Wizz Аir открива 6 нови линии от Варна през следващото лято

Wizz Аir открива 6 нови линии от Варна през следващото лято

© Wizz AirНови шест линии от Летище Варна ще обслужва от началото на юли следващата година Wizz Air, а честотата на някои от вече съществуващите ще бъде увеличена. Това съобщи днес Андрас Радо, мениджър Корпоративни комуникации на компанията.


От 1 юли три пъти в седмицата – в понеделник, сряда и петък Wizz Air ще лети от Варна до Ливърпул. Ден по-късно - на 2 юли ще бъдат открити новите линии до Копенхаген, Берлин (Шонефелд) и Хамбург, а полетите до там ще се изпълняват два пъти в седмицата – във вторник и събота.


Последните две нови линии, които Wizz Air открива от летище Варна на 4 юли следващата година са до Кьолн и Париж (Бове). Тези полети ще се изпълняват също два пъти в седмицата – в неделя и вторник.
Пак от лятото на следващата година ще нарасне и броят на полетите от летище Варна до Лондон (Лутън) и южното германско летище Меминген. От 7 седмично през т.г. до столицата на Обединеното кралство полетите ще станат 10, а до Меминген ще бъдат увеличени от два на три.
"Увеличаваме и капацитета на базата си във Варна, като добавяме още един самолет Airbus A320, каза Андрас Радо. Това представлява допълнителна инвестиция от страна на авиокомпанията ни в България в размер над 100 млн. щатски долара и ще доведе до откриване на 35 нови директни работни места".


От края на октомври т.г. Wizz Air прекрати програмата си за всекидневни плети между Варна и София. Според Радо дружеството тази стъпка на компанията, както и евентуалното възстановяване на полетите е "въпрос на търсене и предлагане".


С новия Airbus флотилията на компанията в страната ще нарасне до общо 9 самолета. Два от тях ще са базирани във Варна, а седем в София. Така по данни на дружеството, което е най-големият нискотарифен авиопревозвач в Централна и Източна Европа, капацитетът му в България ще се повиши с 14% спрямо отминаващата година.


Решението да базира втори самолет във Варна ще позволи на Wizz Air вече да разполага с над 500 хил. места места по общо 14 маршрута от Варна и с 3 млн. места по всички 49 маршрута, които обслужва от три летища в България – София, Варна и Бургас до 18 европейски страни.


Андрас Радо, мениджър Корпоративни комуникации на Wizz Air (вторият от ляво на дясно) и Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на Фрапорт България при представянето на новите 6 линии, които ще бъдат обслужвани от Варна след 1 юли догодина

© Фрапорт България

Андрас Радо, мениджър Корпоративни комуникации на Wizz Air (вторият от ляво на дясно) и Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на Фрапорт България при представянето на новите 6 линии, които ще бъдат обслужвани от Варна след 1 юли догодина


"Ние сме нискобюджетна авиокомпания и цената на 1 км. полет, която сме постигнали е около 1/4 от тази на "Луфтханза". Това ни оставя "луфт" при определянето на цените, с който успяхме да се справим с повишените цени на горивата през 2018 г.", каза Андрас Радо. Според него обаче компанията държи да остане нискобюджетна и а продължи да предлага ниски цени. Тези, на които в момента могат да се купят билети за шестте нови линии от Варна през следващото лято започват от 19.99 евро (39.99 лв.).


Wizz Air започна редовни полети от Варна през 2007 г. и в момента е водещ превозвач на летището. Според Андрас Радо от възможността да летят от Варна с Wizz Air през първите 11 месеца на 2018 г. са се възползвали над 400 хил. пътници, което е увеличение с 48% спрямо 2017 г. В същото време авиокомпанията отбелязва общ годишен ръст от 17% на пасажерите от и до България, като за периода януари-ноември 2018 г. е превозила над 2.8 млн. души.


Според Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на компанията "Фрапорт България", която е оператор на летищата във Варна и Бургас, през тази година тя е обслужила над 5.5 млн. пътници. Това представлява повече от 16% ръст във Варна и над 10% в Бургас спрямо м.г. Дружеството обслужва повече от 100 авиокомпании на двете летища, които пътуват по 182 линии до 38 държави.


Според Хеппе през последните четири години пътническият дял на нискотарифните авиокомпании от двете морски летища също се е увеличил. За Варна ръстът е над 6%, а за Бургас над 10%.
Wizz Air е най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа с флотилия от 105 самолета Airbus A320 и Airbus A321. Тя лети до над 600 маршрута от 26 бази, свързващи 144 дестинации в 44 страни.


Само за последните 12 месеца с авиокомпанията са летели 32 млн. пътници, сочат данни, обявени днес от дружеството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK