния тип отопление през зимата.
  В населените место от 1500 до 10хил - да се разреши и отопление на пелети. Защо пелети - осушени дървени стърготини които изгарят почти напълно и имат ниски емисии на прахови частици. Пелетите се правят от отпадъци от дърводобива(клони и стъбла с дебелина под 5 см) и дървообработването(кора, капаци и стърготини)

 12. 12 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  И кой е казал, че решението трябва да се състои от ЕДНО единствено действие!?

 13. 13 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Филтри на печките?! Що за глупост?
  С подобен успех може да предложат да се връзват едни големи балони на комините и като се напълнят с пушек да се пускат да отлетят в космоса.

 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  КОЙ е собственик на фирма "За земята" и защо ни занимавате с НЕГОВИЮТЕ интереси!?

 15. 15 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2698 Весело

  До коментар [#4] от "paf":

  направо да забранят студеното време. какви са тия половинчати мерки :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2698 Весело

  До коментар [#9] от "karabastun":

  не и ако ги гориш в допотопно кюмбе и докато са влажни

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2698 Весело

  До коментар [#14] от "svoboden":

  някой е... ти нали имаш свои интереси и си си избрал представител също.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 18. 18 Профил на filibias
  filibias
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Браво Насе /бел.ред/ коментар 12. Не едно е решението. Нали на бай Мангал, като му купиш климатик или котел на пелети ще го предаде за "железо" и точно на другия ден си е купил пак "циганската любов" -кюмбето. Сложи му един ефтин филтър и после може да му сменяш начина на живот, което е добре, но всички знаем, че без глоби е невъзможно

 19. 19 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Истината е в газовото отопление. Истината е че софийската община трябва да започне да заделя бюджет за подпомагане на домакинства за преминаване от твърдо гориво към газ.

 20. 20 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 225 Весело

  Я бързо правителството да задели от излишъка една субсидийка или грантче за екосдружението, та да се вдигне ефективността на филтрите. Не много, колко за една кьор софра по празниците. Се келепир ще е!

 21. 21 Профил на bonjovi
  bonjovi
  Рейтинг: 8 Весело

  Само 5% се отопляват на природен газ ,ако са 50%или 75% въздухът ще е много по -чист.Но тук се говори само за транзит на газ и нищо друго.Решението го има вижте Европа

 22. 22 Профил на znr27381917
  znr27381917
  Рейтинг: 12 Неутрално

  всички ги хвалят тези климатици, ама явно не знаете че народа взима най-евтините. Съседа сложи един който бучи на умряло, ама нямал пари за хубав.
  Цяла зима ще трябва да търпя шума или ако не издържа да му счупя главата и да го изкъртя от там.....

 23. 23 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Щом голяма част от софиянци(а и не само) си свалят радиаторите и минават на твърдо гориво - какво означава това? Парното на природен газ е скъпо поради огромната администрация, обогатена с частни фирми (топлинни счетоводители), НЕК, БЕХ, и др. изедници. Помня в един кинопреглед много отдавна, как с пускането на парното в София въздухът се очистил от пушек. Ами филма "Парно" помните ли? Как хората го искаха, а беше трудно да се уреди.

 24. 24 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#5] от "falkoneti":

  Предложението ти е добро, но кой ще го контролира? Ако не се спре толерастията към хората, замърсяващи въздуха нищо няма да се подобри!
  Първо - спиране на колите (но това иска по-добър градски транспорт). Второ хора, които се отопляват с твърдо гориво - без помощи!И накрая яки глоби, дори гонене от градовете за хора замърсяващи въздуха.

  Това обаче няма да стане в България! Вижте колко години не можем да накараме изродите да не пушат на работното си място и в затворени помещения! Дайте един пример на изрод уволнен за това, че пуши където не трябва?

 25. 25 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#5] от "falkoneti":

  Предложението ти е добро, но кой ще го контролира? Ако не се спре толерастията към хората, замърсяващи въздуха нищо няма да се подобри!
  Първо - спиране на колите (но това иска по-добър градски транспорт). Второ хора, които се отопляват с твърдо гориво - без помощи!И накрая яки глоби, дори гонене от градовете за хора замърсяващи въздуха.

  Това обаче няма да стане в България! Вижте колко години не можем да накараме изродите да не пушат на работното си място и в затворени помещения! Дайте един пример на изрод уволнен за това, че пуши където не трябва?

 26. 26 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 445 Весело

  гледам тука предлагат бедните хора да не се отопляват. Най-екологично може би ще е да се обесят - нулево замърсяване след такава мярка.

 27. 27 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 983 Гневно

  Та тия от "За земята", дето имат още жълто по устата да знаят следното: до 1960-65 година София се отопляваше САМО НА ТВЪРДО ГОРИВО! Във всяко жилище имаше печка /"допотопно кюмбе", както цветисто се изрази един разбирач по-горе!/, в която се горяха предимно ВЪГЛИЩА!
  Да, ама!
  Тогава в София живееха по-малко от 500 000 хиляди жители, я имаше, я нямаше пет-шест хиляди леки автомобила, градският транспорт беше мижава работа с 9-10 автобусни линии, четири тролейбусни и шест трамвайни линии, а най-дългия маршрут беше кв. Орландовци - пл. "Журналист" и... И нямаше никакъв, ама никакъв проблем с прахоляка /т. нар. ФПЧ по научному/!
  Така че голишарите-еколози, дето дрънкат глупости за да си избият грантовете да идат да дращят някъде другаде ,не на мен тия!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Ако не се вкара конкуренция във ВЕИ далаверата и ги поставят на конкурентен принцип веднага, което ще гарантира развитието им и вкарването на нови технологии в бранша, следващите 20г докато им изтекат мошеническите далавераджииски договори българите ще бъдат принудени да обезлесят страната си.

 29. 29 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#5] от "falkoneti":Няма да те псувам, само ще те помоля да помолиш майка ти да проведем един средно дълъг разговор. Докато ние с нея се топлим в интелектуална и задушваща обстановка, тебе ще те пратим в помещение, в което отоплението е на евтина газ от Южен поток, на електричество от АЕЦ Белене или в краен случай от гориво, заделяне специално за тебе от братския турски поток. Тя затова бг е прокопсала, защото се раждат в изобилие такива умници като тебе.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK