Върховният съд успокои, че по делата за КТБ няма да се дават много пари за адвокати

Върховният съд успокои, че по делата за КТБ няма да се дават много пари за адвокати

© Велко АнгеловВърховният касационен съд (ВКС) успокоява, че по делата срещу цесиите (прехвърляне на вземане) между вложители, направени след фалита на КТБ няма да се дават много пари за адвокатски хонорари. В понеделник в. "Сега" съобщи, позовавайки се на търговски съдии от градския съд без да посочва имената им, че по тези дела могат да се плащат солидни адвокатски хонорари след решение на върховния съд.


След затварянето на банката много вложители, фирми и граждани опитаха да спасят част от парите си, като си прехвърляха вземания и си погасяваха взаимно дългове. Така те избегнаха общия ред на удовлетворяване на кредиторите и ощетиха останалите, които не са действали по тази схема. Синдиците обаче оспорват част от тези сделки. Магистрати са изразили притеснение пред вестника, че останалото от КТБ ще се доизточи. Причината в свое решение тримата върховни съдии твърдят, че по конкретното дело е трябвало да участва и представител на фалиралата банка, какъвто е нямало на долните две инстанции.


В днешно съобщение до медиите върховният съд посочва, че не отговарят на истината изводите и опровергава притесненията на магистратите, говорили пред вестника. Обясняват, че адвокатските хонорари по тези дела биха се изплащали по Наредбата за правната помощ, а не по тази за адвокатски възнаграждения, което означава, че биха били в пъти по-малки.
"Цитираните като източник в статията съдии от СГС нямат основание за изразяване на посочените опасения, защото трябва да са запознати още през месец март 2018 г. с уеднаквяващото противоречива практика на съдилищата Определение № 162/06.03.2018 г. по частно търговско дело № 2785/2017 г. на Второ търговско отделение на ВКС. В него съдебният състав изрично постановява, че възнаграждението за особен представител в тези производства се определя съгласно Наредбата за заплащането на правната помощ, а не по Наредба за адвокатските възнаграждения", посочват от ВКС.


Те допълват, че коректната информация би била, че максималният хонорар, който може да бъде определен за особен представител на банката, е 300 лв., като се допуска при извънредни обстоятелства размерът да бъде завишен с до 50%.


Това означава, че най-високият хонорар, който може да бъде присъден, е 450 лв., а не както се посочва в статията - над 100 хил. лв.


В съобщението на върховния съд се казва накрая, че наистина поради липсата на изрична разпоредба в Закона за банковата несъстоятелност съдиите от ВКС имат различни виждания по въпроса за конституирането на длъжника в тези производства - в случая КТБ.


"Това различие би могло евентуално да бъде преодоляно чрез образуването на тълкувателно дело за уеднаквяване на съдебната практика. Това обаче по никакъв начин не засяга реда за определяне на възнаграждението за особен представител на банката, тъй като противоречие в практиката на ВКС по този въпрос не съществува", завършва писмото на върховния съд.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK