Шест души са обвинени за смъртта в "Ечемишка", тунелът бил в аварийно състояние от две години

Снимката от местопроизшествието е от фейсбук-профила на Юлиан Попов, който е минал покрай ударената кола.

© Юлиан Попов

Снимката от местопроизшествието е от фейсбук-профила на Юлиан Попов, който е минал покрай ударената кола.Близо две години след смъртния случай в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" столичната окръжна прокуратура привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В началото на февруари 2017 г. жена загина,след като осветителна греда падна върху автомобила, в който тя се намирала на мястото до шофьора. Веднага след инцидента АПИ обяви, че направената през септември 2016 г. профилактика в тунела не е дала индикации за възможни проблеми.


Наказателна отговорност за инцидента ще се търси от двама бивши председатели на АПИ - Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, както и от Илиана Захариева (член на Управителния съвет на АПИ), Георги Златев (директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ), Надя Сачанска (началник отдел "Основен ремонт и поддържане" в дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ) и Георги Фучеджиев (старши експерт в отдел "Основен ремонт" на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ). Те ще бъдат съдени за причиняване на смърт по непредпазливост.


Веднага след инцидента АПИ обяви, че направена през септември 2016 г. профилактика в тунела не е дала индикации за възможни проблеми. Сега от прокуратурата обаче уточняват, че "при всички огледи, експертите са давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено".
"Техническата експертиза е посочила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в изключително неблагоприятна среда. При извършеното изследване е установено, че след 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. конструкцията се е намирала в аварийно състояние", пише още в заключението на прокуратурата.


Според заключението на вещите лица основната причина за проблема с надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ѝ без антикорозионна защита повече от 20 години.


В средата на 2015 г. АПИ е сключила договор с "Ферокс Къмпани" ЕООД, на което е възложила извършването на оценка на текущото състояние на осветителните уредби на тунела. В началото на януари 2016 г. фирмата изпраща доклад до АПИ, в който е посочено, че "осветителните тела падат върху платното, че конструкцията е със сериозна пробивна корозия на много места и самоволно падат парчета върху пътното платно и движещите се автомобили, че положението в "Ечемишка" е най-зле, като там инсталацията може да се определи като опасна".


В доклада е отправена препоръка за подмяна на конструкцията и осветителните тела в тунела, но според прокуратурата не са предприети каквито и да е действия за ремонт.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1527 Весело

  И е виновен Орешарски, Тройната коалиция и Иван Костов, разбира се!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  За съжаление цялата ни държавица е в такова състояние. Парите от винетките отиват за екстри на начЕлниците, пък, на който му е свършила свещичката, ... .

 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Максимум условни присъди, знаем.
  Мир на праха на невинните жертви.

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  И тунела бе отремонтиран от служители на АПИ, но няколко години не им е възлагано, за да може да се врътне едно търгче за няколко милиона. Практика от батко и братко.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И е виновен Орешарски, Тройната коалиция и Иван Костов, разбира се!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  За кой знае да чете и му е по силите да прочете: "Според заключението на вещите лица основната причина за проблема с надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ѝ без антикорозионна защита повече от 20 години", са виновни, разбира се.

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  След 11 години разтакаване съдът ще реши, че виновни няма. Справка: двете млади жени, загинали след срутването на сгратада на Алабин. Цялата съдебна система е за закриване.

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2269 Весело

  До коментар [#5] от "usero":

  Виновни са разбира се!
  Но да ме " светнеш", кой е начело на властта, през последните, близо 10 г.?
  Някой, на който все "другите" са Му виновни!

 8. 8 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Този случай даже мога да го определя не като корупция, а като чиста пробва мърлячество и безхаберие. Прекалено е малка сумата за ремонт, за да се прави саботаж, просто на въпросните хора им е било през х*я за посочения проблем. Много добър пример за нехайството на държавната администрация, когато иде реч за дребни ремонти и поддръжки.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Веднага след инцидента АПИ обяви, че направена през септември 2016 г. профилактика в тунела не е дала индикации за възможни проблеми. Сега от прокуратурата обаче уточняват, че "при всички огледи, експертите са давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено".

  Тук е така - наказателно отговорност се носи само при смърт, другото е глас в пустиня ! А дори и тогава пак не е ясно дали ще има наказани - чисто съдебно минало, смърт по непредпазливост, смекчаващи вината обстоятелства.....и накрая условна присъда, а потърпевшите да пият чаша студена вода ! А, и да внимават за състоянието на публичните съоръжения и инфраструктура следващия път, щото у нас е така и наказани няма !

 10. 10 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ако виновния е бивша фризьорка, е явно невинна.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 11. 11 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 642 Неутрално

  …...липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ѝ без антикорозионна защита повече от 20 години…..

  Добро утро… ние 1 цяла държава оставихме на дойзживяване че 1 тунел ще поддържаме… това важи за всичко държавно… прави се.. взимаме парите и точка...подръжка 0000

 12. 12 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Пътната инфраструктура не беше ли гордостта на ГЕРБ? Те не управляват ли последните 10 години?

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Има виновни чиновници за тази смърт. Нека ги осъдят, но - едва ли. Както винаги, мантрата "Държавата е лош стопанин" ще замени всичко под килима. В Китай, някои виновни ги стрелят публично на стадиона. Хайде у нас - поне 10г ефективно. А?

 14. 14 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Неутрално

  След 11 години разтакаване съдът ще реши, че виновни няма. Справка: двете млади жени, загинали след срутването на сгратада на Алабин. Цялата съдебна система е за закриване.
  —цитат от коментар 6 на galapagas


  Т това при положение, поне за мен, нещата на алабин бяха ясни, като бял ден. Тук ще мине в прехвърляне на топката и накрая ще бъде прекратено, щото няма виновни. Наистина, в последно време по-рядко, но се случва да се чудя как някои хора заспиват всяка вечер и спокоен ли им е сънят.

 15. 15 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 609 Неутрално

  И 20 години никой нищо не е направил. 0т 1996 до 2016! По един от най-натоварените пътни участъци?!?

 16. 16 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#15] от "subsonic":

  Северна България е приоритет на властта от тогава насам.

 17. 17 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 851 Неутрално

  без антикорозионна защита 20 години-значи Батко Братко СерГейчо БиБеров и всички знайни и незнайни герои крали от България.

 18. 18 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Тук е така - наказателно отговорност се носи само при смърт, другото е глас в пустиня !
  —цитат от коментар 9 на samoedin


  За съжаление дори и тогава не се носи: двете момичета, затрупани на Алабин, Максим Стависки.....

 19. 19 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Тука е така - тъжно, но факт!

 20. 20 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Тъпо че някфа си умряла като куче, ама поне със спестените пари тате ми взе чисто нов баварец преди 3 години. Знаете ли в голямото междучасие като спра пред някоя езикова гимназия къф кеф е.
  Време е да го сменям даже.

 21. 21 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1159 Гневно

  Нека виновните спят спокойно, след 20-тина години окончателно ще ги оправдаят. Справка: приключилото преди броени дни дело за смъртта на двете жени от падналата в центъра на София сграда.

 22. 22 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#12] от "danubian.whale":


  Пътната инфраструктура не беше ли гордостта на ГЕРБ? Те не управляват ли последните 10 години?
  —цитат от коментар 12 на danubian.whale


  За един прЕател питаш, предполагам?

 23. 23 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 276 Гневно

  До коментар [#11] от "b0b069":

  Точно както е във фолклора, -Човекът взе парите и каза, ще видим .Повсеместно е така,фасада ,дежурното лицемерие, плътно окопаване във властта и локуми по всеки възможен повод ;-Така ще направим ,това ще направим ,само ни оставете на власт и дайте парите ,ние ще изхарчим, вие не се притеснявайте. Докога ,докога , докога, Господи дай на България ,хора от друга земя!

 24. 24 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 276 Гневно

  "Ние ще ги изхарчим" грешка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK