Нова идея: Университетите да имат право да създават болници

Нова идея: Университетите да имат право да създават болници

© Георги КожухаровКазусът за преобразуването на т. нар. правителствена болница "Лозенец" в педиатрична роди идеята болници да се създават и към университетите. Причината е, че с трансформацията на лечебното заведение Медицинският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) остава без учебно-клинична база.


Това се разбира от резултатите от днешното заседание на Академичния съвет на учебното заведение, публикувани на сайта му.


Миналата седмица правителството обяви намерение болница "Лозенец" да бъде преобразувана в педиатрична. Покрай това решение стана известно, че тя е задлъжняла към държавата с 30 млн. лв., а нейният дългогодишен директор Любомир Спасов ще загуби поста си след трансформацията на лечебното заведение. Спасов обаче е и декан на Медицинския факултет в СУ, а лекари от болницата изцяло покриват преподавателския състав във факултета, се вижда от сайта на учебното заведение.
Тревогите на студентите, че трансформацията на Правителствена ще навреди на учебния процес и ще застраши дипломирането им опита да разсее преди дни здравният министър Кирил Ананиев. Той каза, че други университетски болници са изразили желание да работят със Софийския университет, а на лекарите от "Лозенец" ще бъдат предложени работни места в същата болница или в други.


Уверенията на министъра обаче явно не са били достатъчни и днес Академичният съвет е обявил, че "бъдещето на Медицинския факултет е в пряка връзка с наличието на учебно-клинична база "Лозенец".


Съветът настоява за спиране промените в Закона за лечебните заведения и на всички други стъпки, докато няма цялостно виждане за Национална педиатрична болница, Медицинския факултет на Софийския университет и Университетска болница "Лозенец".


Академичният съвет предлага в чл. 5, ал. 1 на Закона за лечебните заведения да се допълни възможността болници да бъдат разкривани и към висши училища.


Софийският университет обявява протестна готовност, докато тези искания не бъдат изпълнени.


Медицинският факултет в най-старото висше училище възстанови приема на студенти през 2006 г. след като беше закрит половин век преди това - през 1950 г. Възстановяването стана по времето, когато ректор беше проф. Боян Биолчев, който днес е присъствал на заседанието на Академичния съвет заедно с други ректори от предишни години - акад. Благовест Сендов и проф. Иван Лалов. Проф. Иван Илчев е изпратил писмено свое становище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK