Върховният съд успокои, че по делата за КТБ няма да се дават много пари за адвокати

Върховният съд успокои, че по делата за КТБ няма да се дават много пари за адвокати

© Велко АнгеловВърховният касационен съд (ВКС) успокоява, че по делата срещу цесиите (прехвърляне на вземане) между вложители, направени след фалита на КТБ няма да се дават много пари за адвокатски хонорари. В понеделник в. "Сега" съобщи, позовавайки се на търговски съдии от градския съд без да посочва имената им, че по тези дела могат да се плащат солидни адвокатски хонорари след решение на върховния съд.


След затварянето на банката много вложители, фирми и граждани опитаха да спасят част от парите си, като си прехвърляха вземания и си погасяваха взаимно дългове. Така те избегнаха общия ред на удовлетворяване на кредиторите и ощетиха останалите, които не са действали по тази схема. Синдиците обаче оспорват част от тези сделки. Магистрати са изразили притеснение пред вестника, че останалото от КТБ ще се доизточи. Причината в свое решение тримата върховни съдии твърдят, че по конкретното дело е трябвало да участва и представител на фалиралата банка, какъвто е нямало на долните две инстанции.


В днешно съобщение до медиите върховният съд посочва, че не отговарят на истината изводите и опровергава притесненията на магистратите, говорили пред вестника. Обясняват, че адвокатските хонорари по тези дела биха се изплащали по Наредбата за правната помощ, а не по тази за адвокатски възнаграждения, което означава, че биха били в пъти по-малки.
"Цитираните като източник в статията съдии от СГС нямат основание за изразяване на посочените опасения, защото трябва да са запознати още през месец март 2018 г. с уеднаквяващото противоречива практика на съдилищата Определение № 162/06.03.2018 г. по частно търговско дело № 2785/2017 г. на Второ търговско отделение на ВКС. В него съдебният състав изрично постановява, че възнаграждението за особен представител в тези производства се определя съгласно Наредбата за заплащането на правната помощ, а не по Наредба за адвокатските възнаграждения", посочват от ВКС.


Те допълват, че коректната информация би била, че максималният хонорар, който може да бъде определен за особен представител на банката, е 300 лв., като се допуска при извънредни обстоятелства размерът да бъде завишен с до 50%.


Това означава, че най-високият хонорар, който може да бъде присъден, е 450 лв., а не както се посочва в статията - над 100 хил. лв.


В съобщението на върховния съд се казва накрая, че наистина поради липсата на изрична разпоредба в Закона за банковата несъстоятелност съдиите от ВКС имат различни виждания по въпроса за конституирането на длъжника в тези производства - в случая КТБ.


"Това различие би могло евентуално да бъде преодоляно чрез образуването на тълкувателно дело за уеднаквяване на съдебната практика. Това обаче по никакъв начин не засяга реда за определяне на възнаграждението за особен представител на банката, тъй като противоречие в практиката на ВКС по този въпрос не съществува", завършва писмото на върховния съд.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1462 Любопитно

  Няма да се дават "много" пари, сравнено с вече откраднатите ли?

 2. 2 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Начи ще ги губим. Така ли?

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Какво се разбира по "много пари". Това е много относително.

 4. 4 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#1] от "PisnaMi":

  Не, сравнено със съдебните такси. Явно, възнагражденията на адвокатите на ответната страна са изпущени, вероятно поради инструкция на ВКС делата да се печелят от синдиците на банката.

 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Съдиите от СГС не знаят Търговското право, което не само е срам и позор, но е опасно за стопанския оборот:

  Така става, като законите са писани/поправяни от Пеевски/Менда/Дени-белята, а се прилагат от съдии завършили милиционерската школа в Симеоново, Рабфакове, ЮЗУ (Пеевски), ВТУ и подобни паланки …
  Оплакалите се във в. Сега съдии не знаят ЗБН- специален закон, ТЗ-общ закон и нормите на ГПК за представителство при гражданскоправни и търговски спорове.

  Разлика между синдик и ликвидатор:
  1. Синдика по чл. 31, ал. 1 от ЗБН представлява БАНКАТА, като търговско предприятие, А НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ТЪРГОВСКОТО ДРУЖЕСТВО нито органите му на управление, което в случая е КТБ АД.
  2. Съгласно ТЗ, Ликвидаторът (с общи функции, като синдика по ЗБН), съгласно чл. 269, ал. 1 от ТЗ, ПРЕДСТАВЛЯВАТ търговското дружество и имат правата и задълженията на изпълнителния му орган.

  Къде е общото и специалното:
  3. В делата за оспорване на цесиите, синдикът защитава интересите на търговското предприятие "банка", но никой не защитава интереса на търговското дружество, което е собственик на търговското предприятие "банка".
  4. Съгласно чл. 91 от ЗБН, Синдикът винаги може при интерес да продаде банката, като търговско предприятие, т.е. оплакващите от СГС съдии, не знаят, че докато няма постановен акт на съда по чл. 105 от ЗБН, ВИНАГИ може да се пристъпи към продажба на банката, като търговско предприятие.
  5. Съгласно чл. 29, ал. 4 от ГПК, при противоречие в интересите на представляван и представител, ВИНАГИ се назначава особен представител.

  Или с други думи, Синдикът представлява търговското предприятие, но няма правото по закон да представлява дружеството и да изпълнява правата и задълженията на неговите органи за управление, а особеният представител ще защитава фактически интересите на търговското дружество, на което и е отнето търговското предприятие.
  Защото по сдлеките с цесия между нейни вложители и нейни кредитополучатели, КТБ е заинтересована страна !
  Поставянето на в несъстоятелностм, не ликвидира нито дружеството, нито търговското предприятие, което се третира в ЗБН.
  Абсолютен законодателен пропуск в ЗБН, че не се говори за търговското дружество предоставящи банкови услуги, а се говори за "Банка - като търговско предприятие".


  Но Мента и Дени-белята толкова си и могат

  Слаб ДВЕ по Търговско право на оплакалите се съдии от СГС

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2167 Любопитно

  "Така те избегнаха общия ред на удовлетворяване на кредиторите и ощетиха останалите, които не са действали по тази схема."

  И как са ги ощетили? Едните, цесионерите, се отказват от лихви и с "голи гърди" осигуряват вземанията на банката по кредите, а другите чакат да им се платят високите лихви по депозити.
  Сега синдиците оспорват тая дейност "на ползу рода" и набутват с още разходи акционерите на банката.
  Да не би КОЙ да е наточил зъби за ипотеките на кредитополучателите, които са се изплъзнали от харизването им за жълти стинки от синдиците!?

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2167 Любопитно

  До коментар [#5] от "ironhorse":

  "Защото по сдлеките с цесия между нейни вложители и нейни кредитополучатели, КТБ е заинтересована страна !"

  Не разбрах - адвокатите на вложителите и на кредитополучателите, осъществили цесия (за спасяването на банката) с одобрението на квесторите (преди обявяването на банката в несъстоятелност от съда - датата на решението на съда), какво възнаграждение ще получат срещу оспорване законността на волните щения на сегашните синдици?
  И ако съдът реши, че цесията е в пълно съответствие със закона, загубилата страна, ищецът (синдиците в момента) ще платили съдебните разноски на ответника (в стотици хиляди левове)?

 8. 8 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Толкова пари откраднаха, че....не ми се говори за тая висша наглост честно. Тая банка е най-гнилата дупка в новата бг история и явно гнилостите продължават.

  Приказка без край
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK